ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Στρώνει το έδαφος για νέες μειώσεις στις συντάξεις

Συνεχίζει τα «παιχνίδια» στις πλάτες των χιλιάδων συνταξιούχων ο Γ. Κατρούγκαλος

Από παλιότερη κινητοποίηση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων
Από παλιότερη κινητοποίηση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων
Για δεύτερη κατά σειρά μέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Κατρούγκαλος, επανέλαβε χτες την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει εκ νέου τις συντάξεις. Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό («Real»), επαναβεβαίωσε το κυβερνητικό σχέδιο και ταυτόχρονα προσπάθησε να καλλιεργήσει εφησυχασμό, ισχυριζόμενος ότι αυτές οι μειώσεις θα αφορούν μόνο στις «μεγάλες συντάξεις», τις οποίες μάλιστα προσδιόρισε πάνω από τα 1.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Κατρούγκαλος είχε την εξής στιχομυθία με τους δημοσιογράφους:

«-- Ερχονται μειώσεις στις συντάξεις από ό,τι φαίνεται και θέλουμε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος...

-- Οχι. Γιατί ακριβώς κάνουμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για να μην έρθουν οι μειώσεις στις συντάξεις που προβλέπουν τα μνημόνια.

-- Ναι, αλλά παντού διαβάζω ότι οι μεγάλες συντάξεις θα υποστούν νέο ψαλίδισμα.

-- Είπα κι εγώ προηγουμένως ότι αν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα πέσει μόνο στις μεγάλες συντάξεις.

-- Οταν λέτε μεγάλες, ο πήχης είναι πάνω από ποιο ποσό;

-- Εγώ θεωρώ μικρές συντάξεις τις κάτω από 1.000 ευρώ και μεσαίες συντάξεις αυτές που είναι ανάμεσα στα 1.000 και τα 1.500 ευρώ (...) Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η έμφαση πρέπει να δίνεται στο να έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα. Και βιώσιμο και δίκαιο».

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά άρον - άρον σε νέο πετσόκομμα των μίζερων συντάξεων και την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί απροκάλυπτα ψέματα για να κρύψει το εύρος της επίθεσης που ετοιμάζει και να μετριάσει τις αντιδράσεις.

Ο μύθος των «μεγάλων» συντάξεων

Αν, όπως λέει ο Γ. Κατρούγκαλος, οι μειώσεις περιοριστούν στις συντάξεις που ο ίδιος θεωρεί «μεγάλες», δηλαδή άνω των 1.500 ευρώ, τότε μιλάμε για το 3,34% των σημερινών κύριων συντάξεων κι αυτές χωρίς να έχουν αφαιρεθεί η κράτηση για την Υγεία και ο φόρος που τους αναλογεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ», από τις 2.902.774 κύριες συντάξεις μόνο 96.824 υπερβαίνουν το ποσό των 1.500 ευρώ.

Είναι, όμως, αστείο να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση κάνει τόσο θόρυβο για ένα τόσο μικρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όταν μόνο με το 3ο μνημόνιο η δαπάνη για τις συντάξεις συμφωνήθηκε να μειωθεί το 2016 κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Αν, μάλιστα, τα έσοδα των Ταμείων είναι μικρότερα από τα αναμενόμενα, όπως αφήνει να εννοηθεί και ο υπουργός, η συνολική μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, με δεδομένη την άλλη δέσμευση για μη αύξηση της χρηματοδότησης προς τα Ταμεία μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Μάλιστα, για μια σειρά Ταμεία (ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ), προβλέπεται ήδη η παραπέρα συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια.

Επομένως, το μαχαίρι που ακονίζει η κυβέρνηση, θα φτάσει πολύ «βαθύτερα» από τις συντάξεις που βαφτίζει «μεγάλες», όπως άλλωστε έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν.

Νέες μειώσεις 6,3% μεσοσταθμικά

Σε ένα δεύτερο σενάριο, δεν αποκλείεται το ποσό των 1.500 ευρώ που θέτει ως όριο ο υπουργός, να αφορά το συνολικό εισόδημα ενός συνταξιούχου, δηλαδή το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Σ' αυτή την περίπτωση, θα μειωθούν έτσι κι αλλιώς συντάξεις πολύ μικρότερες, αφού το άθροισμα μπορεί να αφορά μια μέση ή μικρή κύρια σύνταξη, μια επικουρική ύψους 200 ευρώ και κάποια άλλη κύρια σύνταξη χηρείας, που αθροιστικά λαμβάνει κάποιος συνταξιούχος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του «ΗΛΙΟΣ», αν το ποσό αυτό (1.500 ευρώ) αποτελεί το άθροισμα συντάξεων ενός συνταξιούχου, έχουμε τα εξής δεδομένα: Από τους 2,655 εκατ. συνταξιούχους, 1,75 εκατομμύριο έχουν συνολικό εισόδημα από συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ! Περίπου 550 χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν συνολικό εισόδημα από 1.000 έως 1.500 ευρώ (αυτές που θεωρεί «μεσαίες» συντάξεις ο υπουργός), ενώ πάνω από 1.500 ευρώ συνολικό εισόδημα έχουν 356 χιλιάδες συνταξιούχοι, που αντιστοιχούν στο 13,5% επί του συνόλου.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο κι αν είναι το σενάριο των μειώσεων που θα επιλεγεί, το σίγουρο είναι ότι η περικοπή 1,8 δισ. από τη συνολική δαπάνη για τις συντάξεις το 2016, θα επιφέρει μειώσεις που μεσοσταθμικά θα ξεπεράσουν το 6,3% και αυτές πέραν των μειώσεων που ήδη επιβλήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο!

Προκλητικά επιχειρήματα

Πολύ περισσότερο που ο υπουργός, στην ίδια συνέντευξη, ήταν εξόχως αποκαλυπτικός για το τι πρέπει να περιμένουν οι συνταξιούχοι από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος: «(...) Ανάλογα με τις προτάσεις που θα διαμορφωθούν, ανάλογα με τον τρόπο που διαμορφώνεται η εισπραξιμότητα του συστήματος και η συνολική πορεία της οικονομίας, θα δούμε πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν οι τελικές καταστάσεις.

Επαναλαμβάνω, όμως, πρέπει να μας απασχολεί και το αν θα πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι. Να μην είναι η ασφαλιστική εισφορά απλώς ένας φόρος που πηγαίνει για να πληρωθούν οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων και να μην υπάρχει ελπίδα να πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι. Μην κοιτάμε, άρα, μόνο τους συνταξιούχους. Και αυτοί είναι στη φροντίδα μας, προφανώς οι πιο αδύναμοι, δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτε άλλο, αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την πορεία συνολικά του ασφαλιστικού συστήματος».

Δεν πρωτοτυπεί ο υπουργός. Η στρατηγική του «κοινωνικού αυτοματισμού», η προσπάθεια να στραφεί η μία κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη, ο δήθεν «πόλεμος των γενεών» στο Ασφαλιστικό, δεν είναι καινούρια «φρούτα». Αποτελούν δοκιμασμένη πρακτική των κομμάτων που εξαπέλυσαν τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές.

Ξεχνά ο Γ. Κατρούγκαλος το προφανές: Οι σημερινοί συνταξιούχοι έχουν πληρώσει διπλά και τριπλά τις συντάξεις τους, με τον ιδρώτα και το αίμα τους. Με τις εισφορές τους και τη φορολογία τους. Δε στερούν πόρους από τη σημερινή γενιά εργαζομένων, όπως προκλητικά ισχυρίζεται. Αλλοι στέρησαν αυτούς τους πόρους: Αυτοί που λεηλάτησαν τα αποθεματικά των Ταμείων. Αυτοί που, με την αρωγή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, μετέτρεψαν τις εισφορές των ασφαλισμένων σε «θαλασσοδάνεια», δανεικά και αγύριστα και τα έκαναν επιχειρήσεις, καράβια και τράπεζες. Αλλά γι' αυτούς ο λαλίστατος υπουργός δε βγάζει τσιμουδιά, παρά στρέφεται ευθέως κατά των συνταξιούχων.

Μοιρασμένοι ρόλοι

Μετά από τα παραπάνω, είναι τουλάχιστον κωμικό ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, να εμφανίζεται (στον «Alpha») και να δηλώνει ότι «είναι ανοιχτό το θέμα επαναφοράς της 13ης σύνταξης, εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα» και ότι το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να στηριχτεί με πόρους από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Την ώρα που ήδη η κυβέρνηση επέβαλε μειώσεις στις συντάξεις και σχεδιάζει νέες, ακόμα πιο αιματηρές, ο Αλ. Φλαμπουράρης επαναφέρει τα «παλιά - ξινά σταφύλια» του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για κίνηση που υπηρετεί την επικοινωνιακή πολιτική των «μοιρασμένων ρόλων», του καλού και του κακού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για εκτελεστές ρόλων μιας πέρα για πέρα αδίστακτης αντιλαϊκής πολιτικής, που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας.

Χάνουν τη δουλειά τους δεκάδες εργαζόμενοι

Ενα βήμα πριν από την ανεργία βρίσκονται δεκάδες εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Carrefour - Μαρινόπουλος - DIA», καθώς η επιχείρηση προχωρά σε κλείσιμο καταστημάτων της στην Αττική και πανελλαδικά. Αντιδρώντας άμεσα στα σχέδια της εργοδοσίας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας τριμερή συνάντηση, χωρίς μέχρι χτες να πάρει απάντηση στο αίτημά του. Παράλληλα, σχεδιάζει αγωνιστικές πρωτοβουλίες και καλεί τους εργαζόμενους σε οργάνωση και δράση. Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στο «Carrefour» στο εμπορικό κέντρο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», οργανώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην απόφαση της εταιρείας να κλείσει δύο καταστήματα στη Θεσσαλονίκη.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Μειωμένο κατά 10% το κονδύλι

Μειωμένο κατά 10% θα είναι φέτος το κονδύλι που αφορά την καθαριότητα των σχολείων, όπως ενημερώθηκαν προχτές οι Σχολικές Επιτροπές των δήμων από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) του υπουργείου Παιδείας. Η νέα αυτή μείωση είναι προφανές ότι θα σημάνει είτε μείωση του προσωπικού είτε μείωση των ήδη πενιχρών αποδοχών τους (των 200 - 300 ευρώ) είτε και τα δύο μαζί.

Θυμίζουμε ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις καθαριότητας των σχολικών μονάδων. Με έγγραφό του, λοιπόν, προς τις Σχολικές Επιτροπές, με ημερομηνία 23 Σεπτέμβρη, σημειώνει ότι «στη σύμβαση χρηματοδότησης μεταξύ ΙΝΕΔΙΒΙΜ και εκάστης Σχολικής Επιτροπής για το διδακτικό έτος 2015 - 2016, θα περιληφθεί μείωση αντίστοιχου ποσοστού, 10% ΑΥΣΤΗΡΑ, σε σχέση με το περυσινό εγκεκριμένο».

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ επικαλείται την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπ' αριθ. 145586/17-09-2015/Κ1, σύμφωνα με την οποία οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας και Οικονομικών αποφάσισαν «τον καθορισμό του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ανθρωποωρών απασχόλησης, ήτοι 13.856.832 ανθρωποώρες, για το έργο των σχολικών καθαριστριών κατά το σχολικό έτος 2015 - 2016», ενώ η αντίστοιχη ΚΥΑ για το περσινό σχολικό έτος προέβλεπε κονδύλι που αντιστοιχούσε σε 15.396.480 ανθρωποώρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ