ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τελευταίο χειροκρότημα για την Τιτίκα Σαριγκούλη

Συναγωνιστές, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι της αγαπημένης ηθοποιού και συγγραφέως Τιτίκας Σαριγκούλη την συνόδεψαν χτες στην τελευταία της κατοικία, στο Γ' Νεκροταφείο Αθήνας, όπου με ένα ζεστό χειροκρότημα έπεσε η αυλαία της ζωής της.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ, ενώ στεφάνια έστειλαν η ΚΕ του Κόμματος, όπως και ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Αποχαιρετώντας την εκ μέρους του ΚΚΕ, η Λίλα Καφαντάρη σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα ήρθαμε να αποχαιρετήσουμε την Τιτίκα. Για όλους μας ήταν η Τιτίκα. Οχι μια ηλικιωμένη συναγωνίστρια και συνάδελφος. Γιατί η προσωπικότητά της δεν είχε απλώς νεανικότητα, αλλά την γνήσια επαναστατική φρεσκάδα ενός ανθρώπου που οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον. Παρόλο που καταγόταν από αστική οικογένεια, ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι υπάρχουν φτωχοί και αδικημένοι. Εδωσε μάχες μέχρι τέλους για να πολεμήσει την αιτία του κακού. Τον καπιταλισμό. Πάντα στο πλευρό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Η Τιτίκα ήταν ένας άνθρωπος ελεύθερος, γενναίος και μαχητικός. Ποτέ δεν μασούσε τα λόγια της και δεν δίσταζε να εκφράσει τις απόψεις της όπου κι αν βρισκόταν. Μια γυναίκα που δεν χωρούσε στον στενό κορσέ αυτής της σκληρής πραγματικότητας και είχε πάρει απόφαση από τα νεανικά της χρόνια να κάνει τα πάντα για να την αλλάξει. Να κάνει τον κόσμο δίκαιο. Και φυσικά είχε την πολιτική γνώση και τη σοφία να μην αυταπατάται ότι αυτό μπορεί να το κάνει μόνη της με προσωπικό αγώνα ή μέσω μόνο της τέχνης της. Ετσι από νωρίς πήρε θέση δίπλα στο ΚΚΕ και τους αγώνες του (...) Η δημιουργικότητά της ήταν ασίγαστη. Η φλόγα στα μάτια της μπροστά στις μαγευτικές δυνατότητες του ανθρώπου και ο θυμός με το σύστημα που τις εμποδίζει να εκφραστούν, ήταν γι' αυτήν το ισχυρό κίνητρο μιας συνεχούς ανάγκης καλλιτεχνικής αναζήτησης. Είτε μέσα απ' τη συγγραφή, είτε παίζοντας ή και σκηνοθετώντας στο θέατρο (...)

Η Λίλα Καφαντάρη εκ μέρους του ΚΚΕ αποχαιρετά την Τ. Σαριγκούλη
Η Λίλα Καφαντάρη εκ μέρους του ΚΚΕ αποχαιρετά την Τ. Σαριγκούλη
Η Τιτίκα υπερασπίστηκε με σθένος τη Σοβιετική Ενωση και την προσφορά της στην ανθρωπότητα. Εδινε συνεχή μάχη και δημόσια απέναντι στον αντικομμουνισμό και τη συκοφαντία στο πρώτο εργατικό κράτος και τα επιτεύγματά του. Πίστεψε βαθιά στην αναγκαιότητα του επιστημονικού σοσιαλισμού - κομμουνισμού ως ανώτερης μορφής κοινωνικής οργάνωσης (...) Αυτή η ισχυρή προσωπικότητα, η ελεύθερη γυναίκα, η μαχήτρια δεν φοβήθηκε ούτε τον θάνατο. Μάλιστα, σε μια ερώτηση δημοσιογράφου για το αν φοβάται τον θάνατο απάντησε: "Γιατί να τον φοβάμαι; Οταν με φέραν στη ζωή με ρώτησαν αν φοβάμαι τη ζωή; Τι να φοβηθώ;". Τιτίκα κι εμείς σήμερα δεν σε αποχαιρετάμε μίζερα. Εζησες και έκλεισες τον κύκλο της ζωής σου όπως ακριβώς ήθελες. Με παλικαριά, αγώνες, δημιουργικότητα και αισιοδοξία για έναν καλύτερο κόσμο, που σίγουρα θα έρθει. Κράτησες μέχρι τέλους ελεύθερη την ψυχή σου. Εμείς, οι σύντροφοί σου, σου υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε την πάλη, ώστε να εμπνέουμε τον λαό μας μέχρι να φουντώσει το λαϊκό κίνημα και να γίνει ανίκητο».

Εκ μέρους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών ο πρόεδρός του Σπ. Μπιμπίλας αποχαιρέτησε την Τιτίκα Σαριγκούλη, ένα εκλεκτό μέλος του ΣΕΗ, όπως τόνισε. Η εκλιπούσα, είπε ήταν ένα υπέροχο πλάσμα, που οι συνάδελφοί της θα θυμούνται πάντα το χαμόγελό της, την εργατικότητά της, τη μαχητικότητά της, ήταν ένα παράδειγμα για όλους τους, μια αιώνια νέα. Ηταν αξιαγάπητη για όλους τους νέους ηθοποιούς που τους στήριζε, πρώτη στις διαδηλώσεις παρά τα προβλήματά της, ήταν πάντα εκεί κι ακόμα κι αν διαφωνούσε κάποιος μαζί της, δεν μπορούσε να μην τη θαυμάζει, πρόσθεσε και κατέληξε: Ηταν για όλους τους ηθοποιούς ένα τρανό παράδειγμα του πώς πρέπει να είναι οι άνθρωποι».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για τη Συλλογική τους Σύμβαση

Από τη στάση εργασίας και την κινητοποίηση του Σαββάτου
Από τη στάση εργασίας και την κινητοποίηση του Σαββάτου
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με αιχμή την άμεση εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει από το καλοκαίρι.

Με κοινή απόφαση των Σωματείων Τεχνικού - Διοικητικού και Βοηθητικού Προσωπικού ΕΛΣ, Εργαζομένων ΕΛΣ, Συντελεστών Εργαζομένων στην ΕΛΣ, του Συλλόγου Χορευτών ΕΛΣ και της Ενωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας, το περασμένο Σάββατο έγιναν στάσεις εργασίας στην ΕΛΣ και στις δυο βάρδιες, με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων. Απαίτησαν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με τη διοίκηση και να επικυρωθεί από τα αρμόδια υπουργεία.

Ανταποκρινόμενα και στις διαθέσεις των εργαζομένων, τα σωματεία αποφάσισαν να συνεχίσουν με κλιμάκωση του αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους και καλούν σε νέα κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στο υπουργείο Πολιτισμού, στις 11.00, διεκδικώντας άμεση επικύρωση της ΣΣΕ στη Λυρική και στο Εθνικό Θέατρο, άμεση υπογραφή ΣΣΕ για κάθε ειδικότητα στα κρατικά θέατρα, υπεράσπιση των συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων, αμοιβές για ψηφιακή εγγραφή και εκτέλεση.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους: «Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια επίθεση που δεν αφορά την πανδημία, αλλά ακριβώς την επόμενη μέρα που είναι ήδη μπροστά μας. Ξεκινά από τους χώρους που λειτουργούν τα κρατικά θέατρα, μέσα από τις διοικήσεις τους, αλλά το μάτι της είναι στραμμένο σε όλη την αγορά. Η σύμβαση της ΕΛΣ, του Εθνικού, πάει "κόντρα" στους αποδεκατισμένους κρατικούς προϋπολογισμούς για Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό. Σύμβαση στα κρατικά θέατρα σημαίνει σήμερα μια σημαντική βάση διεκδίκησης για όλους τους χώρους στο Θέαμα - Ακρόαμα.

Επικαλούνται την πανδημία για να αφαιρέσουν δικαιώματα, δίνοντας υποσχέσεις ότι θα τα ξανασυζητήσουν μετά το τέλος της. Προετοιμάζουν το έδαφος και για άλλες περικοπές σε δικαιώματα, αφού δεν σκοπεύουν να δώσουν έξτρα επιχορηγήσεις στα θέατρα για τις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν».

«Διαμορφώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα. Μιλούν για συμβάσεις όπου δεν θα διαπραγματευόμαστε καμία αύξηση σε μισθολογικές παροχές, συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα. Με άλλα λόγια, μας λένε να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι τη νέα κρίση. Και αν αυτό ισχύει στα κρατικά θέατρα, φανταζόμαστε τι θα γίνει την "επόμενη μέρα" στα ιδιωτικά θέατρα, στις μουσικές σκηνές και στα νυχτερινά κέντρα όταν θα ξανανοίξουν», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, καλώντας όλα τα σωματεία να ενώσουν τη φωνή τους για συμβάσεις παντού και αξιοπρεπείς όρους δουλειάς.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποχαιρετούμε μια προσωπικότητα ξεχωριστή, πηγαία, ανυπόταχτη

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο της ηθοποιού Τιτίκας Σαριγκούλη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη την αγαπημένη ηθοποιό και συγγραφέα Τιτίκα Σαριγκούλη, που για 60 χρόνια υπηρέτησε με πάθος την τέχνη της μέσα από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Αεικίνητη, γεμάτη ζωντάνια και με καινούρια πάντα σχέδια, για την επόμενη καλλιτεχνική της δουλειά, η Τιτίκα είχε μια γεμάτη και δημιουργική ζωή έως την τελευταία της πνοή.

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά της είχαν τα περισσότερα από 60 βιβλία της με θέματα αντλημένα κύρια από την Ιστορία, που την προσέγγιζε με έναν ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο, βασισμένη στις μελέτες της πάνω στο αρχαίο δράμα.

Προσωπικότητα ξεχωριστή, πηγαία, ανυπόταχτη, με ισχυρή θέληση και πείσμα όπως ήταν, δεν έχανε ευκαιρία για να δηλώσει με παρρησία την προσήλωσή της στην κομμουνιστική ιδεολογία, να υπερασπιστεί την Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και του πρώτου εργατικού κράτους, της Σοβιετικής Ενωσης, να στηλιτεύσει με λόγια "τσεκουράτα" την αστική πολιτική, υποστηρίζοντας με σθένος τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Για την προσφορά της στο θέατρο της απονεμήθηκε το 2015 τιμητικός έπαινος από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά την παράσταση "Βάκχες" του Ευριπίδη στο Θέατρο της Πετρούπολης. Η τελευταία θεατρική παρουσία της ήταν στο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα "Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα", που με ιδιαίτερο ενθουσιασμό παρουσίασε και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Γενάρη του 2019.

Στους αγώνες του σήμερα και του αύριο θα θυμόμαστε πάντα την ευχή της: "Το νέο αίμα του Κόμματος να φτάσει την υπόθεσή μας ακόμα πιο μακριά!".

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της και τους φίλους της».

ΜΝΗΜΗ
  • Στη μνήμη της ΤΙΤΙΚΑΣ ΣΑΡΙΓΚΟΥΛΗ, η Ολγα Μωραΐτη προσφέρει μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.
Μεγάλη καταστροφή στο ωδείο «Athenaeum»

Σε ανησυχία και αβεβαιότητα βρίσκονται οι περίπου 200 σπουδαστές του Ωδείου «Athenaeum» (Ατενέουμ), μετά την τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί στους χώρους του και τον «αγώνα δρόμου» που γίνεται για την επαναλειτουργία του, όταν επιτραπεί ξανά το άνοιγμα αυτών των σχολών.

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και το Ωδείο Athenaeum που στεγάζονται στην οδό Αδριανού στην Πλάκα, έμεναν κλειστά στη διάρκεια του lockdown, ωστόσο στις αρχές Γενάρη μέλη της διεύθυνσης εντόπισαν ότι άγνωστοι είχαν εισβάλει στους χώρους του και κυριολεκτικά το «έγδυσαν», κλέβοντας πάρα πολλά μουσικά όργανα, σχεδόν όσα μπορούσαν να μεταφερθούν, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έγγραφα, ολόκληρο το αρχείο του, ακόμα και λάμπες και σωληνώσεις, ενώ έκαναν και καταστροφές στους χώρους του. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει καταγγελίες για το μέγεθος της καταστροφής στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και η υπόθεση διερευνάται.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org