ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Οργανωμένος παραλογισμός

1. Αφημένη στην πλήξη της, η δημοκρατία έχει ξεπέσει στη δύναμη της συνήθειας και ο πρόεδρός της λειτουργεί όπως ο τεχνικός του θεάτρου, που ανεβάζει και κατεβάζει την αυλαία μηχανικά. Δεν συνδέεται με τη ζωή μας, απλά παρακολουθούμε την πένθιμη πορεία της. Ούτε πρόκειται για μυστήριο, αλλά για το αποτέλεσμα μιας διαρκούς πολιτικής φθοράς και ανομίας. Ετσι φτάσαμε στη Χρυσή Αυγή και στη δολοφονία του Φύσσα, που ανήκει πλέον στην τάξη των μαρτύρων.

2. Η Χρυσή Αυγή διάλεξε τον Φύσσα, έναν νέο που έμπαινε στο μάτι γενικώς της Ακροδεξιάς, ένα πλάσμα ιδιαίτερο, που έγραφε στίχους καθώς μέσα του σχηματίζονταν οι αρχές της ιπποσύνης. Η απάθεια του κράτους και η γελοία παρουσία της Αστυνομίας επέτρεψαν στη Χρυσή Αυγή να «λύσει» τον δολοφόνο και να τον αμολήσει συνοδεία και άλλων σκυλιών. Ας μας φωτίσει εδώ ο Αντρέ Μαλρώ: «Σε αυτό το σκηνικό, ακόμα και ο φόβος συνθλιβόταν κάτω από ένα και μόνο ανεπανόρθωτο και απόλυτο: την αηδία».

3. Μετά περάσαμε στη δίκη και στον οργανωμένο παραλογισμό της μιας αναβολής μετά την άλλη. Αποδιωγμένη από τους νόμους της λογικής σκέψης, η Αστυνομία άρχισε να πουλάει τρέλα μέσα στο δικαστήριο και όλοι να παρακολουθούν με φρίκη την προσπάθεια απόκρυψης ακλόνητων στοιχείων. Ο εκφοβισμός των μαρτύρων κατηγορίας από θρασύδειλους χρυσαυγίτες, που προκαλούν κυρίως τη μητέρα του Φύσσα, συνεχίζονται και σήμερα.

4. Η γενικευμένη διαφθορά του κράτους πρέπει να μας καταστήσει αμείλικτους απέναντι στον Κυριάκο και τον Τσίπρα. Οποιαδήποτε άλλη φωνή υποταγής θα οδηγήσει στη ρητορική των καναλαρχών, στις «ευγενείς ψυχές» των αστών και στον μελίρρυτο κομψό λόγο της εκκλησίας! Οσο περνάει ο χρόνος, φουντώνει η αγανάκτηση του κόσμου, που δεν καταφέρνουν να του κλείσουν το στόμα. Η κατάσταση είναι ήδη επικίνδυνα τεταμένη και καθόλου δεν είναι τυχαία η δήλωση του Μητσοτάκη για το πρόταγμα «νόμος και τάξη». Το σχέδιο αυτό χτυπά κατευθείαν τα δικαιώματα για τα οποία έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν γενιές ολόκληρες. Μας προκαταβάλλουν ξεπέφτοντας στη φτηνή διαφήμιση των σχεδίων τους, καθώς γνωρίζουν πως δεν θα μπορέσουν ούτε αυτοί να κυβερνήσουν.

5. Οι Συριζαίοι κυβερνούν με μια απάθεια χωρίς προηγούμενο. Την απάθεια αυτή την εκλαμβάνω ως μορφή βίας ενάντια στον πολίτη από ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ πίστη στους πολίτες. Τώρα, μπροστά στην πραγματικότητα που οι ίδιοι κατασκεύασαν, θα αναγκαστούν, για να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο τη γενική κατακραυγή, να είναι φειδωλοί στα ψέματά τους. Η επιλογή τους να συντονιστούν με τους Ευρωπαίους είναι πολιτική. Γι' αυτό χρησιμοποιούν σαν στήριγμα πολιτικούς δεύτερης διαλογής, όπως κάνουν οι Δεξιοί. Αν επιθυμούν να επιβιώσουν πολιτικά, οφείλουν να αφεθούν ολοκληρωτικά στους προστάτες τους - και καλά θα κάνουν.

6. Παραφράζοντας τον Μακιαβέλι - που διαχωρίζει την αιωνιότητα από την πραγματικότητα με αφορμή το μοντέλο του ελευθερωτή, που δικαίως δεν έχει έλεος, και του Δον Κιχώτη, που αρνείται ν' αντιμετωπίσει την πραγματικότητα - εμείς, σύντροφοι, αποβλέπουμε σ' εκείνη την πραγματικότητα που εμπεριέχει την αιωνιότητα.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογική διεκδίκηση!

Ανακοίνωση της ΚΝΕ προς τους πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές

Στο τέλος μας διαδρομής γεμάτης εμπόδια, δεκάδες χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές περιμένουν τις μέρες αυτές την έναρξη των μαθημάτων και της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, που ανοίγει ταυτόχρονα ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους. Η ΚΝΕ υποδέχεται τους πρωτοετείς σπουδαστές με μια ανακοίνωση - κάλεσμα για να συμμετέχουν κι εκείνοι στους συλλόγους τους, να δώσουν μάχη για τα δικαιώματά τους, να αναζητήσουν την αλήθεια, να γνωριστούν και να παλέψουν από κοινού με την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε καλωσορίζουμε στη σχολή σου!

Καλή αρχή!

Τόσο εσύ όσο και η οικογένειά σου κοπιάσατε και κάνατε μεγάλες θυσίες για να περάσεις στη νέα σου σχολή. Με την είσοδό σου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή σου, μια νέα πρόκληση.

Σίγουρα έχεις πολλά ερωτήματα και αγωνία για το τι θα συναντήσεις, για το αν η σχολή και τα μαθήματα θα έχουν ενδιαφέρον, αν θα σου δώσουν διέξοδο στη ζωή.

Δεν είναι παράλογο να έχεις και ερωτήματα για το μέλλον, για το αν θα καταφέρεις να τελειώσεις έγκαιρα, αν τελειώνοντας θα βρεις δουλειά. Ηδη βλέπεις τους δικούς σου να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Εχεις πείρα από το σχολείο για το πόσα έξοδα χρειάζονται για να σπουδάσει κάποιος.

Φρόντισε να πάρεις όση περισσότερη γνώση και εφόδια για το μέλλον μπορείς. Εχε όμως υπόψη ότι μόνο αυτό δεν φτάνει. Χρειάζεται και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου σου και οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες μαζί με τους συμφοιτητές σου και όλο το λαό, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται.

Εδωσες μάχη για να καταφέρεις να μπεις στη σχολή που επέλεξες!

Μάθε ποια είναι τα δικαιώματά σου και δώσε μάχη γι' αυτά!


Τα δικαιώματα που έχεις ξεκινώντας τη σχολή σου κατακτήθηκαν με αγώνες, όμως οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση προσπαθούν να τα πάρουν πίσω!

Διεκδίκησε δωρεάν βιβλία, συγγράμματα που να καλύπτουν όλη την ύλη, για να σπουδάσεις σωστά. Σήμερα, με βάση το νόμο, επιτρέπεται να παίρνουμε μόνο 1 βιβλίο σε κάθε μάθημα, που κάποιες φορές δεν καλύπτει όλη την ύλη και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε ή να φωτοτυπούμε άλλα βιβλία. Σε αρκετές σχολές ειδικά των ΤΕΙ δεν υπάρχουν καν βιβλία!

Διεκδίκησε επαρκή κρατική χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, ώστε να σου παρέχουν ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση!! Θα συναντήσεις τεράστιες ελλείψεις και κενά ακόμη και στα στοιχειώδη, γιατί τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση όσο και η προηγούμενη μείωσαν κατά 80% τους προϋπολογισμούς και "κούρεψαν" 2 φορές τα αποθεματικά των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, οδηγώντας τα σε οικονομικό στραγγαλισμό.

Διεκδίκησε δωρεάν αναλώσιμα. Πιθανά να σου ζητήσουν να τα αγοράσεις. Διεκδίκησέ τα!

Διεκδίκησε δωρεάν καθημερινή ποιοτική σίτιση στο εστιατόριο της σχολής. Αυτό συνεχώς προσπαθούν να το περιορίσουν. Μην το επιτρέψεις!

Ενώ δικαιούσαι δωρεάν στέγαση, τα δωμάτια στις φοιτητικές εστίες είναι ελάχιστα. Διεκδίκησε να φτιαχτούν νέες εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες και μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου!

Διεκδίκησε πάσο για μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακόμα όμως κι έτσι, τα έξοδα για τις μεταφορές σου είναι μεγάλα, αν προσθέσεις τα εισιτήρια για τα αστικά ΜΜΜ, με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ ή τα πλοία που πιθανά χρειάζεσαι. Διεκδίκησε δωρεάν μεταφορές για όσο σπουδάζεις!

Διεκδίκησε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τη σχολή σου.

Πιθανά να αναγκαστείς να πιάσεις δουλειά παράλληλα με τις σπουδές, ακόμα και από το πρώτο έτος, για να τα βγάλεις πέρα. Διεκδίκησε μέτρα διευκόλυνσης, όπως πρόσθετες εξεταστικές περιόδους, άδειες με αποδοχές στις εξεταστικές, ειδικά ωράρια μαθημάτων. Να μη διαγραφεί κανείς που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Με τη συμμετοχή όλων στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, που είναι η συλλογική οργάνωση των φοιτητών και των σπουδαστών σε κάθε τμήμα ή σχολή, μπορούμε να δυναμώσουμε τον οργανωμένο αγώνα για δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα και επιστήμη που θα υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του. Γιατί ο καθένας μόνος του είμαστε χαμένοι από χέρι, η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογική διεκδίκηση!

Πάρε θέση ώστε να αποκτήσουν οι σύλλογοί μας αγωνιστικό προσανατολισμό, ώστε ο αγώνας των φοιτητών και των σπουδαστών να συναντηθεί με τον αγώνα του λαού, για να πάρουμε την τύχη των σπουδών και της ζωής μας στα χέρια μας.

Ελα να γνωρίσεις την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας

Η ΚΝΕ είναι η Οργάνωση Νεολαίας του ΚΚΕ. Πρωτοστατεί σε όλους τους αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή.

Παλεύουμε για να ενώσουμε σε κοινό αγώνα όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, πιστεύοντας ότι δεν μας αξίζει η ανεργία, η μισή κακοπληρωμένη δουλειά, η υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, η μισή ζωή, η ταξική εκμετάλλευση. Δεν μας αξίζει το σύστημα όπου κουμάντο κάνουν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, για να ζουν οι λίγοι στη χλιδή και οι πολλοί στη φτώχεια και την ανέχεια.

Μέσα στις σχολές αγωνιζόμαστε για ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση, που αρμόζει στο σύγχρονο επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης γνώσης.

Για να σπουδάζουμε χωρίς δυσκολίες, δωρεάν, τα πτυχία μας να έχουν αντίκρισμα άμεσα στον τομέα στον οποίο σπουδάσαμε.

Για να είναι η επιστήμη στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι στην υπηρεσία του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Παλεύουμε για την πραγματική, ριζική αλλαγή προς όφελος του λαού και της νεολαίας, που μπορεί να έρθει μόνο με την επαναστατική ανατροπή του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος. Για τη νέα κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών, της πραγματικής ελευθερίας, την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου αναζήτησε την αλήθεια!

Απ' όσα θα ακούσεις, σκέψου, σύγκρινε ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος. Αντιμετώπισε τη γνώση και τη μόρφωση ως εφόδιο, ως δύναμη για να χτίσουμε "έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", μια κοινωνία που αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας.

Μην υποκύψεις στα μαθήματα συμβιβασμού, που είναι πολύμορφα και από πολλούς καλοθελητές, ότι ο αυριανός εργαζόμενος, ο επιστήμονας πρέπει να σκέφτεται τάχα την πάρτη του, να στηρίζει το σημερινό σάπιο σύστημα.

Μην προσβλέπεις σε σωτήρες. Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα. Ο συλλογικός αγώνας μπορεί να ανοίξει δρόμους για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει.

Μην αφήσεις τόπο να σταθούν οι φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τα τσιράκια των εκμεταλλευτών.

Μη δεχτείς "χάρες" που ζητάνε ανταλλάγματα. Διεκδίκησε ό,τι σου ανήκει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ