ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να σημάνει συναγερμός στους τόπους δουλειάς!

Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη τονίζει το ΠΑΜΕ καλώντας σε πανεργατικό ξεσηκωμό! Δυναμική παρέμβαση, χτες, έξω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει η αντιπροσωπεία της τρόικας

Από τη δυναμική κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο «Χίλτον»
Από τη δυναμική κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο «Χίλτον»
Μήνυμα πανεργατικού ξεσηκωμού ενάντια στην κυβέρνηση, στην πλουτοκρατία και τους συμμάχους τους απηύθυναν οι ταξικές δυνάμεις, με δυναμική κινητοποίηση, χτες, από τα χαράματα, έξω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει η αντιπροσωπεία της τρόικας στην Αθήνα, και λίγο πριν πέσουν στο τραπέζι των «κοινωνικών εταίρων» οι νέες εφιαλτικές ανατροπές. «Μην τους ανέχεστε άλλο, έξω η τρόικα από την Ελλάδα, κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Οχι άλλο αίμα για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Να σημάνει συναγερμός παντού στους χώρους δουλειάς, στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές, για να απαλλαγούμε μια για πάντα από αυτή την πολιτική», ηχούσε το κάλεσμα απ' τα μεγάφωνα. Τα συνθήματα δε σταμάτησαν λεπτό: «Του λαού δυνάστες, κλέφτες και ληστές, τρόικα - κυβέρνηση και καπιταλιστές», «Εδώ εδώ μ' αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ» και «Δε σας θέλει ο λαός παρτ' τις τσάντες σας και μπρος».

Σε μια συμβολική κίνηση, οι διαδηλωτές κατέβασαν από τον ιστό του ξενοδοχείου τη σημαία της ΕΕ και την έκαψαν. Η κινητοποίηση βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους περαστικούς, δεκάδες διερχόμενα αυτοκίνητα κόρναραν καθώς περνούσαν. Στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις μετά από αίτημα της τρόικας να παρέμβει εισαγγελέας για να αποχωρήσει από το ξενοδοχείο. Η προσπάθεια τρομοκράτησης όμως έπεσε στο κενό.

Κλιμάκωση με πανεργατική απεργία

Σε ανακοίνωσή της άλλωστε για τη χτεσινή συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει: «Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που και σήμερα συμμετέχει στον διάλογο μαζί με τους συνεταίρους της, το ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι να πουν όχι στο διάλογο - απάτη. Καμιά εμπιστοσύνη στην ηγεσία της ΓΣΕΕ. Είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε όλα με το ΣΕΒ στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα, η ΓΣΕΕ μαζί με τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ θα καταθέσουν στην κυβέρνηση ολοκληρωμένη πρόταση για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Τόσο πολύ ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης... Τον τρόπο ψάχνουν για να πέσουν στα μαλακά. Τα περί κόκκινων γραμμών είναι μεγάλη κοροϊδία αφού τα ίδια έλεγε και σε προηγούμενους διαλόγους και την ίδια στιγμή έσκαβε το λάκκο των εργαζομένων.

Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι για τα αποτελέσματα του διαλόγου. Κάθε φορά που η ηγεσία της ΓΣΕΕ καθόταν στο τραπέζι του διαλόγου, το έκανε για να παραχωρήσει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Ολοι με το ΠΑΜΕ στις αρχές του Φλεβάρη για πανεργατική απεργία, για κλιμάκωση του αγώνα, ενάντια στη λεηλασία των εισοδημάτων μας».

Στο μεταξύ, την προκήρυξη 24ωρης απεργίας για τις αρχές Φλεβάρη αποφάσισαν και τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Λευκάδας. Ενώ την άμεση συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου για να ληφθούν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις, σε αγωνιστικό συντονισμό με τα 13 Εργατικά Κέντρα και τις 7 Ομοσπονδίες που έχουν πάρει σχετική απόφαση, ζητούν οι σύμβουλοι της ΔΑΣ στο ΔΣ.


ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Με μοιρασμένους ρόλους χτυπάνε τους εργάτες

Διευρύνοντας την ατζέντα του διαλόγου - απάτη με όλες τις αντεργατικές αξιώσεις, οι κοινωνικοί εταίροι συνεχίζουν τις συζητήσεις τους, προτείνοντας και τη συμμετοχή σε αυτές της κυβέρνησης

Με τη συμμετοχή της κυβέρνησης - όπως προτάθηκε χτες - θα συνεχιστεί ο διάλογος-απάτη των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ και με «διευρυμένη ατζέντα» επί όλων των θεμάτων, για να επιτευχθεί μια Στρατηγική Συμφωνία, με την οποία θα ενταφιαστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και οι μισθοί θα γίνουν θυσία στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ολα όσα έχουν πάρει πίσω από τους εργαζόμενους το τελευταίο διάστημα, αλλά και όσα ετοιμάζουν για να δώσουν τη χαριστική βολή, είναι κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες και αίμα. Με τέτοιους αγώνες επιβάλλεται η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της να βάλουν εμπόδια και να αποτρέψουν τα βάρβαρα μέτρα με κλιμάκωση του αγώνα. Παρά το ότι συγκυβέρνηση, τρόικα, εργοδοτικές οργανώσεις βιάζονται να πάρουν αντεργατικά μέτρα, βρίσκουν μπροστά τους σημαντικές δυσκολίες, έχουν το φόβο του εργατικού λαϊκού κινήματος και αυτοί οι φόβοι πρέπει να γίνουν ο χειρότερος εφιάλτης τους.

Ετσι η χτεσινή συνάντηση ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ αναδείχτηκε - όπως και ήταν αναμενόμενο - σε βήμα προώθησης των αντεργατικών αξιώσεων, με προεξάρχοντα τον ΣΕΒ, ο οποίος με τις θέσεις του έθεσε επί τάπητος την εκ βάθρων ανατροπή των συμβάσεων.

Προκλητικές αξιώσεις

Μεταξύ άλλων διεκδικεί «πάγωμα» των κατώτερων αποδοχών όσο διαρκεί η κρίση, κατάργηση των ωριμάνσεων (τριετίες, αυτόματα επιδόματα) σε όλες τις συμβάσεις και τις κλαδικές, πληρωμή από τις επιχειρήσεις 4 ημερομίσθια για 5ήμερη εργασία και απαίτηση η 5η ημέρα να καλύπτεται από το ΕΣΠΑ, με πρόσχημα την κατάρτιση, και μετά απ' αυτά ο πρόεδρός του προκλητικά ισχυρίστηκε ότι βιομήχανοι και εργαζόμενοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα. «Είμαστε συνταξιδιώτες σ' ένα πλοίο που βουλιάζει. Αν καταλάβουμε ότι η μοίρα μας είναι κοινή θα μπορέσουμε να συγκλίνουμε και σε κοινές θέσεις»! Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος επιβεβαίωσε ότι έγινε «ένας ουσιαστικός διάλογος» που θα συνεχιστεί «ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη διευρυμένη ατζέντα για όλα τα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα που και αυτά τα βάζουμε στο τραπέζι του διαλόγου» (βλέπε ρεπορτάζ αναλυτικά θέσεις του ΣΕΒ). Επιβεβαιώνονται έτσι πέρα για πέρα οι θέσεις και οι καταγγελίες του ΠΑΜΕ, για τα αντεργατικά σχέδια που εξυφαίνονται στο τραπέζι του διαλόγου από όλους τους συμμετέχοντες.

«Στρατηγική συμφωνίας και όχι σύγκρουσης»

Ακολουθώντας τη θέση του ΣΕΒ και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης υπογράμμισε πως «οι κοινωνικοί εταίροι υιοθετήσαμε στο τραπέζι του διαλόγου μια έξυπνη (!) στρατηγική συμφωνίας και όχι σύγκρουσης... Τις τελευταίες ημέρες δοκιμάστηκε η συνοχή όλων μας ...τελικά κυριάρχησε η συναίνεση». Τοποθετήσεις που δείχνουν ότι η συναίνεση των εργαζομένων, η υποταγή τους στη σφαγή μισθών και συμβάσεων είναι κρίσιμο ζήτημα για τους εργοδότες γιατί το μόνο που φοβούνται είναι η αντίσταση και οι αγώνες των εργατών. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της υπογραφής «ενός "κοινωνικού πρωτοκόλλου" που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση και θα περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους... και μια ρήτρα προστασίας της ΕΓΣΣΕ...». Δηλαδή αφού επιτευχθεί τουλάχιστον το πάγωμα των κατώτερων ημερομισθίων, στην πράξη η μείωσή τους για τα επόμενα χρόνια, αυτό το ονομάζει «ρήτρα προστασίας»!

Υπέρ της συμφωνίας των «κοινωνικών εταίρων» τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι στη «διαβούλευση εντός των ημερών θα μπει και η κυβέρνηση», μίλησε για «συλλογική προσπάθεια των εταίρων» που πρέπει να καταλήξει και να προτείνει πριν από τους άλλους. Μάλιστα, επιχειρώντας να στηρίξει τις αντεργατικές παρεμβάσεις, ανέπτυξε το επιχείρημα ότι «δεν μπορεί να απέχουν οι κοινωνικοί εταίροι και οι αποφάσεις να λαμβάνονται από την κυβέρνηση και τους δανειστές». Απέκρυψε, βέβαια, το γεγονός ότι όλοι τους έχουν την ίδια στρατηγική και λειτουργούν σε διατεταγμένη υπηρεσία με μοιρασμένους ρόλους.

Η ΓΣΕΕ παραπλανά τους εργάτες

Να αποκρύψει την αλήθεια και να αντιστρέψει πλήρως την πραγματικότητα επιχείρησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος, παραπλανώντας συνειδητά τους εργαζόμενους, ισχυρίστηκε ότι η συζήτηση έγινε «σε ένα κλίμα που θέλω να σας περιγράψω: Να μην προχωρήσει κι άλλο η βίαιη υποτίμηση που αποτελεί τη συνταγή της τρόικας και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Να μην υποτιμηθεί κι άλλο η αξία της μισθωτής εργασίας». Ετσι αντί η ΓΣΕΕ να χτυπήσει συναγερμό μπροστά στις αξιώσεις του ΣΕΒ, διαδίδει ότι δε συμβαίνει τίποτα και πως με τους εργοδότες συζητά σε κλίμα που θα προστατευτεί η αξία της μισθωτής εργασίας. Αραγε η μέχρι τώρα βίαιη υποτίμηση, οι απολύσεις, η μείωση μισθών, η μη εφαρμογή ούτε των συμβάσεων που ισχύουν δε γίνεται από τον ΣΕΒ και απ' αυτούς που ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αποκαλεί «εταίρους» και κάθεται στο ίδιο τραπέζι;

Η ΓΣΕΕ γνωρίζει τι διακυβεύεται και τις αξιώσεις του κεφαλαίου συνολικά για τις συμβάσεις και τους μισθούς και δεν είναι τυχαίο ότι στις δηλώσεις του ο Γ. Παναγόπουλος επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ΕΓΣΣΕ και του 13ου και 14ου μισθού (που και αυτά αμφισβητούνται), αλλά υποβάθμισε σκόπιμα τις ανατροπές που αξιώνονται για τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις παραπέμποντας στις Ομοσπονδίες. Γι' αυτό επιτέθηκε και στο ΠΑΜΕ για άλλη μια φορά, που παρεμπόδισε το διάλογο, «δεν δικαιώνεται» «και διαδίδει διάφορα», όπως ισχυρίστηκε για τις ταξικές δυνάμεις. Μόνο που οι εργάτες γνωρίζουν ότι το ΠΑΜΕ για όσα προειδοποιούσε δυστυχώς δικαιώθηκε μέχρι κεραίας. Οι ανατροπές που πριν μερικά χρόνια, ακόμα και μήνες, θεωρούνταν από πολλούς εργαζόμενους αδιανόητες, σήμερα εξελίσσονται, τις βιώνουν τραγικά όλοι οι εργαζόμενοι. Ομως και τότε και τώρα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έχοντας κάνει σημαία τις θέσεις του κεφαλαίου, συνεργάζεται με τους εκπροσώπους του, αφοπλίζει το εργατικό κίνημα, βρίσκεται και αυτή σε διατεταγμένη υπηρεσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ