ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
«Ανοίγματα» Κινέζου Προέδρου σε τεχνολογία και κυβερνοχώρο

Δεκτός από τον διευθυντή της «Μάικροσοφτ», Σατίγια Ναντέλα, έγινε χτες ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ
Δεκτός από τον διευθυντή της «Μάικροσοφτ», Σατίγια Ναντέλα, έγινε χτες ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με κάθε τρόπο και αφορμή, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποιεί από την περασμένη Τρίτη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, διαλάλησε και χτες ότι η χώρα του είναι πρόθυμη και έτοιμη να συνεργαστεί με τα αμερικανικά μονοπώλια και να άρει ό,τι «φραγμό» και εμπόδια έχουν απομείνει, ώστε να διευκολύνει τις μπίζνες και την πολυεπίπεδη επιχειρηματική διμερή συνεργασία. Αυτό απέδειξε χτες με την επίσκεψή του στο «στρατηγείο» της «Μάικροσοφτ» στο Ρέντφορντ της Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στο όγδοο φόρουμ ΙΝΤΕΡΝΕΤ Κίνας - ΗΠΑ.

Επισκεπτόμενος το στρατηγείο της «Μάικροσοφτ» (όπως είχε κάνει προχτές στην έδρα της αεροναυπηγικής εταιρείας «Boeing» στο Εβερετ) ο Κινέζος Πρόεδρος προσκάλεσε την εταιρεία να εμβαθύνει τη δραστηριότητά της στην Κίνα καθώς και τη συνεργασία της με κινέζικες εταιρείες πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας. Ακολούθησε παρουσίαση καινοτόμων προϊόντων από το διευθυντή της «Μάικροσοφτ», Σατίγια Ναντέλα, όπως ένας ολογραφικός υπολογιστής, σύστημα εικονοποίησης δεδομένων καιρού σε πραγματικό χρόνο και πειραματικό «οικοσύστημα» από Κινέζους μηχανικούς με την τεχνολογία της «Μάικροσοφτ». Στη συνέχεια, υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας και μνημόνια ανάμεσα στη «Μάικροσοφτ» και τη σινική εταιρεία τεχνολογίας «Baidu», αλλά και ανάμεσα στο νεοσύστατο «Ιδρυμα Ανάπτυξης Ιντερνετ Κίνας» (CIDF), που δημιουργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο με απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης, και το Ιδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς».

Στο φόρουμ ΙΝΤΕΡΝΕΤ Κίνας - ΗΠΑ, ο Κινέζος Πρόεδρος διαβεβαίωσε, πρώτον ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για να άρει όλα τα εμπόδια που συναντούν οι ξένοι επενδυτές στην Κίνα, δεύτερον ότι θα βελτιώσει την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και τρίτον πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές για την καταπολέμηση της πειρατείας, των εγκληματικών δραστηριοτήτων και των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Διαδίκτυο «για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Ενδιαφέρον έχει να αναφερθεί, επίσης, πως ο Κινέζος ηγέτης ολοκλήρωσε τις διήμερες επαφές του στο Σιάτλ με δεκάδες διευθυντικά στελέχη εταιρειών πληροφορικής (APPLE, ALIBABA, MICROSOFT, AMAZON κ.ά.) συμμετέχοντας στη συνέχεια σε εκδήλωση ιδρύματος του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, ώσπου αναχώρησε αργότερα χτες βράδυ για την Ουάσιγκτον. Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, και το Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στη Ν. Υόρκη όπου θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στην έδρα του ΟΗΕ και τη Δευτέρα θα ολοκληρώσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, εκφωνώντας ομιλία στην 70ή Γενική Συνέλευση Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΑΡΤΩΝ
Τέταρτη επιμέρους συμφωνία

ABANA.--

Μία ακόμα επιμέρους συμφωνία υπογράφηκε την Τετάρτη το βράδυ (πρωινές ώρες Ελλάδας χτες) στην Αβάνα της Κούβας, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), διαπραγματεύσεις που το Νοέμβρη κλείνουν 3 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν, με εγγυήτριες δυνάμεις την Κούβα και τη Νορβηγία και χώρες που την συνοδεύουν τη Βενεζουέλα και τη Χιλή. Πρόκειται για συμφωνία που αφορά τη λεγόμενη απόδοση δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την αποκατάσταση των θυμάτων της ένοπλης σύγκρουσης, που διαρκεί πάνω από 40 χρόνια και στην πραγματικότητα είναι μια κοινωνικοταξική σύγκρουση. Το θέμα αυτό είναι το 4ο της ατζέντας των διαπραγματεύσεων, με επιμέρους συμφωνίες να έχουν επιτευχθεί επίσης στα θέματα της αγροτικής μεταρρύθμισης, της πολιτικής εκπροσώπησης και της αντιμετώπισης των παράνομων καλλιεργειών και του ναρκεμπορίου. Θα ακολουθήσει η διαδικασία αναστολής της χρήσης όπλων για τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας, ώστε να ισχύσουν και όλες οι επιμέρους συμφωνίες, ζήτημα που προσδιορίζεται και από τις δύο πλευρές να έχει ολοκληρωθεί ως το Μάρτη του 2016.

Με την τωρινή συμφωνία που υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Μανουέλ Σάντος και τον επικεφαλής των ανταρτών που πήγε στην Αβάνα, Τιμολέον Χιμένες (το πραγματικό του όνομα είναι Ροντρίγκο Λοντόνιο Ετσεβέρι), παρουσία και του Προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, συγκροτείται ένας πολύπλοκος μηχανισμός δικαιοσύνης, που θα εξετάσει εγκλήματα, γενοκτονίες (γίνεται λόγος για πάνω από 38.000 περιπτώσεις) και στα ειδικά Δικαστήρια για την Ειρήνη που θα δημιουργηθούν με δικαστές κοινής αποδοχής, θα δικαστούν όλοι οι συμμετέχοντες, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι στην ένοπλη σύγκρουση, στρατιωτικοί, πολίτες, παραστρατιωτικοί και αντάρτες. Η όλη διαδικασία ξεχωρίζει την πολιτική δράση και προσφέρει αμνηστία σε στελέχη του αντάρτικου, προβλέπει διακύμανση ποινών φυλάκισης από 5 ως 20 χρόνια ανάλογα την περίπτωση, ενώ δίνει τη δυνατότητα μείωσης ποινών όταν υπάρχει αρχική ομολογία του εγκλήματος, καθώς και δυνατότητα κοινωνικής εργασίας για την έκτιση της ποινής. Πρόκειται, βεβαίως, για μια πολύ σύνθετη διαδικασία έρευνας και εκδίκασης, που αναμένεται να ξεκινήσει μετά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας ειρήνευσης και να διαρκέσει χρόνια, ενώ είναι φανερό ότι οι δύο πλευρές της σύγκρουσης την βλέπουν διαφορετικά. Η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι θα επιχειρήσουν να ρίξουν τις ευθύνες στο αντάρτικο κίνημα, όταν αυτό είναι μια μορφή πάλης - απάντηση στην καταπίεση, στις διώξεις και την καταστολή του λαϊκού κινήματος και των πρωτοπόρων κομμουνιστών αγωνιστών εδώ και δεκαετίες, πράγμα που συνεχίζεται.

Πάντως, γίνεται λόγος και από τις δύο πλευρές για «εθνική συμφιλίωση» και θέληση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές απόψεις. Ο Πρόεδρος Σάντος δήλωσε ότι η τελική συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα, ενώ ακόμα αρνείται να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των ανταρτών, οι οποίοι από τις 20 Ιούλη έχουν κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός.

Τη συμφωνία χαιρέτισε το Κολομβιάνικο ΚΚ ως σημαντικό βήμα, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθέσεις και τις διώξεις εναντίον λαϊκών αγωνιστών, την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει τις επεμβάσεις και ν' αφήσει ελεύθερο το στέλεχος των FARC, Σιμόν Τρινιδάδ και ταυτόχρονα καλεί το λαό να είναι σε επαγρύπνηση για να υπερασπιστεί μια πραγματική ειρήνη.

Τη συμφωνία χαιρέτισαν, επίσης, ως θετικό βήμα η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ΕΕ, που στηρίζουν το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, τη Δευτέρα, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει συνάντηση του Ρώσου ηγέτη και με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε.

ΣΠΡΙΝΓΚΦΙΛΝΤ.-- Τις απολύσεις 5.000 εργαζομένων ως το τέλος του 2015 στον τομέα παραγωγής μηχανημάτων για οικοδομή και εξορύξεις, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης για μείωση του λειτουργικού κόστους, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας μηχανημάτων «Κατερπίλαρ», προσθέτοντας ότι ο συνολικός αριθμός των απολυμένων, εξαιτίας κλεισίματος εργοστασίων και γραφείων της εταιρείας στις ΗΠΑ ως το 2018, θα μπορούσε να ανέλθει σε 10.000.

ΣΑΝΑΑ.-- Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο τέμενος αλ Μπαλίλι της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, με τουλάχιστον 25 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ανέλαβαν χτες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη χώρα.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΦΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ»
Ερευνες και σε αυτοκίνητα θυγατρικών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το λογισμικό της «Φολκσβάγκεν», που «αλλοίωνε» τα δεδομένα στη διάρκεια ελέγχου ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων, «μειώνοντας» τους ρύπους κατά τουλάχιστον 40%, δεν αφορά μόνον 482.000 ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, αλλά και εκατομμύρια άλλα με κινητήρες 1,6 και 2,0 λίτρων, που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, δήλωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε άγνοια σχετικά με το πόσα από τα 11.000.000 αυτοκίνητα της «Volkswagen», που έχουν λογισμικό, κυκλοφορούν στην Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας ότι το ζήτημα θα διευκρινιστεί «τις επόμενες λίγες μέρες», έπειτα από τη στενή συνεργασία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με στελέχη της εταιρείας που έχει εμπλακεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην παγκόσμια ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν έλεγχοι και σε άλλα αυτοκίνητα του ομίλου της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας διεθνώς, δηλαδή σε ντιζελοκίνητα μοντέλα θυγατρικών, όπως οι εταιρείες «Seat», «Audi», «Skoda» και «Porsche».

Οι καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο της «Φολκσβάγκεν», σε συνδυασμό με ρεπορτάζ του περιοδικού για αυτοκίνητα της εφημερίδας «Μπιλντ», «Auto Bild», ότι οι εκπομπές ρύπων στο μοντέλο BMW X3 Xdrive, που έγιναν στη διάρκεια ελέγχων από το «Διεθνές Συμβούλιο για Καθαρές Μεταφορές», ήταν 11 φορές μεγαλύτερες από το ανώτερο προβλεπόμενο όριο, προκάλεσαν χτες μείωση της αξίας των μετοχών της ΒMW κατά 5,2% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής να πέσει στα 75,62 ευρώ.

Παράλληλα, η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» αποκάλυψε χτες πως η θυγατρική της «Φολκσβάγκεν», «Seat», έχει εξοπλίσει 500.000 αυτοκίνητα, που έχουν κατασκευασθεί στην Ισπανία με κινητήρες ντίζελ, με το λογισμικό παραποίησης των εκπομπών ρύπων.

Μετά την παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου της VW, Μάρτιν Βίντερκορν, παίρνουν «σειρά» ο επικεφαλής της μονάδας Ερευνας και Ανάπτυξης της «Audi», Ούρλιχ Χάκενμπεργκ, και ο επικεφαλής μηχανικός της «Porsche», Βόλφγκανγκ Χατζ, οι οποίοι αναμένεται να αποπεμφθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου. Και η ΕΕ ζητάει να γίνει έρευνα σχετικά με αυτοκίνητα με το συγκεκριμένο λογισμικό. Είναι, όμως, βέβαιο ότι το σκάνδαλο που ενέσκυψε, σχετίζεται με το σφοδρότατο ανταγωνισμό μονοπωλιακών ομίλων στο συγκεκριμένο κλάδο.

ΗΠΑ
Εκκλήσεις του πάπα Φραγκίσκου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την κατάργηση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ και διεθνώς, την καλύτερη αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων, την καταπολέμηση του θρησκευτικού φανατισμού και εξτρεμισμού, ώστε να διασφαλίζονται οι ελευθερίες, και κήρυγμα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών ήταν τα κεντρικά θέματα που έθιξε χτες, στη διάρκεια ομιλίας του στο κογκρέσο των ΗΠΑ, ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έγινε ο πρώτος ανώτατος ιερωμένος της Καθολικής Εκκλησίας που αποδέχτηκε σχετική πρόσκληση από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ.

Ο πάπας Φραγκίσκος δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στις διώξεις και τα βασανιστήρια στη Μέση Ανατολή, χωρίς βέβαια να κατονομάζει τον πραγματικό ένοχο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ο 78χρονος Αργεντίνος πάπας, μετά την ομιλία του, χαιρέτισε το συγκεντρωμένο πλήθος και στη συνέχεια απέφυγε πρόσκληση για δείπνο από το Κογκρέσο, επιλέγοντας να πάει σε δείπνο αστέγων, ενώ κυκλοφορεί με ένα μικρό «Φίατ» και όχι με την τεθωρακισμένη λιμουζίνα που του προσφέρθηκε.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org