ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πανελλαδική 48ωρη προειδοποιητική απεργία την Πέμπτη

Ενάντια στο νομοσχέδιο που διαλύει τα δικαιώματά τους, πλήττει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα

Στους καταπέλτες βγαίνουν από την Πέμπτη 31 Γενάρη οι ναυτεργάτες με 48ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης, για να αποτρέψουν την έφοδο εφοπλιστών - κυβέρνησης σε βάρος των δικαιωμάτων τους, τη μετατροπή των πλοίων σε γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ) και άλλες διατάξεις» επιχειρεί την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ, για την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών (άρση του καμποτάζ), του οποίου γνώμονας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο καταργεί τις ΣΣΕ στα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων, καταργεί την υποχρεωτική δεκάμηνη επάνδρωση και δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων, σμπαραλιάζει τις οργανικές συνθέσεις των ακτοπλοϊκών πλοίων πετώντας έξω από αυτές τους ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών (μαγείρους, θαλαμηπόλους κ.ά,) οι οποίοι θα κληθούν είτε να ναυτολογηθούν σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας ή να μείνουν άνεργοι.

Στο έλεος των εφοπλιστών τα νησιά

Με το νομοσχέδιο γίνεται ακόμα χειρότερο το υπάρχον εκτρωματικό θεσμικό πλαίσιο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, προμηνύοντας ζοφερό μέλλον για τους νησιώτες, οι οποίοι ήδη βιώνουν τα πανάκριβα εισιτήρια, τις αυθαίρετες αποδρομολογήσεις και διακοπές δρομολογίων. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η απόφαση της ΝΕΛ να αποδρομολογήσει τρία πλοία της. Ενδεικτικά, με την αποδρομολόγηση του πλοίου «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Σάμου για τις συγκοινωνίες, τα νησιά Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος καταδικάζονται σε μερική απομόνωση. Να σημειωθεί ότι από χτες οι ναυτεργάτες του «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας γιατί είναι απλήρωτοι μέχρι και έξι μήνες.

Η Επιτροπή την οποία έχουν συγκροτήσει το Εργατικό Κέντρο του νησιού και πλήθος συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων καταγγέλλει την κυβέρνηση και εφοπλιστές, «που έχουν μετατρέψει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, μέσω του εκβιασμού της απομόνωσης, σε χώρο εκμετάλλευσης των νησιωτών και ναυτεργατών», καταδικάζει το νομοσχέδιο του ΥΝΑ και τονίζει: «Τους επισημαίνουμε ότι τα πλοία τους και τα λιμάνια είναι χτισμένα με δικά μας λεφτά, από τις κρατικές επιχορηγήσεις, από τις φοροαπαλλαγές, είναι χτισμένα και κινούνται από εργάτες με φτηνά μεροκάματα, δημιουργώντας στους εφοπλιστές υπερκέρδη, αλλά και από την εκμετάλλευση των νησιωτών με τα πανάκριβα εισιτήρια που τους πληρώνουμε. Με αυτό το σκεπτικό διεκδικούμε την κοινωνικοποίηση των πλοίων και τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Οργανισμού Συγκοινωνιών έχοντας στην κατοχή του ακόμα τα λιμάνια, αεροδρόμια και ναυπηγεία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Αγωνίζονται ενάντια στην απληρωσιά και την εξαθλίωση

Ο αγωνιστικός συντονισμός των εργατών (που αρνούνται ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) είναι επιβεβλημένος (φωτ. από τη χτεσινή πορεία)
Ο αγωνιστικός συντονισμός των εργατών (που αρνούνται ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) είναι επιβεβλημένος (φωτ. από τη χτεσινή πορεία)
Τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για να υπερασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, τις θέσεις εργασίας τους, την ίδια τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, έδειξαν και χτες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι οποίοι στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕΜ (Ομοσπονδία Μετάλλου) συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια με μαχητική πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, από το 2010, αντί μισθού παίρνουν έναντι, όπως τα 75 ευρώ πριν ένα μήνα, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι απλήρωτοι 10 μήνες, από τότε που επιβλήθηκε από την εργοδοσία το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με 4 μεροκάματα το μήνα, οι εργαζόμενοι της Ζώνης έχουν να δουν μεροκάματο από το 2009.

«Ανάπτυξη σαν της "Cosco" να μας λείπει...»

Οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στις διοικήσεις των σωματείων των δύο ναυπηγείων, αλλά και στην ΠΟΕΜ, στοιχισμένες με την αντιλαϊκή πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προσπαθούν να τορπιλίσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Αρνούνται την κοινή αγωνιστική δράση συνολικά του κλάδου μετάλλου σε σύγκρουση με αυτή την πολιτική. Ενώ ενδεικτικά της τακτικής τους είναι ακόμα και τα συνθήματα που έχουν επεξεργαστεί και ακούστηκαν στη χτεσινή κινητοποίηση, όπως «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, δώστε τώρα λύση για τα ναυπηγεία». Ομως, «λύση», όπως ανέφερε κι ένας εργαζόμενος, «μπορεί να είναι και το κλείσιμο». Εξίσου αόριστο είναι και το σύνθημα «Ανάπτυξη δε γίνεται χωρίς τα ναυπηγεία», αλλά - όπως είπε ένας άλλος εργαζόμενος - «ανάπτυξη σαν της "Cosco" να μας λείπει».

Οι δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, στης οποίας το μαζικό μπλοκ βρίσκονταν οι εργάτες της Ζώνης, οι αγωνιστικές παρατάξεις και πρωτοπόροι εργαζόμενοι των ναυπηγείων, έδωσαν ουσιαστικό περιεχόμενο στην απεργιακή κινητοποίηση. Ασταμάτητα ακούγονταν συνθήματα, όπως, «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε κυβέρνηση και αφεντικά», ενώ και τα πανό, όπως αυτό των Σωματείων της Ζώνης που έγραφε «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία. Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», έδιναν το στίγμα.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης έγινε συνάντηση των σωματείων με τον «εθνικό συντονιστή» για τη Ναυπηγική Βιομηχανία, Ν. Αναστασόπουλο, ο οποίος προδιέγραψε ακόμα και αλλαγή χρήσης σε τμήματα των ναυπηγείων, όπως του εμπορικού τμήματος του Σκαραμαγκά!

Ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και εκ μέρους της Συντονιστικής, επισήμανε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη της κοινής πάλης. Τη Δευτέρα στις 8 το πρωί οι δυνάμεις της Συντονιστικής θα βρίσκονται στην πύλη του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και στη συνέχεια θα συναντηθούν με τους απεργούς του Ναυπηγείου Ελευσίνας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ»
Καταγγέλλει μαζικές απολύσεις

Κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων η εργοδοσία της επιχείρησης σούπερ μάρκετ «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ» η οποία μετά τις αυθαίρετες μειώσεις στους μισθούς, τώρα προχωρά σε απολύσεις προσωπικού.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση, «με εντατικούς ρυθμούς, η Εταιρεία Μαρινόπουλος, αφού προχώρησε αυθαίρετα στις μειώσεις των μισθών, προχωρά και στη ραγδαία μείωση του προσωπικού της, με δεκάδες, καλυμμένες ή απροκάλυπτες απολύσεις. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που είτε με τη μορφή της οικειοθελούς αποχώρησης είτε με τη λογική της μείωσης του κόστους, είτε με το κλείσιμο καταστημάτων, είτε με διάφορα άλλα προσχήματα, συνάδελφοί μας βρέθηκαν στην ανεργία».

Μπροστά σε αυτή την επίθεση το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους, συλλογικά να αποφασίσουν και να οργανώσουν την αντίστασή τους ενάντια στις όποιες μεθοδεύσεις: Να μην υπάρξει καμιά παραπέρα μείωση μισθού και να επιστραφούν άμεσα όλα τα αυθαίρετα παρακρατηθέντα. Να σταματήσουν αμέσως οι απολύσεις. Να γίνουν προσλήψεις σε όλα τα καταστήματα. Να μετατραπούν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε 8ωρες και αορίστου χρόνου.

«Απομονώστε τους μηχανισμούς της εργοδοσίας, σε κάθε χώρο δουλειάς, που με εκβιασμούς και τρομοκρατικά διλήμματα θέλουν να μας κάνουν "οικειοθελώς" να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας. Το σωματείο μας ούτε δέχτηκε, ούτε πρόκειται να δεχτεί τον παραλογισμό της εργοδοσίας που λέει στους εργαζόμενους "θυσιαστείτε" εσείς για να διατηρήσει ο Μαρινόπουλος τα κέρδη του και την ανταγωνιστική του θέση», τονίζει. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να μην υποκύψουν στη μοιρολατρία και τον ωχαδερφισμό, να οργανώσουν με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την πάλη τους.

ΑΔΕΔΥ
Απεργία το Φλεβάρη

Να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία μέσα στο Φλεβάρη, σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ, αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Επίσης, για την ερχόμενη Πέμπτη, 31 Γενάρη, η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι - 3 μ.μ.) σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες.

Η πλειοψηφία καταψήφισε την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να προκηρυχθεί 24ωρη παναττική απεργία σε συντονισμό και συνεννόηση με τα σωματεία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. Η συνεδρίαση διακόπηκε και τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου πήγαν στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια για να δηλώσουν στήριξη στους απεργούς.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΞΑΝΘΗΣ
Σύσκεψη για την απεργία

Εκδήλωση για τη συζήτηση της πρότασης που κατέθεσε το ΠΑΜΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το έτος 2013 καθώς και για την οργάνωση του αγώνα με πρώτο σταθμό την απεργία του Φλεβάρη, διοργανώνει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Καλεί σε συμμετοχή όλα τα σωματεία του νομού, και σημειώνει ότι «η επίθεση που εκδηλώνουν το κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι πολιτικοί τους εκφραστές σε βάρος της ζωής του λαού έχει φτάσει στο "ζενίθ" με την κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ