ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαθαίνει την εμπλοκή που εγκυμονεί μόνο κινδύνους για τον λαό

Με τον John Sarbanes, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, συναντήθηκε χτες το πρωί στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης, ευχαριστώντας τον για τη «στήριξη και προώθηση των ελληνικών θέσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ».

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «κοινή διαπίστωση ήταν επίσης ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και κόμβο μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή». Και πώς αλλιώς, καθώς πριν μερικές μέρες ολοκληρώθηκε άλλη μια απόβαση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και κατόπιν προώθησή τους στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού για περικύκλωση της Ρωσίας, βάζοντας την περιοχή στο στόχαστρο της Μόσχας, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας. Επίσης, η ντόπια αστική τάξη επιδιώκει τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση λειτουργώντας ως μεταπράτης - διαμετακομιστής αμερικανικού LNG στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τονίστηκε τέλος ότι «οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο» και ότι «η στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών έχει ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό». Μια στοίχιση στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, που η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει ως ασπίδα τάχα στην τουρκική προκλητικότητα, την ώρα που καθημερινά αποδεικνύεται το ακριβώς αντίθετο.

Χαρακτηριστικά είναι τα προχτεσινά γεγονότα στο νότιο Αιγαίο, άλλο ένα δείγμα των κινδύνων ανάφλεξης και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων που κρύβουν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί και η εμπλοκή της χώρας σε αυτούς.

Θυμίζουμε ότι προχτές Τρίτη σημειώθηκε εμπλοκή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών ανατολικά της Καρπάθου, εντός ελληνικού FIR, με φόντο πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών, τα οποία έκαναν «επίδειξη δύναμης» απέναντι στη Ρωσία και στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, ενώ η Τουρκία δίνει τη δική της εκδοχή, υποστηρίζοντας πως ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν με τα ραντάρ τους τουρκικά F-16 που εκτελούσαν καθήκοντα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία αξιοποιεί την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ και των σχεδιασμών του στην περιοχή για να προβάλει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και ενώ εντείνεται το παζάρι για τα μερίδια της καπιταλιστικής «λείας» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, μιλώντας χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», είπε ότι το περιστατικό «είχε κάποια χαρακτηριστικά πρωτόγνωρα».

Στο μεταξύ η τουρκική Πολεμική Αεροπορία με μαχητικά F-16 προχώρησε ξανά σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα άλλες τρεις εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Χτες ο Γ. Οικονόμου έκανε ξανά λόγο για «νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού» από πλευράς Αγκυρας και υποστήριξε ότι «έχουμε αυξημένες απόπειρες για παράνομες ροές στη χώρα, και στον Εβρο και στα θαλάσσια σύνορα», παραπέμποντας και στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ προχτές για επέκταση του φράχτη σταδιακά σε όλο το μήκος του Εβρου ποταμού, συνολικά για ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα σε βάρος των κατατρεγμένων.

Στο μεταξύ με ανάρτησή του το ελληνικό ΥΠΕΞ χαιρέτισε τη χτεσινή «επέτειο ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», σπεύδοντας έξι μήνες μετά τη ρωσική εισβολή να επαναβεβαιώσει την «αλληλεγγύη» της Αθήνας στο Κίεβο. Παραπέρα, σε ανακοίνωσή του για «το ζήτημα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού στην Ζαπορίζια» το υπουργείο αναφέρει ότι «τυχόν διαρροή πυρηνικής ενέργειας σε συνέχεια των συγκρούσεων θα είχε καταστροφικές συνέπειες». Τονίζει δε ότι η κυβέρνηση «στηρίζει με τον πιο έντονο τρόπο την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων».


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξορμήσεις για τις εξελίξεις και τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών

Πυκνώνει η δραστηριότητα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μπροστά στις σημαντικές εξελίξεις της περιόδου και στον κυκεώνα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες, με την εντεινόμενη ακρίβεια και την εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας.

Χτες το πρωί δεκάδες κλιμάκια μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν σε κεντρικά σημεία του λεκανοπεδίου, έξω από σταθμούς του Μετρό, σε εμπορικούς δρόμους και αλλού, διακινώντας τον «Ριζοσπάστη» και το φυλλάδιο του Κόμματος για την Ενέργεια και το στράγγισμα του λαϊκού εισοδήματος, συζητώντας με εργαζόμενους που είτε μόλις γύρισαν από τις ολιγοήμερες διακοπές τους είτε δεν έκαναν καν. Προέβαλαν τις θέσεις του Κόμματος, οι οποίες αποτελούν απάντηση από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Με όλο και ευρύτερο κομμάτι κόσμου να διαπιστώνει τον «βαρύ» χειμώνα που επίκειται, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ ανέδειξαν την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος, για να μην πληρώσουν ξανά τα σπασμένα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Προέβαλαν επίσης τη σημασία να μην υπάρξει καμία προσμονή από τα διάφορα κυβερνητικά σενάρια που κατακλύζουν την επικαιρότητα, να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση και δράση, δίνοντας έτσι αγωνιστική απάντηση και στην παροχολογία που έχει ξεκινήσει ενόψει ΔΕΘ, όπου η κυβέρνηση ως συνήθως θα μοιράσει ψίχουλα που δεν δίνουν ανάσα από τα τεράστια προβλήματα της πλειοψηφίας.

Σε καταστήματα στην Καισαριανή
Σε καταστήματα στην Καισαριανή
Παράλληλα, μπροστά στη συζήτηση για τις υποκλοπές που ξεκινά στη Βουλή, επεσήμαναν ότι ο λαός δεν πρέπει να αποδεχτεί να γίνεται αντικείμενο παρακολούθησης από το εχθρικό αστικό κράτος, που τον έχει σταθερά στο στόχαστρο, αλλά να υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματά του στον δρόμο της σύγκρουσης με αυτό.

Ακόμα, απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στο 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οι εκδηλώσεις του οποίου θα κορυφωθούν στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», καθώς η μαζική συμμετοχή και η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του μπορούν να αποτελέσουν ξεχωριστό μήνυμα ελπίδας και αγωνιστικής ανάτασης για τη συνέχεια.

Οι Κομματικές Οργανώσεις συνεχίζουν το πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών τις επόμενες μέρες, ενώ προετοιμάζουν μεγάλη εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» στις 27 - 28 Αυγούστου, φιλοδοξώντας να φτάσουν σε χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και νεολαίους της Αττικής.


Σταθμός Μετρό «Αγ. Αντώνιος»
Σταθμός Μετρό «Αγ. Αντώνιος»


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ