ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
Τώρα σωθήκαμε!

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ισραηλινή «NSO Group», που δημιούργησε και εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό με την επωνυμία «Pegasus», προχωράει σε «εσωτερική αναδιάρθρωση» και στο εξής δεν θα πουλάει το χαφιεδο-σύστημά της σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ! Από τον Νοέμβρη του 2021 είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη εταιρεία - με την άδεια του κράτους του Ισραήλ, αφού το «Pegasus» θεωρείται όπλο - έχει πουλήσει το λογισμικό σε κρατικές υπηρεσίες πολλών χωρών, ενώ δημοσιεύματα περιλαμβάνουν και την Ελλάδα στους πελάτες της «NSO Group». Στο έδαφος όμως των ανταγωνισμών που οξύνονται, υπήρξαν αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ότι η γενικευμένη χρήση του «έρχεται σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της χώρας», με αποτέλεσμα η ισραηλινή εταιρεία να επανεξετάσει την πολιτική της και να περιορίσει την πελατεία της μόνο εντός της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Οπότε τώρα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι: Ο χαφιές στα κινητά τηλέφωνα δεν συνιστά πια απειλή από κάποια κακόβουλη «εξωτερική» δύναμη, αλλά βρίσκεται κατ' αποκλειστικότητα στα σίγουρα χέρια του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεών του, που μας παρακολουθούν με ...καλές προθέσεις! Οσο για τους ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ, δεν θα μείνουν πίσω στη χρήση τέτοιων προηγμένων μηχανισμών υποκλοπής δεδομένων. Κράτη και μυστικές υπηρεσίες εξελίσσουν και διαθέτουν αντίστοιχο λογισμικό, που θεωρείται από τα πιο δραστικά «όπλα» στους ανταγωνισμούς μεταξύ καπιταλιστικών κρατών ή/και μονοπωλιακών ομίλων.

Οφέλη

Ξεπέρασαν τους εαυτούς τους τα «σαΐνια» της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων στην προσπάθειά τους να «χρυσώσουν το χάπι» για τις τεράστιες αυξήσεις που έρχονται στους λογαριασμούς ρεύματος. Πήραν λοιπόν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και ανακοίνωσαν «όφελος έως 80%» και «μηδενισμό αυξήσεων»! Τι λένε; Οτι κανονικά θα λήστευαν 100, αλλά τώρα θα ληστέψουν 20 κι αυτό είναι... όφελος 80 για τους εργαζόμενους! Αλλά κι αυτό το 80 - που καταλήγει στα ταμεία των ενεργειακών ομίλων - θα το πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι από την άλλη τσέπη, είτε μέσω της φορολογίας είτε με παλιά και νέα χαράτσια. Οπως αυτό για την «ενεργειακή ασφάλεια» το οποίο ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση, με την αύξηση των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Ακόμα κι αν αφαιρεθεί όμως από το κόστος της Ενέργειας η κρατική επιδότηση, η μέση αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας από τον Ιούλη μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2022 φτάνει το 350,8%! Αυτά είναι λοιπόν τα «οφέλη» της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, που ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έλεγαν ότι θα έριχνε τις τιμές, της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, που έχουν «κορόνα στο κεφάλι» τους, και της στρατηγικής για την «Ελλάδα - ενεργειακό κόμβο», από την οποία προσδοκά τόσα πολλά η αστική τάξη. Κι όσο ο καιρός περνάει, τόσο ...ανώτερα μαθηματικά θα πρέπει να επιστρατεύουν τα αστικά επιτελεία για να κρύβεται η αλήθεια, αλλά και η διέξοδος για τον λαό, που βρίσκεται στην αμφισβήτηση και στη σύγκρουση με τη στρατηγική της Ενέργειας - εμπόρευμα.

Βιτρίνα

Κυβέρνηση και αστικά επιτελεία πανηγυρίζουν τις μέρες αυτές για τους τζίρους στον τουρισμό, που αγγίζουν τα «ρεκόρ» του 2019. Για τους μεγαλοξενοδόχους βέβαια «είχε ο θεός» και όταν η τουριστική κίνηση είχε πέσει λόγω του κορονοϊού: Μόνο το 2021 πάνω από 800 εκατ. ευρώ δόθηκαν ως άμεση κρατική επιχορήγηση σε τουριστικές επιχειρήσεις, για να περιορίσουν τη χασούρα από τη μειωμένη κίνηση. Κι από κοντά πέφτουν τα στοιχεία για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, τον «τουρισμό υψηλού εισοδήματος» στα νησιά, αλλά και στην Αττική, με «αιχμή του δόρατος» την «Αθηναϊκή Ριβιέρα» και τα σχέδια για το Ελληνικό. Την ίδια ώρα, στη «βιτρίνα» του τουρισμού, Μύκονο και Σαντορίνη, με την πρώτη μπόρα οι καταστροφές είναι μεγάλες, ενώ στην παραλιακή στην Αθήνα ήθελες βάρκα για να περάσεις από τους κεντρικούς δρόμους, ελλείψει αντιπλημμυρικών έργων μόνιμων, αλλά και έκτακτων μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού. Το αστικό κράτος, ικανό να νομοθετεί το ένα πίσω από το άλλο τα μέτρα ενίσχυσης των ομίλων, «γαλαντόμο» όταν πρόκειται για επιδοτήσεις και προνόμια στο κεφάλαιο (με τον αναπτυξιακό νόμο της ΝΔ, που συμπληρώνει αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται να μοιράσει άλλα 150 εκατ. ευρώ στους μεγαλοξενοδόχους μέχρι το τέλος του 2022), είναι διαχρονικά «ανίκανο» και «αναρμόδιο» ακόμα και για τις στοιχειώδεις υποδομές που αφορούν στην προστασία του λαού, με αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά έργα. Κι εκεί όμως που η ανάγκη για υποδομές έρχεται στην επικαιρότητα, πάλι μπαίνει στο «ζύγι» του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο. Εν προκειμένω «για την προστασία των επενδύσεων στον τουρισμό», προμηνύοντας νέες καταστροφές και απώλειες για τον λαό.

Μια από τα ίδια

Την ίδια μέρα που η πολυδιαφημισμένη «Αθηναϊκή Ριβιέρα» πνιγόταν από τη νεροποντή, σε μια άλλη κοντινή περιοχή και συγκεκριμένα στη Δυτική Αττική, όπου λειτουργούν χιλιάδες επιχειρήσεις και παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού ΑΕΠ, ξέσπασε άλλη μια φωτιά σε μονάδα ανακύκλωσης στη Μάνδρα. Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν κι εδώ η συνηθισμένη: Από το γνωστό «112» στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους για να προστατευτούν από τους καπνούς. Και μπορεί το «112» να έχει τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής στη λίστα των ...αγαπημένων επαφών, αφού τα συμβάντα είναι επαναλαμβανόμενα, ο λαός όμως δεν πρέπει να δείξει κανέναν εφησυχασμό, καθώς επιβεβαιώνεται διαρκώς ο κίνδυνος ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης. Η περιοχή της Δυτικής Αττικής είναι μια «βραδυφλεγής βόμβα», με εύφλεκτα υλικά τη ρυπογόνα δραστηριότητα των εργοστασίων, την άναρχη χωροθέτηση, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας και πρόληψης, την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου προστασίας και εκκένωσης, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Αν προκύψει εκτεταμένος κίνδυνος, το «τρεχάτε ποδαράκια μου» που θα εκπέμψει το «112», δεν οδηγεί σε καμιά ασφαλή διέξοδο για τον λαό της Δυτικής Αττικής και όχι μόνο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1819 Πεθαίνει ο Βρετανός (Σκοτσέζος) εφευρέτης Τόμας Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος.

1826 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Αθήνα (εκτός από την Ακρόπολη). Αρχίζει η πολιορκία της Ακρόπολης, η οποία παραδόθηκε στις 5 Ιούνη 1827.

1867 Πεθαίνει ο Βρετανός φυσικός και χημικός Μάικλ Φαραντέι, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης χωρητικότητας πυκνωτή.

1908 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Ανρί Μπεκερέλ, ο οποίος ανακάλυψε τη ραδιενέργεια. Το 1903 βραβεύτηκε μαζί με το ζεύγος Κιουρί με το Νόμπελ Φυσικής, ενώ το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας.

1918 Γεννιέται ο Αμερικανός μαέστρος και συνθέτης Λέοναρντ Μπερνστάιν, απ' τους μεγαλύτερους διευθυντές ορχήστρας του 20ού αιώνα.

1929 Οι ανθρακωρύχοι της περιοχής Λουπένι της Ρουμανίας κατέρχονται σε απεργία. Η κυβέρνηση στέλνει εναντίον τους δυνάμεις του στρατού, οι οποίες ανοίγουν πυρ και σκοτώνουν 62 εργάτες. Τα ταξικά εργατικά συνδικάτα της Ελλάδας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

1931 Στη Βρετανία σχηματίζεται «εθνική κυβέρνηση» συνασπισμού για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, με πρωθυπουργό τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Ρ. Μακντόναλντ.

1940 Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία εντάσσονται στη Σοβιετική Ενωση.

1945 Η Σαϊγκόν κυριεύεται από τους Βιέτ Μιν. Την επόμενη μέρα, η Εθνική Επιτροπή Απελευθέρωσης του Βιετνάμ μετατρέπεται σε Προσωρινή Κυβέρνηση του Βιετνάμ.

1975 Σύμφωνα με έγγραφα που έρχονται στη δημοσιότητα, 36 αμερικανικές εταιρείες διέθεσαν 100 εκατομμύρια δολάρια στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας για δωροδοκίες Αμερικανών και ξένων πολιτικών. Μεταξύ αυτών, η «Exxon», η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση, διέθεσε 46 εκατομμύρια δολάρια και η «Lockheed» 22 εκατομμύρια.

1989 Μετά από ένα ταξίδι στο Διάστημα, που κράτησε δώδεκα χρόνια, το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ 2» πετάει πάνω από τα σύννεφα του γιγάντιου πλανήτη Ποσειδώνα και του δορυφόρου του Τρίτωνα, στέλνοντας στη Γη φωτογραφίες από βαλτώδεις περιοχές, παγωμένες λίμνες και κρατήρες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ