ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Τρέχουν» οι εξελίξεις για την ευρωατλαντική «ολοκλήρωση»

Στον απόηχο της προχτεσινής συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο Νταβός της Ελβετίας και των κοινών δηλώσεών τους κατόπιν, που σηματοδότησαν την επιτάχυνση των διεργασιών για «διευθετήσεις» με τη γείτονα, ως βήμα για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, σχεδιάζονται και τα επόμενα βήματα στο λεγόμενο Σκοπιανό.

Συγκεκριμένα, αύριο Σάββατο προγραμματίζεται να συγκληθεί στα Σκόπια, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, για να συζητηθούν οι εξελίξεις, ενώ φημολογία για ανάλογη ενημέρωση υπάρχει και από τη σκοπιά του Μ. Μαξίμου.

Επίσης, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται στα Σκόπια στο διήμερο 31/1 με 1/2, ενώ υπολογίζεται ότι θα βρεθεί και στην Αθήνα, μια μέρα πριν ή μετά, για επαφές, όπου βασικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Εντατικό χρονοδιάγραμμα από την ΕΕ

Ενδεικτικές του ευρωενωσιακού «ενδιαφέροντος» για την περιοχή είναι και οι σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, που σημείωσε πως«φαίνεται ότι η χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών αποτελεί θεμέλιο για την καλύτερη κατανόηση, κάτι που θα είναι καλό όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για όλη την περιοχή, για όλη την Ευρώπη και όλους εμάς».

Θύμισε δε ότι το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνει εντατική ατζέντα αναφορικά με τη σχέση της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια: Το Φλεβάρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει τη στρατηγική της σχετικά με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων και τον Απρίλη θα δώσει στη δημοσιότητα τις Εκθέσεις Προόδου, το Μάη θα γίνει στη Σόφια η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, ενώ τον Ιούνη θα συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ, οπότε τα Σκόπια αναμένουν να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Βαλίτσες για ΝΑΤΟ»

Στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση Ζάεφ εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζεται πως «αυτή η συνάντηση αποδέσμευσε διαδικασίες». Σημειώνεται, ακόμα, ότι η συνάντηση «διεξήχθη σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα» και ότι «συζήτησαν τις εκδοχές για επίλυση του ζητήματος που η Ελληνική Δημοκρατία έχει με το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO - DPMNE, λέγοντας ότι «χαιρετίζει τη συνάντηση (...) Θεωρούμε ότι οι απευθείας επαφές των δύο πρωθυπουργών μπορούν να συμβάλουν στην εμβάθυνση των σχέσεων και στην οικοδόμηση θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών», αν και προσθέτει σχετικά με τις δεσμεύσεις για μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου ότι δεν γνωρίζουν «αν πρόκειται για κάποια στρατηγική, οπότε οι πολίτες αναμένουν να ενημερωθούν για τα οφέλη», ή «αν πρόκειται για μονομερές βήμα της κυβέρνησης Ζάεφ», οπότε «είναι δικαιολογημένη η ανησυχία ότι η χώρα κάνει μονομερείς υποχωρήσεις δίχως να κερδίζει κάτι».

Ενδεικτικό είναι και το άρθρο γνώμης του πρώην πρέσβη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Νάνο Ρούζιν, ο οποίος αναφέρει ότι οι δυο πρωθυπουργοί «είναι απόλυτα αποφασισμένοι να βρουν συμβιβαστική λύση», κατακρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και σημειώνει ότι Ζάεφ και Τσίπρας δεν έχουν χρόνο για χάσιμο και «γι' αυτό θα πρέπει να τους στηρίξουμε (...) να ξεπεραστεί το ζήτημα και να ετοιμάσουμε τις βαλίτσες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Τροποποίηση του Συντάγματος σε 288 σημεία...

Αξίζει να καταγραφεί και το άρθρο της ιστοσελίδας «MKD», που σημειώνει ότι ήδη από τις 6/1/1992 η ΠΓΔΜ έχει κάνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της, φέρνοντας παραδείγματα όπως το άρθρο 3, που πριν ανέφερε: «Η επικράτεια της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι αδιαίρετη και απαραβίαστη. Τα υπάρχοντα σύνορα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" μπορούν να αλλάξουν μόνο σύμφωνα με το Σύνταγμα».

Στο άρθρο αυτό προστέθηκε η τροποποίηση «Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" δεν έχει εδαφικές αξιώσεις προς τις γειτονικές χώρες. Τα σύνορα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" μπορούν να αλλάξουν μόνο σύμφωνα με το Σύνταγμα, με βάση την αρχή της εθελοντικότητας και σύμφωνα με τους κοινά αποδεκτούς διεθνείς κανόνες»...

Επίσης το άρθρο 49, πριν την τροποποίησή του, ανέφερε: «Η Πολιτεία φροντίζει για την κατάσταση και τα δικαιώματα των μελών του "μακεδονικού" λαού στις γειτονικές χώρες και για τους απόδημους από την "Μακεδονία", βοηθά την πολιτιστική ανάπτυξή τους και προωθεί τις σχέσεις μαζί τους. Η Πολιτεία φροντίζει για τα πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, κατόπιν ελληνικού αιτήματος, στο πρώτο σκέλος αυτού του άρθρου προστέθηκε: «Η Πολιτεία, επ' αυτού, δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

«Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, το άρθρο 49 του Συντάγματος έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα από τους Ελληνες πολιτικούς. Τι ακριβώς θα ζητηθεί, δεν είναι για την ώρα γνωστό, εκτός από την άποψη του νότιου γείτονα ότι σε αυτό ακριβώς το άρθρο η Ελλάδα βλέπει τον αλυτρωτισμό στην "Μακεδονία". (...) Αν αρχίσουμε να ικανοποιούμε τα ελληνικά αιτήματα, (...) δηλαδή το νέο όνομα να είναι για όλες τις χρήσεις, το Σύνταγμα θα πρέπει να τροποποιηθεί σε 288 σημεία - σε όσα, δηλαδή, αναφέρεται το "Δημοκρατία της Μακεδονίας"», καταλήγει η ανάρτηση της ιστοσελίδας.

Σειρά παίρνουν κι άλλες διευθετήσεις

Στο μεταξύ, σειρά συναντήσεων που εκπέμπουν το σήμα των διεργασιών και διευθετήσεων που «τρέχουν» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είχε και χτες στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Πέραν του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρ. Ντβορκόβιτς, με τον οποίο συζήτησε την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στις ρωσικές επενδύσεις στους τομείς της Ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού, όπως και τις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Τουρκία, στο φόντο του αυξημένου ενδιαφέροντος της Ρωσίας για τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Ε. Ράμα, τον Κροάτη Α. Πλένκοβιτς και τον επίτροπο διεύρυνσης της ΕΕ Γ. Χαν.

Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ράμα ότι «ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, καθώς οι δύο χώρες είναι έτοιμες για στρατηγική συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει τον δρόμο για προώθηση των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για υπογραφή συμφωνίας και συμφωνήθηκε επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία. Οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν και για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, με την Αθήνα να εστιάζει στην κατοχύρωση της περιουσίας της ελληνικής κοινότητας, σαν προαπαιτούμενο για να προχωρήσει ομαλά η ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων.

Ο Ε. Ράμα σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε ότι στόχος είναι η «έναρξη νέου κεφαλαίου στρατηγικής συνεργασίας για το μέλλον. Κοινός στόχος - η ολοκλήρωση του διαλόγου και η υπογραφή την άνοιξη του Ντοκουμέντου Στρατηγικής Συνεργασίας στα Τίρανα».

Οσον αφορά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Α. Πλένκοβιτς, συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, της τετραμερούς με Βουλγαρία και Ρουμανία, της πρωτοβουλίας Αδριατικής - Ιονίου κ.ά.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι λαοί της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο Νταβός, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ και οι δηλώσεις που ακολούθησαν επιβεβαιώνουν ότι το γενικότερο σκηνικό που έχει στηθεί, με επίκεντρο την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τη λεγόμενη ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια και τη χρεοκοπημένη πρακτική της ονοματολογίας, δεν μπορεί να εξασφαλίσει λύση προς όφελος του λαού μας, του λαού της γειτονικής χώρας και των λαών της περιοχής.

Αντίθετα, μέσα σε αυτήν τη διαδικασία συναντιούνται ο εθνικισμός και ο κοσμοπολιτισμός, ανακυκλώνονται τα ίδια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους λαούς της περιοχής για πολλά χρόνια, προωθούνται σχεδιασμοί μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων και τροφοδοτούνται ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Ρωσία, που οξύνουν την κατάσταση στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Αυτήν την αλήθεια έκρυψαν από τους λαούς και κατά τη χτεσινή συνάντηση, τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Ζάεφ.

Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού δεν μπορεί να περιοριστεί στην αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και της κεντρικής λεωφόρου των Σκοπίων. Αυτή είναι ερμηνεία - καρικατούρα, πρόσχημα αποφυγής της αναγκαίας αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, ουσιαστικής δέσμευσης για τη διατήρηση των συνόρων στην περιοχή, ακύρωσης της βάσης που στηρίζει εθνικιστικές θέσεις περί "μακεδονικού έθνους" και που προβάλλονται ανάλογα με τις σκοπιμότητες.

Ο κ. Τσίπρας έκρυψε, επίσης, ότι οι εθνικισμοί που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν τους λαούς των Βαλκανίων υποκινήθηκαν από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τους σχεδιασμούς των οποίων έχει αναλάβει, ως σημαιοφόρος, να προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η παρουσία αυτών των δυνάμεων στα Βαλκάνια έχει σημαδευτεί από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, τη λογική "διαίρει και βασίλευε", τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, την αλλαγή συνόρων.

Η πορεία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και η επέκταση των σχεδιασμών της ΕΕ συνυπάρχουν με αμφισβήτηση συνόρων, παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανακίνηση ακόμα και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων σε βάρος των λαών της περιοχής.

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τεκμηριώνει τη θέση της περί δύναμης "σταθερότητας και ασφάλειας" προς όφελος των λαών, αλλά η βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η διάθεση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας και των άλλων στρατιωτικών βάσεων στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, η συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό μαρτυρούν μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους και επεμβάσεις. Οι παράλληλες διαπραγματεύσεις του Μάθιου Νίμιτς στα πλαίσια του ΟΗΕ και του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για το πρόβλημα του ονόματος ενέχουν κινδύνους διπλής ονομασίας, για εσωτερική και διεθνή χρήση, με πρωταρχική επιδίωξη την άμεση ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, τη διευκόλυνση των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ και στη συνέχεια "γαία πυρί μειχθήτω".

Οι εξελίξεις είναι σοβαρές και ο λαός μας επιβάλλεται να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα από τη στάση των πολιτικών δυνάμεων, τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τα προηγούμενα χρόνια, τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα. Τα προεκλογικού χαρακτήρα παιχνίδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η αναζήτηση "διαφορών" με την κυβέρνηση, για να τροφοδοτείται μια παραπλανητική αντιπαράθεση, ενώ συμφωνούν στο βασικό, που είναι η ευρωατλαντική επέκταση στην περιοχή, αποσκοπούν στην παγίδευση λαϊκών δυνάμεων και τροφοδοτούν τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν εθνικιστές, ακόμα και φασιστικές δυνάμεις, που επιχειρούν να καπηλευτούν λαϊκές ανησυχίες και να αποκρύψουν την ουσία του προβλήματος.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό μας και τους λαούς της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή.

Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού προέχει και προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος της FYROM, τη ρητή διατήρηση των συνόρων και την αποτροπή ανακίνησης εθνικιστικών επιδιώξεων. Η συζήτηση για το όνομα με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του, με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, προϋποθέτει την επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων και βεβαίως ξεκαθάρισμα πως πρόκειται για ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, χωρίς "ήξεις - αφήξεις"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ