ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ούτε ένα ευρώ το ελαιόδεντρο

Με 95 λεπτά(!) το ελαιόδεντρο αποζημιώνει η κυβέρνηση τους αγρότες για τις καταστροφές που υπέστησαν από παγετό τον προηγούμενο Γενάρη. Η νέα πρόκληση των κυβερνώντων σε βάρος των αγροτών αποκαλύπτεται τώρα, καθώς άρχισαν να φτάνουν στους ενδιαφερόμενους οι επιταγές του ΕΛΓΑ. Οπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», ο Σπύρος Τσιοτινός - αγρότης από το Ζάρκο Τρικάλων, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» - παρέλαβε ήδη επιταγή 23,76 ευρώ, ως αποζημίωση για την ολοσχερή καταστροφή που υπέστησαν τα 25 ελαιόδεντρά του!!!

Η αισχρή αυτή κοροϊδία αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού τόσο καιρό σύσσωμοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, από τα τοπικά στελέχη μέχρι τα υπουργικά επιτελεία και τον ίδιο τον Κ. Σημίτη, διαβεβαίωναν τους αγρότες ότι «θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση» για τις ζημιές από τον παγετό...

Να σημειώσουμε ότι το αίτημα για δίκαιες αποζημιώσεις, εξαιτίας καταστροφών στις δεντροκαλλιέργειες, στην αμπελοκαλλιέργεια και στα κηπευτικά - αλλά και στην κτηνοτροφία - που προκάλεσε ο παγετός, ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα που πρόβαλαν οι αγρότες στη διάρκεια της μεγάλης κινητοποίησής τους τον περασμένο Φλεβάρη.

Ωστόσο, ο αγροτικός κόσμος δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της αγροτιάς είναι το Σάββατο 7 του Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, όπου θα «υποδεχτεί» τον πρωθυπουργό και τα μέλη μιας κυβέρνησης της ακρίβειας και της ανεργίας, του αγροτικού ξεκληρίσματος και της φτώχειας, του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας. Η πάλη θα συνεχιστεί με νομαρχιακά συλλαλητήρια.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ το ραντεβού της υποκρισίας

Associated Press

Αρχίζει αύριο 26 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ η Σύνοδος για τη Γη. Οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών, με πρώτο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, μαζί με τις καθιερωμένες πλέον υποκριτικές δηλώσεις τους για την αντιμετώπιση της φτώχειας στον πλανήτη, που τις ντύνουν με τα κοινότοπα περί προστασίας του περιβάλλοντος, καιροφυλακτούν πώς να φτωχύνουν ακόμα περισσότερο τους λαούς του κόσμου.

Απ' το Ρίο του 1992 μέχρι το Γιοχάνεσμπουργκ του 2002 δεν έχει αλλάξει τίποτε, όσον αφορά τη στάση και τη νοοτροπία κυβερνητικών αξιωματούχων των ισχυρών κυρίως χωρών σε κάθε γωνιά του πλανήτη... Οπως τότε στο Ρίο ο Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, έβαζε τρικλοποδιές σε διεθνείς συμφωνίες, π.χ. για την προστασία της βιοποικιλότητας, έτσι και σήμερα ο δεδηλωμένα απών Τζορτζ Μπους, ο νεότερος, θα διακηρύξει το «σεβασμό» του στο περιβάλλον, διατυμπανίζοντας προς όλους πως δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει σημαντικά κονδύλια, γιατί προέχουν... τα «εθνικά συμφέροντα» και η προστασία των ΗΠΑ απ' τη «διεθνή τρομοκρατία».

Υπό αυτό το «κλίμα», θα υπάρξουν και κάποιοι που θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για τις κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη, για την καταστροφή του περιβάλλοντος, για την αύξηση του αριθμού των εκατομμυρίων παιδιών που πεθαίνουν προτού κλείσουν τα πέντε τους χρόνια... Που θα μνημονεύσουν αμείλικτα στατιστικά στοιχεία που αναφέρουν πως είναι καλύτερα να είσαι αγελάδα στην Ευρώπη (το ημερήσιο κόστος διατροφής της ανέρχεται σε 2,8 δολάρια) παρά άνθρωπος στη Σιέρα Λεόνε ή σε μία απ' τις δεκάδες χώρες της Αφρικής και της Ασίας!

Η επικείμενη διεθνής διάσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ δε θα έχει άξονα την αγωνία για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας, αλλά την υποκρισία. Την υποκρισία όσων κερδοσκοπούν και εγκληματούν ανελέητα σε βάρος μας, μέχρι οι λαοί να ματαιώσουν, με τον αγώνα τους, τα σχέδιά τους...

Ξεπουλάνε τα «φιλέτα» του δημοσίου

Το νομοσχέδιο περί αποκρατικοποιήσεων που ολοκληρώνει τη μέχρι τώρα πορεία ξεπουλήματος του δημοσίου τομέα συζητήθηκε την Τρίτη στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής, με το ΚΚΕ να διατυπώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων, γιατί αυτή η πολιτική διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο στην κερδοφορία του σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας. Επισήμανε ότι «η πολιτική που ακολουθείται είναι επικίνδυνη, γιατί είναι βαθιά ταξική, είναι μια πολιτική που ξεπουλάει ό,τι απέμεινε στο δημόσιο».

Αναφερόμενος γενικότερα στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «πουλιέται το φιλέτο της ελληνικής βιομηχανίας που φτιάχτηκε με τα χρήματα του ελληνικού λαού: ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΕΛΒΟ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ». Ωστόσο, διευκρίνισε πως «αυτό δε σημαίνει ότι εμείς σήμερα υπερασπιζόμαστε αυτόν το δημόσιο τομέα που έφτιαξαν και στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», δηλαδή «ένα δημόσιο τομέα της μίζας, της ρεμούλας, του βολέματος και της γραφειοκρατίας». Και τόνισε, ότι τα λαϊκά συμφέροντα απαιτούν ένα δημόσιο τομέα «αξιοκρατικό, παραγωγικό με τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας στον έλεγχο του δημοσίου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε το γεγονός ότι σήμερα, ενώ ξεπουλιούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις παράλληλα «διογκώνεται το κατασταλτικό κράτος».

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Επίκαιρο άρθρο για το ζήτημα των συμμαχιών ως βασική πλευρά της στρατηγικής και τακτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος, με δεδομένη συνθετότητα της ταξικής διάρθρωσης και τις ποικίλες εκφράσεις της στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και εμπειρία από την πρακτική εφαρμογή της πολιτικής των συμμαχιών στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές (σελίδα 9)

Συνεχίζεται η αναπαραγωγή της πιο αντιδραστικής προπαγάνδας γύρω από την «υπόθεση τρομοκρατία», από τα επιτελεία της αστικής τάξης, η οποία ταυτίζει τη δράση κάθε ομάδας, όπως η «17Ν», κατασκευασμένης ή χρησιμοποιημένης από τις μυστικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστικών κρατών, με την επαναστατική βία και τοποθετεί τις ρίζες της στη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία, στρώνοντας το έδαφος για να εξαπολυθεί νέα, ακόμη πιο βάρβαρη, επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα (σελίδες 10 - 12)

Εύλογα ερωτήματα για τις τελικές επιδιώξεις της κυβέρνησης προκάλεσε η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι τα τρία φορολογικά νομοσχέδια που ετοιμάζονται - δηλαδή, για τη φορολογία μεταβιβάσεων ακινήτων, για τους άμεσους και έμμεσους φόρους και τη φορολογία ακινήτων - θα κωδικοποιηθούν σε ένα ενιαίο τον Απρίλη του 2003, αν και μάλλον φαίνεται ως ταχτική συγκάλυψης του έντονου αντιλαϊκού χαρακτήρα της φορολογικής μεταρρύθμισης (σελίδα 14)

Εντείνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία και ο Αμερικάνος καθηγητής Οικονομικών Bradford Delong, διαπιστώνει ότι το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ, σήμερα, δεν είναι κατά 1-2% υψηλότερα αλλά κατά 3-4% χαμηλότερα της δυνάμει παραγωγής. Που σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία δεν αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές της να παράγει, γεγονός που δείχνει ότι δε φαίνεται να ανακάμπτει (σελίδα 14)

Αφιέρωμα στην τραγική για τον ελληνικό λαό επέτειο των 80 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Αύγουστο του 1922, τα ιστορικά γεγονότα της οποίας δίνουν χρήσιμα διδάγματα και για στη σημερινή εποχή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτήν (σελίδες 18 - 19)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ