ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ» - NMD
«Μη ρεαλιστική η ανάπτυξή του»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μελέτη του αμερικανικού Πενταγώνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μέχρι σήμερα δοκιμές της «αντιπυραυλικής ασπίδας» χαρακτηρίστηκαν από πολλές αποτυχίες, γεγονός που καθιστά μη ρεαλιστικό το στόχο της ανάπτυξης τμήματος του συστήματος ως το 2004, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση Μπους, γράφουν σε άρθρο τους οι «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Η αναφορά που έγινε από την Υπηρεσία Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολογήσεων του Πενταγώνου τον Αύγουστο του 2000, μετά την ολοκλήρωση των τριών δοκιμών επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, δόθηκε πρόσφατα στο Κογκρέσο και αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής άμυνας, γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Το γεγονός αυτό, δηλαδή ότι είχε χαρακτηριστεί «σχεδόν ανέφικτο», είχε εξαναγκάσει τον τότε Πρόεδρο να αναβάλει επ' αόριστον την απόφαση για υλοποίησή του, αφήνοντας το «δύσκολο έργο» στο διάδοχό του, που δεν ήταν άλλος από τον Μπους.

Το Πεντάγωνο εξετάζει προτάσεις ανάπτυξης ενός περιορισμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας ως το 2004, που θα παραβιάζει την αμερικανορωσική συνθήκη του 1972 για την αντιβαλλιστική άμυνα. Στην έκθεση του Πενταγώνου, αναφέρονται αρκετά παραδείγματα αποτυχημένων δοκιμαστικών επιχειρήσεων αναχαίτισης «εχθρικών πυραύλων», όπως επίσης και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοκιμαστεί η αντίδραση του συστήματος για την εξουδετέρωση πολλαπλών στόχων, ενώ ακόμη και εάν φτάσουν σε κάποιο σημείο να ξεπεραστούν τα εμπόδια υλοποίησής του, είναι ανέφικτο να γίνει μέσα στις χρονικές προθεσμίες που έχουν τεθεί, παρά το γεγονός ότι κατά τις πρόσφατες βδομάδας ο υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ έχει εκφράσει πολλαπλώς την πρόθεση του αμερικανικού Πενταγώνου, να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο ακόμη και πριν ολοκληρωθούν οι δοκιμές του συστήματος, εάν μία πιθανή απειλή διαφανεί.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε αναζήτηση διαμεσολαβητών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Η σκιά του Μπιν Λάντεν απλώνεται και στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας

Αλλη μια κηδεία Παλαιστινίου που εξελίχτηκε σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Associated Press

Αλλη μια κηδεία Παλαιστινίου που εξελίχτηκε σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΑΖΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Λίστα «παραπόνων» αναμένεται να καταθέσει στην αμερικανική προεδρία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν με θέμα τις παλαιστινιακές παραβιάσεις της αμερικανοτευχθείσας εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, το Ισραήλ συμμερίζεται, όπως φαίνεται, τις «αντιτρομοκρατικές» αμερικανικές ανησυχίες, και εισέρχεται και αυτό με τη σειρά του στη φημολογία περί δράσης του τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν. Από την άλλη πλευρά, ο αραβικός κόσμος πιέζει για ολοένα και μεγαλύτερο διαμεσολαβητικό ρόλο της ΕΕ, καταγγέλλοντας τη μεροληπτική στάση των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα πνεύματα κάθε άλλο παρά εκεχειρία δε θυμίζουν στα αυτόνομα εδάφη και στο Ισραήλ.

Καταγεγραμμένες σε λίστα όλες τις παλαιστινιακές παραβιάσεις της εκεχειρίας σύμφωνα με την ισραηλινή οπτική γωνία αναμένεται να παρουσιάσει στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος έφθασε χτες στην Ουάσιγκτον. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος, λίγες ώρες αργότερα, θα αρχίσει τη νέα περιοδεία του στην περιοχή. Ο Σαρόν, που έφθασε οργισμένος στην Ουάσιγκτον από τη φάρσα για τοποθέτηση βόμβας στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κατά την αναχώρησή του από το Ισραήλ, φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει από την αμερικανική προεδρία την άσκηση νέων πιέσεων προς την Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και να εκθέσει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει πλέον στη διατήρηση της εκεχειρίας.

Ενισχύοντας περαιτέρω το κλίμα «τρομο-λαγνείας» προκειμένου να υποστηριχτεί και η «δύσκολη αποστολή» της αυτοσυγκράτησης για την ισραηλινή ηγεσία, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, που συνοδεύει τον Σαρόν, δήλωνε, χτες, ότι το Ισραήλ έχει γίνει «στόχος του Οσάμα Μπιν Λάντεν». Σύμφωνα με τον Μπεν Ελιέζερ, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία ότι ο καταζητούμενος, διεθνώς, τρομοκράτης αποπειράται να στήσει το δίκτυό του στο Ισραήλ, ενώ στόχος του δεν είναι μόνο τα ισραηλινά συμφέροντα αλλά και τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά.

Οι δηλώσεις του Μπεν Ελιέζερ συνέπεσαν με την απομάκρυνση των αμερικανικών ναρκαλιευτικών από το Μπαχρέιν αλλά και το γεγονός ότι ολόκληρος ο αμερικανικός στόλος στον Κόλπο έχει τεθεί σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού μετά από «πληροφορίες για δράση του Μπιλ Λάντεν». Οι ισραηλινοί και αμερικανικοί ισχυρισμοί διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από εκπρόσωπο του Μπιλ Λάντεν στο Λονδίνο.

Αραβικά βλέμματα στην ΕΕ

«Ηθική και πολιτική υπευθυνότητα» απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχει η ΕΕ, εξαιτίας και της ιδιαίτερης σχέσης που διατηρεί με τις χώρες της περιοχής λόγω του αποικιοκρατικού παρελθόντος της, υποστήριξε σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Financial Times», ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Διάδοχος Αμπντουλάχ. Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος επέκρινε τη «μονόπλευρη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ» και επισήμανε ότι η ΕΕ μπορεί καθοριστικά να αποσοβήσει την κλιμάκωση της βίας γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε γενίκευση του πολέμου στην περιοχή. Ο Αμπντουλάχ, όπως και πολλοί άλλοι Αραβες ηγέτες, επέμεινε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης διεθνούς δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού.

Ανάλογου περιεχομένου παρατηρήσεις φιλοξενήθηκαν, χτες, και στον κυβερνητικό αιγυπτιακό Τύπο, όπου υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα οι ΗΠΑ να προσανατολιστούν στην προοπτική της πολιτικής λύσης. Τα ίδια αιτήματα αναμένεται να υποβάλλει στον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και στον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ, που άρχισε, χτες, τριήμερη περιοδεία στη χώρα. Η άφιξη Ασαντ έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις φιλειρηνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, με αιχμή του δόρατος την εβραϊκή φιλειρηνική οργάνωση Διεθνή Ενωση Εβραίων για την Ειρήνη. Με ανακοίνωσή της, κατηγορεί τον Ασαντ για αντισημιτισμό με αφορμή δηλώσεις του κατά των Εβραίων γενικά αλλά αντιτίθεται και στην προγραμματισμένη για τις 5 Ιούλη, επίσκεψη Σαρόν χαρακτηρίζοντάς τον «εγκληματία πολέμου».

Οξυμένα τα πνεύματα

Πολύωρη μάχη σημειώθηκε, χτες, στην περίμετρο του εβραϊκού εποικισμού εντός της Χεβρώνας ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και σε αγνώστους ενόπλους με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 στρατιώτες και 3 πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός 7χρονου αγοριού. Την ίδια ώρα, ένοπλοι άνοιγαν πυρ εναντίον λεωφορείου που μετέφερε εποίκους από την Ιερουσαλήμ προς τη Χεβρώνα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 γυναίκες επιβάτες. Σχολιάζοντας τις πιέσεις των εποίκων για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες τούς κάλεσε να είναι «ρεαλιστές και να κατανοήσουν ότι η επίδειξη αυτοσυγκράτησης από το Ισραήλ ενισχύει τη διεθνή εικόνα της χώρας».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο όλμοι έπληξαν τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, στη Λωρίδα της Γάζας, ισχυρισμός που διαψεύστηκε από τις παλαιστινιακές αρχές. Αντίστοιχα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε άγνοια για την παλαιστινιακή καταγγελία ότι τεθωρακισμένα εισέβαλαν στα παλαιστινιακά εδάφη, κοντά στα ισραηλινά σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε οργισμένη διαδήλωση μετατράπηκε, χτες το πρωί, η κηδεία του 29χρονου Οσάμα Τζαουαμπρέχ, ηγετικού στελέχους της Φατάχ στη Νάμπλους, ο οποίος σκοτώθηκε όταν εξερράγη τηλέφωνο, σε δρόμο της πόλης, που χρησιμοποιούσε. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν και δύο διερχόμενα μικρά αδελφάκια, ενώ ο επικεφαλής της Φατάχ, στη Δυτική Οχθη, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι στέλνει μήνυμα «πως δεν ισχύει πλέον η εκεχειρία και έτσι ανοίγει το δρόμο στο αιματοκύλισμα».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η καταστολή ποτέ δε σταματά

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Τουλάχιστον είκοσι πέντε ανθρώπους, που διαμαρτύρονταν για την κατάσταση στις φυλακές της Τουρκίας διαδηλώνοντας στην πλατεία Ταξίμ, συνέλαβε την Κυριακή η τουρκική αστυνομία, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Ανατολή.

Οι διαδηλωτές, που όπως ανέφεραν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ανήκουν κατά την πλειοψηφία τους στην Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, επιχείρησαν να καταγγείλουν το μέτρο της πλήρους απομόνωσης στα Λευκά Κελιά, αλλά παρενέβη η αστυνομία, που δεν τους επέτρεψε καν να αναγνώσουν ανακοινωθέν στους παριστάμενους. Οι αστυνομικοί μάλιστα επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους, φωτογράφους και εικονολήπτες που κάλυπταν τη συγκέντρωση.

Η απεργία πείνας εκατοντάδων κρατουμένων, που έχει κοστίσει τουλάχιστον 24 ζωές και σοβαρές βλάβες στην υγεία τουλάχιστον 100, συνεχίζεται.

Χθες στην Τουρκία βρισκόταν η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Χέρτα Ντόιμπλερ - Γκμέλιν, κατόπιν προσκλήσεως του Τούρκου ομολόγου της Χικμέτ Σάμι Τουρκ. Επρόκειτο να επισκεφθεί μία από τις «εκσυγχρονισμένες» φυλακές τύπου F.

«Αρετής» Συνέπειες

Κριτική εκ μέρους της ΕΕ ελκύει στο μεταξύ η απόφαση απαγόρευσης του Κόμματος Αρετής, καθώς οι Βρυξέλλες εμφανίστηκαν ανήσυχες όσον αφορά το ...«δημοκρατικό πλουραλισμό» στην Τουρκία μετά το κλείσιμό του. Υπήρξε, μάλιστα, υπονοούμενο σε σχετική ανακοίνωση των Βρυξελλών για «συνέπειες» όσον αφορά το ενταξιακό παζάρι...

Τοποθέτηση επί του θέματος έκαναν χθες και οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, που «διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο» τις πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή της ηγεσίας τους στην απαγόρευση του κόμματος. Ως «άδικη» και «καταδεικνύουσα έλλειψη σεβασμού», σχολίασε το Επιτελείο τη σχετική «φημολογία» (αν και δεν το ρώτησε κανένας).

Σχετική δήλωση έκανε και η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, που έκανε λόγο για «πολύ δυσάρεστη έκπληξη».

Επί της πολιτικής ουσίας, κορυφώνονται οι διεργασίες για την ίδρυση νέων κομμάτων στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό, ενώ το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης επιχειρεί να εντάξει όσους περισσότερους από τους 100 βουλευτές, που μετά το κλείσιμο του Φαζιλέτ έμειναν ανεξάρτητοι, στις γραμμές του.

ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Δεκάδες νεκροί από τυφώνα

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΑΪΠΕΪ.-

Τουλάχιστον 73 Κινέζοι είναι νεκροί και άλλοι 87 αγνοούνται, μετά το πέρασμα του τυφώνα Σέμπι από τα κινεζικά παράλια, σύμφωνα με τα πρακτορεία Νέα Κίνα και Ρόιτερς. Στην Ταϊβάν, από όπου ο τυφώνας είχε περάσει νωρίτερα, οι νεκροί ήταν 9 και οι αγνοούμενοι 15, κατά τις ίδιες πηγές.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς δεν υπάρχει πλήρης απολογισμός από μέρους των αρχών.

ΟΓΕ
Εκδήλωση για τα Λευκά Κελιά

Την Τετάρτη, 27 του Ιούνη, στις 20.30, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές Καισαριανής και Βύρωνα, την ΕΕΔΥΕ, και την ΠΟΘΑ, πραγματοποιούν την Τετάρτη 27 του Ιούνη, στις 20.30, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, στο χώρο του θυσιαστηρίου, εκδήλωση «τιμής και αλληλεγγύης στις αγωνίστριες και στους αγωνιστές των Λευκών Κελιών». Θα προβληθεί «βίντεο - ντοκουμέντο» για τα Λευκά Κελιά και χρονικό για τους απεργούς. Νωρίτερα, στις 19.30, γίνεται συνέντευξη Τύπου από κοινού με εκπροσώπους των απεργών πείνας στην Ελλάδα, στον ίδιο χώρο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org