ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
Σελ. /24
ΠΛΟΙΟ «BLUE HORIZON»
Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες ναυτεργάτες από έκρηξη στο μηχανοστάσιο

Eurokinissi

Ενας νεκρός ναυτεργάτης και τρεις τραυματίες - όλοι μηχανικοί - είναι ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε χτες στις 9.30 το πρωί στο μηχανοστάσιο του υπερήλικου και, όπως αποδείχθηκε, υποσυντήρητου ακτοπλοϊκού πλοίου «Blue Horizon», όταν αυτό βρισκόταν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Οπως επιβεβαιώνει και η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Attica Group» με σχετικό δελτίο Τύπου, το εργατικό δυστύχημα έγινε όταν «εκδηλώθηκε διαρροή ατμού στο μηχανοστάσιο» κατά τη «διάρκεια εργασιών συντήρησης». Με άλλα λόγια, έσκασε ο λέβητας του μηχανοστασίου.

Οι τέσσερις ναυτεργάτες διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μεταφέρθηκε ο 30χρονος Γ' μηχανικός, που έφερε πάνω από 85% εγκαύματα και τελικά έχασε τη ζωή του. Ενας ακόμα μηχανικός μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ, κυρίως για προληπτικούς λόγους, ενώ συνολικά οι τρεις τραυματίες ναυτεργάτες φέρουν πιο ελαφριά εγκαύματα.

Το πλοίο, με έτος κατασκευής το 1987, είχε δέσει τα ξημερώματα στο λιμάνι του Ηρακλείου προερχόμενο από Πειραιά.

Καταγγελία από τα ναυτεργατικά σωματεία

Οπως καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ με ανακοίνωσή τους για το νέο εργατικό δυστύχημα, «στα πρόσθετα προνόμια που συνέχισε και η κυβέρνηση της ΝΔ με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου την περίοδο της πανδημίας» προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο «ήταν και η παράταση του χρόνου λήξης των πιστοποιητικών ασφαλείας των πλοίων».

«Το αποτέλεσμα είναι στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών να υπονομεύονται οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι των πλοίων, να θυσιάζεται η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, ενώ η πλειοψηφία των καραβιών στην ακτοπλοΐα είναι υπερήλικα και υποσυντήρητα».

Να σημειωθεί ακόμα ότι κατά απαίτηση των εφοπλιστών, η κυβέρνηση με ΠΝΠ που εξέδωσε τον Απρίλη έδωσε το «OK» στις ακτοπλοϊκές εταιρείες να δρομολογήσουν τα πλοία τους με τη χειμερινή οργανική σύνθεση (αριθμός και ειδικότητες πληρώματος), που είναι μειωμένη σε σχέση με τη θερινή οργανική σύνθεση κατά 50%, κι αυτό παρά το γεγονός ότι αύξησε έως και στο 85% την πληρότητα των πλοίων, υπονομεύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την προστασία της ζωής επιβατών και ναυτεργατών.

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία απαιτούν «την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του, για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την έκρηξη του λέβητα στο πλοίο, την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και αποζημίωση των τραυματισμένων ναυτεργατών», όπως και «να εξασφαλιστούν πλήρως οι κανόνες ασφαλούς λειτουργίας των μηχανημάτων του μηχανοστασίου και γενικότερα του πλοίου πριν από τον απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου». Για όλα αυτά ζητούν την έγγραφη ενημέρωσή τους.

Μέλη διοικήσεων των ταξικών σωματείων του Ηρακλείου και άλλοι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έσπευσαν στο πλοίο από την πρώτη στιγμή μετά το τραγικό εργατικό «ατύχημα». Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ αναδεικνύει τις ευθύνες κυβέρνησης και εφοπλιστών για την κατάσταση στα καράβια, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τα αιτήματα των ναυτεργατικών σωματείων.

Εισροή υδάτων στο «Εξπρές Πήγασος»

Στο μεταξύ, επιπρόσθετη απόδειξη της εκρηκτικής κατάστασης που έχουν διαμορφώσει κυβέρνηση και εφοπλιστές στην ακτοπλοΐα αποτελεί και η εισροή υδάτων που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο πλοίο «Εξπρές Πήγασος» - με έτος κατασκευής το 1977 - λίγο πριν καταπλεύσει στο λιμάνι της Κάσου, με 49 ναυτεργάτες πλήρωμα και 42 επιβάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισροή υδάτων προήλθε από ρήγμα που δημιουργήθηκε στην πλώρη του πλοίου μετά από πρόσκρουσή του σε ξέρα. Από το υπουργείο Ναυτιλίας μέχρι και αργά χτες το απόγευμα δεν υπήρχε επιβεβαίωση για πρόσκρουση του πλοίου, ενώ άλλες πληροφορίες δεν απέκλεισαν η εισροή υδάτων να οφείλεται σε παλαιότητα των λαμαρινών.

Το πλοίο κατάφερε να δέσει στο λιμάνι της Κάσου και να αποβιβάσει τους επιβάτες. Εκτελούσε το δρομολόγιο από Σητεία για Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη, Ρόδο και επιστροφή.

Μάχη με τις φλόγες για τρίτη μέρα στη Μάνη

Aναζωπυρώθηκε χτες το απόγευμα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο σε δασική έκταση και χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λαγκαδά του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, και εξαπλώθηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο ανάμεσα σε Γύθειο και Αρεόπολη.

Για 3η μέρα λοιπόν χτες συνεχιζόταν η προσπάθεια της Πυροσβεστικής να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά. Το Σάββατο, όταν και ξέσπασε η πυρκαγιά, εκκενώθηκαν προληπτικά πέντε οικισμοί: Γέρμα, Δροσοπηγή, Βάχος, Σκαμνάκι και Νεοχώρι. Οι κάτοικοι στην Ανατολική Μάνη έμειναν ξάγρυπνοι, οι περισσότεροι στο δρόμο για να παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς, σε πλήρη εγρήγορση μήπως οι φλόγες πλησιάσουν στα σπίτια τους.

Επί τόπου χτες, μαζί με τις νέες ενισχύσεις που είχαν φτάσει στην περιοχή, επιχειρούσαν 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Στο σημείο συνέδραμαν δυνάμεις του στρατού και υδροφόρες ΟΤΑ. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί.

Μετά τη φωτιά στην Ανατολική Μάνη, που ξέσπασε με δεκάδες εστίες, και τη φωτιά στο Γεράκι, φωτιά ξέσπασε χτες και στην περιοχή της Πελλάνας, σε αγροτοδασική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Πελλάνα Λακωνίας. Για την κατάσβεση επιχείρησαν 16 πυροσβέστες, 6 οχήματα και 2 αεροπλάνα. Στο Γεράκι του δήμου Ευρώτα, σε δασική περιοχή μαινόταν το Σάββατο ακόμη μία πυρκαγιά στη Λακωνία. Στο σημείο επιχείρησαν 29 πυροσβέστες, με 1 πεζοπόρο τμήμα και 9 οχήματα. Τις προσπάθειες των επίγειων μέσων συνέδραμαν και 2 αεροσκάφη. Αλλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Μετόχι της Δημοτικής Ενότητας Λαρίσου, στη Δυτική Αχαΐα. Ουσιαστικά η φωτιά εξελισσόταν σε βαλτώδη περιοχή, όπου κοντά βρίσκεται θάλασσα, καίγοντας καλάμια.

Τέλος, φωτιά ξέσπασε χτες σε πλαγιά με ξηρά χόρτα στη Ροδόπολη Αττικής, κοντά στο νεκροταφείο. Λόγω του σημείου έγινε άμεσα μεγάλη κινητοποίηση από την Πυροσβεστική, που δεν επέτρεψε να πάρει επικίνδυνη έκταση η πυρκαγιά.

Διαμαρτυρία χτες για τις προσλήψεις αναπληρωτών

«Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών», «Μόρφωση, Υγεία, σταθερή δουλειά, καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολειά», απαίτησαν χτες το πρωί εκπαιδευτικοί με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, με αιχμή τα προβλήματα στους προσωρινούς πίνακες αναπληρωτών, όπου πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί κρίνονται αδίκως απορριπτέοι και αποκλείονται από την Εκπαίδευση για τα επόμενα τρία χρόνια. Για τη συντριπτική πλειοψηφία τους η απόρριψη προκύπτει από τεχνικά λάθη του συστήματος που τους εμφανίζει να μην έχουν πληρώσει το απαιτούμενο παράβολο των 3 ευρώ, ενώ το έχουν πληρώσει, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που στους πίνακες εμφανίζεται εντελώς λαθεμένη η μοριοδότησή τους.

Μιλάμε για ανθρώπους που δουλεύουν εδώ και πάνω από δέκα χρόνια στην Εκπαίδευση, γυρίζοντας απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα, ανθρώπους με οικογένειες, που πετιούνται ξαφνικά στην ανεργία χωρίς δική τους υπαιτιότητα, όχι γιατί δεν έχουν τα προσόντα αλλά για τεχνικά λάθη του συστήματος! Παράλληλα, πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που κατρακυλούν χιλιάδες θέσεις στους πίνακες λόγω του νέου νόμου για τις προσλήψεις, που τσακίζει την προϋπηρεσία. Τον νόμο αυτό τον ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον υλοποιεί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, τις ευθύνες των οποίων κατήγγειλαν οι εκπαιδευτικοί.

Τη χτεσινή κινητοποίηση είχε καλέσει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών και τη στήριξαν πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία.

Αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών, απαιτώντας: «Κανένας συνάδελφος απολυμένος, κανένας εκτός πινάκων. Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές, σε μία φάση! Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Καμία τάξη πάνω από 15 μαθητές. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία!».

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, αποποιήθηκαν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν δέχτηκαν τα λάθη και τα τεχνικά προβλήματα του συστήματος, ενώ εξέφρασαν αόριστα την εκτίμηση ότι όσοι έχουν πληρώσει το παράβολο με κάποιο τρόπο θα δικαιωθούν, επιχειρώντας έτσι να διαχωρίσουν τους αναπληρωτές που δουλεύουν χρόνια στην Εκπαίδευση και πετιούνται εκτός πινάκων.

Σήμερα, αντιπροσωπεία των απορριφθέντων εκπαιδευτικών θα έχει εκ νέου συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες

Ελεύθεροι, με εντολή εισαγγελέα, αφέθηκαν οι 13 συλληφθέντες κατά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο νεοκλασικό κτίριο της κατάληψης «Libertatia», επί της λεωφόρου Στρατού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση της νομοθεσίας περί πολιτιστικής κληρονομιάς και δομημένου περιβάλλοντος, όπως επίσης για απείθεια. Από την εισαγγελική αρχή ορίστηκε δικάσιμος και κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι.

Της αστυνομικής επιχείρησης προηγήθηκε καταγγελία για τέλεση παράνομων οικοδομικών εργασιών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μεγάλες και διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων και των εφοπλιστών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την έκρηξη στο πλοίο «Blue Horizon», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Η έκρηξη στον λέβητα του μηχανοστασίου του πλοίου "Blue Horizon", στο λιμάνι του Ηρακλείου, με έναν νεκρό ναυτεργάτη και τρεις τραυματίες, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη μακρά αλυσίδα των εργατικών δυστυχημάτων, σε συνθήκες έντασης της επιθετικότητας κυβέρνησης και εφοπλιστών. Η ζωή των εργατών της θάλασσας τίθεται σε αυξημένο κίνδυνο, για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι μεγάλες και διαχρονικές.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες των ναυτεργατικών σωματείων, που αποδεικνύουν πως δίπλα στα άλλα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία, με μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των καραβιών και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αποφάσισε την παράταση του χρόνου λήξης των πιστοποιητικών ασφαλείας των πλοίων, με άμεσες συνέπειες τη μείωση των επιθεωρήσεων και των ελέγχων στα πλοία.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και των υπηρεσιών της για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την έκρηξη, καθώς και την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των τραυματισμένων ναυτεργατών. Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την αξιοπλοΐα του Ε/Γ - Ο/Γ του πλοίου "Blue Horizon" πριν από τον απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ