ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2019 - Κυριακή 27 Γενάρη 2019
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Μπλόκα από τη Δευτέρα στη Νίκαια και σε όλη τη χώρα

Στους δρόμους όλης της χώρας με τα τρακτέρ τους βγαίνουν από τη Δευτέρα οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι

Eurokinissi

Στους δρόμους όλης της χώρας με τα τρακτέρ τους βγαίνουν από τη Δευτέρα οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι
Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων, ανταποκρινόμενοι στις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ετοιμάζονται να βγουν με τα τρακτέρ μαζικά στο δρόμο, προχωρώντας από τη Δευτέρα 28 Γενάρη στο στήσιμο μπλόκων σ' όλη τη χώρα.

Με αυτήν την πανελλαδικά συντονισμένη κινητοποίηση η μικρομεσαία αγροτιά κλιμακώνει την πάλη της ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Στη μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στα Φάρσαλα, αποφασίστηκε ομόφωνα η συγκρότηση ενός ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου στον κόμβο της Νίκαιας, το οποίο θα αποτελέσει κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι και σημείο αναφοράς της μικρομεσαίας αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αντίστοιχες αγωνιστικές αποφάσεις για τις 28 Γενάρη έχουν παρθεί σε μια σειρά από περιοχές της χώρας. Μεταξύ άλλων: Οι αγρότες της Φθιώτιδας κατέρχονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Ανθήλης και στη διασταύρωση της Γλύφας στην Πελασγία. Στην Αιτωλοακαρνανία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί σε μαζική συμμετοχή στο μπλόκο που θα στηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Αγρίνιο, στην είσοδο της Ιονίας Οδού στο Χαλίκι. Θα πραγματοποιηθούν προσυγκεντρώσεις με τρακτέρ στη Συκιά Μακρυνείας και στο Αγγελόκαστρο στις 11 π.μ. Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ερύμανθου το απόγευμα της ίδιας μέρας θα παραταχθούν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο Σταυροδρόμι. Οι συνάδελφοί τους στο Αίγιο, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ. στα βενζινάδικα της Νέας Εθνικής Οδού στο ύψος του Αιγίου. Στην Ηλεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που πραγματοποιεί στον κόμβο Αγ. Γεωργίου έξω από τον Πύργο, στις 11.30 π.μ., ενώ εκεί θα στήσει το δικό της μπλόκο. Αντίστοιχα, στα Χανιά, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με αγροτικά οχήματα στη Δημοτική Αγορά της πόλης, στις 11 π.μ. Τέλος, στον Εβρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα» αποφάσισε το στήσιμο μπλόκου στον Κόμβο των Καστανιών, την Τετάρτη 30/1, στις 12 το μεσημέρι.

Μπροστά στο επικείμενο στήσιμο των μπλόκων, έχουν προηγηθεί, εδώ και ενάμιση μήνα, εντατικές προετοιμασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε διάφορες υπηρεσίες για διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων.

Στις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν στα καφενεία των χωριών, στις ανοιχτές και γόνιμες διαδικασίες στα όργανα των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και στις συσκέψεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναδείχτηκαν τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και οι αιτίες τους, καθορίστηκε το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων, καταγράφηκε η θέληση και αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου να παλέψει οργανωμένα, μαζικά και δυναμικά, πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση για την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Τα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα...

Στα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων συγκαταλέγονται:

  • Οι χαμηλές και «ανοιχτές» τιμές παραγωγού στο σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι.
  • Η μεγάλη ακρίβεια στα αγροτικά μέσα και εφόδια που επιβάλλουν τα μονοπώλια, αλλά και το ίδιο το κράτος με τον υψηλό ΦΠΑ.
  • Οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, οι οποίες με κάθε νέα ΚΑΠ της ΕΕ γίνονται όλο και μεγαλύτερες.
  • Η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο σύνολό τους τις καταστροφές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους.
  • Η υψηλή φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και τα άλλα «ειδικά» χαράτσια, μαζί με όλα τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που πήραν η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αποδεκατίζοντας το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
...και οι αιτίες που τα προκαλούν

Οι αιτίες όλων αυτών των προβλημάτων βρίσκονται:

-- Στην ΚΑΠ της ΕΕ και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με τις αποφάσεις και τα μέτρα τους οδηγούν σε επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής.

-- Στην εκμετάλλευση από τους εμποροβιομήχανους, οι οποίοι, πατώντας στις πλάτες της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ρίχνουν συνεχώς τις τιμές των προϊόντων που αγοράζουν από τους αγροτοκτηνοτρόφους, τα οποία μετά φτάνουν πανάκριβα στην αγορά, πλήττοντας έτσι και τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, εφαρμόζουν σχεδόν παντού το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να μη γνωρίζει καν πόσο και πότε θα πληρωθεί για το μόχθο του.

-- Στην κερδοσκοπική ασυδοσία των μονοπωλίων που, δρώντας ανεξέλεγκτα στο πλαίσιο της «ελεύθερης» καπιταλιστικής αγοράς, αυξάνουν διαρκώς το κόστος παραγωγής. Κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων, πουλώντας τους πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια. Αντίστοιχα, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν μεγάλη φορολογία στο αγροτικό πετρέλαιο, αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, υψηλό ΦΠΑ στα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-- Στην επίθεση των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών που, έχοντας τη συνδρομή των κυβερνήσεων και των τραπεζιτών και τσεπώνοντας το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των επιδοτήσεων - ενισχύσεων από την ΕΕ, αποκτούν μεγάλα κέρδη και καιροφυλακτούν να αρπάξουν τα χωράφια και το βιος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Δίκαια και ζωτικά αιτήματα

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος περιλαμβάνει τις εξής διεκδικήσεις:

  • Αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε λόγω των αδικαιολόγητα χαμηλών τιμών παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες και ανεξέλεγκτες συνθήκες, του ρωσικού εμπάργκο μετά τις κυρώσεις της ΕΕ.
  • Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση των χαρατσιών για αρδευτικές γεωτρήσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποίηση ψεκαστικών κ.ά., νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά., κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, δραστική μείωση των ασφάλιστρων. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Αμεση εξόφληση όλων των χρωστούμενων σε νέους αγρότες, να αρθούν οι αποκλεισμοί μικρομεσαίων αγροτών από διάφορα προγράμματα (νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.).
  • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, με αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Να αυξηθεί το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιού, για δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ.
  • Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.
Αντί για λύσεις, κοροϊδία και συκοφαντίες από την κυβέρνηση

Ολο αυτό το διάστημα που είναι σε εξέλιξη οι συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και οι κατά τόπους αγωνιστικές δράσεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «έκανε πως δεν άκουγε» τη βοή αγωνίας και αγανάκτησης, πως δεν αντιλαμβανόταν την αγωνιστική αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. «Σφύριζε αδιάφορα», ευελπιστώντας ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν θα καταφέρει να οργανώσει αποτελεσματικά την πάλη.

Οταν τα κυβερνητικά στελέχη είδαν ότι οι προσδοκίες τους αυτές είναι μάταιες, τότε άλλαξαν τακτική: Πέρασαν στην επιχείρηση παραπλάνησης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων σχετικά με τα καταστροφικά γι' αυτούς αποτελέσματα της ΚΑΠ της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως και σε συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Προκλητικό παράδειγμα ψεύδους και παραπλάνησης αποτελεί ο ισχυρισμός του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη, μετά την πρόσφατη συνάντησή του με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ότι τάχα «η κυβέρνηση λύνει προβλήματα και ικανοποιεί αιτήματα». Η πραγματικότητα βέβαια αποκαλύπτει τον εμπαιγμό: Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι βλέπουν τα προβλήματά τους να οξύνονται και την κυβέρνηση να μη δίνει λύση για τις δίκαιες και ζωτικής σημασίας διεκδικήσεις τους.

Αντίστοιχα, χαρακτηριστικό δείγμα των συκοφαντικών κυβερνητικών επιθέσεων σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς είναι τα όσα είπε πρόσφατα στη Βουλή, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός της, η Καρδιτσιώτισσα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα. Μιλώντας με τρόπο που θύμιζε τις αλήστου μνήμης εποχές Πάγκαλου και Γιαννόπουλου, δεν δίστασε να κάνει λόγο για «εξόφθαλμη μεροληψία υπέρ των αγροτών τόσο στο Φορολογικό όσο και στο Ασφαλιστικό», ενώ, ξεπερνώντας κάθε όριο αθλιότητας, μίλησε για «εποχές της "αφθονίας", τότε που και οι αγρότες έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα, τότε που το εθνικό "αγροτικό" ποτό ήταν το παλαιωμένο ουίσκι».

«Σιγήν ιχθύος» για τον εν εξελίξει αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς τηρεί η ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι και από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου βρίσκεται, όπως κι όταν ήταν στην κυβέρνηση, τάσσεται κατά του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και των δίκαιων αιτημάτων του, ακριβώς γιατί υπηρετεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Κι είναι βέβαιο ότι αυτή η «σιγή» θα μετατραπεί ξανά σε «κραυγή» ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες, όταν η πάλη τους πάρει πιο προχωρημένη μορφή (π.χ. κλείσιμο δρόμων), την οποία, όπως πολλές φορές έχει πει, η ΝΔ δεν αποδέχεται, την κατακρίνει και ζητάει την... αποτελεσματική αντιμετώπισή της μέσω των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών.

Ανάλογη στάση σχετικά με τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς τηρούν το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα που στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ και ψήφισαν τα μνημόνια, στα οποία περιλαμβάνονται πολλά μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ