ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες

Πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη στον Παλαμά με τη συμμετοχή 13 Αγροτικών Συλλόγων

Μήνυμα αγωνιστικής διεκδίκησης μέτρων αποκατάστασης και αποζημιώσεων στο 100% για όσους πλήγηκαν, έστειλε η μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και τη συμμετοχή 13 Αγροτικών Συλλόγων.

Εκ μέρους της ΕΟΑΣΚ, ο Κώστας Τζέλας επισήμανε πως «η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική (καταστροφές και ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά, αυτοκίνητα, σε έργα υποδομής, σε καλλιέργειες, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, τους κόπους μιας ζωής) και δεν φτάνει μόνο ο "κακός μας ο καιρός" ή τα "ακραία" καιρικά φαινόμενα, όπως μας λένε συχνά - πυκνά τα τελευταία χρόνια για να δικαιολογήσουν τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες τους οι φορείς του κράτους (υπουργεία, Περιφέρεια, δήμοι, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.λπ.), που εδώ και χρόνια δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στην περιοχή μας με αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και έργα υποδομής».

Στη σύσκεψη τονίστηκε πως οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης και διεκδίκησης στα χέρια τους, να συσπειρωθούν γύρω από την Ομοσπονδία και τους Αγροτικούς Συλλόγους, να απαιτήσουν μέσα από αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους τα παρακάτω απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, για να μην ξαναχαθούν ή κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και το βιος τους:

-- Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών παραγωγής, φυτικού και ζωικού (μελισσοσμήνη κ.λπ.) κεφαλαίου και η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.

-- Να εξασφαλιστεί σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί.

-- Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληττόμενων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.

-- Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να δοθούν χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

-- Να αποζημιωθούν στο 100% και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας, άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, οικοσκευών, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.200 ευρώ με προσαύξηση 200 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.

-- Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ - ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.

-- Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.

-- Να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για την αποκατάσταση εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.

-- Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.

-- Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με γενναία χρηματοδότηση.

-- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού που υπολειτουργούν.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ
Λύση - «ασπιρίνη» για την επικίνδυνη κατάσταση που δημιούργησε η κυβέρνηση

Eurokinissi

Προσωρινή λύση - «ασπιρίνη» δίνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στην πλατεία Βικτωρίας, μια αθλιότητα που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι με σκοπό την αποφυγή συγκέντρωσης προσφύγων σε πλατείες της Αθήνας, π.χ. στην πλατεία Βικτωρίας, από κοινού με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) προχωρά σε πιλοτική δράση δίμηνης διαμονής αναγνωρισμένων προσφύγων που εξέρχονται από τις δομές των νησιών, έως ότου βρουν πιο μόνιμη στέγη και εργασία. Η νέα πιλοτική δράση υλοποιείται από τον ΔΟΜ μετά από πρόταση της κυβέρνησης και χρηματοδοτείται από την ΕΕ, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία Βικτωρίας εδώ και μήνες είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, που οδηγεί στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες. Στους συγκεκριμένους ανθρώπους που συγκεντρώνονται στην πλατεία έχει δοθεί η μπλε σφραγίδα, δηλαδή τους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα ασύλου και έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού. Ωστόσο, η παντελής έλλειψη προετοιμασίας για μια ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών τους οδηγεί στην περιθωριοποίηση και την αστεγία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάθε μέρα συγκεντρώνονται στην πλατεία πολλά άτομα, κυρίως πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ψάχνοντας τρόπο μετακίνησης.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Αντί να δοθούν χρήματα για την προστασία του λαού δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους

«

Είμαστε παραμονές της έξαρσης του περιβόητου δεύτερου κύματος του Covid-19 και τις Μονάδες Υγείας μπορούμε να τις περιγράψουμε σαν το μισοκατεστραμμένο Κέντρο Υγείας στο Μουζάκι της Καρδίτσας», υπογράμμισε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, με αφορμή την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που συζητήθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Είναι στο χείλος του γκρεμού το σύστημα Υγείας, έτοιμο να το παρασύρει ο ποταμός, τόνισε και συμπλήρωσε πως υπάρχει κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς όπως αυτών του «Ευαγγελισμού», της Νίκαιας, της ΟΕΝΓΕ. Αυτήν τη στιγμή, είπε ο Γ. Πρωτούλης, είμαστε μέσα στην εκδήλωση μιας ακόμα καπιταλιστικής κρίσης και ανέφερε πως μέσα σε όλα τα άλλα «ζούμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που λένε κάποιοι. Εμείς δεν αρνούμαστε ότι υπάρχει αλλαγή στο κλίμα. Αλλά ζούμε τις συνέπειες της ακραίας αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής που εκφράζεται όλα αυτά τα χρόνια στην έλλειψη υποδομών, αλλά και σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση των ελάχιστων υποδομών προστασίας που υπήρχαν στη χώρα μας».

Κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι θα γινόταν αν αυτό το φαινόμενο, αντί να εκδηλωθεί στον ουρανό της Θεσσαλίας, εκδηλωνόταν στον ουρανό της Αττικής, επισήμανε και υπενθύμισε τις τεράστιες καταστροφές όλων των προηγούμενων χρόνων στο Λεκανοπέδιο.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, υπογράμμισε πως πρόκειται «για το πρόγραμμα του Γ. Σγουρού που συνεχίστηκε από την Ρ. Δούρου και συνεχίζεται από τον Γ. Πατούλη», ενώ κατήγγειλε πως «δίνονται χρήματα εκεί που βολεύουν τους επιχειρηματικούς ομίλους». Αλλωστε, συμπλήρωσε, για χατίρι των tour operators, των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών άνοιξαν τα σύνορα χωρίς τεστ.

«Αν δεν υπάρξει αποφασιστική δράση του λαϊκού παράγοντα, να βγει μπροστά, αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται. Θα έχουμε καταστροφές από πλημμύρες, από πυρκαγιές, από την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας του λαού», κατέληξε.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Tο νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο οδηγεί σε νέες Μόριες

Την αντιδραστική κατεύθυνση του νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβασή της κατά τη συζήτηση με τον επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Ylva Johansson στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα «Το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην παρέμβασή του τόνισε τα παρακάτω:

«Το Σύμφωνό σας ενισχύει περαιτέρω τις αντιδραστικές κατευθύνσεις ΕΕ - κυβερνήσεων που οδήγησαν στον εγκλωβισμό, στις απάνθρωπες Μόριες. Το κριτήριο της χώρας πρώτης εισόδου παραμένει. Βαφτίζετε "αλληλεγγύη" το διαμοιρασμό των απελάσεων και της καταστολής στα κράτη - μέλη.

Η ΕΕ οδηγεί μαζικά τα θύματα των δικών της ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην εξής fast track μαζική διαδικασία: Ξεδιάλεγμα, κράτηση και απέλαση, κατά παράβαση ακόμη και αυτής της εξατομικευμένης αίτησης ασύλου, και με τη Frontex σε ρόλο δεσμοφύλακα. Κι όσοι καταφέρνουν και περνούν τη διαδικασία, θα είναι τα "ταλέντα" προς φθηνή εκμετάλλευση από τους ομίλους.

Το πακέτο είναι απαράδεκτο και πρέπει να αποσυρθεί. Εμείς λέμε να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots. Αμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, στην ηπειρωτική Ελλάδα για προσωρινή ανθρώπινη φιλοξενία, προκειμένου να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους με αναγνώριση του δικαιώματος να καταθέσουν εκεί αιτήσεις ασύλου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ