ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντονες διπλωματικές ζυμώσεις

Εναρξη ρωσικών ναυτικών γυμνασίων

Οι μάχες με τους τζιχαντιστές, που έχουν και άρματα μάχης, συνεχίζονται στο πολύπαθο Χαλέπι
Οι μάχες με τους τζιχαντιστές, που έχουν και άρματα μάχης, συνεχίζονται στο πολύπαθο Χαλέπι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Περιπλέκεται η κατάσταση στη διπλωματική «σκακιέρα», αλλά και στα πεδία συγκρούσεων της Συρίας, καθώς οι πιέσεις που ασκεί το προσφυγικό ζήτημα σε χώρες της ΕΕ ξαναβάζει στο χάρτη την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση κάποιας λύσης που θα φρενάρει, για κάποιο καιρό, το πρόβλημα χωρίς να σημαίνει ότι θα σταματήσει να υπάρχει όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για λογαριασμό των μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Παρίσι χτες εκτάκτως συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και αξιωματούχοι της ΕΕ, για να συζητήσουν τα περιθώρια μιας διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, λίγες μόλις ώρες μετά τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ που ζητούσε ανοικτά μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, να συμπεριληφθεί σε αυτήν τη διαπραγμάτευση «ο Πρόεδρος Ασαντ, η Ρωσία, το Ιράν και άλλες αραβικές δυνάμεις»...

Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια φαίνεται πως θα συναντήσει την αντίθεση των ΗΠΑ. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για τις σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς, Σίμπα Κρόκερ, απέρριψε τις προσπάθειες της ρωσικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκδοση ανακοίνωσης που θα κάνει έκκληση για διεθνείς προσπάθειες στην αντιμετώπιση «εξτρεμιστικών ομάδων σε συντονισμό με τις κυβερνήσεις εμπλεκομένων χωρών», θεωρώντας πως αυτό αντιβαίνει στην πολιτική επιλογή των ΗΠΑ για «πολιτική μετάβαση στη Συρία», χωρίς την κυβέρνηση Ασαντ.

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν πως οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει τις κατασκοπευτικές πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία, εκτιμώντας ότι ετοιμάζουν αεροπορικές επιδρομές τις επόμενες μέρες. Υποστήριξαν, εντούτοις, ότι αυτή η δραστηριότητα δεν προκαλεί, επί του παρόντος, προβλήματα στις εναέριες επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων.

Παρ' όλα αυτά, η σύμβουλος του Σύρου Προέδρου Ασαντ, Μπουσάινα Σαάμπαν, υποστήριξε χτες πως υπάρχει «σιωπηρή συμφωνία» ΗΠΑ - Ρωσίας, ώστε να υπάρξει «μια διευθέτηση στη Συρία».

Τέλος, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν «ναυτικές ασκήσεις» έξω από τις ακτές της Συρίας στην ανατολική Μεσόγειο και οι Ισραηλινοί τη συγκρότηση ρωσο-ισραηλινής επιτροπής συντονισμού, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να ανταλλάξουν πυρά κατά λάθος στη Συρία, σημειώνοντας ότι θα έχει ως επικεφαλής τους αναπληρωτές αρχηγούς των γενικών επιτελείων τους. Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής προγραμματίστηκε στις 5 Οκτώβρη.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δυσαρέσκεια για την αμερικανική στήριξη στους Κούρδους της Συρίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι ΗΠΑ δεν πληρώνουν κανένα τίμημα γι' αυτό το ζήτημα σήμερα, είμαστε εμείς που πληρώνουμε το λογαριασμό και γνωρίζουμε τι κάνουν το PYD (σ.σ. κουρδικό συριακό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης) και το YPG (σ.σ. στρατιωτικό σκέλος του PYD)» δήλωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας την αμερικανική στήριξη στους Κούρδους της Συρίας, σε μια περίοδο που ο ρόλος συνολικά των Κούρδων στις ανακατατάξεις της Μέσης Ανατολής προβληματίζει έντονα την Αγκυρα.

Ο Ερντογάν δέχτηκε ερώτηση μετά από την (και) πρόσφατα ανοιχτά διατυπωμένη άποψη της Ουάσιγκτον ότι για τις ΗΠΑ, PYD και YPG δεν αποτελούν «τρομοκρατική οργάνωση», αντίθετα συμβάλλουν ιδιαίτερα στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και του «Ισλαμικού Κράτους». «Νομίζω ότι θα επαναξιολογήσουν αυτή την εσφαλμένη άποψη. Θεωρούμε το Ντάες (σ.σ. «Ισλαμικό Κράτος») τρομοκρατική οργάνωση, μαζί με το PYD, οργανώσεις παρόμοιες και με το PKK».

Τους τελευταίους μήνες, υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι τάχτηκαν κατά της ανακήρυξης κουρδικών «καντονιών» στη μεθόριο με Συρία και Ιράκ, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να αντιπαρατεθούν ένοπλα με το PYD, όσο και αυτό δεν «ενοχλεί» την Τουρκία. Ωστόσο, η αποφασιστικότητα με την οποία η τουρκική αστική τάξη είναι έτοιμη να περιφρουρήσει τα συμφέροντά της, δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, αντίθετα αποτελεί λάδι στη φωτιά των αντιθέσεων που σιγοκαίνε σε όλη την περιοχή, με αρκετές διαφωνίες ακόμα και μεταξύ «εταίρων» όπως οι Αγκυρα - Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό «μέτωπο», αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση των αρμόδιων υπηρεσιών ότι στην πόλη Τσίζρε (στα σύνορα με τη Συρία, όπου καταγγέλλονται δεκάδες θάνατοι αμάχων μετά από μάχες στρατού - ΡΚΚ και μια πολυήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας), θα υπάρξουν γειτονιές όπου δε θα στηθούν κάλπες την 1η Νοέμβρη. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα πρέπει να ψηφίσουν σε άλλα εκλογικά κέντρα. Το επιχείρημα των υπεύθυνων είναι ο φόβος για βομβιστικές επιθέσεις του ΡΚΚ, ενώ ισχυρίζονται ότι οδοφράγματα και χαντάκια παραμένουν στα σημεία αυτά.

Τέλος, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ξεκίνησε πολυήμερη περιοδεία στην Ευρώπη, όπου θα είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ και Τούρκους του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων, θα έθετε και το ζήτημα των προσφυγικών ροών που η Τουρκία θέλει να «αξιοποιήσει» για την εξασφάλιση συμμαχιών προς όφελος των μακροπρόθεσμων σχεδιασμών της στην ταραγμένη «γειτονιά» της.

KYΠΡΟΣ
Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ακιντζί

Ενώ ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αποζητά από τώρα τη «στήριξη» του ΔΝΤ προς ένα πιθανό ομοσπονδιακό κράτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σαν να ...ανακαλύπτουν την Αμερική εμφανίστηκαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι κ.τ.λ.), υψώνοντας τους τόνους μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ότι αν τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο «δε χρησιμοποιηθούν με λογικό τρόπο, μπορεί να αποτελέσουν στοιχείο απειλής και επιπλέον να γίνουν αιτία πολέμου, ενώ εάν χρησιμοποιηθούν συνετά, μπορεί να δημιουργηθεί μια επωφελής κατάσταση για όλους». Πρόκειται για όλες σχεδόν τις δυνάμεις που η εκλογή του Ακιντζί την περασμένη άνοιξη τις είχε κάνει να μιλούν για «νέα σελίδα» και «αναπτερωμένες ελπίδες».

Μετά και τις δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, από τη Νέα Υόρκη, που εστίαζαν στο θετικό κλίμα των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική ότι σιωπά, ενώ ο Ακιντζί απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία με πόλεμο, ότι δεν παραδέχεται και καταγγέλλει διεθνώς τις τουρκικές απειλές, ότι δεν ενημερώνει αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εξελίξεων.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε πως «ήταν γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι αξιωματούχοι είχαν συναντήσεις με τουρκικές εταιρείες, οι οποίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για αγορά κυπριακού φυσικού αερίου. Μάλιστα, σε μια περίπτωση η εταιρεία ήταν κρατική». Ο ίδιος εξήγησε ότι η απάντηση σε όλες τις περιπτώσεις ήταν ότι τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να διερευνηθεί μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το ενδιαφέρον τουρκικών εταιρειών για το κυπριακό φυσικό αέριο. «Είναι το κίνητρο που έχει η Τουρκία, ώστε να εργαστεί για επίλυση του Κυπριακού, γιατί γνωρίζει ότι χωρίς λύση δεν μπορεί να εξεταστεί τέτοιο ενδεχόμενο» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και το ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΚΕ, Γιώργος Λουκαΐδης, σημείωσε σε δήλωσή του ότι «ποτέ δε θεωρήσαμε ότι ο Ακιντζί θα εξέφραζε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, θεωρούμε θεμιτό οι πολιτικές δυνάμεις να εκφράζουν τις διαφορετικές θέσεις και τις διαφωνίες τους με θέσεις που παρουσιάζει η τουρκοκυπριακή πλευρά». Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι ο Ακιντζί «είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή το φυσικό αέριο στην περιοχή θα πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο περιφερειακής συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους και όχι αιτία σύγκρουσης και αντιπαράθεσης».

Τη «συνδρομή» του ΔΝΤ θέλει ο Αϊντε

Στο μεταξύ, η «Καθημερινή» της Κύπρου έγραψε χτες πως ένας από τους στόχους που ιεραρχεί ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμβάλει για την «τακτοποίηση» οικονομικών πτυχών μιας πιθανής «λύσης» του Κυπριακού. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, το σχέδιο είναι το ΔΝΤ να αναλάβει την κατάρτιση μελετών και εισηγήσεων για τις επιπτώσεις και τους τρόπους διαχείρισης της οικονομίας ενός διζωνικού ομοσπονδιακού κράτους.

Σκοπός είναι να εξασφαλιστούν οι καλύτερες προτάσεις για τη διασφάλιση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» του κεντρικού ομόσπονδου κράτους, την τήρηση «ισολογισμένων» προϋπολογισμών, τη «δημοσιονομική εξυγίανση» ειδικά του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους (όπου το επίπεδο καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλότερο από τις σημερινές ελεύθερες περιοχές) κ.τ.λ.

Ολα τα παραπάνω προμηνύουν την αντιλαϊκή «καταιγίδα» που θα σημάνει για το σύνολο του κυπριακού λαού αμέσως μετά μια «λύση», όπως την προωθούν τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, αφού στο όνομα της ευρωστίας και επενδυτικής «ελκυστικότητας» του ομοσπονδιακού κράτους, θα πρέπει να προσαρμοστούν οι εργασιακές σχέσεις, το φορολογικό καθεστώς, η διαχείριση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και άλλα «καυτά» για την κερδοφορία του κεφαλαίου ζητήματα, που πάντα συνεπάγονται απόλυτη ή σχετική επιδείνωση των όρων ζωής και δουλειάς των εργαζομένων.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί προσκυνητές στη Μέκκα

ΡΙΑΝΤ.--

Σε τραγωδία κατέληξε χτες σε περιοχή κοντά στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας το ετήσιο προσκύνημα χιλιάδων μουσουλμάνων, που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την ετήσια γιορτή της Θυσίας, αφού το ποδοπάτημα εκατοντάδων ατόμων είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 717 νεκρούς και 863 τραυματίες.

Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, Χάλεντ αλ-Φάλιχ, απέδωσε το τραγικό συμβάν που έγινε στην πόλη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, «στην έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών, που έχουν την τάση, να παραβλέπουν τις οδηγίες των υπευθύνων του προσκυνήματος».

Ωστόσο, το Ιράν, που θρηνεί μεταξύ των εκατοντάδων νεκρών δεκάδες δικούς του προσκυνητές, αμφισβήτησε τις δικαιολογίες των σαουδαραβικών αρχών, αποδίδοντας την τραγωδία σε «ολέθρια λάθη» στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.

Είναι το δεύτερο φονικό που γίνεται αυτόν το μήνα στη Μέκκα μετά την κατάρρευση γερανού κατασκευαστικής εταιρείας της οικογένειας Μπιν Λάντεν, σε κεντρικό χώρο της πόλης στις 11 Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα το θάνατο 111 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 390.

Ιδιαίτερα αιματηρό είχε αποβεί το ετήσιο προσκύνημα χιλιάδων μουσουλμάνων στη Μέκκα και το 1990, οπότε έχασαν τη ζωή τους 1.426 άνθρωποι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ