ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΕΛΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΕΛΗΣ
ΦΩΤΟ

Το παλικάρι που 'φυγε μ' ορθή την κεφαλή του δεν το σκεπάζει η γης οργή, σκουλήκι δε τ' αγγίζει.

Φτερά στη ράχη του έβγαλε κι όλο χιμάει τ' αψήλου, και σμίγει με τους σταυραετούς και τους χρυσούς αγγέλους.

Αυτός ήταν ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΗΛΚΕΡΙΔΗΣ. Δευτεροετής φοιτητής του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ και πάλεψε με το κεφάλι ψηλά για τις αρχές και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Με το κεφάλι ψηλά αντιμετώπισε την «επάρατη νόσο», με το κεφάλι ψηλά «έφυγε» ξημερώματα τις 24ης Σεπτέμβρη 2013 σε ηλικία μόλις 21 ετών, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό, απέραντο πόνο, και επιπλέον σ' εμάς τους γονείς του και στην αδελφή του, μια «παράλογη» υπερηφάνεια για τον τρόπο που έζησε και πέθανε.

Στη μνήμη του, οι γονείς του Φαίδων και Βικτωρία Τηλκερίδη και η αδελφή του Αυγή προσφέρουν στο τιμημένο ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

Με τη συμπλήρωση 3 μηνών από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο σύντροφος Θανάσης Κοτζαμπασάκης, η σύντροφός του στη ζωή και τον αγώνα προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Χριστίνα Ντόντου

***

ΦΩΤΟ

Στις 30 Σεπτέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΪΟΣ. Την Κυριακή 2 Οκτώβρη και ώρα 11 π.μ., θα τελεστεί μνημόσυνο, στον ιερό ναό Αγίου Πέτρου, στο Παλαιό Ηράκλειο.

ΚΑΡΤΑΣΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΤΑΣΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Η καταγωγή του ήταν από το Δοτσικό Γρεβενών και ήταν γιος παπά. Αναγκάστηκε να δουλέψει βιομηχανικός εργάτης, αρχικά στη Γερμανία και, αργότερα, στην Αθήνα (ΕΣΚΙΜΟ), συμμετέχοντας στις μεγάλες ταξικές μάχες του σωματείου του. Ταγμένος από νωρίς στο πλάι της εργατικής τάξης και του κόμματός της, του ΚΚΕ, αγωνίστηκε για τα δίκαιά της και το σοσιαλισμό. Με αυταπάρνηση έδωσε το 1991 τη μάχη κατά του οπορτουνισμού και της διάλυσης του ΚΚΕ. Ως συνταξιούχος και μέλος της ΚΟ Ηρακλείου Αττικής μέχρι την τελευταία του στιγμή πάλευε για τα δίκια της τάξης του.

Η κόρη του, Ουρανία, προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ στη μνήμη του πατέρα της.

***

ΦΩΤΟ 5

Στις 22/9/2016 συμπληρώθηκαν έξι χρόνια που μας άφησε για πάντα ο λατρευτός σύζυγος, πατέρας, παππούς και προπάππους ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Κ. ΓΙΩΣΗΣ.

Οι γονείς μου ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ και ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ήταν κομμουνιστές, αγωνιστές κατά τη δικτατορία του Μεταξά, όταν ο πατέρας μου πιάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στην Ανάφη. Τη μητέρα μου οι Βούλγαροι φασίστες την έδειραν και την κακοποίησαν βάναυσα γιατί φυγάδευσε μια παράνομη παρτιζάνα (Γιουγκοσλάβα) που είχαμε στο σπίτι μας. Στην κατοχή οι γονείς μου, πρωτοπόροι αγωνιστές, οργανωμένοι στο ΕΑΜ, αγωνίστηκαν κατά των Γερμανών και των ταγματασφαλιτών.

Οι αδερφές μου ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, μαχήτρια του ΔΣΕ, θυσιάστηκε μαχόμενη στο Βίτσι το 1948, ενώ η ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΔΑΛΚΑΡΑΚΗ, μέλος του ΚΚΕ, απεβίωσε στις 9/11/2010.

Ολα τα παραπάνω αγαπημένα μου πρόσωπα στήριζαν τα ιδανικά του ΚΚΕ. Σε εμένα παρέδωσαν τη σκυτάλη του αγώνα, να συνεχίσω με τα παιδιά και τα εγγόνια μου το έργο τους. Στην άσβεστη μνήμη τους, προσφέρω στο ΚΚΕ 200 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Α. Πόλης Θεσσαλονίκης.

ΑΒΡΑΜΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΒΡΑΜΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Πηνελόπη Γιώση

***

ΦΩΤΟ 3

Στις 22 Σεπτέμβρη 2016 έκλεισαν εννέα χρόνια που λείπει από κοντά μας η ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ - ΤΖΙΩΚΑ, αγωνίστρια του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, πολιτική πρόσφυγας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας. Εντάχθηκε στα τμήματα του ΕΛΑΣ και ΔΣΕ Πιερίων και Βερμίου. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και Βίτσι, στη μάχη του Μάλι Μάδι, της Φλώρινας και αλλού.

Στις 25 Ιούλη 2016 έκλεισε χρόνος που «έφυγε» από τη ζωή η ΠΑΛΑΣΗ ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ. Γεννήθηκε το 1927 στη Λιντάβα Σοχούμ Σοβιετικής Ενωσης. Το 1939 εγκαταστάθηκε στην Σφενδάμη Κατερίνης. Μαχήτρια του ΔΣΕ, υπηρέτησε στο Υγειονομικό του ΔΣΕ. Πήρε μέρος στη μάχη Μάλι Μάδι, στην Πυρσόγιαννη, στην Κοκοβίτσα και αλλού.

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣΙΔΗΣ (ψευδώνυμο Βελισσάριος - Γιάγκος) γεννήθηκε το 1929 στη Λιντάβα Σοχούμ της Σοβιετικής Ενωσης. Στη Σφενδάμη Κατερίνης ήταν υπεύθυνος της ΕΠΟΝ. Είχε σύνδεση με τμήματα του ΕΛΑΣ στην Ελαφίνα Ημαθίας. Το 1942 κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ στο 50ο Σύνταγμα, στο 3ο Τάγμα της 10ης Μεραρχίας. Το 1946 εντάχθηκε στον ΔΣΕ στα Κάτω Πιέρια. Συμμετείχε σε πολλές μάχες. Σκοτώθηκε, στο διάστημα των εκκαθαριστικών στα Πιέρια τον Ιούλη 1947, στα 18 του χρόνια, στο Μακρύγιαλο Κατερίνης.

Ηταν μέλη της ηρωικής γενιάς που μέχρι τέλους έμειναν πιστοί στα ιδανικά και τις αξίες του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Δεν τους ξεχνάμε, τους θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου για τις ανάγκες του λαϊκού αγώνα.

Η οικογένειά τους

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΦΤΙΚΑ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 26 Ιούνη 2016, η οικογένειά του προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Ελασσόνας, 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Στη μνήμη του σ. ΣΩΤΗΡΗ ΚΡΑΝΙΑ που πρόσφατα «έφυγε» από κοντά μας, Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Μακρονησιώτη, στα Γιούρα στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών το 1967 και παρόντα σε όλους τους αγώνες του ΚΚΕ στην πάλη για να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για ειρήνη και όχι για πολέμους, ο σ. Γιάννης Τυροκομάκης, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην κηδεία, προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΑΒΡΑΜΙΩΤΗ (Σπυράκου), αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Νότου Κέρκυρας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας γιαγιάς ΚΑΤΣΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, καταγόμενης από το Τροβάτου Ευρυτανίας, που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας αλλά θα είναι για εμάς πάντα πηγή έμπνευσης, αγωνιστικής διάθεσης και αισιοδοξίας, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Τα εγγόνια της

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ και της αδελφής της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, η κόρη, ο εγγονός και τα ανίψια προσφέρουν στο τιμημένο ΚΚΕ 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης.

***

ΦΩΤΟ

Στις 11 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας, παππούς και σύντροφος ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΑΞΙΔΗΣ και κάθε μέρα μας λείπει και πιο πολύ. Γεννήθηκε το 1930 στις Χιονάδες Διδυμοτείχου Εβρου. Υπήρξε άνθρωπος με ακέραιο ήθος, εντάχθηκε από μικρή ηλικία στον ΔΣΕ και μετέπειτα έγινε ενεργό μέλος του ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια έως το τέλος της ζωής του.

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Στη μνήμη του, προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης 50 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, στο οποίο πίστεψε και αφοσιώθηκε σε όλη του τη ζωή.

Η σύζυγος Δέσποινα, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του

***

ΦΩΤΟ

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ «έφυγε» από τη ζωή στις 10/9/2011. Γεννήθηκε στη Μικρά Ασία και ήρθε μικρός στη Χίο όπου μεγάλωσε. Κατόπιν ήρθε στον Πειραιά όπου οργανώθηκε το 1945 στο ΚΚΕ και άρχισε την αγωνιστική του δράση. Μετά το Δεκέμβρη 1944, καταδιωκόμενος ήρθε στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Τσαγκάρης στο επάγγελμα, ήταν δραστήριο μέλος του Συνδικάτου Δέρματος, του οποίου διατέλεσε και αντιπρόεδρος.

Πιάστηκε την περίοδο της χούντας, βασανίστηκε στην Ασφάλεια Ευόσμου και δικάστηκε ερήμην δις εις θάνατο και ισόβια. Ηταν πρόεδρος του Παραρτήματος Σταυρούπουλης - Ωραιοκάστρου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Χρυσούλα προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης.

***

ΦΩΤΟ 3

Στις 27/8/2016 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από τη ζωή, στα 99 του χρόνια, ο ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΕΛΗΣ, δικηγόρος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Στις 16 Σεπτέμβρη 1948, πριν από 68 χρόνια, ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΕΛΗΣ, δικηγόρος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, εκτελέστηκε στα 30 του χρόνια, ύστερα από απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου Λαμίας. Στις 2/12/1965 «έφυγε» από τη ζωή ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΕΛΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, στα 50 του χρόνια, ύστερα από τις κακουχίες της 13χρονης φυλάκισής του.

Στη μνήμη τους η αδελφή τους Κούλα Παπέλη - Μαραγκουδάκη και η οικογένειά της προσφέρουν στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΚΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ στη Γεωπονική Σχολή. Διώχθηκε μετά τη Βάρκιζα. Ο αδερφός του εκτελέστηκε στη Μάντρα Αττικής (Αγία Σωτήρα). Εμεινε πιστός στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. Παρέδωσε πριν από μερικά χρόνια κειμήλια της Ιστορίας του Κόμματος για το ιστορικό του αρχείο.

ΠΑΠΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΠΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
Στη μνήμη του τα ανίψια του προσφέρουν 70 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

Από την Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 ο ΠΕΤΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ δεν είναι κοντά μας, μετά από μια άνιση, αμείλικτη και αδιάλειπτη μάχη για τη ζωή.

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 21 Σεπτέμβρη του 1958, παιδί λαϊκής - εργατικής οικογένειας, σπούδασε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Πάρνηθας και από τα νεανικά του χρόνια οργανώθηκε στην ΚΝΕ και σύντομα έγινε μέλος του τιμημένου ΚΚΕ.

Ακέραιος χαρακτήρας, πιστός και σταθερός στα ιδανικά που υπηρετεί το ΚΚΕ, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ανιδιοτελής, αφοσιωμένος οικογενειάρχης, ήξερε με μοναδικό τρόπο να δίνει περιεχόμενο και νοστιμιά στην καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που τα τελευταία χρόνια είχε γίνει πολύ δύσκολη, και την πάλευε με απίστευτη αντοχή, αξιοπρέπεια και αισιοδοξία.

Αυτό που θυμόμαστε όλοι, είναι το μεγάλο του χαμόγελο ακόμα και στα δύσκολα, τα ατέλειωτα αποθέματα αντοχής και δίψας για ζωή και κάθε τι καινούριο.

Αυτή η γενναιότητα και ο δυναμισμός του αποτελούν παράδειγμα, μας δίνουν δύναμη να σταθούμε όρθιοι και να κοιτάμε ψηλά και μπροστά, όπως κοιτούσε και αυτός πάντα στη ζωή του.

Την Κυριακή, 2 Οκτώβρη 2016 στις 10,00 π.μ, στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους Πειραιά, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας

ΤΖΙΩΚΑ-Καρτασίδου ΕΛΕΝΗ
ΤΖΙΩΚΑ-Καρτασίδου ΕΛΕΝΗ
ΠΕΤΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ

Η σύζυγος: Dagmar, Τα παιδιά: Δημοσθένης, Σοφία. Η Μητέρα: Βασιλική τα αδέλφια Ρούλα και Μιχάλης. Οι ανιψιές Ιωάννα και Βασιλική, οι θείοι τα ξαδέλφια, οι λοιποί συγγενείς

Στη μνήμη του, τα αδέλφια του Ρούλα Ξαρχάκου και Μιχάλης Λαγωνίκας και οι ανιψιές του Ιωάννα και Βασιλική Λαγωνίκα προφέρουν 200 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».


Μαρία Χαρατσίδου
Μαρία Χαρατσίδου

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΩΣΗΣ
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΩΣΗΣ

ΕΛΕΝΗ ΔΑΛΚΑΡΑΚΗ - ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΔΑΛΚΑΡΑΚΗ - ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΗΛΚΕΡΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΗΛΚΕΡΙΔΗΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΠΑΡΕΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ -ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ
ΠΑΡΕΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ -ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ

ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΕΛΗΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΕΛΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΪΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΪΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ

ΦΤΙΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΦΤΙΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΑΤΣΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΚΑΤΣΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΚΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΚΑΣ

ΚΑΤΑΞΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΤΑΞΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ