ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πιο αισιόδοξα στον αγώνα!

Πετυχημένο και το χτεσινό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην Αγιά Λάρισας

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αγιά
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αγιά
Μετά την πετυχημένη αρχή των αγροτικών κινητοποιήσεων, προχτές, από την Καρδίτσα, την Αχαΐα, τη Λέσβο και την Αμφισσα, την αισιοδοξία που δημιουργήθηκε για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης ήρθε να ενισχύσει η επιτυχία και του χτεσινού συλλαλητηρίου, με τρακτέρ, στην Αγιά Λάρισας. Τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων, που διοργανώνει και συντονίζει η ΠΑΣΥ, παίρνουν σήμερα οι αγρότες στη Βοιωτία, με συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί στη διασταύρωση του περιφερειακού Ορχομενού-Καρυάς, αύριο οι αγρότες στον Τύρναβο, με συλλαλητήριο, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Ακολουθούν τα συλλαλητήρια, που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν τη Δευτέρα 29 Γενάρη, στα Τρίκαλα (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στα Φάρσαλα (11 π.μ. στη διασταύρωση Βασιλί του δρόμου Λάρισας - Φαρσάλων), την Τετάρτη 31 Γενάρη, στην Ελασσόνα (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, στη Νέα Χαλκηδόνα, από τους αγρότες της Θεσσαλονίκης.

Μονόδρομος ο αγώνας!

Στην Αγιά, οι μικρομεσαίοι αγρότες της επαρχίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συνεπούς αγροτικού κινήματος, έδωσαν μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δε, πέταξαν μήλα συμβολικά στο δρόμο. Η μηλοκαλλιέργεια, που είναι βασική στην επαρχία, πάει από το κακό στο χειρότερο, καθώς οι παραγωγοί δίνουν τα μήλα στους εμπόρους σε απαράδεκτα χαμηλές τιμές, που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, ενώ δεκάδες χιλιάδες τόνοι εξακολουθούν να παραμένουν απούλητα.

Μιλώντας στο συλλαλητήριο ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τόνισε ότι η μικρομεσαία αγροτιά βγαίνει στους δρόμους του αγώνα καθώς δεν έχει άλλη επιλογή και θα συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά και αποφασιστικά την πάλη της. Οσον αφορά στην Αγιά, τόνισε ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων που παράγονται παραμένουν επί 20 χρόνια καθηλωμένες και τα τελευταία δύο χρόνια μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα στην επαρχία τουλάχιστον 40%. «Αυτά είναι προβλήματα υπαρκτά - τόνισε - που μας αναγκάζουν και βγαίνουμε στους δρόμους. Σήμερα είναι μόνο η αρχή του αγώνα».

Στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου, με τα αιτήματα του συνεπούς αγροτικού κινήματος, επισημαίνεται ότι «το μέλλον και η προοπτική της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας υπέρ των μικρομεσαίων παραγωγών και συνολικά του λαού της χώρας μας βρίσκεται σε σύγκρουση με την ΚΑΠ, την ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπούν». Οσον αφορά στα αιτήματα που αφορούν στην επαρχία Αγιάς, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Εγκαιρη διάθεση των μήλων με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για αξιοπρεπή επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μηλοπαραγωγών, που φέτος συρρικνώνεται δραματικά, αφού οι τιμές που έδωσαν οι έμποροι δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής
  • Να απορροφηθούν με παρέμβαση της κυβέρνησης οι μεγάλες ποσότητες μήλων και κάστανων που βρίσκονται αδιάθετες στα ψυγεία
  • Αμεση εγκατάσταση του Σταθμού Γεωργικών Προειδοποιήσεων
  • Επέκταση και ενίσχυση της αντιχαλαζικής προστασίας

Χαιρετισμό στο χτεσινό συλλαλητήριο απηύθυναν οι δήμαρχοι Αγιάς Β. Κουτσιαντάς και Μελιβοίας Αντ. Γκουντάρας, ο Β. Λάμπρου, πρόεδρος της Επαγγελματικής Ενωσης Αγιάς, ο Δ. Χατζής, εκπρόσωπος του ΑΣΕΠΟΠ και οι αγροτοσυνδικαλιστές Στ. Ζέικος και Μπ. Χατζηκομνίτσας. Παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι πολλών φορέων της επαρχίας.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Απαιτείται μαχητικός συντονισμός

Την Κυριακή θα γίνει σύσκεψη κτηνοτρόφων στην Κατερίνη, με στόχο να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην ασυδοσία των γαλακτοβιομηχάνων

Σε σειρά νέων κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς βαρέθηκαν να ακούνε για καρτέλ στο γάλα, αλλά από ουσιαστικά μέτρα προστασίας τους δεν είδαν τίποτα μέχρι τώρα. Οι τιμές τόσο στο αγελαδινό γάλα όσο και στο αιγοπρόβειο γνώρισαν τους τελευταίους μήνες σημαντική μείωση. Και οι γαλακτοβιομήχανοι συνεχίζουν ανενόχλητοι να ποδοπατούν τις τιμές στο γάλα. Μπρος στην άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί χρειάζεται αγωνιστικός συντονισμός. Ηδη έχει πρoγραμματιστεί σύσκεψη κτηνοτρόφων στην Κατερίνη στις 28/1 στις 12 το μεσημέρι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, με πρωτοβουλία του συλλόγου κτηνοτρόφων της Πιερίας και στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων και από άλλες περιοχές.

Οι αρνητικές επιπτώσεις, λόγω της εφαρμογής των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ, είναι εμφανείς σε κάθε κτηνοτρόφο, ενώ οι εισοδηματικές ψευτο-αντισταθμίσεις που δόθηκαν στο αγελαδινό γάλα και οι αποδεσμευμένες επιδοτήσεις στην αιγοπροβατοτροφία, δημιούργησαν συνθήκες για την πιο άγρια εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο. Τη χαριστική βολή τους την έδωσε το καρτέλ στις τιμές γάλακτος, που από τη μια μειώνει την τιμή παραγωγού πάνω κι από 20% και παράλληλα αυξάνει ακόμα περισσότερο την τιμή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων για τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας, οι μικρές μονάδες παραγωγής γάλακτος απειλούνται με «λουκέτο», καθώς οι κάτοχοί τους θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα ζώα τους και τις ποσοστώσεις γάλακτος που τους αναλογούν. Δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να αντέξουν τη μείωση των τιμών από τις γαλακτοβιομηχανίες, αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και στο υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και στα χρέη που έχουν στις τράπεζες.

Τονίζουν ότι αν δε ληφθούν μέτρα στήριξης από την Πολιτεία και αν συνεχιστεί το καρτέλ στις τιμές, ο αριθμός των κτηνοτρόφων θα συρρικνωθεί το επόμενο διάστημα σε μεγάλο βαθμό. Με τα στοιχεία που παραθέτουν, το Δεκέμβρη οι αιγοπροβατοτρόφοι πούλησαν στις εταιρείες προς 0,75-0,82 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι η τιμή ήταν 0,97-0,98 ευρώ. Παράλληλα, το κόστος παραγωγής αυξάνει, για ζωοτροφές και λοιπά, περίπου κατά 20% μέχρι και 30%.

«Παρ' όλα όσα λέγονταν για το χτύπημα που θα έδινε η Πολιτεία στο καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών, οι τιμές που συνεχίζουν να δίνουν οι εταιρείες είναι εξευτελιστικές και χρόνο με το χρόνο πληρώνουν λιγότερα, ενώ ο παραγωγός για να αγοράσει για παράδειγμα καλαμπόκι θα πρέπει να πληρώνει τώρα 0,23 ευρώ το κιλό από 0,15 που το αγόραζε πέρσι», δηλώνει ο Γιάννης Σκούφας, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Πιερίας και στέλεχος της ΠΑΣΥ.

«Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, συνεχίζει. Οι περισσότεροι γαλακτοπαραγωγοί είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες. Μπροστά στην κατάσταση αυτή πολλοί συνάδελφοί μας σκέφτονται σοβαρά να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους. Σε χειρότερη θέση είναι οι νέοι κτηνοτρόφοι. Για να πάρουν δάνεια προκειμένου να δημιουργήσουν μια μονάδα, θα πρέπει να ξοδέψουν ένα σωρό χρήματα για άδειες και ΦΠΑ. Στο τέλος διαπιστώνουν ότι μπήκαν σ' ένα φαύλο κύκλο με τις διαδικασίες και τους ελέγχους για να διατηρήσουν τη μικρή τους επιχείρηση. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα προγράμματα έγιναν για την εξυπηρέτηση των πολυεθνικών και των τραπεζών», καταλήγει ο Γιάννης Σκούφας.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Η διασπαστική πολιτική δε θα περάσει

Ανακοίνωση της ΠΑΣΥ, με αφορμή τις προχτεσινές δηλώσεις Μπασιάκου

Την επιχείρηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να εξωραΐσει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, αρνούμενος να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών και προσπαθώντας να καλλιεργήσει τη διάσπασή τους, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Αντί να δώσει λύσεις στα καυτά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την προσφιλή του διασπαστική πολιτική, προσπάθησε να εξωραΐσει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που συρρικνώνει και εξαφανίζει βασικές καλλιέργειες, κλείνει εργοστάσια και μαραζώνει την ύπαιθρο, αποδεκατίζει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και επιταχύνει το ξεκλήρισμά τους, συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λιγότερα χέρια, αυξάνει την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων και των κάθε είδους καρτέλ.

Για να δικαιολογήσει την κυβερνητική αντιαγροτική πολιτική, ο υπουργός επικαλέστηκε τη νομιμότητα της ΚΑΠ και του ΠΟΕ που απαγορεύουν τη θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών και την προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές.

Απέκρυψε, όμως, συνειδητά ο υπουργός ότι αυτή η αντιαγροτική νομιμότητα της ΕΕ και του ΠΟΕ δεν είναι ουρανοκατέβατη, αλλά διαμορφώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μεγαλοαγροτών.

Με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων, καταργήθηκαν οι κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα οι τιμές να διαμορφώνονται σε εξευτελιστικά επίπεδα και τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων να πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο.

Με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων, οι επιδοτήσεις καθηλώθηκαν στα επίπεδα του μέσου όρου της τριετίας του 2000 - 2002, με αποτέλεσμα να αποδεκατιστούν από τον πληθωρισμό και τις "νόμιμες" αλλά και παράνομες κρατήσεις, που σε ορισμένα προϊόντα αγγίζουν το 15%. Δεν είπε, όμως, ο υπουργός ότι οι επιδοτήσεις αυτές, που αποτελούν λεφτά των ευρωπαϊκών λαών, δίνονται στους αγρότες για να αγοράζουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές οι εμποροβιομήχανοι.

Με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων, ψηφίστηκαν οι κανονισμοί που εξαφάνισαν την καπνοκαλλιέργεια, μείωσαν δραστικά την τευτλοκαλλιέργεια και οδηγούν σε αδιέξοδο τη βαμβακοκαλλιέργεια και άλλες καλλιέργειες. Παρόμοια τύχη θα έχουν η αμπελοκαλλιέργεια, τα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή, η βιομηχανική τομάτα κ.ά., με την ψήφιση των προτεινόμενων κανονισμών.

Με αριθμητικές αλχημείες ο υπουργός προσπαθεί να εμφανίσει ως προνομιούχους τους πληγέντες αγρότες από διάφορες φυσικές καταστροφές, λες και δε γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι αγρότες τι είδους κάλυψη έχουν από τον ΕΛΓΑ. Συνειδητά, όμως, ο υπουργός απέκρυψε τα 2,3 δισ. ευρώ χρέη του ΕΛΓΑ που δημιουργήθηκαν από την άρνηση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να τον επιχορηγήσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρέη που θα τα χρησιμοποιήσουν κατά την προσφιλή τους μέθοδο σαν άλλοθι για να ιδιωτικοποιήσουν και τις γεωργικές ασφαλίσεις.

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ο υπουργός υποσχέθηκε, για άλλη μια φορά, την εκτέλεση βασικών έργων υποδομής και επικαλέστηκε τον ανταγωνισμό, που, τάχα, θα μειώσει τις τιμές των αγροτικών εφοδίων. Ομως, τα έργα υποδομής έχουν καταντήσει σαν το "γιοφύρι της Αρτας", με αποτέλεσμα όταν βρέχει να πλημμυρίζουν τεράστιες αγροτικές εκτάσεις (Εβρος κ.ά.) και όταν δε βρέχει να απειλούνται με λειψυδρία ολόκληρες περιοχές της χώρας (Θεσσαλία κ.ά.), Οσον αφορά τον ανταγωνισμό, τον έχουν δοκιμάσει χρόνια οι αγρότες και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την ασυδοσία των πολυεθνικών να αυξάνουν τις τιμές των αγροτικών εφοδίων με ρυθμούς πολλαπλάσιους του πληθωρισμού, πυροδοτώντας το κόστος παραγωγής.

Επιλεκτικά ο υπουργός πρόβαλε σαν επίτευγμα την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων κατά 29% το πρώτο οκτάμηνο του 2006. Απέφυγε, όμως, συνειδητά να πει πόσο αυξήθηκαν οι εισαγωγές την ίδια περίοδο, με αποτέλεσμα το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, το πρώτο οκτάμηνο του 2006, να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί τεράστιο ποσό για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας.

Στο αίτημα των αγροτών και της ΠΑΣΥ να διπλασιαστεί άμεσα η αγροτική σύνταξη και να μειωθούν τα όρια ηλικίας, ο υπουργός "ξέχασε" να απαντήσει επειδή τα επιδόματα ελεημοσύνης των 267ευρώ/μήνα, καθαρά, τα θεωρεί συντάξεις, που μπορούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση στους συνταξιούχους αγρότες.

Ομως, με την αντιαγροτική νομιμότητα της ΚΑΠ, του ΠΟΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξ αντικειμένου συγκρούονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, επειδή τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα.

Αυτή την πραγματικότητα αν κατανοήσουν όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες θα καταλάβουν γιατί ο υπουργός είναι αντίθετος στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ και προσπαθεί με προβοκατόρικο τρόπο να καλλιεργήσει τη διάσπασή τους, ενώ την ίδια περίοδο χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τις ηγεσίες της ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ, που λειτουργούν σαν δεξί του χέρι.

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ενωμένοι μέσα από τους συλλόγους, τους συνεταιρισμούς και τις ομοσπονδίες και συσπειρωμένοι στο διεκδικητικό, αγωνιστικό πρόγραμμα της ΠΑΣΥ, που εκφράζει τα συμφέροντά τους, να αντισταθούν στις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν.

Με τους αγώνες τους να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής που θα προστατεύει το μόχθο τους, θα αναζωογονεί οικονομικά και κοινωνικά την ύπαιθρο και θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους αγρότες και τους απόμαχους της υπαίθρου».

ΠΑΣΕΓΕΣ
Με ... τους επιχειρηματίες των βιοκαυσίμων

Το ότι είναι ασύμφορη για τους αγρότες η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, το ομολογούν ακόμα και οι θιασώτες της νέας ΚΑΠ και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Ετσι, το Ινστιτούτο Αγροτικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ - όπου και σ' αυτό είναι πάλι πρόεδρος ο Καραμίχας - στην πρώτη μελέτη που παρουσίασε χτες και αφορούσε τα βιακαύσιμα, οι όποιες επισημάνσεις της δεν έγιναν τόσο από τη σκοπιά των αγροτών - παραγωγών, αλλά από την πλευρά της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι συντάκτες της μελέτης ανέφεραν ότι για να είναι μια επιχείρηση παραγωγής βιοκαυσίμων βιώσιμη, χρειάζονται τουλάχιστον 40.000 στρέμματα, αλλά δεν ...ήξεραν να απαντήσουν πόσα στρέμματα χρειάζονται για να είναι μια αγροτική εκμετάλλευση βιώσιμη. Πρότειναν να γίνουν πολλές μικρού και μεσαίου μεγέθους μονάδες και κυρίως στάθηκαν στη λήψη χρηματοδοτικών μέτρων από τον αναπτυξιακό νόμο και το Δ' ΚΠΣ, από τη σκοπιά πάντα των συμφερόντων των επιχειρήσεων. Ενδεχομένως, αυτό να έχει να κάνει με το γεγονός ότι χορηγός της μελέτης ήταν η τράπεζα Πειραιώς...

Στη διάρκεια της παρουσίασης της σχετικής μελέτης χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από τους συντελεστές της μελέτης επισημάνθηκε ανάμεσα σε άλλα ότι οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στη χώρα μας για την παραγωγή βιοκαυσίμων είναι μάλλον υπερβολικές. Επίσης εκτιμήθηκε ότι περίπου 6.000.000 στρέμματα θα μείνουν ακαλλιέργητα, λόγω της νέας ΚΑΠ σε 21 νομούς της χώρας, από τα οποία τα 2/3 θα μπορούν να καλλιεργηθούν με ενεργειακά φυτά. Στη διάρκεια των παρεμβάσεων, ακούστηκε και η άποψη ότι τα τεύτλα στην Ελλάδα δεν κάνουν για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

ΝΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συμπαράσταση στους αγρότες της Χαλκιδικής

Τη συμπαράστασή της στους αγρότες του νομού Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στα εξοντωτικά πρόστιμα που η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω της ΔΕΗ επιβάλλει σε εκατοντάδες αγρότες, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ. Επίσης, απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει πολιτική απόφαση και να άρει τα εξοντωτικά και άδικα πρόστιμα όπως και να πάψει να συκοφαντεί συλλήβδην τους αγρότες.

Περίπου 200 αγρότες της περιοχής παραμένουν από το περασμένο Σάββατο στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών στον κόμβο Νέας Τρίγλιας με τα τρακτέρ τους διαμαρτυρόμενοι για τις ανατιμολογήσεις και τα πρόστιμα που τους επέβαλε η ΔΕΗ.

«Τα πρόστιμα θα είναι η χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους αγρότες, που ήδη βιώνουν τις συνέπειες της αναθεώρησης της ΚΑΠ που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συναποφάσισαν και επέβαλαν, αλλά και για τη γεωργική παραγωγή του νομού. Αν δεν ανακληθούν τα πρόστιμα αυτά, εκατοντάδες αγροτικά νοικοκυριά θα χρεοκοπήσουν και θα οξυνθεί το ήδη τεράστιο πρόβλημα ανεργίας στο νομό. Το ΚΚΕ διαβεβαιώνει τους αγρότες της Χαλκιδικής ότι θα συνεχίσει τη συμπαράσταση του, τόσο στη Βουλή όσο και στο μαζικό κίνημα» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Επίσης, τους αγρότες της περιοχής Χαλκιδικής στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας, επισκέφθηκε κλιμάκιο της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Εκτός από την εκδήλωση ενεργούς συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών από τα ταξικά εργατικά συνδικάτα και τους εργάτες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κοινή διαπίστωση αντιπροσωπείας και αγροτών ήταν ότι η όξυνση των προβλημάτων εργατών και αγροτών οφείλεται στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.

«Οι αντιπροσωπείες εργατών και αγροτών συμφώνησαν στην ανάγκη παραπέρα συντονισμού και κλιμάκωσης του αγώνα τους ενάντια στον κοινό εχθρό, την πολιτική που θίγει τα ζωτικά δικαιώματά τους και τους φορείς που την εφαρμόζουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ