ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
0% λιπαρά και πολύσπορο;

Και εγένετο ταραχή μεγάλη. Γιατί κάποιος που έχει να φάει, μόνον από τη δουλειά του, κι ούτε καν παντεσπάνι απ' την κληρονομιά του, μπορεί να επιλέξει να ταχθεί στο πλευρό και υπέρ αυτών που παράγουν ό,τι έχει και δεν έχει η ζωή του;

Μα γιατί σύντροφοί μου, χαλάει η ταξική σούπα, ξινίζει. Είναι «φυσικό» να προδίνεις την εργατική τάξη. Είναι «αφύσικο» να εγκαταλείπεις την αστική. Δεν έτσουξε το «σόου», γιατί δεν ήταν! Η φώτιση της πραγματικότητας σήκωσε και πεθαμένους. Αν επιζείς με 5.000 το χρόνο, λέω αν, και θες το 1/5 για τα βασικότερα των βασικών, τότε το χαράτσι είναι φόνος εν ψυχρώ. Φανερός. Ωμός.

Ουαί, ουαί, ουαί υποκριτές και φαρισαίοι. Φταίω που δεν έβγαλα να τιμολογήσω υπέρ των βιαίως πτωχοποιούμενων Ελλήνων γάλα με μηδέν λιπαρά και γερμανικού τύπου οχτάσπορο ψωμί, κόστος υγιεινής διατροφής μαζί μ' ένα πρόγραμμα για πιλάτες και συμπλήρωμα διατροφής λευκό τσάι Κίνας και φρέσκο ψάρι με αντιοξειδωτικά ωμέγα...

Με 78 ευρώ το μήνα για ψωμόγαλο και 1,40 Χ 22 (εργάσιμες) για κυκλοφορία, άλλα 30,8 ευρώ το μήνα (προς μάταιη αναζήτηση τυχόν εργασίας ή το τίμημα να πας και να 'ρθεις για 4ωρη απασχόληση) φαίνεται το πράμα. Θα χρεοκοπήσει τη χώρα όποιος το λέει. Το ΚΚΕ πρέπει λοιπόν, όταν λέει να μην πληρώσει ο λαός τα χαράτσια, να υποβαθμισθεί πολιτικά, όσο και οι τράπεζες από τους διεθνείς νταβάδες - εκτιμητές.

Με 0% λιπαρά στο μυαλό και πετσί και κόκκαλο στην τσέπη, με μαύρο πικρό ψωμί κι όχι πολυτελείας διαιτητικό, η αριθμητική δε βγαίνει. Η αριθμητική του πατριωτισμού των ιδιοκτητών του κρατικού οικοπέδου η Ελλάς της Ευρωζώνης δε βγαίνει. Δεν πρέπει ούτε να το λες, ούτε να το δείχνεις. Οι ψηφίζοντες με ενισχυμένη αναλογική, τεχνητές πλειοψηφίες του μπόνους, πρέπει να φορολογούν ανάλογα με τα συμφέροντά τους και τη «δημοκρατία» να την υπερασπίζονται οι τεχνητώς «Κόκκινοι», οι πορφυρογέννητοι της αγοράς, οι «Financial Times» και οι χαρτογιακάδες των πιστωτικών της ζωής και της νοημοσύνης ιδρυμάτων.

Δεν εξηγώ σε κανέναν το δεδομένο αυτονόητο ταξικοί μου κατ' επιλογήν ομογάλακτοι. Ξέρω τι πονάει αυτούς που δεν με συγχωρνάνε. Είναι εκείνος ο στίχος από το τραγούδι που λέει «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μου τα 'πες με το πρώτο σου το γάλα» κι αποδέκτη την ταξική πατρίδα που ανήκει στο νεκρό λαό και τα ολοζώντανα αφεντικά του.

Νισάφι το σεις και το σας. Κι ο πληθυντικός της ευγενείας, που κατάργησε τον πληθυντικό της λαϊκής μάζας ως ξύλινο, αλλά τον παγίωσε ως ύβρη. Το ξύλινο είναι της φύσης υλικό. Το πλαστικό της φούσκας που σκοτώνει όταν σκάει είναι που πρέπει και θέλουν να περισωθεί ως εικόνα. Η καπιταλιστική φούσκα τρύπησε και θέλει να κρυφτεί, μα η χαρά δεν την αφήνει...

ΥΓ. Στον κατάλογο των 400 πλουσιοτέρων της Γης δεν βρήκαν διαιτολόγιο. Στην ανθρωποφαγία τι δίαιτα να κάνεις. Το ασανσέρ μετράει τα πατώματα των στιβαγμένων λαών που πατιούνται. Μην ξεχάσετε σύντροφοι, φέτος μπήκε κι ο Σόρος στη θέση που του πρέπει. Να τα καλά της πτώχευσης. Πολύσπορα...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Για την περί χρεοκοπίας συζήτηση

Η συζήτηση που εντείνεται με τα σενάρια χρεοκοπίας της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας, το «καλό» (κούρεμα 50% και εντός ευρωζώνης), το «κακό» (κούρεμα με αποπομπή από το ευρώ) και το «χειρότερο» (ανεξέλεγκτη χρεοκοπία), με τον πλέον επίσημο τρόπο, όχι μόνο από παράγοντες κυβερνήσεων των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αλλά από την ίδια την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να εγκλωβίσει την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην επιλογή σεναρίων. Η χρεοκοπία της οικονομίας της Ελλάδας είναι γεγονός.

Οι εργαζόμενοι όταν ακούν για κρατικό χρέος, για χρέη της χώρας, να μην ταυτίζουν αυτήν την πραγματικότητα με την όποια προσωπική τους εμπειρία για τα δικά τους χρέη, που τα δημιούργησαν επειδή ακριβώς το εισόδημα από τη δουλειά τους στην καπιταλιστική οικονομία δε φτάνει για να ζουν καλά, και δανείζονται σε μια δύσκολη στιγμή, είτε για να σπουδάσουν τα παιδιά, είτε γιατί τους έτυχε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας ή ακόμη και για να πάρουν ένα σπίτι, προσδοκώντας με ένα μέρος του πενιχρού τους εισοδήματος να ξεπληρώσουν κάποτε το χρέος. Το κρατικό χρέος δημιουργείται γιατί οι κυβερνήσεις εισπράττουν λιγότερα και ξοδεύουν περισσότερα, όχι όμως γιατί η λαϊκή φορολογία είναι χαμηλή και οι κρατικές παροχές στο λαό μεγάλες. Το αντίστροφο ισχύει. Οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου είναι τεράστιες, άρα τα έσοδα λίγα, το κράτος δε δίνει τις παροχές σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Αθλητισμό κλπ. που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα, είναι τεράστιοι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί για τους πολέμους του ΝΑΤΟ, είναι τεράστια τα ποσά από το κρατικό χρήμα που δίνονται πολύμορφα ως κίνητρα στους μονοπωλιακούς ομίλους, προκειμένου να κάνουν επενδύσεις. Δίνονται π.χ. για την κατασκευή υποδομών, αεροδρομίων, λιμανιών, Αττικής Οδού, εθνικών οδών κλπ., (10% περίπου ίδια κεφάλαια των εταιρειών που τις εκμεταλλεύονται, 40% κρατικό και ευρωενωσιακό χρήμα και 50% δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, που σημαίνει αν δεν πληρώσουν οι καπιταλιστές, πληρώνει το κράτος), από τις οποίες όμως κερδίζουν τα μέγιστα.

Το καλύτερο σενάριο χρεοκοπίας, λένε επίσημα, είναι το «κούρεμα» των ομολόγων στο 50% της αξίας τους. Ολα τα αστικά επιτελεία, ακόμη και η κυβέρνηση σήμερα, υποστηρίζουν ως μονόδρομο αυτή την άποψη. Το «κούρεμα» συζητήθηκε και αποφασίστηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, αλλά με μικρότερο «κούρεμα» στο 21%, σε συνδυασμό με την επιβολή των μέτρων του «μεσοπρόθεσμου». Τώρα επιβάλλονται νέα μέτρα πτώχευσης των εργατών, του λαού.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους είπε ότι πρόκειται για χρεοκοπία, αλλά τη θέλουν ελεγχόμενη για να προστατέψουν όσο γίνεται το κεφάλαιο από την αναπόφευκτη καταστροφή του, υποτίμηση, απαξίωση, όπως και να χαρακτηριστεί το ίδιο είναι. Και δέχτηκε σφοδρή επίθεση. Κατηγορούσαν το ΚΚΕ ότι αυτή του η εκτίμηση οδηγεί σε καταστροφή της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας. Μέγα ψέμα και απάτη της αστικής προπαγάνδας. Αλλωστε μια οικονομία δεν αναπτύσσεται και δεν καταστρέφεται από την προπαγάνδα που δημιουργεί τάχα καλή ή κακή ψυχολογία. Είναι ζήτημα δυνατότητας πραγματοποίησης της διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου, δηλαδή ζήτημα δυνατότητας ή αδυναμίας αγοράς και πώλησης των παραγόμενων εμπορευμάτων και υπηρεσιών σε μια καπιταλιστική κοινωνία.

Η πρόβλεψη

Το ΚΚΕ από την έναρξη της κρίσης, σε αντίθεση με τα αστικά και οπορτουνιστικά επιτελεία που μιλούσαν για χρηματοπιστωτική κρίση ή κρίση χρέους, μίλησε καθαρά για οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης του καπιταλισμού, για αδυναμία επομένως παραπέρα επενδύσεων, για μείωση της παραγωγής και για αναπόφευκτη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, αντικειμενικά, ως διέξοδο στα πλαίσια του καπιταλισμού, άρα σε όφελος του κεφαλαίου. Είναι νομοτέλεια στον καπιταλισμό. Δεν μπορεί να αποφύγει τις οικονομικές κρίσεις.

Αλλά οικονομική κρίση του καπιταλισμού σημαίνει καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Με πρώτη απ' όλες την εργατική δύναμη. Η απότομη αύξηση της ανεργίας, τα μέτρα μείωσης μισθών, συντάξεων, όλες οι λεγόμενες αναδιαρθρώσεις είναι καταστροφή εργατικής δύναμης. Αλλά καταστρέφεται και μέρος του κεφαλαίου. Η μείωση της παραγωγής, το κλείσιμο επιχειρήσεων είναι καταστροφή κεφαλαίου. Και η διέξοδος από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, μόνο με την καταστροφή μπορεί να γίνει.

Η κρίση είναι βαθιά και με δεδομένη την ύπαρξη μεγάλου κρατικού χρέους δυσκολεύει στο έπακρο το ξεκίνημα μιας ανάκαμψης, αφού πρωταρχικό ζήτημα είναι να δοθεί κρατικό χρήμα στα μονοπώλια για να κάνουν επενδύσεις. Χωρίς κρατικό χρήμα καμιά καπιταλιστική επένδυση δε γίνεται. Γι' αυτό «καίγονται» για το χρέος. Που επίσης είναι σύμπτωμα της κρίσης, αφού οφείλεται στο κρατικό χρήμα που δόθηκε σε προηγούμενες περιόδους στα μονοπώλια.

Τώρα τα αστικά επιτελεία θεωρούν υποχρεωτικό το «κούρεμα» και μιλούν για χρεοκοπία. Ελεγχόμενη, αλλά αυτό δεν έχει και μεγάλη διαφορά από την ανεξέλεγκτη, ως προς την αναπόφευκτη καταστροφή, απαξίωση, κεφαλαίου. Οταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για το χαράτσι στα ακίνητα το δικαιολόγησε και ως μέτρο για να επανέλθει η αξία των ακινήτων στο επίπεδο του 2009, ομολόγησε ότι ήδη έχει υποτιμηθεί κεφάλαιο. Οταν η βιομηχανική παραγωγή έχει τώρα πτώση 11% σε σχέση με το 2009, αυτό σημαίνει καταστροφή κεφαλαίου. Το ΑΕΠ της χώρας, από τα μέσα της δεκαετίας του '90 μέχρι και το 2009, τα περισσότερα χρόνια της περιόδου η αύξηση ήταν σε ποσοστά γύρω από 7-8%. Το 2009 η μείωση του ΑΕΠ, σε τρέχουσες τιμές, διαμορφώθηκε στο -0,6%. Το 2010 υπολογίστηκε ότι μειώθηκε κατά 1,3%. Φέτος, εκτιμάται ότι μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκε κατά 7,5%. Αυτό είναι καταστροφή κεφαλαίου και εργατικής δύναμης. Η καταστροφή του κεφαλαίου συνεχίζεται μέχρι να αποκατασταθούν οι αναλογίες στους κλάδους παραγωγής.

Το ίδιο ισχύει και με τα ομόλογα των τραπεζών που αντιστοιχούν στο κρατικό χρέος και που αποτελούν κεφάλαιο για τις τράπεζες. Οταν στην αγορά σήμερα πουλιούνται πάνω από 50% λιγότερο από την ονομαστική τους αξία, σημαίνει καταστροφή μέρους του κεφαλαίου των τραπεζών. Η λεγόμενη ελεγχόμενη χρεοκοπία, δηλαδή το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, με δεδομένο ότι τα ομόλογα τα έχουν διάφορες τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θέτει σε κίνδυνο καταστροφής τις τράπεζες που τα διαχειρίζονται. Αν αφήσουν εντελώς ανεξέλεγκτη τη χρεοκοπία, τότε θα τα χάσουν όλα. Γι' αυτό γίνεται συζήτηση εδώ και πάνω από ένα χρόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα στα πλαίσια της Ευρωζώνης, ενώ παρεμβαίνουν και οι ΗΠΑ. Εδώ εκφράζονται αντιθέσεις για το ποιου κράτους οι τράπεζες θα χάσουν λιγότερα εντός της ΕΕ, αλλά και μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ, κυρίως λόγω ανταγωνισμού ευρώ - δολαρίου, αλλά και γενικότερων ανταγωνισμών στη διεθνή αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι συζητούν στην Ευρωζώνη για «κούρεμα» μεν, αλλά και για σταθερότητα του ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος, βεβαίως, της χασούρας του κεφαλαίου φροντίζουν οι κυβερνήσεις να αντισταθμίζεται με την πολιτική που εφαρμόζουν, πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου συνολικά (π.χ. ενισχύουν τις τράπεζες, αντισταθμίζουν μέρος της χασούρας κερδών λόγω κρίσης καταστρέφοντας εργατική δύναμη, με την ανεργία, τη δραστική μείωση μισθών - συντάξεων, την πληρωμή των εργοδοτικών εισφορών, την εμπορευματοποίηση Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας κλπ.), με τις αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων και γης κρατικής ιδιοκτησίας, για να βρουν τζάμπα επενδυτική διέξοδο τα αδιάθετα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Αυτό υπηρετούν και τα νέα μέτρα-φωτιά που ανακοινώθηκαν προχτές.

Ο λαός να μην υποκύψει. Εχει τη δύναμη να βάλει φραγμό στα μέτρα, να τα εμποδίσει στην πράξη, να επιβάλει να πληρώσουν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, παλεύοντας για την ανακούφισή του, στη ρότα του αγώνα για λαϊκή εξουσία και οικονομία, με αποδέσμευση από την ΕΕ.


Ι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ