ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεπήρε η Τρίτη Συμφωνία (Της Πρωτομαγιάς) του Σοστακόβιτς

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Ολιβιέ Ντεκότ

RIZOSPASTIS

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Ολιβιέ Ντεκότ
Την Τρίτη Συμφωνία (Της Πρωτομαγιάς) του Σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς είχε την τύχη να απολαύσει χτες το βράδυ το αθηναϊκό κοινό που παρευρέθηκε στο θέατρο «Ολύμπια». Η Συμφωνία παρουσιάστηκε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή. Συμμετείχε η Χορωδία του δήμου Αθηναίων υπό τη διδασκαλία του Σταύρου Μπερή.

Ο μαέστρος Β. Φιδετζής ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς μετά και τη χτεσινή συναυλία έχει διευθύνει και τις 15 Συμφωνίες του κορυφαίου συνθέτη, Ντ. Σοστακόβιτς.

Και το κοινό επιφύλαξε μια θεαματική υποδοχή στο κορυφαίο αυτό έργο αλλά και στον σπουδαίο μαέστρο και τους μουσικούς της Φιλαρμόνιας.

Στη συναυλία παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνεχάρη θερμά τον μαέστρο και τους μουσικούς, ενώ τον υποδέχτηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου «Ολύμπια», Ολιβιέ Ντεκότ.

Παρευρέθηκαν ακόμα τα μέλη του ΠΓ Ελένη Μπέλλου, Μάκης Παπαδόπουλος και Νίκος Σοφιανός καθώς και τα μέλη της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, Ελένη Μηλιαρονικολάκη, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Χριστίνα Σκαλούμπακα και Λουκάς Αναστασόπουλος.

Με την 3η Συμφωνία του ο Σοστακόβιτς συνεχίζει την αναζήτηση των μορφών και των εργαλείων του, ενώ προσπαθεί να αποτυπώσει μουσικά τα συνταρακτικά γεγονότα της μεγάλης εποχής του.

RIZOSPASTIS

Οπως σημείωνε ο Σοβιετικός κριτικός, συνθέτης και θεωρητικός Μπόρις Ασάγιεφ, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τη μοναδική δοκιμή διαμόρφωσης ενός καινούριου συμφωνικού τύπου, που να έχει ως αφετηρία του τη δυναμική της επαναστατικής ρητορικής και τον τόνο της επαναστατικής προσωδίας.

Η Συμφωνία αυτή, που είναι αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά, γράφτηκε το 1929 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λένινγκραντ και την Ακαδημαϊκή Χορωδία, στις 21 Γενάρη 1930, στην επέτειο του θανάτου του Λένιν. Οπως ανέφερε ο συνθέτης, με τη Συμφωνία προσπάθησε να μεταδώσει τη γενική ατμόσφαιρα του εορτασμού της Μέρας της Παγκόσμιας Εργατιάς και να απεικονίσει την ειρηνική οικοδόμηση που συντελούνταν στην πατρίδα του, την ΕΣΣΔ.

Η ποίηση στο φινάλε της Συμφωνίας είναι του Σεμιόν Κιρσάνοφ:

Ηρθε η ώρα μας!

Ακούστε, οι προλετάριοι στις φάμπρικες και τα συνδικάτα ένα λόγο.

Εσείς, πυρπολώντας το παλιό ανάψτε μια νέα πραγματικότητα.

Σηκώνοντας τον ήλιο των κόκκινων λάβαρων

βροντήξτε τα εμβατήρια στ' αφτιά μας.

Κάθε Πρωτομαγιά ένα βήμα προς το σοσιαλισμό,

Κάθε Πρωτομαγιά ένα βήμα των τυφεκιοφόρων ανθρακωρύχων.

Ξεχύσου, Επανάσταση, στις πλατείες, εκατομμύρια βήματα μπροστά!

RIZOSPASTIS

Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπλήρωσαν το «Ποιμενικό του καλοκαιριού» του Α. Χόνεγκερ και τρεις μικροί λυρικοί κύκλοι ελληνικών τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα των Μ. Ραβέλ, Α. Ντβόρζακ και Κ. Σφακιανάκη, με σολίστ την Αρτεμη Μπόγρη.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2023
Πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για όλο το καλοκαίρι

Ελεύθερη είσοδος για το 80% του προγράμματος με στόχο ο πολιτισμός να μην αποτελεί πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2023 για το φετινό καλοκαίρι, που περιλαμβάνει σειρά πλούσιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων (συναυλίες, αφιέρωμα στη λογοτεχνία, μουσικά αφιερώματα, δράσεις στις γειτονιές, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά, κινηματογράφο), με ελεύθερη είσοδο για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών, παρουσίασε με συνέντευξη Τύπου χτες ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου.

«Για ακόμα μία δύσκολη χρονιά, σε συνθήκες υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, ο δήμος διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ, στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας παράλληλα τόσο την ερασιτεχνική δημιουργία όσο και συνολικά τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού», ανέφερε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, που ευχαριστώντας και τους εργαζόμενους Πολιτιστικού Οργανισμού και δήμου για τη συμβολή τους, τόνισε:

«Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό, γι' αυτό η κάθε κυβέρνηση και η Περιφέρεια οφείλουν να εξασφαλίζουν τους αναγκαίους μόνιμους πόρους, το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και για το 2022 η χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν μηδενική».

Επισημαίνοντας ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, η πρόεδρος του Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, υπογράμμισε πως «στόχος και των φετινών εκδηλώσεων είναι οι λαϊκές οικογένειες να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν για μια ακόμα φορά σε επαφή με το σύνολο των πολιτιστικών εκδηλώσεων», προσθέτοντας:

«Συνεχίζουμε με το 80% των εκδηλώσεων αυτών να είναι με ελεύθερη είσοδο, γιατί ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, ούτε η "δημιουργική βιομηχανία", όπως αναγράφεται στα χρηματοδοτικά πακέτα της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη και ο τουρισμός».

Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει σήμερα Παρασκευή με την ενότητα «Jazz & more», που θα φιλοξενηθεί για τέσσερις μέρες στα Παλαιά Σφαγεία, με συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων από την Ελλάδα και διεθνείς αναφορές από Κούβα, Βοστόνη (ΗΠΑ), Ιταλία, Ιορδανία.

Πλούσιο πρόγραμμα

Φέτος ανοίγει μια νέα θεματική ενότητα που αφορά τη Λογοτεχνία, με τον Ανδρέα Καρκαβίτσα, τον Ντίνο Θεοτόκη, την Αλκη Ζέη και το αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση.

Η ενότητα ολοκληρώνεται με το Συμπόσιο Ζωγραφικής αφιερωμένο στη μνήμη της συγγραφέως Αλκης Ζέη, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και τίτλο: «Ενας μεγάλος περίπατος μνήμης και ονείρου στην Πάτρα 2023», στον χώρο Πολιτισμού της «Ιχθυόσκαλας» (19 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου).

Ακόμα, προγραμματίζονται μουσικά αφιερώματα. Ορισμένα που ξεχωρίζουν είναι:

  • Για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, 23 Ιουνίου στο Κάστρο του Ρίου, με τίτλο: «...Εζησα για την τέχνη και τον έρωτα! - ... Vissi D' Arte Vissi d' Amore (Tosca)», με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Ευανθίας Στιβανάκη και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Σταμάτη Μπερή.
  • Συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο, 14 Ιουλίου στο Κάστρο του Ρίου. Ενα οδοιπορικό από την Πόντο έως την Κρήτη «Ερόδισ' η ανατολή και ξέφεξεν η δύση».
  • Για τον Γιώργο Ζαμπέτα, 17 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο. Παραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων.
  • «Μισό αιώνας (και όχι μόνο) ελληνικός και ξένος κινηματογράφος», 31 Αυγούστου στην Achaia Clauss, με τον Τάσο Πάππας και τη συμμετοχή της Ορχήστρας Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών «Μίκης Θεοδωράκης».

Παράλληλα, η προσπάθεια των τελευταίων χρόνων, για δράσεις στις γειτονιές, συνεχίζεται και διευρύνεται. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 20 κινηματογραφικές προβολές. Τον Ιούνιο κάθε Τρίτη και Κυριακή στην Ιχθυόσκαλα και τον Ιούλιο, Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στις γειτονιές της Πάτρας.

Μέσα σε τρεις μήνες θα πραγματοποιηθούν 14 θεατρικές παραστάσεις, στο Θεατράκι της Κρήνης και στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο. Και φέτος η συγκεκριμένη ενότητα γίνεται βήμα έκφρασης της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Επίσης, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο, για δεύτερη χρονιά, θα φιλοξενηθούν δεκάδες θεατρικές παραστάσεις.

Τέλος, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που πραγματοποιείται με την επιμέλεια του Χορευτικού Τμήματος, έχουν προσκληθεί φέτος συγκροτήματα από Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Μεξικό. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Σεπτέμβρη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Η Σολομώντεια Λύση» για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου»

Την Κυριακή 28 Μαΐου, στις 11.30 το πρωί, οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» στη Θεσσαλονίκη υποδέχονται στο Σινέ «Βακούρα» τον θίασο λαϊκού θεάτρου «MATICAPI», με τη θεατρική παράσταση «Η Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη.

Το κείμενο είναι βασισμένο στο κινέζικο έργο του Λι Ξινγκντάο (13ος μ.Χ. αι.) «Ο Κύκλος με την Κιμωλία», απ' όπου εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του. Πρόκειται για μία ξεχωριστή, διδακτική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, που μέσα από το γέλιο και την αισιόδοξη ματιά της, έρχεται να προτείνει σ' αυτήν τη δύσκολη εποχή την αληθινή αγάπη, την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη και το δίκιο των πολλών, ως μόνα αντίδοτα στη ματαιοδοξία και τον ατομικισμό.

Μια θεατρική παράσταση για παιδιά από 4 έως 104 χρόνων, που είναι έτοιμα να δώσουν λύση στον αιώνιο γρίφο...!

Το ΚΚΕ δίνει μεγάλη σημασία και έχει προτεραιότητα τον πολιτισμό

Προσερχόμενος στο θέατρο «Ολύμπια», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, δήλωσε:

«Το ΚΚΕ δίνει μεγάλη σημασία, μεγάλο βάρος και έχει προτεραιότητα τον πολιτισμό. Σήμερα είμαστε εδώ, να ακούσουμε πρώτη φορά σε πανελλήνια εκτέλεση τη σπουδαία "Συμφωνία" του Σοστακόβιτς, της Πρωτομαγιάς, και άλλα σπουδαία έργα με τη σπουδαία διεύθυνση του μαέστρου Β. Φιδετζή. Νομίζουμε ότι είναι συμβολή και η παρουσία μας εδώ κι άλλων τόσων ανθρώπων, για να ενισχύσουμε πραγματικά τον πολιτισμό, όλες τις μορφές της Τέχνης, γιατί έτσι θα δώσουμε πνοή στη νέα γενιά, συνολικά στον λαό μας. Χωρίς πολιτισμό δεν γίνεται τίποτα, δεν υπάρχει ούτε πολιτική ούτε τίποτα».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ