ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΕΕ δεν μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση ούτε στο προσφυγικό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, με θέμα το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι καμία φιλολαϊκή λύση δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ΕΕ. Οι αποφάσεις της Συνόδου δίνουν απόλυτη έμφαση στη διατήρηση εκτός της ΕΕ και στην απέλαση, με κάθε τρόπο, του μεγαλύτερου όγκου των προσφύγων και μεταναστών. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η ένταση της καταστολής στα σύνορα, η ενίσχυση του Frontex, με την ανάπτυξη ακόμη και των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, με ορατό τον κίνδυνο εκχώρησης της φύλαξης των ελληνικών συνόρων σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί η διάθεση κονδυλίων και άλλων ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία κι άλλες γειτονικές χώρες, στις οποίες έχει καταφύγει μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων και προς χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι εκκλήσεις της Συνόδου για τερματισμό του πολέμου στη Συρία, μόνο ως υποκρισία μπορούν να εκληφθούν. Είναι στη φύση του μονοπωλιακού καπιταλισμού να σπέρνει φτώχεια, δυστυχία και πολέμους. Οι όποιες "πρωτοβουλίες" της ΕΕ, των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και κρατών εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών, προϋποθέτουν την εξασφάλιση των συμφερόντων τους από την κατανομή της λείας των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, που και πάλι ζημιωμένοι θα είναι μόνο οι λαοί.

Οι δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, είναι προκλητικές, γιατί αποτελούν προσπάθεια εξωραϊσμού του πραγματικού χαρακτήρα της ΕΕ και αθώωσης των ταξικών αντιλαϊκών επιδιώξεών της και στο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.

Είναι αποκαλυπτικό το λεγόμενο "σχέδιο κατανομής και μετεγκατάστασης προσφύγων" από την Ελλάδα σε άλλα κράτη - μέλη που αφορά μόλις 60.000 πρόσφυγες για ένα χρόνο, όταν, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, οι πρόσφυγες ξεπέρασαν στην Ελλάδα τους 300.000 και η προσφυγική ροή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Η ΕΕ, με στόχο την εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού για τα μονοπώλια, "κοιτά στα δόντια" και επιλέγει τους απαραίτητους για την καπιταλιστική αγορά εργασίας, πρόσφυγες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προτίμηση των ίδιων των προσφύγων για τη χώρα μετεγκατάστασής τους, από κέντρο επιλογής ("hotspot") που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα της Europol, του Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Με βάση τα παραπάνω, η ουσία του αντιδραστικού Κανονισμού του Δουβλίνου που μετατρέπει την Ελλάδα κι άλλες χώρες υποδοχής σε σταθμούς συγκέντρωσης μεταναστών, παραμένει και μάλιστα ενισχύεται.

Το σύνολο των μέτρων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους αύξησης των νεκρών μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και εγκλωβισμού ενός μεγάλου αριθμού τους στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους, με επιλογή ακόμα πιο ριψοκίνδυνων και πανάκριβων δρομολογίων από τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και να διεκδικήσει:

-- Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

-- Οχι σε νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα.

-- Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

-- Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά και τα σημεία εισόδου στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.

-- Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή - ταυτοποίηση, στέγαση - σίτιση - περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.

-- Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζήτησε άμεσα μέτρα ανακούφισης για πρόσφυγες και μετανάστες

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι κατέθεσαν αίτημα για συζήτηση στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όμως η διοίκηση το αρνήθηκε, καθώς έκρινε ότι ...δεν επείγει!

Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψε, χτες, η διοίκηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης προσφύγων και μεταναστών από πλευράς Περιφέρειας. Απέδειξαν, παρά το κατεπείγον του θέματος, για άλλη μία φορά, την «αριστερή» τους ευαισθησία, που μένει μόνο στα λόγια, καθώς πρότειναν να γίνει εκτεταμένη συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση.

Στην επιστολή τους, οι σύμβουλοι Χριστίνα Αγγελονίδη, Ελένη Ζαφειρίου, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Αλεξάνδρα Μπαλού και Γιάννης Πρωτούλης, αφού ζητούν συζήτηση προ ημερησίας διάταξης ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση προσφύγων - μεταναστών, αναφέρουν πως «δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες τους, σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α., με κίνδυνο της ζωής τους, προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Τα καραβάνια των ξεριζωμένων μετρούν εκατοντάδες θύματα στο δρόμο προς τον ασφαλή προορισμό τους, ενώ οι εικόνες με τα νεκρά παιδιά, τις μανάδες με μωρά στην αγκαλιά, τους ναυαγούς, την άγρια καταστολή που δέχονται στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών, συγκλονίζουν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής μπροστά στο όργιο εκμετάλλευσης στο οποίο υπόκεινται αυτοί οι άνθρωποι από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τη βίαιη αντιμετώπιση που έχουν από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. Οι φράχτες στα σύνορα, το άγριο κυνηγητό, η ρατσιστική - ξενοφοβική αντιμετώπιση στις χώρες προορισμού, συμπληρώνουν τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς στις χώρες προέλευσης».

Σημείωσαν πως «οι πρόσφυγες - μετανάστες που καταφτάνουν στην Αθήνα με σκοπό να προσεγγίσουν τα σύνορα και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Οι δομές στον Ελαιώνα δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να στερούνται στέγης και υγιεινής διαβίωσης, να μένουν σε απαράδεκτες συνθήκες, κάτω από αυτοσχέδιες τέντες σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια. Αυτή η αδικαιολόγητη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη διευκόλυνση μετακίνησης των ανθρώπων αυτών στα σύνορα».

Υπογράμμισαν, παράλληλα, πως «δεν αρκεί η καταγγελία των κυκλωμάτων, απαιτούνται και πρακτικά μέτρα για να απελευθερωθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νύχια των δουλεμπόρων. Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση την εξασφάλιση της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Οσο καθυστερεί η υλοποίηση αυτού του αιτήματος και οι πρόσφυγες συσσωρεύονται στην Αττική, η Περιφέρεια δεν μπορεί να μένει απαθής. Είναι αναγκαίο, ειδικά τώρα που επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες, να αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τους δήμους να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αξιοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές, όπως κατασκηνώσεις του Δημοσίου, ξενοδοχεία, παλιά στρατόπεδα. Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός και προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, όπως επίσης και όλα τα μέσα για την ιατροφαρμακευτική πρόνοια των προσφύγων».

Καταλήγοντας, ανέφεραν πως «το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να μένει αμέτοχο μπροστά στη δραματική κατάσταση. Οφείλει να πάρει θέση, να συμβάλει στην ανακούφιση αυτών των ανθρώπων και των παιδιών τους, που περνούν μια "οδύσσεια" ρισκάροντας την ίδια τη ζωή τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την καταστροφή».

Αλληλεγγύη από τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας

Από τη συγκέντρωση της βοήθειας
Από τη συγκέντρωση της βοήθειας
Είδη πρώτης ανάγκης συγκέντρωσε και παρέδωσε στις περίπου διακόσιες οικογένειες των προσφύγων, που φιλοξενούνται στο χώρο του Τάε Κβον Ντο, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μέσα σε τέσσερις μόλις ώρες, εργαζόμενοι, άνεργοι, γυναίκες, συνταξιούχοι και νεολαίοι συγκέντρωσαν πάνω από 500 συσκευασίες γάλα εβαπορέ, 60 βρεφικές κρέμες, 35 συσκευασίες βρεφικό γάλα, 11 κούτες με χυμούς, κρουασάν και μπισκότα, δεκάδες ζευγάρια παπούτσια, κουβέρτες, μπουφάν, ρούχα καθώς επίσης πολλές συσκευασίες με πάνες για μωρά και χαρτί υγείας. Εκδήλωσαν με τον τρόπο αυτό την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν το δρόμο της προσφυγιάς για να αποφύγουν το θάνατο που σπέρνουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη φτώχεια στις πατρίδες τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ