ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Η καθολική συμμετοχή επιβεβαίωσε τις αγωνιστικές διαθέσεις

Στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης του απεργιακού αγώνα τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Ενωση Μαγείρων και Ενωση Ηλεκτρολόγων

Από την περιφρούρηση στο λιμάνι του Πειραιά
Από την περιφρούρηση στο λιμάνι του Πειραιά
Με καθολική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη προειδοποιητική απεργία στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά, οι ναυτεργάτες έδωσαν την πρώτη συντονισμένη απάντηση στη νέα επίθεση που εξαπολύουν εφοπλιστές και κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, στο σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, φτάνοντας να καταργήσει με νόμο η ΝΔ, μέσα σε μια νύχτα το κατακαλόκαιρο, μια από τις μεγαλύτερες ναυτεργατικές κατακτήσεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αρχίζοντας από τα ποντοπόρα πλοία.

Η χτεσινή απεργία αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν προστεθεί ότι αποφασίστηκε από τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και Ενωση Ηλεκτρολόγων (ΠΕΝΗΗΕΝ), κόντρα στους εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, οι οποίοι, πλήρως ευθυγραμμισμένοι με εφοπλιστές και κυβέρνηση, προσπαθούν να επιβάλουν στους ναυτεργάτες «σιγή νεκροταφείου», να υπονομεύσουν κάθε μορφή οργάνωσης της πάλης, καλλιεργώντας την ηττοπάθεια και τον «κοινωνικό εταιρισμό». Στην απεργία συμμετείχε και η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών.

Σημαντικό χαρακτηριστικό ήταν και η αλληλεγγύη από σωματεία της στεριάς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, από φοιτητές και σπουδαστές. Εργαζόμενοι και νεολαίοι, συγκροτώντας απεργιακές φρουρές, πήραν και αυτήν τη φορά τις θέσεις τους πάνω στους καταπέλτες, εμψυχώνοντας τους ναυτεργάτες να δώσουν με αποφασιστικότητα αυτήν τη δύσκολη απεργιακή μάχη μέχρι και χτες τα μεσάνυχτα.

Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται για: Ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική - δημόσια Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες. Να παρθούν πίσω όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις. Πλήρη - σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες. Ουσιαστική προστασία των ανέργων κ.ά.

«Προτάσσουμε τα δικά μας όπλα...»

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών επιβεβαιώθηκαν και στη διάρκεια των περιοδειών και των συσκέψεων που έγιναν σε καράβια, από τους συνδικαλιστές των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Χαρακτηριστικά, όσον αφορά το «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», όπως ειπώθηκε από το πλήρωμα, το πλοίο φέτος ήταν δεμένο για μήνες επειδή αυτό συνέφερε την εταιρεία. «Ημασταν δεμένοι όλο το καλοκαίρι. Τώρα ξεκινήσαμε και να δούμε πόσο θα διαρκέσει. Η οικογένεια όμως πρέπει να ζει 12 μήνες...».

Το συγκεκριμένο πλοίο ξεκίνησε με μειωμένη κατά 50% την οργανική του σύνθεση, όπως ισχύει τους χειμερινούς μήνες. Αυτό σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στο πλοίο και αύξηση της ανεργίας στον κλάδο.

Να σημειωθεί ότι η παράταση της χειμερινής μειωμένης οργανικής σύνθεσης έγινε με μία από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε σωρηδόν η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα αξιοποιώντας την πανδημία. «Δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, πρέπει να συνεχίσουμε», ήταν το στίγμα της συζήτησης με τους ναυτεργάτες.

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στο «ΦΑΙΣΤΟΣ». «Αν δεν συνεχίσουμε δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο από τα δικαιώματά μας», αναφέρθηκε από ναυτεργάτη, ενώ ένας συνάδελφός του συμπλήρωσε: «Ναι, μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες, φόβος, όμως δεν πρέπει να κάνουμε πίσω». Από πλήρωμα σε άλλα πλοία καταγγέλθηκε ότι οι εφοπλιστές εκβιάζουν ναυτεργάτες να δεχτούν να βγουν σε αναστολή, δουλεύοντας για 534 ευρώ, διαφορετικά θα βγουν στην ανεργία, με τα 350 ευρώ του επιδόματος.

«Το γεγονός ότι στην ακτοπλοΐα έχουν μπει εμπόδια στις διαθέσεις κυβερνήσεων και εφοπλιστών, που προσπαθούν με λύσσα να ισοπεδώσουν τα πάντα, οφείλεται στους αγώνες των ναυτεργατών, με τις ταξικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θ. Ευαγγελάκης, τονίζοντας ότι με την κατάργηση των ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία, που νομοθέτησε η κυβέρνηση, ανοίγει ο δρόμος για όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Αλλωστε, τόνισε, ήδη οι ακτοπλόοι εφοπλιστές παραβιάζουν κατάφωρα τις Συμβάσεις. «Η μοιρολατρία, η υποχώρηση, ο συμβιβασμός με το "μικρότερο κακό", είναι το χειρότερο για τους ναυτεργάτες, συνολικά για την εργατική τάξη. Τα όπλα μας είναι η οργάνωση και ο αγώνας και αυτά πρέπει να προτάξουμε», τόνισε.

Συνεχίζουν τον αγώνα

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ, με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, χαιρετίζουν «τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, για τη μαζική, μαχητική συμμετοχή τους στην απεργία ενάντια στην επίθεση, που δεχόμαστε στο σύνολο των δικαιωμάτων μας, από τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση της ΝΔ».

Σημειώνουν ότι «τα αντεργατικά τους σχέδια βρήκαν απάντηση στη μαζική, καθολική συμμετοχή και στην περιφρούρηση της απεργίας στους καταπέλτες των πλοίων. Για άλλη μια φορά οι ναυτεργάτες διαπίστωσαν την έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη από συνδικάτα, φορείς των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ασπίδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους. Η σημερινή καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη στις σκληρές ταξικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Τα σωματεία διαμηνύουν ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Να μην περάσει η εργασιακή ζούγκλα των εφοπλιστών, της εργοδοσίας. Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - τερατούργημα 4714 που ψήφισε στις 29 Ιούλη η κυβέρνηση της ΝΔ».

Καλούν τους ναυτεργάτες σε μαζική συμμετοχή, την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί από σωματεία και φορείς έξω από το Εφετείο Αθήνας, μέρα ανακοίνωσης της απόφασης της δίκης των εγκληματιών - ναζιστών της Χρυσής Αυγής και στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ενταση του εγκλωβισμού και της καταστολής

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, είναι η «φυσική συνέχεια» της στρατηγικής της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να την παρουσιάσει ως το «τέλος του εγκλωβισμού» και ως το άνοιγμα μιας νέας σελίδας «αλληλεγγύης» ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Πολύ περισσότερο, καμία προσδοκία δεν πρέπει να τρέφουν μετανάστες, πρόσφυγες και νησιώτες ότι θα αλλάξει κάτι στα νησιά, ενώ το Μεταναστευτικό θα συνεχίσει να αποτελεί «γρανάζι» στη μηχανή των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντικείμενο στα γεωπολιτικά παζάρια, όπως μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ή ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ και κράτη από όπου προέρχονται οι μετανάστες και θα πρέπει τώρα να απελαθούν. Πιο συγκεκριμένα, με το νέο Σύμφωνο προβλέπονται: Ο «διαμοιρασμός» της καταστολής και των απελάσεων των ξεριζωμένων, νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για εκ των προτέρων απόρριψη των αιτημάτων ασύλου και για fast track απελάσεις, συνέχιση της πολιτικής εγκλωβισμού στις χώρες υποδοχής, ενίσχυση του πλέγματος παρακολούθησης και φακελώματος και αναβάθμιση της Frontex ως «λειτουργικού βραχίονα» για την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ.

* * *

Στην πρόταση της Επιτροπής παραμένει το κριτήριο της «χώρας πρώτης υποδοχής», ενώ επιβεβαιώνοντας τα «φούμαρα» περί ευρωενωσιακής «αλληλεγγύης», η πρόταση πάει πίσω ακόμα και από τις ελάχιστες προτάσεις για κατανομή προσφύγων και μεταναστών ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Πόσο μάλλον από το αίτημα λαού, νησιωτών, μεταναστών για άμεσο απεγκλωβισμό των ξεριζωμένων από τα κολαστήρια τύπου Μόριας και μετεγκατάσταση στις χώρες προορισμού τους. Αντ' αυτού, το Σύμφωνο προτείνει ως «δίκαιο διαμοιρασμό της ευθύνης» έναν μηχανισμό «ευέλικτων συνεισφορών» των κρατών - μελών στην πολιτική εγκλωβισμού, καταστολής και απελάσεων των μεταναστών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα κράτη - μέλη θα «συνεισφέρουν» ανάλογα με το οικονομικό τους μέγεθος και τον πληθυσμό, επιλέγοντας είτε να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο με αντάλλαγμα οικονομική ενίσχυση από τα ταμεία της ΕΕ, είτε να γίνουν «ανάδοχοι» της απέλασης και της επιστροφής μεταναστών που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους, είτε να παρέχουν «λειτουργική υποστήριξη», δηλαδή λεφτά και μέσα για τις δομές - φυλακές στις χώρες πρώτης υποδοχής και για την ένταση της καταστολής στα σύνορα της ΕΕ. Ενδεικτικό είναι πως ακόμα κι αυτός ο μηχανισμός είναι προαιρετικός, ενώ η υποχρεωτικότητα της συμμετοχής σε αυτόν προβλέπεται μόνο σε «συνθήκες έντονης πίεσης», και μάλιστα κατόπιν ειδικής απόφασης της Κομισιόν.

* * *

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η Kομισιόν ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει και «Task Force» (ομάδα δράσης) τάχα για τη «βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών στη Λέσβο», στην πραγματικότητα όμως για τη μονιμοποίηση της φυλακής τους στο νησί, με «ανθεκτικές υποδομές», αλλά και για να επιβλέπει τις ενέργειες για fast track διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων για άσυλο. Παράλληλα η πρόταση της Κομισιόν, συμπυκνώνοντας τις αντιδραστικές αποφάσεις όλων των τελευταίων χρόνων της ΕΕ, προβλέπει fast track διαδικασίες ελέγχου και απελάσεων, που επί της ουσίας παραβιάζουν ακόμα και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Συγκεκριμένα, εισάγεται ένας μηχανισμός «προδιαλογής» (pre-screening) στα σύνορα, που με βάση την εθνικότητα και τα σχετικά στοιχεία της Eurostat θα διαχωρίζει τους ξεριζωμένους σε όσους «ενδέχεται» να πάρουν άσυλο, οι οποίοι και θα ακολουθούν την ισχύουσα διαδικασία, και σε όσους οι Ευρωενωσιακοί θα θεωρούν πως έχουν λίγες πιθανότητες και θα προβλέπονται γι' αυτούς fast track διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, γενικευμένη κράτηση, σωρηδόν απορριπτικές αποφάσεις, απελάσεις. Για την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής προβλέπεται και η παραπέρα «αναβάθμιση» της Frontex, όπως με την ενεργοποίηση «μόνιμων στρατευμάτων» από συνοριοφύλακες της ΕΕ που θα εγκατασταθούν στα σύνορα από 1η Γενάρη του 2021.

* * *

Οπως κι αν το δει κανείς, το νέο Σύμφωνο ενισχύει περαιτέρω τις αντιδραστικές κατευθύνσεις ΕΕ - κυβερνήσεων που οδήγησαν στον εγκλωβισμό, στις απάνθρωπες Μόριες, ενώ καταρρίπτει για άλλη μια φορά τη φιλολογία του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων περί δήθεν «σύγκρουσης» ανάμεσα σε «προοδευτικές» και «αντιδραστικές» δυνάμεις της ΕΕ για το θέμα της Μετανάστευσης. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο πακέτο ρυθμίσεων το οποίο πρέπει να απορρίψει ο λαός, να απαιτήσει την απόσυρσή του. Και ταυτόχρονα να κλιμακώσει την πάλη του για να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, στην ηπειρωτική Ελλάδα για προσωρινή ανθρώπινη φιλοξενία, προκειμένου να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους με αναγνώριση του δικαιώματος να καταθέσουν εκεί αιτήσεις ασύλου.


Κ. Πασ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ