ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δίνουν τη χαριστική βολή στα εργασιακά δικαιώματα

Προκλητικό υπόμνημα των μεγαλοβιομηχάνων

Την ανατροπή της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το πάγωμα των αποδοχών για τα επόμενα χρόνια, την κατάργηση κάθε καταβολής για ωριμάνσεις και την καθιέρωση τετραήμερης βδομάδας εργασίας προτείνει λίγο - πολύ ο ΣΕΒ, τηρώντας σιγήν ιχθύος για το 13ο - 14ο μισθό, ενώ ζητά από τους «κοινωνικούς εταίρους» να ανακηρύξουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου ως επίσημη ιδεολογία των κοινωνικών τάξεων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το βαθύτατα προκλητικό, γεμάτο ιταμές αξιώσεις, δελτίο Τύπου των βιομηχάνων με θέμα «Θέσεις και προτάσεις του ΣΕΒ στον κοινωνικό διάλογο». Θέσεις, οι οποίες σηματοδοτούν την κλιμακούμενη επίθεση συγκυβέρνησης - τρόικας - επιχειρηματιών σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος.

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση, σταθερή επιδίωξη του ΣΕΒ είναι να συγκλίνουν οι μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στα επίπεδα των 751 ευρώ μεικτά, όπως προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Σε μια γεμάτη υποκρισία και δολιότητα παράγραφο, με τίτλο «Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους», οι επιχειρηματίες αναφέρουν:

«Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων. Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε το δίχτυ ασφαλείας(;) της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Προτείνουμε:

  • Να διατηρήσουμε τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ χωρίς μειώσεις, αλλά ούτε και αυξήσεις μέχρι τη λήξη της το Δεκέμβρη του 2012.
  • Να αναθεωρήσουμε τις αυτόματες αυξήσεις που προβλέπονται στην ΕΓΣΣΕ και στις κλαδικές (τριετίες, λοιπά αυτόματα επιδόματα)».

Με λίγα λόγια, οι επιχειρηματίες «εγγυούνται» τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ μεικτά και μόνο αυτό, μέχρι το Δεκέμβρη του 2012... Οι μεγαλύτεροι των 751 ευρώ μισθοί θα συνεχίσουν να κατεδαφίζονται ώσπου να φτάσουν τα επίπεδα των 751 ευρώ, ενώ παράλληλα οι εργοδότες βυσσοδομούν οι εργοδότες κατά των εργαζομένων, με εκβιασμούς για υπογραφή ατομικών συμβάσεων κ.ά.

Αλλά ούτε και αυτά τα 751 ευρώ «εγγυούνται» οι εργοδότες, όπως προκύπτει από τις πέντε προτάσεις που διατυπώνουν στη συνέχεια. Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν:

  • Την καθιέρωση βδομάδας τεσσάρων ημερών, καθώς ζητούν «εφαρμογή προγραμμάτων ΕΣΠΑ για πέμπτη ημέρα εργασίας αφιερωμένη στην κατάρτιση». Δηλαδή, απαιτούν να πληρώνουν μισθούς τεσσάρων ημερών για πενθήμερη εργασία, ενώ ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναζητήσει το μισθό μίας μέρας μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης του ΕΣΠΑ!
  • Στο όνομα της ενίσχυσης της απασχόλησης ζητούν νέα φορολογικά κίνητρα για τους εργοδότες που «αυξάνουν» τις θέσεις εργασίας, μέσω αντίστοιχης, με το «κόστος» επιδόματος ανεργίας, μείωσης του φόρου εισοδήματος. Με άλλα λόγια, καθαγιάζουν τη φάμπρικα της απάτης που έχουν στήσει χρόνια οι εργοδότες μέσω της ανακύκλωσης της ανεργίας με την προσωρινή πρόσληψη ανέργων, τους οποίους απολύουν μόλις βάλουν στο χέρι τα λεφτά της επιχορήγησης.
  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων που πληρώνουν οι επιχειρηματίες, με το πρόσχημα της «μείωσης του μη μισθολογικού κόστους». Πρόκειται για μια ρύθμιση που στην ουσία θα τινάξει, μια ώρα αρχύτερα, στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Το θράσος των μεγαλοβιομηχάνων, αυτών που συστηματικά δεν πληρώνουν εισφορές και τώρα θέλουν και πρόσθετες απαλλαγές από αυτές, φτάνει στο σημείο να υποστηρίζουν ότι η περικοπή των εισφορών ...«μπορεί να καλυφθεί με την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής».
  • «Την απλοποίηση των διαδικασιών για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», τη διάσπαση δηλαδή του εργάσιμου χρόνου σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση, ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργασίας.
  • «Την άρση των περιπλοκών και των αντιθέσεων στην ισχύουσα εργατική νομοθεσία». Πίσω από την πονηρή αυτή διατύπωση υποκρύπτεται η βουλιμία των εργοδοτών για πλήρη κατάργηση του ορίου των απολύσεων, τη νέα μείωση ή και κατάργηση της αποζημίωσης που καταβάλλουν για απολύσεις προσωπικού κ.λπ.
  • Την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 104/2008 για την προσωρινή απασχόληση, καθώς οι επιχειρηματίες μας παραπονούνται, κάνοντας λόγο για «ελληνικές πρωτοτυπίες που την ακυρώνουν - την Οδηγία - ως εργαλείο ενίσχυσης της απασχόλησης»!
  • Την εκλογίκευση των προστίμων και των ποινικών κυρώσεων, όπου δεν υπάρχει δόλος του εργοδότη.

Οσο για το 13ο και 14ο μισθό, τσιμουδιά. Στο κείμενο δεν αναφέρουν την παραμικρή λέξη για το θέμα, γεγονός που σημαίνει ότι για τους εργοδότες παραμένει ανοιχτό.

Η ΓΣΕΒΕΕ

Για «διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού» και «διατήρηση του κατώτατου μισθού όπως προβλέπει η ΕΓΣΣΕ» κάνει λόγο επίσημα η ΓΣΕΒΕΕ, αλλά ζητά «πάγωμα κάθε μισθολογικής μεταβολής για τα επόμενα δύο χρόνια».

Οι συνεργάτες της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της πλουτοκρατίας, που συνεχίζουν το διάλογο - απάτη για το σύνολο των εργαζομένων, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων της χώρας, για να στρέψουν αλλού την προσοχή των θυμάτων της πολιτικής που υπηρετούν, δεν παρέλειψαν να επιχειρήσουν μια ακόμα βρώμικη προβοκάτσια ενάντια στο ΠΑΜΕ, υποστηρίζοντας ότι στόχος των συναντήσεων που έχουν οι εργοδοτικές οργανώσεις με την προδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι να ...προστατευτεί ο κατώτατος μισθός και ο 13ος και 14ος μισθός, αλλά ...«δυστυχώς κάποιοι δεν θέλησαν να συμβεί αυτό και διέκοψαν βίαια αυτή τη διαδικασία». Για να προσθέσουν ξεδιάντροπα ότι το καλοκαίρι του 2010 ανάλογες δήθεν «συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων προστάτευσαν το 13ο και 14ο μισθό», που πάλι η τρόικα ζητούσε να καταργηθεί! Πρέπει, δηλαδή, να τους χρωστάνε κι από πάνω οι εργαζόμενοι!

Οι «προτάσεις» που κατέθεσε στους ομοτράπεζούς της, χτες, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα, εστιάζουν στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και σε «προτάσεις για την άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων». Παράλληλα, παίζοντας το παιχνίδι του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», ζητάει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αντικατάστασή του με εισφορά 1% επί του τζίρου για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ρύθμιση που θα επιδεινώσει την κατάσταση των Ταμείων.

Η ΕΣΕΕ

«Κοινωνικό πρωτόκολλο» βαφτίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) την ομόφωνη νομιμοποίηση, από το ΣΕΒ και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ, των νέων βάρβαρων αντεργατικών μέτρων που προωθούν κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία. Το «πρωτόκολλο» που εργοδότες και εργατοπατέρες κάλπικα προβάλλουν ως «απάντηση εργοδοτών και εργαζομένων στα προαπαιτούμενα της τρόικας», σ' αυτά των οποίων στην πραγματικότητα είναι ήδη κοινωνοί και από κοινού απεργάζονται πώς θα προωθήσουν, θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως είπε ο Β. Κορκίδης, και θα περιλαμβάνει «πάγωμα μισθών, μείωση του μη μισθολογικού κόστους και αναπλήρωσή του, και μια "ρήτρα προστασίας" της ΕΓΣΣΕ».

Επίθεση χωρίς ημερομηνία λήξης

Οι νέες εφιαλτικές απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών έρχονται να κλιμακώσουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη. Ως τώρα με τα προηγούμενα μνημόνια, έχουν επιβληθεί:

1. Κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, αντικατάσταση με τις Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις με μείωση μισθών και συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων.

2. Υπερδιπλασιασμός των απολύσεων.

3. Μείωση στο 50% των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης.

4. Μείωση της αμοιβής στο 80% του κατώτερου μισθού και μεροκάματου για τους νέους κάτω των 25 ετών. Κατάργηση έτσι και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Θεσμοθέτηση προγράμματος κοινωφελούς εργασίας με αμοιβή στα 625 ευρώ.

5. Αύξηση της διάρκειας της εκ περιτροπής εργασίας από 6 σε 9 μήνες.

6. Με το πρόσχημα της μαθητείας 15χρονα και 16χρονα παιδιά θα αμείβονται με το 70% των κατώτερων μισθών και δε θα καλύπτονται από την εργατική νομοθεσία.

7. Παραπέρα μείωση των υπερωριακών αποδοχών πλέον αυτής που επιβλήθηκε με το νόμο 3863/2010.

8. Ενίσχυση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και άρα την υπονόμευση του 8ωρου και 7ωρου.

9. Επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσλαμβανόμενους από τους 2 στους 12 μήνες.

10. Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την επέκταση μιας συλλογικής σύμβασης και στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες τους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.

11. Κατάργηση των πρόσθετων αμοιβών σε περίπτωση μερικής απασχόλησης.

12. Αύξηση της περιόδου ενοικίασης εργαζομένων από 18 σε 36 μήνες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πανεργατικός ξεσηκωμός!

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις θέσεις τρόϊκας - κυβέρνησης - ΣΕΒ για μισθούς και ΣΣΕ:

«Είναι πολύ μεγάλο το νέο αντεργατικό έγκλημα που ετοιμάζουν και κρύβεται ο ένας πίσω απ' τον άλλο, για το ποιος έχει την πρωτοβουλία και όλοι μαζί επιχειρούν να κοροϊδέψουν και να παγιδεύσουν τους εργαζόμενους με το τέχνασμα του "μη μισθολογικού κόστους". Ο εργατικός μισθός, η ασφάλιση και η σύνταξη δεν είναι κόστος. Πανεργατικός ξεσηκωμός. Το αντεργατικό σφαγείο για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα δεν θα έχει τέλος αν δεν το καταργήσει ο λαός με την πάλη του, με την εργατική - λαϊκή συμμαχία και εξουσία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ