ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια

Οργανώνεται ο πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα

Καθημερινά στο μπλόκο της Νίκαιας γίνονται ενημερώσεις για κάθε εξέλιξη (φωτ. από συνεδρίαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας με εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων)
Καθημερινά στο μπλόκο της Νίκαιας γίνονται ενημερώσεις για κάθε εξέλιξη (φωτ. από συνεδρίαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας με εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων)
Σήμερα Τρίτη, στη 1 μετά το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας (αίθουσα Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου), πραγματοποιείται η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, με θέμα «Οργάνωση και πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα». Τη σύσκεψη συγκαλεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, που εκφράζει τη συσπείρωση των Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, με κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι το μπλόκο της Νίκαιας, το ισχυρότερο σ' όλη τη χώρα, με πάνω από 2.000 τρακτέρ, κλιμακώνουν το συντονισμένο αγώνα τους, απαιτώντας την απόσυρση των νομοθετικών σχεδίων της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως ιεραρχούνται στο πλαίσιο πάλης που αποφασίστηκε στις μαζικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Ταυτόχρονα, διαμηνύουν προς την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να ξεγελαστούν από τα ψέματα και τα παραπλανητικά στοιχεία που αραδιάζουν οι υπουργοί της, ούτε να παρασυρθούν από τα «γλυκόλογα συμπάθειας» του πρωθυπουργού και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα με αποφασιστικότητα και αντοχή.

Απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης

Αναφερόμενη στη συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων υπουργών που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει: «Επιβεβαίωσε την επιμονή της κυβέρνησης στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, που επιταχύνει το ξεκλήρισμά μας.

Νυχτέρι στο παράπηγμα των αγροτών από τα χωριά του Παλαμά

Eurokinissi

Νυχτέρι στο παράπηγμα των αγροτών από τα χωριά του Παλαμά
Με επιλεκτικά και παραποιημένα στοιχεία και με πολύ συμπάθεια, προσπαθούσαν να κρύψουν ότι η κυβέρνηση τριπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη και Υγεία, που αντιστοιχούν στις σημερινές τρεις χαμηλές κατηγορίες (1η, 2η και 3η), στις οποίες ανήκει πάνω από το 70% των ασφαλισμένων αγροτών. Είπαν ψέματα, γιατί ενώ η κυβέρνηση μειώνει τις συντάξεις, ισχυρίστηκε ότι τις αυξάνει.

Το βασικό επιχείρημά της είναι όχι μόνο για τους αγρότες, άλλα για όλους, ότι "δεν αντέχει ο προϋπολογισμός", που ποτέ δεν έδωσε αυτά που προϋπολογίζονταν, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Εξοντώνει τους φτωχούς αγρότες με πραγματικό καθαρό εισόδημα έως 11.000 ευρώ. Τη στιγμή που πάνω από το 50% των αγροτών είναι ανασφάλιστοι, στην πλειοψηφία τους αγρότισσες.

Φορολογεί με το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό εισόδημα, όπως λέει ότι επιδιώκει, που σημαίνει φορολογία για εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ. Χρησιμοποιεί μέσους ορούς αγροτικού εισοδήματος και φορών, για να καλλιεργεί τον "κοινωνικό αυτοματισμό" απέναντι στους αγρότες ότι φοροδιαφεύγουν.

Η κυβέρνηση, με αυτό το βρώμικο τρόπο, επιμένει να τελειώσει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, μετατρέποντάς την σε ατομική υπόθεση του καθενός και χαρατσώνει ιδιαίτερα τους φτωχούς αγρότες, με στόχο να μην πληρώνει τίποτε ο κρατικός προϋπολογισμός και να περισσέψει ζεστό παραδάκι για τον ΣΕΒ που συμφωνεί με το τερατούργημά της».

Να αποσυρθούν Ασφαλιστικό - Φορολογικό

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αναφέρεται: «Με το "κατά κύριο επάγγελμα αγρότης", καλλιεργεί τη διάσπαση του αγώνα, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων αγροτών. Η καθιέρωσή του δεν πρόκειται να δώσει καμιά ελάφρυνση στη ληστεία του ιδρώτα μας, όπως και η καθιέρωση του εργόσημου (10%) για την αγρότισσα και τα συμβοηθούντα μέλη, αφού μειώνει ελάχιστα το καθαρό φορολογητέο εισόδημα της οικογένειας, δίνει ψίχουλα στα έσοδα του Ταμείου και ως σύνταξη στην αγρότισσα κι απ' την άλλη τους εμφανίζει με εισόδημα, όποτε πέφτει και σε αυτούς το τσεκούρι της φορολογίας με τεκμήρια διαβίωσης. Τους προκαλούμε να δώσουν με νούμερα τους υπολογισμούς τους!

Δεν πρωτοτύπησαν. Ιδια τακτική είχαν και στη συνάντησή μας μετά τα περσινά μπλόκα. Δεν είπαν τότε τίποτε συγκεκριμένο στο κάθε αίτημά μας. Με "τρίπλες" και ψευτιές δε θα την βγάλουν καθαρή η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, ΕΕ, ΔΝΤ κ.λπ., που μαζί κόβουν και ράβουν. Να έρθουν στα μπλόκα να μας τα πουν και να αφήσουν τους τηλεοπτικούς μονολόγους.

Βοήθεια στην κυβέρνηση δίνουν όσοι συνδικαλιστές συναντούνται μαζί της πριν κορυφωθεί ο αγώνας μας, συζητούν χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα, που τα αλλάζουν ανάλογα με την κυβέρνηση, που άλλα λένε στους αγρότες κι άλλα στις συναντήσεις πίσω από τις πλάτες των αγροτών. Τέτοια ήταν η συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων της "Πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής αγροτών κτηνοτρόφων", την Πέμπτη 21 Γενάρη, με τον Κατρούγκαλο και τον Μητσοτάκη. Με τα "πάρε - δώσε" κάτω από το τραπέζι υπονομεύονται οι αγώνες, είναι διαπραγματεύσεις που ποτέ δε βγήκαν σε όφελός μας. Είναι γνωστή η ιστορία.

Τέτοιους "ηγέτες" πρέπει να τους απομονώσει η μαχόμενη μικρομεσαία αγροτιά, που αγωνίζεται στα μπλόκα για την επιβίωση. Απαράβατος όρος για όποια συνάντηση με τους υπευθύνους της σφαγής μας είναι να αποσυρθεί και να μην φτάσει στη Βουλή το αντιλαϊκό ασφαλιστικό τερατούργημα. Να καταργηθεί η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια. Στα μπλόκα μιλάμε και αποφασίζουμε».

Το πλαίσιο αιτημάτων βάση του αγώνα

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, το μπλόκο της Νίκαιας δέχτηκε αντιπροσωπεία από το μπλόκο των Τεμπών, η όποια ζήτησε να μεταβεί αντιπροσωπεία του μπλόκου της Νίκαιας στη σύσκεψη μπλόκων που γίνεται σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη για συντονισμό του αγώνα. Σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναφέρεται:

«Το μπλόκο της Νίκαιας έδωσε στην αντιπροσωπεία το πλαίσιο των αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί μέσα από τις πανελλαδικές συσκέψεις των μπλόκων και αποτελεί τη βάση του αγώνα ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Ενημέρωσε επίσης για την πανελλαδική σύσκεψη που έχει καλέσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια την ίδια μέρα, την Τρίτη 26 Γενάρη. Η κλιμάκωση του αγώνα στη βάση των αιτημάτων που έχουν διαμορφωθεί και η στάση της κυβέρνησης θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων».

Κύμα λαϊκής συμπαράστασης

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Κυριακή που μας πέρασε στο μπλόκο της Νίκαιας

Κοντά στους 100 μαζικούς φορείς - εργατικά σωματεία, σύλλογοι επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών, γυναικών, συνταξιούχων, φοιτητών, δημοτικές αρχές κ.ά. - από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, η οποία έγινε την Κυριακή στο μπλόκο της Νίκαιας.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των μελών του Σωματείου Ταξιτζήδων Λάρισας, που έφτασαν εκεί με τα ταξί σε κομβόι. Παρόντες ήταν και οι Γ. Λαμπρούλης και Κ. Στεργίου, βουλευτές του ΚΚΕ στη Λάρισα και στη Μαγνησία αντίστοιχα. Το απόγευμα, το μπλόκο επισκέφτηκαν, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους, εκπρόσωποι Συνδικάτων Οικοδόμων από τη Βόρεια Ελλάδα.

Τους εκπροσώπους των φορέων καλωσόρισε εκ μέρους των αγροτών του μπλόκου ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Λάρισας και Καρδίτσας, ο δήμαρχος Σοφάδων, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας. Ολοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη του κοινού αγώνα όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης σωματείων και μαζικών φορέων στο μπλόκο της Νίκαιας
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης σωματείων και μαζικών φορέων στο μπλόκο της Νίκαιας
Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει: «Η συμπαράσταση των εκπροσώπων των φορέων εκφράστηκε με τη στήριξη του αγώνα και του πλαισίου των αιτημάτων μας. Δεν έχει, δηλαδή, σχέση με τα ψεύτικα και παραπλανητικά "λόγια συμπάθειας και κατανόησης" που ακούγονται από τα χείλη κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και άλλων "φίλων" μας, οι οποίοι, ενώ από τη μια δηλώνουν πως είναι δίκαιος ο αγώνα μας, από την άλλη στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ και της κυβέρνησης που μας καταστρέφει και την οποία εμείς την αντιπαλεύουμε στους δρόμους. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά θέλουν να μας υποδείξουν - αν όχι να μας επιβάλλουν - τις μορφές πάλης που θα χρησιμοποιήσουμε, θέτοντας απαγορευτικά όρια στην αγωνιστική δράση μας.

Για τους μικρομεσαίους αγρότες, που δίνουμε, με νύχια και με δόντια, τη μάχη για την επιβίωση, αυτή η συμπαράσταση έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς η πείρα μάς έχει διδάξει ότι η αγωνιστική συμπόρευση και συμπαράταξη της αγροτιάς με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, δίνει δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στον αγώνα μας».

Στο μεταξύ, αγωνιστική αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα εκφράζει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας Γάλακτος Ξάνθης - ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ. Οπως σημειώνει, «το "όλοι για έναν και ένας για όλους" ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα. Μπορούμε με τη συμμαχία μας και τον αγώνα μας να βάλουμε φρένο στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε σε κάθε πτυχή της ζωής μας».

Μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Από το μπλόκο στο Λούρο
Από το μπλόκο στο Λούρο
Η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου Καστανέων - Ριζίων προχώρησε χτες το μεσημέρι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα, για να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τευτλοπαραγωγοί, που παραμένουν απλήρωτοι, αλλά και το αβέβαιο μέλλον της ΕΒΖ.

Στον κόμβο του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας βρίσκονται συγκεντρωμένοι, από το Σάββατο, μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας. Καθημερινά προχωρούν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας.

Σε αποκλεισμό της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Πατρών, στο ύψος του Αιγίου, προχώρησαν την Κυριακή οι μικρομεσαίοι αγρότες που συμμετέχουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο μπλόκο στο Αίγιο, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας». Την ίδια μέρα, σε νέο αποκλεισμό της γέφυρας στην είσοδο της Αρτας προχώρησαν οι αγρότες της περιοχής, ενώ μπλόκο στήθηκε και στο Λούρο, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας.

Με νέα τρακτέρ ενισχύθηκε το μπλόκο της Αργολίδας, στο ύψος της Δαλαμανάρας, ενώ ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας χαιρετίζει με ανακοίνωσή του τα εργατικά σωματεία και τους φορείς που εκφράζουν συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών. Μπλόκο στον κόμβο Ασπροχώματος Μεσσηνίας έστησαν το μεσημέρι της Κυριακής μικρομεσαίοι αγρότες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης. Νωρίτερα απέκλεισαν τα διόδια Αρφανών και πραγματοποίησαν ολιγόλεπτο αποκλεισμό του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Μαζική η κινητοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων στη Χαλκίδα
Μαζική η κινητοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων στη Χαλκίδα
Σε κατάληψη των γραφείων του ΟΓΑ Πελοποννήσου στην Τρίπολη προχώρησε, χτες το πρωί, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αρκαδίας. Στην κατάληψη συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη και τις επόμενες μέρες.

Κινητοποίηση έγινε χτες στη Χαλκίδα, όπου αγρότες από τους Αγροτικούς Συλλόγους στους Δήμους Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Αννας, Διρφύων - Μεσσαπίων, από το Ληλάντιο πεδίο και αλλού, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και σε συμβολικό αποκλεισμό της Υψηλής Γέφυρας στη Χαλκίδα. Στο πλευρό τους βρέθηκε κλιμάκιο της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

Στην Κάρυστο, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Νότιας Εύβοιας έκανε χτες συγκέντρωση στην πλατεία της πόλης και προχώρησε σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Αγροτικής) με τσουβάλια γεμάτα κοπριά, δηλώνοντας: «Μόνο η κοπριά μάς έμεινε να δώσουμε στις τράπεζες, στο κράτος και την ΕΕ!». Ακολούθησε αποκλεισμός της επαρχιακής οδού Καρύστου - Χαλκίδας για 1 ώρα.

Κατάληψη της Εφορίας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας έκαναν χτες οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νησιού (Αϊ - Μαθιά, Βαλανιού και Γιαννάδων). Την έμπρακτη συμπαράστασή της εξέφρασαν η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ, καθώς και σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.

Παραταγμένα τρακτέρ στο μπλόκο Ριζίων - Καστανεών
Παραταγμένα τρακτέρ στο μπλόκο Ριζίων - Καστανεών
Χτες επίσης, οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα άνοιξαν το τελωνείο που είχαν αποκλείσει νωρίτερα, ενώ ολιγόωρους αποκλεισμούς του δρόμου έκαναν οι αγρότες στα Τέμπη. Ανάλογους αποκλεισμούς έκαναν οι αγρότες στην Κουλούρα, στα Μάλγαρα και σε διάφορα σημεία της Εγνατίας οδού.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται τα εξής:

  • Παν-χανιώτικο συλλαλητήριο οργανώνουν αύριο, Τετάρτη 27 Γενάρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμων Μύθημνας, Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Κολυμβαρίου, Κάινας, Μεσκλών, Κρυονερίδας, Γαβαλοχωρίου και Αμυγδαλοκεφαλίου. Κάλεσμα συμμετοχής έχουν ακόμα απευθύνει οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων.
  • Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποίησε το Σάββατο, καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού σήμερα, Τρίτη, στις 10 π.μ., με τα μηχανήματά τους στη Λούμπα.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου οργανώνει παναγροτικά - παλλεσβιακά συλλαλητήρια την Παρασκευή 29 Γενάρη στις 11 π.μ., στον κόμβο της Λάρσου και την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην Επάνω Σκάλα (πρώην ΙΚΑ).
Κλιμάκιο του ΚΚΕ σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία

Με τους αγρότες στο μπλόκο της Νάουσας
Με τους αγρότες στο μπλόκο της Νάουσας
Τα μπλόκα των αγροτών σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Δελή, ο οποίος μετέφερε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ. Το Σάββατο διαδοχικά επισκέφθηκε τα μπλόκα στο Νισέλι Αλεξάνδρειας και στη διασταύρωση της Νάουσας και στη συνέχεια το μπλόκο των αγροτών στο Γυψοχώρι Πέλλας. Την Κυριακή επισκέφθηκε τα δύο μπλόκα των αγροτών στις εξόδους της Κατερίνης.

Μιλώντας στους αγρότες, ο Γιάννης Δελής σημείωσε ότι τα φορολογικά και αντιασφαλιστικά μέτρα που πάει να επιβάλει η κυβέρνηση, λαμβάνονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για να προχωρήσουν ταχύτερα το ξεκλήρισμα των φτωχών και μικρών αγροτών, η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια πιο λίγων.

Τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ της ΕΕ είναι το «δρεπάνι» που χρησιμοποιούν για να ξεκληρίσουν τους αγρότες. Αποκάλυψε επίσης την εξαπάτηση όσων μιλούν για «εθνική παραγωγή», ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Υπογράμμισε την ανάγκη του κοινού αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι οι αγώνες θα είναι πραγματικά αποτελεσματικοί, αν ενταχθούν στην πάλη για ριζική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στη χώρα μας, με στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Λάσπη και απειλές από την κυβέρνηση

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε το διάλογο με τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, και την ίδια ώρα συνέχισε να πετάει λάσπη σε βάρος τους, για να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ετσι, έκανε λόγο για «φοροδιαφυγή» των αγροτών, «επιβάρυνση» των υπόλοιπων πολιτών για τη βιωσιμότητα του ΟΓΑ, ακόμη και για «αύξηση του αγροτικού εισοδήματος» κατά 12,5% τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Β. Αποστόλου εμφανίστηκε κατηγορηματικός πως υπάρχει φοροδιαφυγή στους αγρότες μιας και, όπως είπε, η αξία της αγροτικής παραγωγής της χώρας υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ δηλώνονται περίπου τα μισά, και πρόσθεσε πως ο αγροτικός κόσμος το 2014 και το 2015 αύξησε το εισόδημά του κατά 12,5%, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat.

Πέρα από το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία απέχουν από την πραγματικότητα που ζουν σήμερα χιλιάδες φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει - κατά την πάγια τακτική των προκατόχων της - να ενοχοποιήσει συλλογικά τους αγρότες.

Προσπαθεί επίσης να ταυτίσει τη συντριπτική μάζα της φτωχομεσαίας αγροτιάς με τους καπιταλιστές αγρότες, που, πράγματι, αξιοποιώντας την πολιτική της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων, αυξάνουν τους κλήρους τους και τα εισοδήματά τους σε βάρος των μικρότερων αγροτών, που δεν τα βγάζουν πέρα και σταδιακά πετιούνται εκτός παραγωγής.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και με το νέο Φορολογικό των αγροτών και τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οξύνει τα προβλήματα για τους μικρούς αγρότες και, παράλληλα, με την πιστή εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ενισχύει τους μεγαλοαγρότες και τις επιχειρήσεις του αγροτικού χώρου.

Παρ' όλα αυτά, ο Β. Αποστόλου δεν δίστασε χτες να πει ότι για την κυβέρνηση «...ο διάλογος είναι μονόδρομος και είναι ένας διάλογος που έχουμε ξεκινήσει από την επόμενη της ψήφισης της συμφωνίας». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αυτήν την ώρα που ήδη βρισκόμαστε για διαπραγμάτευση και εννοούμε μόνο το ασφαλιστικό κομμάτι, γιατί είναι προαπαιτούμενο για την πρώτη αξιολόγηση, έχουμε καταθέσει προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις δεν ξέρουμε αν ακόμα θα γίνουν αποδεκτές, εμείς έχουμε στο νου μας και βελτιώσεις γι' αυτές τις προτάσεις, θα το δούμε στη σχετική διαπραγμάτευση».

Με λίγα λόγια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απείλησε τους αγρότες ότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα το τελικό σχέδιο που θα καταληχθεί με τους «θεσμούς» να είναι ακόμη χειρότερο από τις κυβερνητικές προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον υπουργό, οι αγρότες θα πρέπει να το αποδεχτούν, καθώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εντάσσεται στη συμφωνία με τους δανειστές και «αν πάρουμε πίσω τη συμφωνία, υπάρχει ένα θέμα παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ, να τα καταλάβουν αυτά».

Τέλος, με μπόλικη δόση παραπληροφόρησης, είπε για τον ΟΓΑ ότι σήμερα ενισχύεται ετησίως με 3,3 - 3,4 δισ. ευρώ, περίπου το 90% των δαπανών του, οι οποίες καταβάλλονται «από τον Ελληνα πολίτη και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα, εάν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, του αγρότη θα πάει σε βάθος χρόνου, το 2027, σε μηδέν»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ