ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ετοιμάζεται για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο

«Ταξίδι στην αιωνιότητα»

Copyright � 2014 Vassilis Makr

«Ταξίδι στην αιωνιότητα»
Με το μπαλέτο του Ρενάτο Τζανέλλα και της Ελένης Καραΐνδρου «Ταξίδι στην αιωνιότητα» θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 7, 8, 11, 13 Οκτώβρη η ανεπίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-16 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στις 10 Οκτώβρη, στο Θέατρο «Ολύμπια», η ΕΛΣ τιμά τα 90χρονα του Μίκη Θεοδωράκη με μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο σπουδαίο συμφωνικό και οπερατικό έργο του. Στις 23 Οκτώβρη, στο Θέατρο «Ολύμπια», θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-16, με το παραμυθένιο αριστούργημα του Μότσαρτ «Ο μαγικός αυλός».

Η επιτυχημένη παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, σε μουσική Ελένης Καραΐνδρου και χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα και μουσική διεύθυνση Αναστάσιου Συμεωνίδη, βασίζεται στην ποιητική μουσική της Καραΐνδρου, που «έντυσε» τις διάσημες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και δίνει αφορμή για ένα ονειρικό ταξίδι. Με σύμμαχο τα κοστούμια και σκηνικά της Κατερίνας Αγγελοπούλου, η κίνηση των χορευτών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στη μνήμη τις εικόνες και τους συμβολισμούς του οικουμενικού σινεμά του Αγγελόπουλου.

Εμβληματικά αποσπάσματα από το σπουδαίο οπερατικό και συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη θα ερμηνεύσουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τον Ηλία Βουδούρη, στη συναυλία - αφιέρωμα στον κορυφαίο Ελληνα συνθέτη - σύμβολο του σύγχρονου ελληνικού Πολιτισμού, ο οποίος φέτος συμπλήρωσε τα 90 του χρόνια. Οι σολίστ Τζούλια Σουγλάκου, Ελένη Δάβου, Γιάννης Χριστόπουλος, Πέτρος Μαγουλάς θα αποδώσουν αποσπάσματα από την 1η, την 3η και την 7η (Εαρινή) Συμφωνία, τις όπερες «Αντιγόνη», «Μήδεια», «Ηλέκτρα», το ορατόριο «Canto General» και το Μπαλέτο «Ζορμπάς».

Μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, «Ο Μαγικός αυλός» του Β. Α. Μότσαρτ, ανοίγει τη σεζόν 2015-16 για την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου, Μιχάλη Οικονόμου και σκηνοθεσία Αρνό Μπερνάρ. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Μότσαρτ, το οποίο λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Προσφέρει χαρά στα παιδιά - δεν είναι τυχαίο που θεωρείται η ιδανική εισαγωγή στον κόσμο της όπερας - ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπει στους μεγάλους να απολαύσουν την εξαιρετική μουσική και ένα συμβολικό κείμενο με προεκτάσεις.

Στους βασικούς ρόλους συναντάμε τους καταξιωμένους μονωδούς της ΕΛΣ Αντώνη Κορωναίο, Μαρία Μητσοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Χάρη Ανδριανό, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Δημήτρη Κασιούμη, Τζούλια Σουγλάκου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Αγγελική Καθαρίου, Βασίλη Καβάγια, Μίνα Πολυχρόνου, Αρκάδιο Ρακόπουλο, Κάτια Πάσχου, Πέτρο Μαγουλά, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Λυδία Αγγελοπούλου κ.ά.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η ΕΛΣ προχωρά σε σημαντική μείωση των τιμών των εισιτηρίων της σε όλες τις κατηγορίες και σε όλους τους χώρους. Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-16 θα ανακοινωθεί από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ, Μύρωνα Μιχαηλίδη, την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη στις 12.30 μ.μ., στο φουαγέ του Θεάτρου «Ολύμπια», Ακαδημίας 59.

Η προπώληση των εισιτηρίων για τις τρεις παραγωγές ξεκίνησε στα ταμεία του Θεάτρου «Ολύμπια» και στο www.nationalopera.gr και από τις 17/09 για τα ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (για το «Ταξίδι στην αιωνιότητα» μόνο).

Ξεκινάνε οι παραστάσεις του Θεάτρου Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο

Το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο «People & Puppets' Svit» ξεκινάει τη νέα θεατρική σεζόν το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Σεπτέμβρη, με παραστάσεις για παιδιά 1,5 - 5,5 ετών, με ηθοποιούς, κούκλες και ενεργή συμμετοχή των παιδιών!

Τη φετινή σεζόν, 2015 - 2016, οι παραστάσεις θα φιλοξενούνται σε δύο θεατρικούς χώρους και συγκεκριμένα στο Θέατρο «Altera Pars» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Γκάζι - κοντά στο σταθμό του μετρό «Κεραμεικός») και το «Μικρό Πολυτεχνείο» (Αγίων Ασωμάτων 7, στο Θησείο).

Πιο συγκεκριμένα, κάθε Σάββατο, στο Θέατρο «Altera Pars» θα φιλοξενούνται οι παρακάτω παραστάσεις:

11.00: «ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ», για παιδιά 1,5 - 3,5 ετών.

12.15: «ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ», για παιδιά 2,5 - 5,5 ετών.

Κάθε Κυριακή, στο «Μικρό Πολυτεχνείο» θα φιλοξενούνται οι παρακάτω παραστάσεις:

11.00: «ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΡΕΜΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ», για παιδιά 1,5 - 4 ετών.

12.15: «Ο ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΦΤΑ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙΑ», για παιδιά 2,5 - 5,5 ετών.

Φύσεως ου-τοπία

Εικαστική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας

Η εικαστική ομάδα greekartists.info αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα «Φύσεως ου-τοπία» και να δημιουργήσει εικαστικά έργα που να αποτυπώνουν το ουτοπικό στη φύση και τη ζωή του ανθρώπου, δίνοντας μια ελευθερία στα μέλη της να αποτυπώσουν ιδέες ή εικόνες της ζωής του ανθρώπου μέσα απ' την καθημερινότητα, την ιστορία, τη μυθολογία ή τα παραμύθια που να αποδίδουν την ουτοπία του θέματος. Οι ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες και κεραμίστες της ομάδας σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ θα εκθέσουν τα έργα τους στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας.

Στις εικαστικές τέχνες, ο όρος ουτοπία συναντάται πολύ συχνά μιας και οι εικαστικοί καλλιτέχνες αποτυπώνουν σε δύο ή τρεις διαστάσεις το θέμα τους όπως αυτοί το φαντάζονται, και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα. Οι εντάσεις αυξάνονται με τα χρώματα και τις φόρμες, οδηγώντας το θεατή σε μια ουτοπική χώρα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή, 25 Σεπτέμβρη, στις 19.30 και θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη 15 Οκτώβρη.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες:

Αθανασίου Αντώνης, Αϊβάζογλου Αχιλλέας, Αλτουνιάν Γκάγκικ, Ανούση Ρένα, Βαλαής Κωνσταντίνος, Βαρνά Στέλλα, Γιαχανατζή Νέλλη, Γριμάλδη - Κορομηλά Ράνια, Δεσεκόπουλος Νίκος, Ζαβιτσάνου Αννή, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Καμπάνης Μάρκος, Καρακίτσος Κώστας, Κολιός Γιάννης, Κότσαρης Γρηγόρης, Κότσαρης Μιχάλης, Κτιστοπούλου Μαρία, Μελισσαράτου Λιάνα, Μενδρινού Αννα, Ξενάκη Μαριάννα, Παπαγιάννη Σύνη, Παπαδόπουλος Μένανδρος, Παπαζαφειρόπουλος Τάκης, Πετροπούλου Μιμή, Ράλλης Τάσος, Σαΐτη Χαρά, Σκλαβενίτης Νίκος, Σταϊνχάουερ Βαρβάρα και Χαροκόπου Αναστασία.

Διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις

Ενα διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων θα ξεκινήσει σήμερα στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα στις 11 το πρωί, στις 6 το απόγευμα θα παιχτεί κουκλοθέατρο «Το σκιάχτρο» από την ομάδα κούκλας - μαριονέτας Κοινωνικής Επανένταξης 18 ΑΝΩ, στις 7 μ.μ. θα παίξει η μπάντα ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, αμέσως μετά θα ακολουθήσουν η ομάδα μουσικής ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ «Η ιστορία του ρεμπέτικου», το θεατρικό «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» του Μαξ Φρις από τη θεατρική ομάδα Κοινωνικής Επανένταξης 18 ΑΝΩ. Αύριο, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει διαδραστική ανάγνωση «Παραμύθι χωρίς σύνορα» για παιδιά ηλικίας 4 - 10 ετών από το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων και στις 6.30 το απόγευμα ξεκινούν συναυλίες με τους Ελένη Τσαλιγοπούλου, Koza Mostra, Gadjo Dilo κ.ά. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στο Μουσείο της Μακρονήσου

Η ΠΕΚΑΜ (Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου) προσκαλεί στη θεατρική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στο Μουσείο της Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο), σήμερα Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, στις 20.30.

«Η "Ειρήνη" είναι ένα έργο κατεξοχήν αντιπολεμικό, γεννημένο μέσα στην καταστροφή και στις συμφορές του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο Αριστοφάνης επιλέγει ως κεντρικό ήρωα της κωμωδίας του το φτωχό Μαρουσιώτη αμπελουργό Τρυγαίο. Μέσω αυτού εκφράζεται όλος ο αποτροπιασμός και η απόγνωση των φτωχών ανθρώπων που κουβαλά γι' αυτούς η κρεατομηχανή του πολέμου. Και που, δυστυχώς, οι σημερινές συγκρούσεις των ισχυρών αυτό το έργο του 421 π.Χ. το κάνουν τόσο επίκαιρο και καθημερινό».

Συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Τιτίκα Σαριγκούλη. Κοστούμια: Τούλα Μωραΐτη.

Παίρνουν μέρος: Α. Ματζούκος, Δ. Τσοϊδάκης, Σ. Κατηφόρης, Δ. Παπαηλιού, Τ. Σαριγκούλη, Μ. Καραβασίλης, Α. Πούλος.

Χορός: Κ. Στεφανίδου, Χ. Μπαλατσούρα, Γ. Κουτσούπια, Δ. Σταθοπούλου, Κ. Ροδίτη, Ν. Ιωσήπου, Θ. Παπαστάθης, Ζωή Τριανταφυλλίδη , Λ. Σμαΐλης.

Κιθάρα: Λ. Γραμματικόπουλος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ