ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2021
Σελ. /28
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΗΠΕΙΡΟΣ - ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Πυρετώδεις ρυθμοί για την προετοιμασία των συγκεντρώσεων

Θα μιλήσουν μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη Θεσσαλονίκη

Εξόρμηση σε εργοστάσιο στα Οινόφυτα
Εξόρμηση σε εργοστάσιο στα Οινόφυτα
Τη μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, αύριο, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στον Λευκό Πύργο, με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προετοιμάζουν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, μεταφέροντας το κάλεσμα μαζικού ξεσηκωμού που απευθύνει το Κόμμα σε κάθε εργάτη και εργάτρια, στους ανέργους, στους νέους και τις νέες, στους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου. Η ΚΝΕ έχει ορίσει προσυγκέντρωση που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ., από την οδό Αγίας Σοφίας.

Καθημερινά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα, για το οποίο μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Οπως είπε, «η παρέμβαση των Κλαδικών Οργανώσεων συνδυάζεται με τη δουλειά για την προετοιμασία της απεργίας, με την πολιτική συζήτηση, την προσπάθεια να αναδειχθούν οι θέσεις του ΚΚΕ, που βρίσκονται στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής.

Αυτό εκφράζεται με δεκάδες συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κλάδους (αποθήκες, επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, παντού), με τη συζήτηση κυριολεκτικά με εκατοντάδες εργαζόμενους, με το μαζικό μοίρασμα του καλέσματος του ΠΓ σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Αφισοκόλληση στη Λάρισα
Αφισοκόλληση στη Λάρισα
Από τη συζήτηση αναδεικνύονται μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία αλλά και διάθεση σημαντικού τμήματος των εργαζομένων όχι μόνο να συζητήσουν, μα και να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται. Σε σημαντικό βαθμό - και αυτό είναι θετικό - αυτή η διάθεση εκφράζεται και από νέους εργαζόμενους, που δεν ήταν οργανωμένοι στα συνδικάτα, δεν είχαν εμπειρία από ταξικούς αγώνες. Σε ορισμένους χώρους αυτό μετριέται και με δεκάδες εγγραφές σε σωματεία.

Από την επαφή αυτή αναδεικνύεται ότι οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν απήχηση. Το κάλεσμα για συστράτευση, συμπόρευση, απέναντι όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά συνολικά στην πολιτική του κεφαλαίου και στα κόμματα που την υπηρετούν, μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερα τμήματα της εργατικής τάξης, του λαού μας.

Φαίνεται επίσης ότι μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων δεν τσιμπάει, δεν παγιδεύεται στα απατηλά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ, στην άσφαιρη αντικυβερνητική του προπαγάνδα πως δήθεν ο ίδιος θα βάλει φρένο σε αυτήν την κατάσταση. Μάλιστα, από τις συζητήσεις φαίνεται ότι συνειδητοποιείται από τους εργαζόμενους πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει τη σφραγίδα του στα αντεργατικά μέτρα σήμερα, αφού ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάργησε κανέναν αντιλαϊκό νόμο, αντίθετα πρόσθεσε στο αντεργατικό οικοδόμημα».

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, πόρτα - πόρτα οι Κομματικές Οργανώσεις εξορμούν σε εργατογειτονιές, χώρους δουλειάς και νεολαίας, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στην πλατεία Γεωργίου, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με την ανεργία να «σπάει κόκαλα» και τον λαό της πόλης να έχει γνωρίσει «απ' την καλή κι απ' την ανάποδη» το τι σημαίνει η καπιταλιστική ανάπτυξη, οι Κομματικές Οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους. Αναδεικνύουν τους αγώνες που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τα σωματεία, τη σημασία της οργάνωσης, της διεκδίκησης, της ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων για τις αναμετρήσεις που είναι μπροστά κι ενώ αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στη μάχη και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, που απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στη νεολαία της πόλης, συζητάνε για το περιεχόμενο του αντεργατικού εκτρώματος, για το στόχο που είναι πρώτα απ' όλα η νέα γενιά να «ξεγράψει» κατακτήσεις ενός αιώνα, να ζήσει με «μπάλα στα πόδια» με δουλειά όσο, όποτε και με τους όρους που θέλουν τα αφεντικά.

Σε Χαλκίδα και Λιβαδειά

Με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και πλατείες, με συσκέψεις, αφίσες και πανό, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους και τον λαό για μαζική συμμετοχή στις πολιτικές συγκεντρώσεις του Κόμματος, που θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδειά, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και την Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην προβλήτα Αγίου Νικολάου στη Χαλκίδα, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σχεδιασμένα, όλες τις τελευταίες μέρες, «οργώνουν» την περιοχή, με ιδιαίτερο βάρος στα μεγάλα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που είναι συγκεντρωμένα στις βιομηχανικές περιοχές.

«Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε μία περίοδο που κλιμακώνεται η επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, συνολικά του λαού. Οι συγκεντρώσεις του Κόμματος θα είναι η απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, θα συμβάλουν στην αγωνιστική ανάταση μπροστά στις μάχες που έρχονται, θα κάνουν να ακουστεί πιο δυνατά το σύνθημα: "Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα. Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή"», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» η Ανδριάνα Μπαφούτσου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Και προσθέτει: «Καλούμε κάθε καλόπιστο εργαζόμενο, κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί σε όλα με το ΚΚΕ, να παραβρεθεί στις συγκεντρώσεις, να πάρει θέση μάχης για την ίδια του τη ζωή, να οργανώσει την πάλη του μέσα από συλλογικές διαδικασίες σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς».

Σε Βόλο και Λάρισα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην ΚΟ Μαγνησίας, με τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, για την ανοιχτή συγκέντρωση της Πέμπτης στον Βόλο, στις 8 μ.μ., στην παραλία, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Μέλη, οπαδοί και φίλοι του Κόμματος εξορμούν σε εργοστάσια μετάλλου, πολυκαταστήματα, σχολεία και λαϊκές γειτονιές, με στόχο να ανοίξει πλατιά η συζήτηση για την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, για να μπουν εμπόδια στις αντιλαϊκές «ανατροπές του αιώνα», για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Οι αφισοκολλήσεις, τα πανό σε χώρους δουλειάς και συνοικίες συμβάλλουν παράλληλα στη δημιουργία μαχητικού κλίματος μπροστά στη συγκέντρωση.

Με εντατικούς ρυθμούς οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ προετοιμάζουν τη συγκέντρωση της Παρασκευής και στη Λάρισα, με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Οπως σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Πέτρος Κρίκης, μέλος του ΤΓ Λάρισας του ΚΚΕ, «με μαχητικότητα και ενθουσιασμό τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ "οργώνουν" εργοστάσια τροφίμων και μετάλλου, κατασκευαστικές εταιρείες, γιαπιά, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, νοσοκομεία, σχολεία, γραφεία, υπηρεσίες του δήμου, συνοικίες, πάρκα, τις φοιτητικές εστίες και πολλά ακόμα σημεία της πόλης, αλλά και των χωριών του νομού.

Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε τον κύκλο οπαδών και φίλων του Κόμματος, όλους αυτούς που συμμετείχαν σε συσκέψεις, που δίνουν μαζί μας τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς, επιδιώκοντας να φτάσουμε σε περισσότερο κόσμο, να μπούμε και σε άλλα λαϊκά σπίτια. Οργανώνουμε πλατιά προπαγάνδα, με πανό, αφίσες, ντουντούκες, για να γίνει γνωστή παντού η μεγάλη συγκέντρωση.

Θέλουμε μέσα από τη συμμετοχή στη συγκέντρωση περισσότεροι εργαζόμενοι να "εξοπλιστούν" με επιχειρήματα, να νιώσουν πως έχουν δύναμη να αντιμετωπίσουν την επίθεση που κήρυξε η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, να μπουν μπροστά στη μάχη για να μπουν εμπόδια στις "ανατροπές του αιώνα", να υπερασπιστούν τις ζωές τους, τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποφασιστική αντεπίθεση, με τις σημαίες των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων. Γιατί, δεν είναι "πρόοδος" η δουλειά "ήλιο με ήλιο" για 500 ευρώ, δεν είναι "εκσυγχρονισμός" η απλήρωτη εργασία, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης».

Στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα η ΚΟ Ιωαννίνων με ένα πλατύ πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών αξιοποιεί την πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., που θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για να συζητήσει από κοντά με τον εργατόκοσμο της περιοχής, συνεχίζοντας το πολιτικό άνοιγμα της προηγουμένης περιόδου.

Οι αφίσες, τα πανό και τα συνθήματα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης και έξω από χώρους δουλειάς. Καθημερινές είναι και οι εξορμήσεις στις γειτονιές. Οπως χτες, σε Καλούτσιανη και Αμπελόκηπους, όπου με την ανακοίνωση ανά χείρας, κλιμάκια του Κόμματος και της ΚΝΕ απευθύνθηκαν πλατιά στους αυτοαπασχολούμενους στα συνοικιακά μαγαζιά και τον εργατόκοσμο.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ
Στην Αττική

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 10 π.μ. στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας και στις 6 μ.μ. σε επισιτιστικά μαγαζιά της Αμφιάλης, επί της οδού Π. Φύσσα και στο πάρκο Σελεπίτσαρι, με επικεφαλής τον Γιώργο Καλαμαρά, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ. ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί τα γραφεία της Alpha Bank στη Λ. Αθηνών 105, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9 π.μ. η Τόνια Γαρδούνη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί τα γραφεία της Alpha Bank στη Λ. Συγγρού 54, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο Πέμπτη:

-- Στις 10 π.μ. ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοστάσιο της «ΦΑΓΕ» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 6 π.μ. περιοδεία στα ΕΛΠΕ με επικεφαλής τον Θανάση Κοκονά, μέλος του Τομεακού Γραφείου Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Επίσης, εξορμήσεις σε «Coca Cola», «Μπάρμπα Στάθη», ΕΚΜΕ, ΟΣΕ, «HB Body» και «Tosoh», «Χατζόπουλο», στη φαρμακαποθήκη ΑΛΤΣΕΧ, στην «Dust and Cream», στο εργοτάξιο καθαριότητας Ανω Πόλης, στα αμαξοστάσια και τις υπηρεσίες των δήμων Καλαμαριάς, Πυλαίας - Χορτιάτη και Θερμαϊκού, στις επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων «Αλμη» και «Βεζύρογλου» στην Αλεξάνδρεια με τον Σωτήρη Κοτζαμπασόπουλο, μέλος της ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.

Σε άλλες πόλεις

Σήμερα Τετάρτη:

-- Η ΚΟΒ Αγίων Θεσσαλίας διοργανώνει σύσκεψη στο καφενείο «Αντάρα», στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Πάνο Τζόκα, μέλος της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.

-- Στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ, με επικεφαλής τον Θοδωρή Αναπλιώτη, μέλος του ΤΓ Λάρισας του ΚΚΕ.

-- Στη λαϊκή αγορά της Τετάρτης, με επικεφαλής την Μαρία Κωστούλα, μέλος του ΤΓ Λάρισας του ΚΚΕ.

-- Στο εργοστάσιο της «Rontis», με επικεφαλής τον Στέλιο Μπάρμπα, μέλος του ΤΓ Λάρισας του ΚΚΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org