ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΡΙΛΗ
Σε οριακή κατάσταση 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι

Καταρρίπτονται τα κυβερνητικά ιδεολογήματα ότι είναι πολλές οι αναπηρικές συντάξεις και ότι οι εργαζόμενοι βγαίνουν σχετικά νωρίς στη σύνταξη

Mε 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα στην τσέπη και το φετινό Πάσχα, μετά την κατάργηση των δώρων εορτών και αδείας στις συντάξεις, 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι βλέπουν κάθε μήνα τη θέση τους να χειροτερεύει. Την επιδείνωση αυτή μαρτυρούν και τα στοιχεία για τις συντάξεις του Απρίλη, από το πληροφοριακό σύστημα «Ηλιος» που δημοσιεύτηκαν χτες. Παρά τα «μαγειρέματα» των στοιχείων από το υπουργείο Εργασίας, η ζωή για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους είναι αβίωτη, ιδιαίτερα γι' αυτούς που η σύνταξή τους μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των τελευταίων χρόνων δεν φτάνει να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει πως η μέση κύρια σύνταξη είναι μόλις 704,8 ευρώ μεικτά, χωρίς δηλαδή να αφαιρεθεί η εισφορά των συνταξιούχων στα Ταμεία τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο φόρος που τους αναλογεί. Αντίστοιχα, η μέση επικουρική σύνταξη - για όσους λαμβάνουν τέτοια - είναι 176 ευρώ μεικτά, με προοπτική την παραπέρα συρρίκνωσή της από τον προσεχή Ιούλη.

Ακόμα χαμηλότερες είναι οι αναπηρικές συντάξεις, καθώς η μέση κύρια σύνταξη είναι μόλις 562,2 ευρώ μεικτά και η επικουρική αναπηρική μόλις 157 ευρώ μεικτά. Από τα στοιχεία καταρρίπτεται ένα ακόμα ιδεολόγημα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αυτό περί των μεγάλων δήθεν ποσοστών αναπηρικών συντάξεων στη χώρα μας. Ετσι, από το πληροφοριακό σύστημα προκύπτει ότι το ποσοστό των αναπηρικών, στο σύνολο των συντάξεων που αποδίδονται, είναι 8,8%!

Ειδικότερα, στις κύριες συντάξεις οι αναπηρικές ανέρχονται στο 9,45% και στις επικουρικές στο 4,7%. Ποσοστά σχετικά χαμηλά, αν συσχετιστεί με τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις επιχειρήσεις, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που είναι υποτυπώδη, αλλά και την πολιτική πρόληψης των ασθενειών, μεταξύ αυτών και των επαγγελματικών ασθενειών.

Οσον αφορά τις κύριες συντάξεις:

 • Σε σύνολο 2.878.856 που αποδόθηκαν το μήνα Απρίλη, μέχρι 500 ευρώ μεικτά ήταν 1.043.308 συντάξεις. Δηλαδή το 36,2% των κύριων συντάξεων ήταν κάτω των 500 ευρώ μεικτά.
 • Ακόμα 1.154.243 κύριες συντάξεις ήταν από 500 έως 1.000 ευρώ μεικτά.

Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 645.863 κύριες συντάξεις γήρατος που ο μέσος όρος τους ήταν μόλις 370,30 ευρώ μεικτά, 254.534 κύριες συντάξεις θανάτου με μέσο όρο τα 320,10 ευρώ μεικτά και 142.911 κύριες αναπηρικές συντάξεις με μέσο όρο τα 375,35 ευρώ μεικτά, 770.629 κύριες συντάξεις γήρατος με μέσο όρο σύνταξης τα 678,34 ευρώ μεικτά, 279.867 κύριες συντάξεις λόγω θανάτου με μέσο όρο σύνταξης τα 687,80 ευρώ μεικτά και 103.747 κύριες συντάξεις αναπηρίας με μέσο όρο σύνταξης τα 665,60 ευρώ μεικτά.

Ετσι διαμορφώνονται δύο μεγάλες ομάδες συντάξεων:

 • Η πρώτη που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο και το ύψος τους βρίσκεται μεταξύ των 320 έως 370 ευρώ μεικτά.
 • Η δεύτερη που αριθμεί περίπου 1.150 εκατομμύρια συντάξεις και διαμορφώνονται περίπου στα 670 ευρώ μεικτά.
Το 57% στα όρια της επίσημης φτώχειας

Ακόμα και αν στις κύριες συντάξεις προσθέσουμε τις επικουρικές και τυχόν άλλη σύνταξη που λαμβάνει κάποιος συνταξιούχος, η κατάσταση πάλι δεν βελτιώνεται. Ετσι προκύπτει ότι σε σύνολο 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων, το 1,5 εκατομμύριο απ' αυτούς έχουν συνολικό εισόδημα από συντάξεις κάτω από 800 ευρώ μεικτά.

Συγκεκριμένα:

 • 116.768 συνταξιούχοι έχουν συνολικό εισόδημα από 1 έως 300 ευρώ μεικτά!
 • Από 300-400 ευρώ λαμβάνουν 251.024 συνταξιούχοι.
 • Από 400-500 ευρώ 291.184 συνταξιούχοι.
 • Από 500-600 ευρώ 273.220 συνταξιούχοι.
 • Από 600-700 ευρώ 286.082 συνταξιούχοι.
 • Από 700-800 ευρώ 292.357 συνταξιούχοι.

Δηλαδή, το 57% των σημερινών συνταξιούχων βρίσκεται στο όριο της επίσημης φτώχειας και κάτω απ' αυτό, με δεδομένο ότι στις συνθήκες της κρίσης με τα εισοδήματα αυτά στηρίζονται οικογένειες (παιδιά και εγγόνια) που βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας.

Εξίσου καταρρίπτεται και ο μύθος περί εξόδου των εργαζομένων από την εργασία και τη συνταξιοδότησή τους σε μικρή ηλικία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:

 • Το 85% των σημερινών συνταξιούχων είναι άνω των 61 ετών, ενώ το 73%, δηλαδή περίπου 3/4 συνταξιούχους, είναι άνω των 66 ετών.
 • Ενα 7% των συνταξιούχων έχουν ηλικία μεταξύ 56 και 60 ετών.
 • Μόνο το 8% των συνταξιούχων είναι κάτω των 50 ετών, ποσοστό που βέβαια περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις αναπηρίας, αλλά και τους δικαιούχους συντάξεων λόγω θανάτου.
Από Τετάρτη η έκθεση για τα 15χρονα του ΠΑΜΕ

Ενα ακόμα ταμπλό της έκθεσης, με φωτογραφίες από τη συμμετοχή των γυναικών στους αγώνες του ταξικού κινήματος
Ενα ακόμα ταμπλό της έκθεσης, με φωτογραφίες από τη συμμετοχή των γυναικών στους αγώνες του ταξικού κινήματος
Από την Τετάρτη, 30 Απρίλη, έως την Κυριακή 4 Μάη, ο χώρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών) θα φιλοξενήσει μεγάλη έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα 15 χρόνια ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ.

Η πρώτη μέρα ίδρυσης του ΠΑΜΕ, στις 3 Απρίλη του 1999, τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες και οι κινητοποιήσεις, η καθημερινή δράση των σωματείων, ντοκουμέντα από τα Πανελλαδικά Σώματα, η διεθνής δραστηριότητα, η αλληλεγγύη, οι παρεμβάσεις στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στους μετανάστες θα παρουσιαστούν αναλυτικά με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Στο χώρο της έκθεσης θα παρουσιαστούν σε όμορφα και καλαίσθητα ταμπλό, πάνω από χίλιες φωτογραφίες, πολλές από αυτές αδημοσίευτες, κείμενα και ντοκουμέντα από τη 15χρονη δράση του ΠΑΜΕ, των δυνάμεων που συσπειρώνονται σε αυτό. Επίσης, θα υπάρχει βιβλιοπωλείο καθώς και προβολή βίντεο από τη δραστηριότητα του ΠΑΜΕ.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Τη μέρα της Πρωτομαγιάς η έκθεση θα ανοίξει μετά το τέλος της απεργιακής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης. Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους γυναικείους και νεολαιίστικους συλλόγους, να ενημερώσουν τα μέλη τους και να οργανώσουν επισκέψεις.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Αύριο Κυριακή το γλέντι αλληλεγγύης στον Πειραιά

Τα Σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά διοργανώνουν μεγάλη λαϊκή γιορτή αλληλεγγύης, με συναυλία, φαγητό και κρασί, αύριο Κυριακή 27 Απρίλη, στη 1 μ.μ., στο πέτρινο κτίριο εκδηλώσεων του ΟΛΠ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα γίνεται από τις πύλες Ε1 και Ε2. Θα δρομολογηθεί και λεωφορείο του ΟΛΠ, που θα αναχωρεί από το σταθμό του Ηλεκτρικού κάθε 10 λεπτά. Την εκδήλωση διοργανώνουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, οι Λαϊκές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ανέργων Πειραιά και οι τοπικοί σύλλογοι της ΟΓΕ.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Τσακίζουν δικαιώματα μέσω εργολάβων

Τα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ», «Πρακτορείο Τύπου Αργος» και «Πρακτορείο Τύπου Ευρώπη» καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωση, «οι διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν εργάτες μέσω εργολάβων, με άθλιες συμβάσεις μιας ημέρας, χωρίς δικαιώματα και με το φόβο ότι αν αντιδράσουν για το οτιδήποτε να μην έχουν μεροκάματο την επόμενη φορά. Μέσω εργολάβων παρακάμπτονται τα συλλογικά δικαιώματα που προκύπτουν από τις ΣΣΕ και προσφέρονται φτηνά εργατικά και σε πολλές περιπτώσεις ανειδίκευτα χέρια. Με αυτό τον τρόπο, ανοίγουν το δρόμο για να γενικευτεί αυτού του τύπου η εργασία και σε άλλες ειδικότητες που ισχύουν έως τώρα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων».

Η Συντονιστική απαιτεί από τις τρεις εταιρείες να ασφαλίσουν όλους τους εργαζόμενους ως μόνιμο προσωπικό με σύμβαση αορίστου χρόνου, να αμείβουν όλους τους εργαζόμενους με βάση τις τελευταίες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και να διακοπεί οποιαδήποτε σχέση με τα «δουλεμπορικά» γραφεία. Παράλληλα, οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις καταγγέλλουν τις απολύσεις τεχνικών στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI, επειδή δεν αποδέχτηκαν μείωση των μισθών τους κατά 30%.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org