ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
Σελ. /32
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Ανακοίνωση - παρέμβαση, με αφορμή την υπόθεση «NOVARTIS»

Μεγάλα μονοπώλια κονταροχτυπιούνται για την «πίτα» του 1,5 τρισ. δολαρίων της παγκόσμιας φαρμακευτικής δαπάνης...
Μεγάλα μονοπώλια κονταροχτυπιούνται για την «πίτα» του 1,5 τρισ. δολαρίων της παγκόσμιας φαρμακευτικής δαπάνης...
Με αφορμή την υπόθεση «NOVARTIS» και τις εξελίξεις γύρω από αυτήν, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) πραγματοποιεί παρέμβαση, με ανακοίνωσή της, αναδεικνύοντας την ουσία του ζητήματος και των προεκτάσεών του.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

«Μετά τη "Siemens", τη "Volkswagen", την "Apple", ακόμα ένα σκάνδαλο "αποκαλύπτεται" και "συγκλονίζει" για άλλη μια φορά την "ηθική" του καπιταλιστικού κόσμου. Πρόκειται για τη NOVARTIS, το πολυεθνικό μεγαθήριο στο χώρο του φαρμάκου, που κατηγορείται για τον χρηματισμό γιατρών, προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της φάρμακα έναντι των ανταγωνιστών της, ακόμα και για "επηρεασμό" τμημάτων του κρατικού μηχανισμού για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Οι κάθε λογής υπηρέτες και απολογητές του βάρβαρου και εκμεταλλευτικού κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής σπεύδουν με τη ρομφαία της κάθαρσης και αντιπαρατίθενται για το ποιος είναι ικανότερος να ξεπλύνει αυτό το σύστημα που, από τη φύση του, γεννά τη διαφθορά. Πρώτη και καλύτερη η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση, προβάλλοντας την αποφασιστικότητά της να "βάλει τάξη" στον ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια του Φαρμάκου και να "εξορθολογίσει" παραπέρα τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση την καταγγέλλει ότι καθυστέρησε να ασχοληθεί με το σκάνδαλο.

Η ουσία της υπόθεσης είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου...

Για μια ακόμα φορά, η αντιπαράθεση αυτών των δυνάμεων συσκοτίζει την αλήθεια και κρύβει την ουσία που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου.

Η Υγεία και το Φάρμακο αποτελούν πολύτιμα κοινωνικά αγαθά που στον καπιταλισμό είναι πανάκριβα και κερδοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί καθορίζουν, με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία τους και όχι τις λαϊκές ανάγκες, ποια φάρμακα, σε ποιες ποσότητες και αν θα παραχθούν και θα διακινηθούν. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αφήσει νοσοκομεία και ασθενείς χωρίς φάρμακα, επειδή δεν ικανοποιούνται οι οικονομικές τους απαιτήσεις, που αποσύρουν αποτελεσματικά φάρμακα επειδή οι τιμές τους δεν είναι "ικανοποιητικές", που δεν κυκλοφορούν φάρμακα οικονομικά "ασύμφορα". Αυτοί συνδιαμορφώνουν με τις εκάστοτε κυβερνήσεις τις τιμές των φαρμάκων στη βάση των συμφερόντων τους.

Στη χώρα μας, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τη φαρμακοβιομηχανία ως βασικό συνομιλητή, ως έναν από τους κλάδους - "ατμομηχανές" της καπιταλιστικής ανάπτυξης, διαμορφώνει γι' αυτήν ευνοϊκό έδαφος επενδύσεων, εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων βρίσκονται σε όλες τις σημαντικές συναντήσεις που αφορούν οικονομικές συμφωνίες - συνεργασίες, μέσα και έξω από τη χώρα.

Το μεγάλο κεφάλαιο ελέγχει την έρευνα και βγάζει τεράστια κέρδη από την παραγωγή και τη διακίνηση του Φαρμάκου, καθώς και από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία. Ετσι στρώνεται το έδαφος στα πολυεθνικά μεγαθήρια να εξαγοράζουν μερίδα των γιατρών και να τους μετατρέπουν σε πλασιέ των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.

...και ο ανελέητος μονοπωλιακός ανταγωνισμός

Ολα αυτά στο πλαίσιο του διαρκούς και ανελέητου κυνηγιού του κέρδους και του ακόμα πιο ανελέητου επιχειρηματικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακά μεγαθήρια, που χρησιμοποιούν όλες τις "νόμιμες" και "παράνομες" μεθόδους για να καταλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Ο μεταξύ τους πόλεμος παίρνει διάφορες μορφές και αξιοποιεί διάφορα μέσα, οικονομικά, πολιτικά, ακόμα και στρατιωτικά. Συνδέεται με ευρύτερα και ακόμα μεγαλύτερα συμφέροντα, ενεργοποιεί ολόκληρα κράτη, στην προσπάθεια να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Στην περίπτωση της φαρμακοβιομηχανίας, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κονταροχτυπιούνται για την "πίτα" του 1,5 τρισ. δολαρίων της παγκόσμιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Αυτός ο ανταγωνισμός οξύνεται ακόμα περισσότερο, όταν οι αστικές κυβερνήσεις παίρνουν περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να θωρακίσουν συνολικά την τάξη των κεφαλαιοκρατών, σε περιόδους καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η περίοδος για την οποία ελέγχεται η NOVARTIS στην Ελλάδα, συμπίπτει με την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα γενόσημα φάρμακα και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες για το πώς θα διανέμεται η κρατική φαρμακευτική δαπάνη, με δεδομένο και τον εξαγωγικό προσανατολισμό.

Αυτή, λοιπόν, είναι η ουσία και όχι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τον "υγιή ανταγωνισμό" στη φαρμακοβιομηχανία, όπως διατείνονται τα έντυπα που τη στηρίζουν ή άλλες δυνάμεις που κόπτονται για την "υγιή επιχειρηματικότητα".

Κριτήριο να γίνουν οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού

Στη βάση αυτή, καλεί η ΟΕΦΣΕΕ τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και συνολικά τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές να εκτιμήσουν και να τοποθετηθούν απέναντι και σε αυτό το "σκάνδαλο NOVARTIS".

Κανένας εργαζόμενος να μην ταυτιστεί με την εταιρεία και όσα εξελίσσονται σε αυτή, να απορρίψει κάθε προσπάθεια τέτοιου είδους, είτε προέρχεται από την εργοδοσία, είτε από τους διάφορους υποστηριχτές και απολογητές της. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά σχέση με τα εργοδοτικά σχέδια και μεθόδους, δεν μοιράζονται τα κέρδη, αντίθετα η εργοδοσία εκμεταλλεύεται τη δουλειά τους για να κερδοφορεί και η εκμετάλλευση αυτή ολοένα και αυξάνεται.

Επομένως, μπροστά και σε αυτές τις εξελίξεις, κριτήριο των εργαζομένων πρέπει να είναι οι δικές τους ανάγκες, η ζωή τους, το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες.

Κριτήριο, επίσης, για όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να είναι η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους και στο πλαίσιο αυτό, για φάρμακο που θα διατίθεται δωρεάν σε όσους το χρειάζονται. Με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία - Φάρμακο, με το φάρμακο να ερευνάται, να ελέγχεται, να παράγεται και να διατίθεται από ενιαίο κρατικό φορέα.

Η προοπτική να απαλλαγούμε από αυτούς που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και εκμεταλλεύονται την εργατική μας δύναμη και τα κοινωνικά αγαθά για τα κέρδη τους είναι ρεαλιστική και αναγκαία. Τότε μόνο τα κοινωνικά αγαθά θα αντιμετωπίζονται ως τέτοια, μόνο τότε θα είναι εξασφαλισμένη η δουλειά και τα δικαιώματά μας, μόνο τότε οι ικανότητές μας θα αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας.

Ας προσανατολίσουμε, λοιπόν, την πάλη μας σε αυτήν την προοπτική!».


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σήμερα στήνεται το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας

Ενισχύονται με νέες δυνάμεις τα μπλόκα που έχουν ήδη στηθεί στην υπόλοιπη χώρα

Από το μπλόκο των αγροτών της Αργολίδας

Eurokinissi

Από το μπλόκο των αγροτών της Αργολίδας
Με το στήσιμο του μεγάλου μπλόκου των Θεσσαλών αγροτών, σήμερα, στον κόμβο της Νίκαιας, δίνεται νέα, ισχυρή ώθηση στην πανελλαδική κινητοποίηση της μικρομεσαίας αγροτιάς, που βγήκε και φέτος στα μπλόκα να παλέψει για την ικανοποίηση των αιτημάτων της, τα οποία αφορούν στην ίδια την επιβίωσή της.

Από νωρίς το πρωί, σήμερα, οι αγρότες από τα χωριά της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας θα βάλουν μπροστά τις μηχανές των τρακτέρ για να κινηθούν προς τα μέρη των προσυγκεντρώσεων που έχουν καθοριστεί - για τους Καρδιτσιώτες στον κόμβο της Ιτέας και για τους Τρικαλινούς στον κόμβο Μεγαλοχωρίου - απ' όπου, σε κομβόι, θα κατευθυνθούν προς τον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Εκεί θα τους περιμένουν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι που θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση υποδοχής, την οποία οργανώνει, στις 13.30, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο πλαίσιο της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης και ενεργής στήριξης στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

Το μπλόκο στη Νίκαια κορύφωση της δράσης όλου του προηγούμενου διαστήματος

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των τριών νομών που οργανώνουν το στήσιμο του μπλόκου, καλούν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να πάρουν μέρος, ώστε το μπλόκο της Νίκαιας να είναι πολύ ισχυρό και ν' αποτελέσει και φέτος το επίκεντρο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Από τη χτεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας από το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών Χανίων στο μπλόκο Πραιτωρίων στο νομό Ηρακλείου
Από τη χτεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας από το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών Χανίων στο μπλόκο Πραιτωρίων στο νομό Ηρακλείου
Επισημαίνουν ότι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που εξακολουθούν να επικρατούν στην περιοχή δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο, καθώς τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από την αρχή του 2017, σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ και γενικότερα με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, οξύνουν παραπέρα τα προβλήματά τους, τους οδηγούν γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα και τη φτώχεια.

Τους καλούν να συμβουλευτούν μόνο τις καρδιές και το μυαλό τους και να κλείσουν ερμητικά τα αυτιά τους στις φωνές όλων όσοι τους λένε να μη βγουν στα μπλόκα γιατί «τίποτα δεν θα κερδίσουν». Και εκείνων που τους ορμηνεύουν να κάτσουν στα σπίτια τους και να περιμένουν να τελειώσει η κυβέρνηση με την «αξιολόγηση» από τους «θεσμούς» κι ύστερα «κάτι» μπορεί να τους δώσει, και των άλλων που τους ψιθυρίζουν να μην πάνε μαζί μ' αυτούς που βγαίνουν στα μπλόκα και πως δεν χρειάζονται καθόλου αγώνες, γιατί θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση, που θα τους λύσει τάχα τα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να στηρίξουν αποφασιστικά τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, υπογραμμίζοντας ότι, όπως και η πείρα έδειξε, η συμμαχία αυτή δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη τους και μπορεί να σταθεί ασπίδα προστασίας και απέναντι στον υποκινούμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» και στις τυχόν προβοκάτσιες που μπορεί να εκδηλωθούν.

Παρά τα πολλά εμπόδια που βάζουν η κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις, υπάρχει αγωνιστική αισιοδοξία, η οποία στηρίζεται και στη συστηματική ενημερωτική δουλειά και τις προετοιμασίες που έγιναν στα χωριά και στη μαζικότητα που είχαν οι συσκέψεις Αγροτικών Συλλόγων σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο και στην αγωνιστική αγροτική παράδοση που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλία, ιδιαίτερα την τελευταία 25ετία.

Κι όπως πολλές φορές έχει τονιστεί από τους εκπροσώπους του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στην περιοχή, το «κλειδί» για πετυχημένη οργάνωση της πάλης των αγροτών είναι η ύπαρξη και η «ζωντανή» λειτουργία Αγροτικών Συλλόγων. Στη Θεσσαλία υπάρχουν, συγκριτικά, αρκετοί τέτοιοι Αγροτικοί Σύλλογοι, όπως και τρεις Ομοσπονδίες, αλλά, βέβαια, χρειάζεται κι άλλοι πολλοί να δημιουργηθούν και οι υπάρχοντες να μαζικοποιηθούν και να δυναμώσουν.

Εκτός από το μεγάλο μπλόκο της Νίκαιας που θα στηθεί σήμερα, στη Θεσσαλία υπάρχουν ακόμα δυο μπλόκα, με δεκάδες τρακτέρ. Ενα στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνα), στη νέα Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης, από αγρότες από τις επαρχίες Τυρνάβου και Ελασσόνας κι ένα στο Γερακάρι, στο δρόμο Λάρισας - Αγιάς, από αγρότες της επαρχίας Αγιάς.

Ενα ακόμα μπλόκο θα στηθεί σήμερα στο Αερινό από αγρότες της Μαγνησίας, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Αερινού, η οποία συστρατεύεται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ενισχύονται τα μπλόκα στην Πελοπόννησο

Την ίδια ώρα, με επιπλέον τρακτέρ ενισχύθηκε και χτες το μπλόκο που έχουν στήσει οι αγρότες της Ηλείας στο Λατίφη Αμαλιάδας, ενώ από σήμερα αναμένεται κλιμάκωση, καθώς ο αποκλεισμός του δρόμου θα αυξάνεται σταδιακά σε χρονική διάρκεια.

Ανάλογη εικόνα και στο Αίγιο, όπου οι αγρότες προχώρησαν χτες το απόγευμα σε δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο ύψος των βενζινάδικων. Νέες δυνάμεις ενισχύουν καθημερινά το μπλόκο, ενώ αύριο έχει προγραμματιστεί περιοδεία στα γύρω χωριά.

Σταθερά παραμένουν στις θέσεις τους στη γέφυρα του Ινάχου, ενισχυμένοι και με νέα τρακτέρ, οι αγρότες της Αργολίδας. Το Σάββατο έχουν προγραμματίσει μεγάλο συλλαλητήριο στο σημείο του μπλόκου, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και άλλων λαϊκών μαζικών φορέων.

Στο σταθμό της Μεσσήνης παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Μεσσηνίας, ενώ χτες βράδυ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού είχαν προγραμματισμένη σύσκεψη για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Επίσης, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, τους φορείς των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των φοιτητών να παραβρεθούν στη σύσκεψη που οργανώνει την Κυριακή 29/1 στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης, στις 7 μ.μ., με θέμα την οργάνωση του αγώνα.

Συντονίζονται τα δύο μπλόκα στην Κρήτη

Στην Κρήτη, ενισχύεται το μπλόκο Αγροτικών Συλλόγων του νομού Ηρακλείου στον κόμβο Πραιτωρίων, με νέα τρακτέρ να καταφθάνουν από τα γύρω χωριά. Ηδη από χτες, πολλοί μαζικοί φορείς καταφτάνουν στο μπλόκο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η μάχη της ενημέρωσης με συνεχείς εξορμήσεις και περιοδείες στα χωριά.

Χτες, επίσης, επισκέφθηκε το μπλόκο Πραιτωρίων αντιπροσωπεία του μπλόκου των Μεγάλων Χωραφιών Χανίων, η οποία στάθηκε στη σημασία του συντονισμού του οργανωμένου αγροτικού κινήματος πανελλαδικά, αλλά και στο επίπεδο του νησιού.

Αντίστοιχα με το Ηράκλειο, το μπλόκο στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά ενισχύεται, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινοί ολιγόλεπτοι συμβολικοί αποκλεισμοί. Επίσης, αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Χανίων, με αίτημα να παρθεί άμεσα πίσω η Υπουργική Απόφαση που στέλνει στο ΚΕΑΟ και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου αποφάσισε να προχωρήσουν οι αγρότες σε συγκέντρωση στην είσοδο του Οροπεδίου.

  • Στη Σάμο, ο Αγροτικός Σύλλογος, συμμετέχοντας στον πανελλαδικό συντονισμένο αγώνα των αγροτών, προγραμματίζει συγκεντρώσεις σήμερα στα Κοντακαίικα και την Κυριακή 29/1 στο Καρλόβασι.
Σε Βόρεια Ελλάδα και Ηπειρο

Στη Βόρεια Ελλάδα, το στήσιμο μπλόκου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα τη Δευτέρα 30/1, στη γέφυρα στο Αργος Ορεστικό, αποφάσισαν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καστοριάς, σε σύσκεψη που έγινε χτες στην αίθουσα της Αντιπεριφέρειας, με τη συμμετοχή όλων των Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καστοριάς αποφάσισαν να συνταχθούν με το πλαίσιο διεκδικήσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, θέτοντας και το πρόβλημα της ελληνοποίησης προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες, ενώ εξέλεξαν Επιτροπή Αγώνα. Παράλληλα, αποφασίστηκε από σήμερα να βγαίνουν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες των χωριών του νομού, ενώ το Σάββατο 28/1 θα συγκεντρώσουν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στη γέφυρα στο Αργος Ορεστικό.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λευκώνα, προχώρησαν οι αγρότες της περιοχής, που από χτες το πρωί συγκεντρώνονταν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, αντιδρώντας στο μπλόκο που έστησε η αστυνομία στην προσπάθειά τους να κατευθυνθούν στον Προμαχώνα. Η αστυνομία έχει παρατάξει κλούβες των ΜΑΤ σε διάφορα σημεία στο δρόμο προς τον Προμαχώνα, προκειμένου να μην επιτρέψουν στους αγρότες να κατευθυνθούν προς τα εκεί και να κλείσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Στο μεταξύ, με νέες δυνάμεις ενισχύονται καθημερινά τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στην Κεντρική Μακεδονία.

Μπλόκα υπάρχουν: Στην Ημαθία στον κόμβο της Κουλούρας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας και στην Εθνική Οδό Βέροιας - Εδεσσας στο ύψος της διασταύρωσης για Νάουσα. Στην Πέλλα, στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας στον κόμβο Γυψοχωρίου. Στην Πιερία, οι αγρότες συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στη Βροντού και στην «Ελιά». Στις Σέρρες, οι αγρότες από το Δήμο Αμφίπολης συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στην πλατεία του Ροδολίβους. Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στα χωριά. Στη Ροδόπη, οι αγρότες συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στη Νέα Καλλίστη.

Παράλληλα, αύριο Παρασκευή, στις 4.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου στη Φλώρινα θα γίνει συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ το Σάββατο 28/1, στις 7.30 μ.μ., στο Αργος Ορεστικό, θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην Ηπειρο, τέλος, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αρτας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο της Ιονίας Οδού στην Κυράτσα, ενώ στον Λούρο έχουν συγκεντρωθεί οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας, με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού να οργανώνει διαρκείς συσκέψεις και περιοδείες για την ενίσχυση του μπλόκου τις επόμενες μέρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ