ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ενίσχυση των μέσων καταστολής στα σύνορα - «φιλτράρισμα» προσφύγων

Τελικά, το πολύωρο παζάρι της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, παρά τα μεγάλα λόγια των αξιωματούχων της, είχε προδιαγεγραμμένη κατάληξη. Εμφαση στα μέτρα καταστολής και φύλαξης των συνόρων με ενίσχυση μηχανισμών όπως ο Frontex, Μονάδες Ταχείας Επέμβασης Συνόρων (RABIT) ή η Ευρωαστυνομία (Europol) για αποτροπή της εισόδου μεταναστών και ταυτόχρονα διατήρηση προσφυγικών καταυλισμών σε χώρες γειτονικές της Συρίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ιμπεριαλιστική επέμβαση και της ΕΕ, η οποία ξεσπιτώνει εκατομμύρια ανθρώπων. Ταυτόχρονα με το λεγόμενο μηχανισμό μετεγκατάστασης (120.000 και από προηγούμενη απόφαση 40.000) επιχειρείται να γίνει διαλογή αυτών που τελικά θα αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και για τους υπόλοιπους, που θα θεωρούνται απλώς μετανάστες, προβλέπεται να επαναπροωθούνται και να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης.

Οι «28» τελικά συμφώνησαν να μείνουν σε πλήρη ισχύ η Συνθήκη Σένγκεν και αυτή του Δουβλίνου, που είναι ο βασικός λόγος για τον εγκλωβισμό χιλιάδων και χιλιάδων ανθρώπων σε χώρες (όπως η χώρα μας) που δεν επιθυμούν να παραμείνουν.

Οι αποφάσεις της Συνόδου

Αναλυτικά οι αποφάσεις της Συνόδου προβλέπουν μέτρα άμεσης υποτίθεται εφαρμογής και αφήνουν την συζήτηση ανοιχτή για τις λεγόμενες «μακροπρόθεσμες βιώσιμες λύσεις» που στην ουσία βέβαια δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Στις λεγόμενες «επιχειρησιακές αποφάσεις σχετικά με τα πιεστικότερα ζητήματα πριν από την τακτική Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβρη», αναφέρουν τα εξής:

  • «Κάλυψη των επειγουσών αναγκών των προσφύγων στην περιοχή με την παροχή συνδρομής ύψους τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και άλλους οργανισμούς.
  • Παροχή συνδρομής στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων από τη Συρία, μεταξύ άλλων με σημαντική αύξηση των κονδυλίων του Περιφερειακού Καταπιστευματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κρίση στη Συρία ("Ταμείο Madad").
  • Ενίσχυση του διαλόγου με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων κατά την προσεχή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου (5 Οκτώβρη), ώστε να εντατικοποιηθεί η συνεργασία στον τομέα της ανάσχεσης και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
  • Παροχή συνδρομής στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη διαχείριση των ροών προσφύγων, μεταξύ άλλων μέσω προενταξιακών μέσων, καθώς και διασφάλιση της ταχείας και επαρκούς προετοιμασίας της διάσκεψης για την οδό των Δυτικών Βαλκανίων (8 Οκτώβρη).
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης και της εκτόπισης ατόμων στην Αφρική μέσω συμπληρωματικών συνεισφορών από τα κράτη - μέλη, καθώς και διασφάλιση της άριστης προετοιμασίας της διάσκεψης κορυφής της Βαλέτας (11-12 Νέμβρη), ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος (εδώ προφανώς περιλαμβάνονται και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις υποτίθεται για την καταπολέμηση των διακινητών).
  • Αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα και ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα αυτά, ιδίως μέσω συμπληρωματικών πόρων για τον οργανισμό Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο και την Ευρωπόλ, και της χρήσης προσωπικού και εξοπλισμού από τα κράτη - μέλη.
  • Ικανοποίηση των αιτημάτων των κρατών - μελών της πρώτης γραμμής για συνδρομή από τα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς και άλλα κράτη - μέλη, ώστε να εξασφαλιστεί η ταυτοποίηση, καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών (κομβικά σημεία υποδοχής "hotspots") και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η μετεγκατάσταση και η επιστροφή, το αργότερο έως το Νοέμβρη του 2015 (αυτό αφορά κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία).
  • Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Ταμείου Εκτακτης Ανάγκης για το Ασυλο, την Ενταξη και τη Μετανάστευση και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας - Συνόρων».

Ταυτόχρονα, γίνεται υποκριτικά έκκληση «για μια νέα διεθνή προσπάθεια, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τον τερματισμό του πολέμου».

Δηλώσεις περί «καλού κλίματος»

Παρά τη φαγωμάρα που υπήρξε και στη Σύνοδο, με γνωστές τις αντιρρήσεις κυρίως των χωρών της ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Ρουμανία, Πολωνία), που, σε αντίθεση με τη Γερμανία, Γαλλία και άλλες που βλέπουν τους πρόσφυγες και ως φτηνό εργατικό δυναμικό που έχουν ανάγκη, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μίλησαν για «εξαιρετικό κλίμα» στη Σύνοδο.

«Συμφωνήσαμε ότι εάν δεν λάβουμε μέτρα και κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, η Συμφωνία του Σέγκεν (κατάργηση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης), δεν πρόκειται να επιβιώσει», είπε ο Τουσκ και συμπλήρωσε ότι στα κέντρα καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και την Ιταλία θα γίνεται το «φιλτράρισμα» μεταξύ των πολιτικών και των οικονομικών προσφύγων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επίσης συνέδεσαν την απόφαση μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα με την ανάγκη λειτουργίας «hot spot» στις δύο χώρες. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα στους Σύρους πρόσφυγες που σήμερα ζουν στο έδαφός της να δουλεύουν, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Περιμένουμε πτώματα από τη θάλασσα!

Παραγγελία σάκων για τη μεταφορά σορών των προσφύγων ενόψει του χειμώνα!

Με μια μακάβρια απόφαση (σ.σ. 22/9/2015), η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ομολογεί και θεωρεί δεδομένο πως η πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης θα οδηγήσει σε αύξηση των πτωμάτων προσφύγων που ξεβράζει η θάλασσα.

Συγκεκριμένα, έχοντας κάνει και τη σχετική έρευνα αγοράς, «προτίθεται να προμηθευτεί σάκους στεγανού τύπου με κατάλληλες προδιαγραφές για τη μεταφορά των σορών», καθώς «κατά την εκτίμηση ειδικών και ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, αναμένεται αύξηση των θαλάσσιων δυστυχημάτων, σε σημείο, μάλιστα, που θα καθιστά δύσκολη τη διαχείρισή τους».

Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι θα γίνουν θαλάσσια δυστυχήματα, πρόσφυγες θα πνιγούν και το μόνο που μένει να ...αντιμετωπιστεί, είναι το «πρόβλημα της διαχείρισης των σορών»! Φυσικά, υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Ομως: Το θέμα που απασχολεί την Περιφέρεια δεν είναι ούτε να καταγγείλει στο λαό των νησιών την πολιτική που ξεριζώνει λαούς και μετατρέπει το Αιγαίο σε έναν απέραντο υγρό τάφο, ούτε να ασκήσει πίεση προς όλους τους αρμόδιους για να αποφευχθούν τα ναυάγια και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Το βέβαιο είναι ότι περιμένουν εκατόμβες νεκρών προσφύγων και ο κυνισμός τους δεν μπορεί με τίποτα να βαφτιστεί ρεαλισμός...

Καταυλισμός στην Ειδομένη, σκηνές στην Αθήνα

Σκηνές στήνονταν χτες στον καταυλισμό που αναμένεται να λειτουργήσει στο ύψος της Ειδομένης για την ολιγόωρη ξεκούραση προσφύγων και μεταναστών που αναμένεται να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Εκεί θα μπορούν να βρουν προσωρινό καταφύγιο περισσότερα από 1.000 άτομα, στα οποία θα παρέχεται και υγειονομική περίθαλψη.

Παράλληλα, στη Σάμο, μετά από παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποφασίστηκε η εγκατάσταση 20 οικίσκων στο λιμάνι Μαλαγαρίου δίπλα στις υπηρεσίες ταυτοποίησης και αρωγής. Σε ανακοίνωσή τους οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν, ανάμεσα στα άλλα, ότι «η απόφαση αυτή διευκολύνει τους πρόσφυγες οι οποίοι θέλουν να βρίσκονται κοντά στο λιμάνι για τη συντομότερη δυνατή αναχώρησή τους και τους εξασφαλίζει παράλληλα από τις κακές καιρικές συνθήκες». Οπως τονίζουν, τα μέτρα αυτά δεν δίνουν ολοκληρωμένη απάντηση, καθώς το ζήτημα αυτό αποτελεί ευθύνη του κράτους, το οποίο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των υποδομών, της χρηματοδότησης, του προσωπικού που απαιτείται και της διαχείρισής του. Οι κομμουνιστές σύμβουλοι επιμένουν ότι πρέπει να εξευρεθούν και πρόσθετοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων (όπως κλειστά κατασχεθέντα ξενοδοχεία), σε περιπτώσεις πρόσκαιρης αύξησης του αριθμού τους. Καλούν ακόμη μια φορά τους εργαζόμενους και το λαό της Σάμου να συνεχίσουν την ήδη συγκινητική αλληλεγγύη τους, να απομονώσουν τους λίγους που κερδοσκοπούν σε βάρος των προσφύγων και να καταδικάσουν τη φαιά προπαγάνδα των ναζιστών εγκληματιών της Χρυσής Αυγής, που βρήκαν ευκαιρία να στάξουν το ρατσιστικό και ξενοφοβικό τους φαρμάκι στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία.

Στην Αθήνα, σκηνές έχουν στηθεί ξανά στην πλατεία Βικτωρίας, καθώς οι πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο από την κακοκαιρία στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο επέστρεψαν στο κέντρο της πόλης.

Από την Υπηρεσία Ασύλου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ανακοινώθηκε ότι προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο μετεγκατάστασης 66.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ σε βάθος διετίας, θα χρειαστούν πάνω από 120 νέοι υπάλληλοι - χειριστές (ανθρωπιστικών, κοινωνικών, νομικών, πολιτικών, οικονομικών σπουδών), καθώς και γραφεία στην Αττική και ίσως σε ορισμένα νησιά.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Εξωραΐζει την ΕΕ

Σαν «ένα θετικό βήμα» εμφάνισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ο Αλ. Τσίπρας, εξωραΐζοντας πλήρως τη λυκοσυμμαχία και συσκοτίζοντας τις τεράστιες ευθύνες της τόσο για την πρόκληση του προσφυγικού κύματος όσο και για την αντιμετώπιση των προσφύγων αφότου «χτυπήσουν» την «πόρτα» της. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε σε δηλώσεις του αμέσως μετά: «Η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, στο οποίο πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση. Εστω και αργά η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη λογική το κάθε κράτος - μέλος να βλέπει τα δικά του σύνορα. Εστω και αργά συνειδητοποιεί ότι πρέπει να μπει πρωτίστως ο άνθρωπος και μετά η οικονομία. Βεβαίως, υπήρξαν διαφορετικές φωνές, αυτό είναι λογικό, αλλά στο τέλος υπήρξε μια απόφαση που επιβεβαιώνει το βήμα που έγινε χτες για τη μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 προσφύγων και την ενίσχυση των κρατών υποδοχής για τη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων υποδοχής και ταυτοποίησης μέχρι τέλος Νοεμβρίου (...) Σε γενικές γραμμές η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα που χρειάζεται να ολοκληρωθεί και να ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ