ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ
Μαχητικές συγκεντρώσεις σε Παλαμά και Πλατύκαμπο

Παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα μετά τη συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό, που δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση στα δίκαια αιτήματά τους

Αγρότες με τα τρακτέρ τους στον Πλατύκαμπο της Λάρισας

INTIME NEWS

Αγρότες με τα τρακτέρ τους στον Πλατύκαμπο της Λάρισας
Δυναμικά συλλαλητήρια με δεκάδες τρακτέρ έγιναν τη Δευτέρα στον Παλαμά και στον Κόμβο Πλατυκάμπου - Αγιάς από τους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας και της Λάρισας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού στο βαμβάκι.

Με αυτόν τον τρόπο δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν, καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης, όχι μόνο δικιά τους, αλλά και των οικογενειών τους, αν σκεφτεί κανείς ότι φέτος οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι σε ποσοστό 20%. Χαρακτηριστικό είναι πως τη φετινή χρονιά οι εκκοκκιστές αναμένεται να πληρώσουν κάτω από 0,40 ευρώ το κιλό!

Τα βασικά αιτήματα ήταν οι κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα για να ζουν οι αγρότες, η άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος και σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται σε μείωση των τιμών και σε ζημιές στην παραγωγή που γίνονται χωρίς να υπάρχει ευθύνη των παραγωγών, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Στη συγκέντρωση του Παλαμά μίλησαν ο Σωτήρης Γιαννακός, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, και ο Αρης Πολυγένης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, οι οποίοι κάλεσαν τους αγρότες να συνεχίσουν τον αγώνα γιατί μόνο έτσι μπορούν να πιέσουν κυβέρνηση και εκκοκκιστές.

Μεταξύ άλλων, τόνισαν πως με την κινητοποίηση αυτή «στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση που κάνει πλάτες στους εκκοκκιστές, πως θα μας έχουν απέναντι, είναι οι αντίπαλοί μας» και συμπλήρωσε πως «έχουμε τη θέληση, έχουμε τον τρόπο να αποδείξουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας και θα το διεκδικήσουμε με κάθε κόστος και με κάθε θυσία».

Συνάντηση στο υπουργείο

Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά και Πλατυκάμπου είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα. Σε αυτήν ο υφυπουργός δήλωσε υποκριτικά ότι «η κυβέρνηση συμμερίζεται τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών».

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών εξέφρασαν την άποψη ότι η αναγνώριση των προβλημάτων, από την πλευρά του υφυπουργού, δεν αποτελεί λύση. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου χωριών του πρώην δήμου Πλατυκάμπου, Αλέξανδρος Λαχανάς, τόνισε ότι «η παραπομπή στο μέλλον για περαιτέρω συζήτηση με τον υπουργό δεν δημιουργεί επί της ουσίας αποτελέσματα».

«Εχουμε χάσει πάνω από 20% του εισοδήματός μας και γι' αυτό η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο», ανέφερε από την πλευρά του ο γραμματέας της Ενωτικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, και συνέχισε λέγοντας: «Οπως και πέρυσι, τα εκκοκκιστήρια μας κλέβουνε λόγω ποιότητας περί τα 10 λεπτά/κιλό».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, είπε ότι «το πρόβλημα είναι ότι φέτος ακούγονται τιμές μειωμένες σε σχέση με πέρσι σε ποσοστό 20%». Αναφορικά με τον τρόπο αποτίμησης της υγρασίας, που ο υφυπουργός παρέπεμψε στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), ανέφερε ότι «οι εκάστοτε Διεπαγγελματικές στη χώρα μας λειτουργούν υπέρ των μεταποιητών και όχι υπέρ των παραγωγών, οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται σε αυτές».

Με βάση τα παραπάνω οι εκπρόσωποι των αγροτών κάλεσαν σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς τα προβλήματα παραμένουν και θα οξυνθούν το επόμενο διάστημα. Αργά χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα Συνεταιρισμού στον Πλατύκαμπο, όπου έγινε ενημέρωση των παραγωγών για τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συζητήθηκαν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Αντίστοιχη σύσκεψη γίνεται σήμερα στις 8 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Παλαμά.

Αλλες αγροτικές κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ πραγματοποιεί σήμερα στις 11 π.μ. η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων ενάντια στις αυξήσεις τιμολογίων και την ιδιωτικοποίηση και καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να συμμετάσχουν μαζικά.

Επίσης, αύριο Πέμπτη ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί σε συγκέντρωση μπροστά στα Δικαστήρια Αιγίου στις 9 π.μ. ενάντια στο «αγροτοδικείο», που για μια ακόμη φορά στήνεται ενάντια σε αγρότες επειδή διεκδίκησαν αγωνιστικά την επίλυση των προβλημάτων τους.

Με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικής Σύλλογος απαιτεί να σταματήσουν άμεσα το αίσχος των «αγροτοδικείων» και οι διώξεις ενάντια σε αγρότες που μοναδικό τους «έγκλημα» είναι ότι βγήκαν στο δρόμο τον Γενάρη του 2017 «μαζί με χιλιάδες συναδέλφους πανελλαδικά, ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας ξεκληρίζουν, στην ΚΑΠ, στο τεράστιο κόστος παραγωγής, στις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων (...) Η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση είναι δικαίωμά μας που το έχουμε κατακτήσει με αγώνες, κανείς δεν μας το χάρισε και ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει πίσω».

Κινητοποιήσεις σε «Θριάσιο» και «Ευαγγελισμό»

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Θριάσιο», με απόφαση του Σωματείου τους και με αφορμή τα πρόσφατα απαράδεκτα περιστατικά επιθέσεων σε βάρος νοσηλεύτριας της Ορθοπεδικής Κλινικής και ειδικευόμενης γιατρού της Α' Παθολογικής.

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα αλλά προστίθενται στα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά επιθέσεων σε βάρος εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους, περιστατικά τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και σοβαρούς τραυματισμούς.

Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου, όπου οι εργαζόμενοι απαίτησαν: Να εξασφαλίζεται, με κρατική ευθύνη, πλήρης νομική στήριξη και κάλυψη στους εργαζόμενους που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Να ενισχυθούν η φύλαξη και ο φωτισμός του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένων του προαυλίου και του πάρκινγκ.

Οπως υπογραμμίζει το Σωματείο, οριστική λύση στο πρόβλημα της φύλαξης είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών, με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

  • Συγκέντρωση διοργανώνει και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μαζί με τη Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευόμενων Γιατρών, αύριο Πέμπτη στις 8 το πρωί έξω από τα ΤΕΠ, καλώντας τους ειδικευόμενους να συμμετάσχουν μαζικά.

Διεκδικούν την αύξηση - ανάπτυξη τμημάτων και κλινικών, την πλήρη στελέχωσή τους με γιατρούς, τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού ώστε να χορηγούν πλήρη ειδικότητα. Επίσης, κάλυψη των κενών θέσεων με απλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης, καμία εμπλοκή των ιδιωτών και των φαρμακευτικών εταιρειών στην εκπαίδευση των γιατρών, άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης για το logbook κ.ά.

  • Στο μεταξύ, ανοιχτή σύσκεψη με αίτημα να δημιουργηθεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Νέα Πέραμο και να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων με μόνιμο προσωπικό, για να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία, συνδιοργανώνουν το Σωματείο Εργαζομένων Nοσοκομείου «Θριάσιο» και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, αύριο Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Παλαιού Δημαρχείου Νέας Περάμου.
Δεκαήμερο δράσης από τους συνταξιούχους

Πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ - ΤΕΕ, ΠΟΣΕΑ - ΕΤΕΑΠ, ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη 1 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Ηδη έχει οριστεί πανθεσσαλική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 3 Οκτώβρη, στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ.

«Συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία σταθερά. Τα προβλήματα που μας έχουν φορτώσει όλες οι κυβερνήσεις είναι εδώ. Ο νέος συσχετισμός που διαμορφώθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές, με την εναλλαγή μεταξύ των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση, αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση και το βάθεμα των αντεργατικών, αντιλαϊκών, αντισυνταξιουχικών πολιτικών που έχουμε γνωρίσει τα περασμένα χρόνια», σημειώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους.

Σήμερα η σύσκεψη της ΟΒΣΑ

Σε σύσκεψη καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ., στα γραφεία της (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).

Σε συνέχεια της πολύμορφης δράσης που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, η ΟΒΣΑ καλεί τα σωματεία «να οργανώσουμε την παρέμβασή μας σε ακόμα περισσότερους αυτοαπασχολούμενους». Απευθύνεται σε κάθε σωματείο και συνδικαλιστή «που μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα μαζί, αλλά καταλαβαίνουμε ότι δεν πάει άλλο» και τους καλεί να πάρουν μέρος στη σύσκεψη και να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα, το συντονισμό της δράσης τους, τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης.

Διαμαρτυρία για τις εξελίξεις στο ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΤΑΜΕΔΕ (Ενωση Συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων) καλεί τους συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ σε κινητοποίηση στα Δικαστήρια Ευελπίδων, σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., ενόψει της συζήτησης των νέων ασφαλιστικών μέτρων που άσκησαν οι νόθοι εργατοπατέρες συνδικαλιστές στους συνταξιούχους μηχανικούς ενάντια στη νόμιμη διοίκηση της Ενωσης που εξελέγη στις εκλογές του Απρίλη. Η νέα αγωγή έρχεται σε συνέχεια της αποτυχίας τους να εκδώσουν προσωρινή διαταγή ενάντια στη νόμιμη διοίκηση τον περασμένο Ιούνη.

Οπως τονίζει η διοίκηση του σωματείου, η κίνηση αυτή αποτελεί μια ακόμα απόπειρα του κυβερνητικού συνδικαλισμού να ανακόψει μέσω δικαστικής απόφασης την αγωνιστική πορεία που ακολουθεί πέντε μήνες τώρα η ΕΣΤΑΜΕΔΕ, συμμετέχοντας στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. «Θέλουν μέσω δικαστηρίων να νομιμοποιήσουν τη νόθα παραδιαδικασία "εκλογών" που πραγματοποίησαν την επομένη της ολοκλήρωσης των νόμιμων αρχαιρεσιών της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, χωρίς εκλεγμένη εφορευτική επιτροπή, με ανυπόγραφες και μη αριθμημένες καταστάσεις εικονικά ψηφισάντων. Η νέα προσφυγή των νόθων κυβερνητικών συνδικαλιστών δεν θα περάσει!», σημειώνεται χαρακτηριστικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ