ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ
Για άλλη μια φορά στο προσκήνιο η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας

Πλημμυρισμένοι δρόμοι σε Αττική, Χαλκιδική, Κοζάνη, ζημιές σε μαγαζιά και σπίτια

«Λίμνη» στον Διόνυσο

Eurokinissi

«Λίμνη» στον Διόνυσο
Καθώς και χτες συνεχίστηκαν οι έντονες βροχοπτώσεις σε όλη την χώρα, παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα με δρόμους - ποτάμια λόγω έλλειψης μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης, εγκλωβισμένους οδηγούς και κόσμο που ταλαιπωρήθηκε. Περισσότερο πλήγηκαν οι νότιες περιοχές της Αθήνας, το Κερατσίνι, όπου σημειώθηκε καθίζηση, η Σταμάτα και ο Διόνυσος, ενώ ανά χρονικά διαστήματα όλο το λεκανοπέδιο είχε πλημμυρισμένους δρόμους.

Σχολιάζοντας την κατάσταση η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Αθήνας του ΚΚΕ σημειώνει: «Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι των περιοχών του παραλιακού μετώπου πήραν μια γεύση από την "Αθηναϊκή Ριβιέρα"... Στις αρχές του καλοκαιριού έδωσαν μάχη με τις πυρκαγιές και τώρα με τη βροχή! Κεντρικοί δρόμοι όπως η Λεωφόρος Ποσειδώνος και η Λεωφόρος Βουλιαγμένης πλημμύρισαν, ακινητοποιώντας αμάξια, ενώ υπήρξαν και διακοπές ρεύματος στις περιοχές της Γλυφάδας, της Βούλας και της Βάρης.

Οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας για τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης βγάζουν μάτι! Την ίδια ώρα που τοπικές αρχές, κυβέρνηση και επενδυτές διαφημίζουν τον χορό δισεκατομμυρίων στην περιοχή μας, ο λαός για άλλη μια φορά παραμένει απροστάτευτος... Τα όποια μέτρα διαχείρισης δεν βάζουν στο επίκεντρο την προστασία του λαού, αλλά την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων. Ο πραγματικός ένοχος έχει όνομα. Είναι το σάπιο και βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που από κοινού υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!».

Καθίζηση δρόμου στο Κερατσίνι

Eurokinissi

Καθίζηση δρόμου στο Κερατσίνι
Στην τραγική κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα και τις ευθύνες κυβέρνησης, δημοτικής και περιφερειακής αρχής αναφέρεται με τη σειρά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δραπετσώνας - Κερατσινίου, τονίζοντας: «Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Περάματος αλλά και όσοι εργάζονται στην γύρω περιοχή ή περνάνε από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας για να πάνε στη δουλειά τους, στο γνωστό δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες σημείο προς το Ικόνιο ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστιους, επικίνδυνους χειμάρρους και πίδακες νερού.

Στο ίδιο έργο θεατές, λοιπόν, όλοι εμείς που βλέπουμε να ξαναπαίζεται ένα άθλιο έργο που στη λογική κόστους - οφέλους βάζει σε κίνδυνο τις ζωές μας, μιας και θεωρείται κόστος χωρίς όφελος η αντιπλημμυρική προστασία του λαού μας. Ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο σημείο, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια συμβαίνει ξανά και ξανά το ίδιο σκηνικό».

Εντονα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα

Εντονη βροχόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι έπληξαν και χτες περιοχές της νότιας Σιθωνίας, στη Χαλκιδική. Εξαιτίας της έντονης βροχής, στην Τορώνη δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια. Σημειώθηκε επίσης πτώση βράχων στο δίκτυο της Τορώνης, στον δρόμο προς το Πόρτο Κουφό. Προβλήματα παρουσιάστηκαν σε Σάρτη και Συκιά, ενώ υπήρχαν αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Σιθωνίας.

Στον Πολύγυρο τα νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς νερό, λόγω βλάβης που προκάλεσε η κακοκαιρία σε γεώτρηση. Στις περιοχές του Νοσοκομείου, του Δασαρχείου, του Αγίου Χριστοφόρου υπήρξε πολύωρη διακοπή νερού, η οποία αναμενόταν να αποκατασταθεί μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο δήμος Εορδαίας, στην ΠΕ Κοζάνης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν από την καταιγίδα που έπληξε το βράδυ της Δευτέρας την περιοχή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Δημοτική Ενότητα Αγίων Αναργύρων του δήμου Καστοριάς, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από την έντονη κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών.

Περιοδεία του ΚΚΕ στο Τρανόβαλτο Κοζάνης

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Γεωργακόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Σερβίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», περιόδευσε στην τοπική κοινότητα Τρανοβάλτου, όπου την Κυριακή 21/8 σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι κάτοικοι μετέφεραν την αγανάκτησή τους στην αντιπροσωπεία του Κόμματος. Εκαναν λόγο για ελλιπή προετοιμασία αλλά και ανύπαρκτα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης, με αποτέλεσμα να δουν τα μαγαζιά τους στην κεντρική πλατεία του χωριού να πλημμυρίζουν, με σοβαρές ζημιές σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν σε υπόγεια σπιτιών. Ταυτόχρονα, πολλά σημεία του οδικού δικτύου έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, που καθιστούν ακατάλληλη τη χρήση τους.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δήλωσε ότι θα αναδείξει το θέμα στην κατεύθυνση διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων.

Στην πόλη του Αγρινίου, από πτώση κολώνας της ΔΕΗ ακινητοποιήθηκε όχημα και εγκλωβίστηκαν δύο άτομα. Στην Καλαμπάκα, κεντρικοί δρόμοι βυθίστηκαν στο νερό, πλημμύρισαν ισόγεια καταστήματα και υπόγεια. Μεγάλες ζημιές καταγράφονται και πέριξ της πόλης, ενώ αιωνόβιος πλάτανος έσπασε και έκοψε στα δύο τον δρόμο προς Διάβα.

Τέλος, στη Σαντορίνη σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο λιμάνι και διακοπές ρεύματος.


ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
«Τρέμει το φυλλοκάρδι μας»

Με τον φόβο των πλημμυρικών φαινομένων και μοναδικό δήθεν μέτρο πρόληψης τα ...μηνύματα «ατομικής ευθύνης» της Πολιτικής Προστασίας ζουν οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, με την κατάσταση να γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια.

Η μικρής διάρκειας αλλά έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, να σημειωθούν πολύωρες διακοπές ρεύματος, κατολισθήσεις κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στα χωριά γύρω από τον Σπερχειό ποταμό στη Φθιώτιδα οι πλημμύρες γίνονται όλο και πιο συχνό φαινόμενο, χωρίς εδώ και δεκαετίες να έχει υλοποιηθεί οργανωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης. Στην ορεινή Ευρυτανία το οδικό δίκτυο γίνεται αδιάβατο σχεδόν μετά από κάθε βροχόπτωση.

Στο Ληλάντιο Πεδίο και τα Ψαχνά, δύο χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες δεν έχουν προχωρήσει αντιπλημμυρικά έργα, όπως και έργα αποκατάστασης των ζημιών που είχαν προκληθεί τότε. Για την αντιπλημμυρική προστασία στον Λήλαντα ποταμό δεν έχουν προχωρήσει μάλιστα ούτε οι μελέτες, με την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων να προχωράει σε νέα κινητοποίηση την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στη γέφυρα του Βασιλικού.

Να ενταθεί η διεκδίκηση έργων υποδομής

Την αγωνία και τον φόβο που βιώνει ο λαός της Βόρειας Εύβοιας μπροστά στον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων αποτυπώνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, τονίζοντας την ανάγκη να ενταθεί η διεκδίκηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

«Τέσσερα χρόνια μετά τις πλημμύρες του "Ζορμπά" και έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, το σύνολο των οικισμών του δήμου παραμένουν αθωράκιστοι και απροστάτευτοι σε περίπτωση βροχοπτώσεων.

Τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, τόσο στον ορεινό όγκο και τους κάμπους της περιοχής όσο και εντός των οικισμών, είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα!!!

Σε κάθε έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ τρέμει το φυλλοκάρδι μας, ζούμε μέσα στην αγωνία και την ανησυχία μήπως πνιγούμε...», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» και προσθέτει:

«Για όλη αυτή την κατάσταση όμως υπάρχει ένοχος. Είναι η πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια και την υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, οι δήμοι και η Περιφέρεια. Με τραγικό τρόπο καταλαβαίνουμε πως δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας μας. Ενώ γνωρίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποιούν έργα και υποδομές με κριτήριο την κερδοφορία και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Τα δελτία Τύπου της Περιφέρειας και η θλιβερή πραγματικότητα

Σχόλιο για τη διαρκή έκθεση των κατοίκων στα καιρικά φαινόμενα

Σε σχόλιό της για τα προβλήματα από τη βροχόπτωση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής σημειώνει:

«Στις 21/8 εκδόθηκε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής με τίτλο "Νέα εποχή για τη Λεωφόρο Ποσειδώνος με την ολοκλήρωση των εκτεταμένων παρεμβάσεων από την Περιφέρεια Αττικής". Σύμφωνα με δήλωση του περιφερειάρχη η οποία περιλαμβανόταν σε αυτό, η Ποσειδώνος "με ένα ολιστικό σχέδιο παρεμβάσεων μετατρέπεται σε έναν από τους πιο σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους της Αττικής (...) η μετακίνηση εκτός από αναγκαιότητα να μπορεί να είναι, θα τολμήσω να πω, και μια εμπειρία απόλαυσης". Λίγες μέρες μετά την έκδοση του δελτίου Τύπου, ένα κομμάτι του ...ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου μετατράπηκε σε λίμνη.

Με την πρώτη ισχυρή νεροποντή στα προοίμια του φθινοπώρου καταδείχθηκε το ότι οι κάτοικοι της Αττικής είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα, με την ουσιαστική έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, περιφερειακών διοικήσεων, αλλά και των δημοτικών αρχών που στηρίζουν αυτήν την πολιτική.

Μετά τις εικόνες ντροπής με τα "υποβρύχια λεωφορεία" του περσινού φθινοπώρου, οι κάτοικοι των δήμων του παραλιακού μετώπου πήραν άλλη μια γεύση από την "Αθηναϊκή Ριβιέρα" ...με ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Και όλα αυτά συνέβησαν σε έναν δρόμο - "ορόσημο" για το λεκανοπέδιο, σύμφωνα με τη διοίκηση της Περιφέρειας.

Βέβαια το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ! Τι να πει κανείς πραγματικά για την ντροπή στον κόμβο Πειραιώς και Χαμοστέρνας, και αυτό έργο της Περιφέρειας, που σε κάθε νεροποντή κλείνει. Πρόκειται για ένα έργο που σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε την 1/11/2016 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/4/2018. Από τότε όμως έχουν υπογραφεί δύο συμπληρωματικές συμβάσεις και έχουν δοθεί 9 παρατάσεις. Μετά από όλα αυτά και σύμφωνα με την 57/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, το έργο προσδιοριζόταν να ολοκληρωθεί στις 28/2/2021. Αραγε γιατί πλημμυρίζει το σημείο αυτό 16 μήνες μετά την υποτιθέμενη ολοκλήρωση του έργου;

Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών από την Εκδήλωση Πλημμυρών, με την επωνυμία "Δάρδανος", που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην 20ή Συνεδρίαση (27/10/2020) του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το συγκεκριμένο σχέδιο υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των εξαπτέρυγων της διοίκησης (Τζήμερος και χρυσαυγίτες).

Και από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η πρόληψη και η προστασία του λαού από τα φυσικά φαινόμενα δεν είναι πολυτέλεια, ούτε φυσικά και ατομική ευθύνη. Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες για να υπάρξει ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για την προστασία του λαού. Εμπόδιο μπαίνει η λογική του κόστους - οφέλους και οι προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται είναι αποσπασματικές και συνήθως μεταφέρουν το πρόβλημα σε μια άλλη περιοχή.

Ο λαός της Αττικής δεν έχει τίποτα να περιμένει από σωτήρες που δήθεν θα τα "λύσουν" όλα για αυτόν χωρίς αυτόν. Πλέον υπάρχει εμπειρία. Μόνη εγγύηση είναι ο δικός του οργανωμένος αγώνας για άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ