ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ
Μοναδικοί θησαυροί από την 90χρονη ζωή και δράση του ΚΚΕ

Από την 1η έως τις 31 Οκτώβρη, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας

Πάνω από 1.300 φωτογραφίες, κάθε μία και ένα πολύτιμο ντοκουμέντο, και μαζί με αυτές σπάνια αντικείμενα και ντοκουμέντα, θα παρουσιαστούν από την 1η του Οκτώβρη έως τις 31 του ίδιου μήνα στον όμορφο Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας, για να φωτίσουν την 90χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ.

Η έκθεση διοργανώνεται από την ΚΕ του Κόμματος και είναι μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του γιορτασμού για τα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ. Τα εκθέματα προέρχονται από το Αρχείο του ΚΚΕ και του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», ενώ ορισμένα από αυτά προσφέρθηκαν από τα προσωπικά αρχεία συντρόφων και φίλων. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 1 Οκτώβρη, στις 7 το βράδυ.

Ολόκληρη η έκθεση θα είναι μάρτυρας της 90χρονης αταλάντευτης προσφοράς του ΚΚΕ στο λαό. Προσφοράς γραμμένης με αγώνες, θυσίες και αίμα. Κάθε έκθεμα είναι και ένα αδιάψευστο στοιχείο που αποδεικνύει την καθοριστική συμβολή του Κόμματος στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, στην οργάνωση και ώθηση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Εξηγεί γιατί φέρει τη σφραγίδα του ΚΚΕ κάθε κατάκτηση της εργατικής τάξης. Η έκθεση αποτελεί ένα πρωτόγνωρο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός, ζωντανή απόδειξη ότι μπορούν να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Γιατί, μέσα από όλα τα μοναδικά εκθέματα, αυτό που τελικά αναδεικνύεται είναι η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

Ζωντανεύουν κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης

Από τις εργασίες για την προετοιμασία της έκθεσης
Από τις εργασίες για την προετοιμασία της έκθεσης
Χτες, για δεύτερη μέρα, συνεχιζόταν το «στήσιμο» της έκθεσης. Στην τεράστια αίθουσα του πολυχώρου, επικρατούσε «πυρετός» εργασιών, για να είναι όλα έτοιμα, στην εντέλεια και στην ώρα τους. Πάνω στα καλαίσθητα ταμπλό άρχισαν να «ζωντανεύουν» κορυφαίες στιγμές από την Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού λαϊκού κινήματος. Από τα πρώτα κιόλας ταμπλό που ήδη πήραν τη θέση τους, φαίνεται η δύσκολη, καλά μελετημένη δουλειά που έχει γίνει. Ολα είναι προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Από το φόντο των εκθεμάτων μέχρι και τα γράμματα στα κείμενα και τις λεζάντες.

Ηδη, μέσα στον πολυχώρο, δεσπόζει το ταμπλό που παρουσιάζει τα ντοκουμέντα - φωτογραφίες και έγγραφα - από την ίδρυση του ΚΚΕ. «17-23 Νοέμβρη 1919. Η ίδρυση του ΚΚΕ αποτέλεσε ποιοτική τομή στην ελληνική κοινωνία», αναγράφεται στην καλλίγραφη λεζάντα και το κείμενο συνεχίζει: «Δε δημιουργήθηκε ένα επιπλέον Κόμμα. Δημιουργήθηκε η ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική πορεία της εργατικής τάξης. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην ελληνική κοινωνία ένα Κόμμα που ανέγραφε στη σημαία του την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Λίγο πιο πέρα, έχει ήδη τοποθετηθεί και ένα από τα ταμπλό που αποτυπώνει τους αγώνες της εργατικής τάξης, με φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1920. Οπως αυτές της συγκέντρωσης καπνεργατών την Πρωτομαγιά του 1926 και από συλλαλητήριο στην Καβάλα. Τη θέση του έχει πάρει και ταμπλό από τους τόπους - κολαστήρια της εξορίας, με φωτογραφίες από το Μακρονήσι, το Τρίκερι, με γυναίκες εξόριστες στη Χίο.

Οι «ρίζες» και ο 90χρονος δρόμος

Αποψη από τα καλαίσθητα ταμπλό, που έχουν ήδη στηθεί και φιλοξενούν τα πολύτιμα ντοκουμέντα της έκθεσης
Αποψη από τα καλαίσθητα ταμπλό, που έχουν ήδη στηθεί και φιλοξενούν τα πολύτιμα ντοκουμέντα της έκθεσης
Αναρτημένα και μερικά από τα ταμπλό που αναφέρονται στις «ρίζες» του ΚΚΕ. Στο ένα αναγράφεται: «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από ουτοπία σε επιστήμη» και αποτυπώνεται μπροσούρα από την πρώτη έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Χρυσή λεζάντα στο δεύτερο: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Το τεράστιο ταμπλό είναι αφιερωμένο στην Α' Διεθνή (1864-1879). Εκεί «βρίσκεται» και πίνακας του Ευγένιου Ποτιέ, του εργάτη ποιητή, δημιουργού του Υμνου της Διεθνούς: «Εμπρός της Γης οι κολασμένοι». Κοντά και το ταμπλό της Παρισινής Κομμούνας, της πρώτης προλεταριακής επανάστασης, 18 Μάη 1871 έως 28 Μάη 1871.

Σε περίοπτη θέση, μόλις άρχισε να «στήνεται» το τεράστιο ταμπλό - αφιερωμένο στη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Το συνοδευτικό κείμενο αναφέρει: «Τη μεγαλύτερη εξέγερση των δούλων, με ηγέτη τον Σπάρτακο, τις εξεγέρσεις των χωρικών του Μεσαίωνα, τις λαμπρές αστικές επαναστάσεις με πρώτη τη Γαλλική, την Κομμούνα του Παρισιού, ακολούθησε ο Οκτώβρης. Η Επανάσταση, που ήταν το έναυσμα για την προοδευτική ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος». «Γεγονός κοσμοϊστορικό, το μεγαλύτερο του 20ού αιώνα που σφράγισε επί 10ετίες την πορεία της ανθρωπότητας, που σήμανε το άνοιγμα του δρόμου για το πέρασμα της ανθρωπότητας από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας».




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ