ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή διεθνής πρωτοβουλία του ΚΚ Ελλάδας και ΚΚ Τουρκίας

Το ΚΚ Ελλάδας και ΚΚ Τουρκίας, στα πλαίσια των σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης, που αναπτύσσουν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πάλη των δύο λαών, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις ενώσεις του, όπως το NATO και η ΕΕ, συνδιοργανώνουν διεθνή διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο 1η Οκτώβρη, με θέμα: «Οι εξελίξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και η νέα δυναμική της αντιιμπεριαλιστικής πάλης», στην οποία έχουν προσκληθεί κομμουνιστικά κόμματα και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις από διάφορες χώρες.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - πρόσκληση των δύο κομμάτων, αν η δεκαετία του '90 χαρακτηρίστηκε από την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες και από μια ολομέτωπη επίθεση του ιμπεριαλισμού, στα πρώτα χρόνια του νέου αιώνα, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, συναντούν ολοένα και μεγαλύτερη αντίσταση και δυσκολίες, διαφαίνονται ελπιδοφόρα σημάδια ανάτασης των λαών, σε όλο τον κόσμο, που θέτουν νέα καθήκοντα στα κομμουνιστικά, εργατικά και αντιιμπεριαλιστικά κόμματα και δυνάμεις.

Η πρωτοβουλία αυτή, θα είναι και η πρώτη ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ κομμουνιστικών κομμάτων, για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην ΕΕ μετά τα δημοψηφίσματα και τις προοπτικές που διαφαίνονται. Η συνάντηση αποτελεί επίσης και μια σημαντική παρέμβαση, καθώς πραγματοποιείται μόλις 2 μέρες πριν τη σύνοδο της ΕΕ, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Και τα δύο κόμματα έχουν χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα και αγωνίζονται ενάντιά της. Μάλιστα το Δεκέμβρη του 2004, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το ΚΚ Τουρκίας διοργάνωσε μεγάλες εκδηλώσεις ενάντια στην ΕΕ, όπου συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, οπότε και δόθηκε στη δημοσιότητα κοινό ανακοινωθέν των δύο κομμάτων, στο οποίο επισημαίνονταν η συνεργασία, αλληλεγγύη και αλληλοστήριξη των δύο κομμάτων, στον αγώνα τους ενάντια στην ΕΕ.

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα παραβρεθεί επίσης και θα χαιρετήσει, στη μαζική συγκέντρωση ενάντια στην ΕΕ που διοργανώνει το «Πατριωτικό Μέτωπο» - η μετωπική αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση που στηρίζει το ΚΚ Τουρκίας - την Κυριακή 2 Οκτώβρη στην Κωνσταντινούπολη.

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ»
Από το Λένινγκραντ στην Ανατολή!

Θεωρήθηκε η μεγαλύτερη και χειρότερη τραγωδία όλων των εποχών. Και ήταν. Ταυτόχρονα όμως, η πολιορκία του Λένινγκραντ από τα φασιστικά στρατεύματα που προσφέρει σήμερα ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» στο 3ο επεισόδιο της σειράς «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα», αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη απόδειξη του μεγαλείου που μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν είναι ενωμένος, αποφασισμένος και συνειδητοποιημένος.

Για 900 μέρες πολιορκούν οι ναζί τη μεγαλύτερη πόλη του ρώσικου βορρά. Αυτό που δεν υπολόγισαν ή υποτίμησαν (πράγμα που εκ του αποτελέσματος ήταν το ίδιο γι' αυτούς) ήταν πως το Λένινγκραντ αποτέλεσε τη «μήτρα» της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης! Χιλιάδες πέθαναν από το κρύο και την πείνα τον πρώτο μοιραίο χειμώνα της πολιορκίας. Οι ζωντανοί έτρωγαν ό,τι μπορούσε να φαγωθεί και πολεμούσαν. Λαός και στρατός ήταν ένα. Ηταν ο Κόκκινος Στρατός! Αντεξαν πράγματα πολύ χειρότερα από την πείνα. Οπως τη δολοφονία πλήθους παιδιών και των συνοδών τους όταν τα φασιστικά αεροπλάνα βομβάρδισαν εν ψυχρώ το τρένο που τα μετέφερε μακριά από τον εφιάλτη. Αλλά ο λαός άντεξε. Οι ναζί δεν πάτησαν ποτέ στο Λένινγκραντ!

Η εποποιία όμως συνεχίζεται. Την επόμενη Κυριακή, στο 4ο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Στην Ανατολή» παρουσιάζεται ένα μοναδικό στην ιστορία επίτευγμα: η μεταφορά της βαριάς βιομηχανικής βάσης της ΕΣΣΔ μακριά από το ευρωπαϊκό τμήμα της, πίσω από τα Ουράλια, στην ασιατική Ρωσία, για να συνεχίζει να παράγει! Δεκάδες εργοστάσια αποσυναρμολογήθηκαν, φορτώθηκαν σε βαγόνια και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες πίσω από τα Ουράλια, στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία. Εκατοντάδες νοικοκυριά, εκατομμύρια εργάτες, με οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο, ξεκινούν μια καινούρια ζωή στις περιοχές της Σιβηρίας.

Πατριδογνωμόνιο
Εθελουσία καταδίκη σε καταναγκαστική ανεργία

Μπήκε, σ' αυτή τη φάση της αντιλαϊκής επίθεσης με το όνομα διαρθρωτικές αλλαγές, μπροστά η ...δημοφιλής Ολυμπιακή για να τραβήξει στην πραγματικότητα την προσοχή όλων μας από το συστηματοποιημένο ξεπούλημα όσης δημόσιας περιουσίας απέμεινε. Αλλά και να μην εστιαστεί η προσοχή στις χιλιάδες απολυμένους των Κεράνηδων και των Λαναράδων.

Συνάμα καλλιεργείται και η «εικόνα» των Ελλήνων πολιτών που «σώζονται» που «εξοικονομούν» χρήματα άμα εμφανιστεί ο τάδε ή ο δείνα ιδιώτης να ληστέψει το αγαθό της αερομεταφοράς που έτσι κι αλλιώς γίνεται απρόσιτο για τους πολλούς ή αναγκαστικώς πανάκριβο.

Απ' την άλλη, έρχονται οι συγχρονισμένου βηματισμού με το σύστημα συνδικαλιστές και στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα την ...εθελουσία έξοδο που τείνει να πάρει τη μορφή επιδημίας και να γενικεύσει την εντύπωση ότι: Η εργατική τάξη όχι απλώς δεν πάει στον Παράδεισο, όπως έλεγε και μια καλή ταινία προ 30ετίας, αλλά υπογράφει ευχαρίστως το εισιτήριό της για την καπιταλιστική κόλαση ή ζητιανεύει βίζα για το κολαστήριο της καταναγκαστικής ανεργίας.

Την ίδια ώρα οι ...Ευρωπαίοι αφεντάδες μας συζητούν κι απαιτούν γενίκευση της ολοκληρωτικής καταπάτησης των ατομικών δικαιωμάτων, θεωρώντας εξ ορισμού υπόπτους χρήζοντες παρακολούθησης (τηλέφωνα, κινητά, φαξ, αλληλογραφία εντός εκτός διαδικτύου, δημόσια έκφραση απόψεων, δηλαδή κυνήγι μαγισσών) όλους τους πολίτες των χωραφιών - αγορών τους.

Ομως το ζήτημα δεν είναι να διαπιστώνεται η βούληση των τρομοκρατημένων μπροστά στη μείωση των κερδών τους κεφαλαιοκρατών, ούτε ο εξοντωτικός των λαϊκών μαζών πανικός τους μπροστά στα άκρως χρήσιμα για τα συμφέροντά τους, φαινόμενα τύπου τυφώνων στις ΗΠΑ. Το ζήτημα είναι η αφύπνιση των σύγχρονων σκλάβων και η σύμπηξη μετώπου για την ανατροπή κάθε «διαρθρωτικής» πολιτικής.

Η αφύπνιση των μαζών αρχίζει από τους διπλανούς μας που ξενυχτάνε αγωνιούντες για τα «οφέλη» και τα «βάρη» της κάθε εθελουσίας εξόδου. Αρχίζει από την παραλυτική απελπισία των απολυμένων και την καταπονητική ανασφάλεια των πάμπολλων που αντιμετωπίζουν το δίλημμα που τους θέτει υποδειγματικά το αφεντικό, ενώ δεν είναι καν δίλημμα: «Αρπαξε τώρα το κόκαλο πριν βρεθείς χωρίς και αυτό». Κι έτσι έρχεται μετά κι η έντεχνη και καλοπληρωμένη δημοσκόπηση που λέει ότι οι εργαζόμενοι χωρίς το προνόμιο της σταθερής δουλιάς επιθυμούν να δουν τους άλλους εργαζόμενους της ίδιας τάξης να χάνουν κι αυτοί τ' αυγά και τα πασχάλια μπροστά στην εξουσία του πλουτοκράτη.

Η υπερπροβολή της εθελουσίας εξόδου ως «λύσης» είναι το προπέτασμα καπνού για τον κυνισμό του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Είναι η υφαρπαγή μιας συναίνεσης με το πιστόλι της απόλυσης και της ανεργίας κολλημένο στον κρόταφο.

Ομως ο σμπάρος έχει δυο τρυγόνια. Το άλλο είναι η καλλιέργεια της ψευδαίσθησης ότι ο εργαζόμενος που φεύγει στα 45 του, λόγου χάρη, με κάποια λεφτά στην τσέπη έχει μία μόνο «προοπτική»: Να μετατραπεί σε ...«επιχειρηματία». Κι ύστερα με την κατάλληλη προπαγάνδα τύπου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να πιστέψει ότι είναι το αξιοποιήσιμο «ανθρώπινο δυναμικό», που με «φαντασία» κι άλλα τέτοια θα γίνει γρήγορα αφεντικό σε δική του, όχι δουλιά, αλλά «επιχείρηση».

Μπροστά στο φάσμα της μακροχρόνιας ανεργίας και μάλιστα σε κρίσιμη και υψηλά παραγωγική ηλικία επιτείνει την ψευδαίσθηση ότι ο καλός ο δήμιος σου δίνει κεφάλαιο να ξεκινήσεις απ' την αρχή μια ζωή για να σου πάρει το κεφάλι σε ευθετότερο χρόνο. Η συναίνεση. Η εθελουσίαα. Η μείωση των κραδασμών από το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η μαζική κι οργανωμένη και ιδεολογικά υποστηριγμένη αντίδραση των εργαζομένων είναι διαφημιστικές καραμέλες ενός δηλητηριώδους σχεδιασμού. Είναι σαν την ουρά των Τεξανών που φεύγουν σαν τα εποχούμενα πονάκια απ' τον τυφώνα, πεθαίνοντας στους δρόμους χωρίς βενζίνη, για να... ζήσουν οι πετρελαιοπηγές με τις μικρότερες ζημιές και τα μέγιστα κέρδη...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ