ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Δεν παραδίνονται

Εκδικάζεται σήμερα η τρίτη (!) αγωγή που κατέθεσαν οι μεγαλοπλοιοκτήτες ενάντια στην απεργία. Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες οι αλιεργάτες και το ΠΑΜΕ

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και γι' αυτό συνεχίζεται, τόνισαν και χτες οι απεργοί

MotionTeam

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και γι' αυτό συνεχίζεται, τόνισαν και χτες οι απεργοί
Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης συζητείται σήμερα η τρίτη κατά σειρά αγωγή που κατέθεσαν οι εργοδότες για να βγάλουν παράνομη και καταχρηστική την απεργία των Αιγύπτιων αλιεργατών της Μηχανιώνας. Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν στις 9 το πρωί ο Σύλλογος Αιγύπτιων Αλιεργατών μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα και καλούν τους εργαζόμενους να βρεθούν στο πλευρό τους, να ενισχύσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας που στηρίζεται ποικιλότροπα από τους μηχανισμούς του κράτους.

Την ολόπλευρη συμπαράσταση που χρειάζονται οι απεργοί αναδεικνύει και η οικονομική βοήθεια η οποία ήδη συγκεντρώνεται, μετά από κάλεσμα των ταξικών συνδικάτων. Επίσης, το περασμένο Σαββατοκύριακο το 22ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον αγώνα των αλιεργατών της Μηχανιώνας.

Θέλουν αξιοπρεπή δουλειά και ζωή

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες και το ΠΑΜΕ, διατυπώθηκε ξεκάθαρα η απόφαση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των διεκδικήσεων των αλιεργατών, που παλεύουν για αμοιβές οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και στη σκληρή και επικίνδυνη δουλειά που κάνουν.

Καταγγέλθηκε η επιχείρηση απεργοσπασίας που ετοιμάζουν οι πλοιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ζητήσει την άμεση έκτακτη μετάκληση άλλων εργαζομένων από την Αίγυπτο για να αντικαταστήσουν τους απεργούς αλιεργάτες και ήδη καταθέτουν τις σχετικές αιτήσεις στα ΚΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργικά γραφεία έχουν υποσχεθεί ικανοποίηση αυτού του παράνομου αιτήματος των εργοδοτών. Πριν λίγες μέρες - όπως καταγγέλθηκε χτες - βρισκόταν στα γραφεία του Συλλόγου των πλοιοκτητών Αιγύπτιος έμπορος από τον Πειραιά, ο οποίος στους κύκλους των Αιγύπτιων αλιεργατών είναι γνωστός ως ο «μεσάζων» (δουλέμπορος) για τη μετάκληση εργαζομένων από την Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση οι απεργοί αλιεργάτες είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν τα δικαιώματα που τους παρέχει ο νόμος και να περιφρουρήσουν την απεργία τους από την παράνομη πρόσληψη απεργοσπαστών. Μάλιστα, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη για ό,τι συμβεί στο λιμάνι της Μηχανιώνας σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες επιτρέψουν την παράνομη είσοδο απεργοσπαστών, θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση.

Επίσης, κατήγγειλαν ότι την ίδια ώρα που οι μεγαλοπλοιοκτήτες αλωνίζουν και τσαλαπατούν κάθε εργασιακό δικαίωμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν αναρμόδιες να ελέγξουν την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Ετσι, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΕΠΕ αρνείται να παρέμβει στην υπόθεση και να ασκήσει έλεγχο, επικαλούμενη το γεγονός ότι οι αλιεργάτες δουλεύουν στη θάλασσα και δεν έχει σχετική αρμοδιότητα. Το Λιμεναρχείο Μηχανιώνας αρνείται επίσης να παρέμβει και να κάνει έλεγχο, επικαλούμενο το γεγονός ότι οι αλιεργάτες δεν είναι ναυτολογημένοι.

Οπως σημειώθηκε, ξεκάθαρος στόχος των πλοιοκτητών είναι να διώξουν τους αλιεργάτες που σήκωσαν κεφάλι, οργανώθηκαν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, για να φέρουν άλλους, πιο φθηνούς εργάτες να δουλεύουν σαν σκλάβοι στα σκάφη τους. Αυτή είναι η ουσία της αδιάλλακτης άρνησης των πλοιοκτητών να αποδεχθούν το αίτημα των Αιγύπτιων να έχουν εκπροσώπους τους στον υπολογισμό του μερτικού, τη μέθοδο με την οποία πληρώνονται. Επιμένουν την ευθύνη για τον υπολογισμό του μερτικού να έχει το Σωματείο αλιεργατών Μηχανιώνας, σωματείο - σφραγίδα που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και χρόνια τώρα αποτελεί το βασικό κρίκο στην κλοπή σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Επίσης, κοινοποιήθηκε η επιστολή που έστειλε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γγ του ΕΚΘ, προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας, Εργασίας, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, την περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, το ΣΕΠΕ, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και το Λιμενάρχη Θεσσαλονίκης, με την οποία ενημερώνει για τα εργασιακά προβλήματα των Αιγύπτιων αλιεργατών στη Μηχανιώνα και τους καλεί να πάρουν θέση και να παρέμβουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ
Καταψήφισαν την απεργία και στο ΕΚ Θεσσαλονίκης

Θέλουν τους εργατοϋπαλλήλους διασπασμένους και αδύναμους, καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Την ώρα που το καζάνι της αγανάκτησης των εργαζομένων βράζει και θερμαίνει τις μηχανές του ΠΑΜΕ και των σωματείων που προκηρύσσουν, το ένα μετά το άλλο, 24ωρη απεργία ενάντια στην κυβερνητική λαίλαπα στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στο φορολογικό, για τις 10 Φλέβαρη, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), απέρριψε την πρόταση της Εργατικής Ενότητας (ΠΑΜΕ) για κήρυξη πανθεσσαλονίκιας απεργίας την ίδια μέρα.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που έγινε χτες το πρωί, η πλειοψηφία του ΕΚΘ, λειτουργώντας για μια ακόμα φορά ως υποκατάστημα της εργοδοτικής - κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αποφάσισε να περιμένει τη ΓΣΕΕ και τις τυχόν «αγωνιστικές» αποφάσεις της. Ετσι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ καταψήφισαν την πρόταση του ΠΑΜΕ που έβαζε το εξής τρίπτυχο: Να αποφασίσει το ΕΚΘ απεργία στις 10 του Φλεβάρη, να καλέσει τη ΓΣΕΕ να προκηρύξει απεργία στις 10 του Φλεβάρη, να καταγγείλει τον κοινωνικό διάλογο απάτη. Την ίδια στιγμή, καμιά επανάπαυση και αυταπάτη δεν επιτρέπει και η στάση της «Αυτόνομης Παρέμβασης» η οποία υπερψήφισε την πρόταση για απεργία διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις για το σκέλος που αφορούσε τον «κοινωνικό διάλογο»!!!

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η στάση αυτή της πλειοψηφίας του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά τον απεργοσπαστικό - διασπαστικό ρόλο της (όπως και στην απεργία της 17.12.2009). «Η διάσπαση του ενιαίου μετώπου των εργαζόμενων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δεν έχει να κάνει μόνο με τις ξεχωριστές απεργίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (η τελευταία έχει προκηρύξει απεργία για την 10 Φλέβαρη). Εχει, επίσης, να κάνει με ένα παιχνίδι στημένο από καιρό στα κυβερνητικά επιτελεία, για να στραφούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού ενάντια στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, ως τους πραγματικούς υπεύθυνους της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Και όλα για να συγκαλύψουν τον πραγματικό υπεύθυνο που δεν είναι άλλος από την ίδια την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και χρυσώνει το κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι ΚΑΙ της Θεσσαλονίκης, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα δώσουν απάντηση με την απεργία τους, στην απεργία, στις 10 Φλεβάρη. Οπως και στις 17 Δεκέμβρη, δε θα περιμένουν καμιά πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ή του ΕΚΘ πότε θα αποφασίσουν μια απεργία «για την τιμή των όπλων», στήνοντας ξανά ένα σκηνικό «τύπου Γιαννίτση», όπου η κυβέρνηση θα παραστήσει ότι παίρνει πίσω 1-2 επιθετικές αιχμές της πολιτικής της για να περάσει με τη συμφωνία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ο κύριος κορμός της αντεργατικής επίθεσης της», επισημαίνει μεταξύ άλλων η Γραμματεία.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε διαθεσιμότητα εννέα εργαζόμενοι

Σε διαθεσιμότητα έθεσε εννέα από τους έντεκα εργαζόμενους η διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι απασχολούνται στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας. Το μέτρο αυτό, που συμβαίνει για πρώτη φορά σε εργαζόμενους που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα, ως συνέπεια της λειτουργίας του Δημοσίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών.

Σε σχετικό έγγραφο που απέστειλε η διοίκηση της Νομαρχίας σε εργαζόμενο σημειώνεται ότι «λόγω περιορισμού των εργασιών του ΚΕΚ που οφείλεται στην έλλειψη προγραμμάτων και μετά από απόφαση του ΔΣ του, σας θέτουμε σε διαθεσιμότητα από (...) έως (...). Στο παραπάνω χρονικό διάστημα και εφόσον δεν ανακληθεί η παρούσα, δεν έχετε υποχρέωση να προσέρχεστε στην εργασία σας και θα λαμβάνετε το 1/2 του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών σας στους δύο τελευταίους μήνες με καθεστώς πλήρους απασχόλησης».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας καταγγέλλει την απόφαση της Νομαρχίας και απαιτεί, μεταξύ άλλων, την άμεση ανάκλησή της. Ακόμα, να δοθεί ο μισθός και η ασφάλιση για όλες τις μέρες του μήνα, να ξεκινήσει η διαδικασία μετάταξης όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στο ΚΕΚ και σε άλλες επιχειρήσεις της Νομαρχίας στις υπηρεσίες της κλπ.

ΛΑΡΙΣΑ
Παράσταση ξανά στον «Γαλαξία»

Νέα αγωνιστική παρέμβαση με συγκέντρωση έξω από το κατάστημα των σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» στη Λάρισα πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης που έγινε πριν λίγο καιρό επειδή πρωτοστατούσε στην οργάνωση της δράσης των συναδέλφων της ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Και η χτεσινή παρέμβαση έγινε ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων. Εξόρμηση - ενημέρωση για την απόλυση της εργαζόμενης έγινε και σε σούπερ μάρκετ του Ομίλου στο Τύρναβο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ