ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Στήνουν παγίδες εγκλωβισμού του λαού με απάτες και ψευτοδιλήμματα

Με το πρωθυπουργικό διάγγελμα για την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια την περασμένη Τρίτη να δίνει τον τόνο, ξεδιπλώθηκαν την περασμένη βδομάδα αφενός η κυβερνητική προπαγάνδα με στόχο την καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών στο λαό για τη λεγόμενη «επόμενη μέρα», αφετέρου η προσπάθεια να ξαναζεσταθεί η δικομματική «σούπα» εγκλωβισμού του λαού, με ψευτοδιλήμματα όπως «πρόοδος - συντήρηση», «δεξιά - αντιδεξιά» κ.ο.κ.

«Μέτωπα» εξαπάτησης...

Μαζί με τις αυταπάτες και τη ρητορική περί «νέας εποχής» τα κυβερνητικά στελέχη ξανασέρβιραν τα πλαστά διλήμματα και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και τα δίπολα «πρόοδος - συντήρηση», «δεξιά - αντιδεξιά», καλώντας στη συγκρότηση ενός «προοδευτικού μετώπου», μιας συμμαχίας δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας (δυνάμεις από ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Αλλαγής κ.λπ.), που θα μπει ανάχωμα τάχα στην παλινόρθωση της «συντηρητικής, νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς» ΝΔ και θα ξεγράψει μια για «πάντα» τους «μνηστήρες» της «διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων».

Αλλά κι απ' την άλλη μπάντα, απ' την πλευρά της ΝΔ, επιχειρείται το στήσιμο ενός «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, με το οποίο φλερτάρουν και τμήματα της λεγόμενης «κεντροαριστεράς», που στο σύνολό της αξιώνει τη στήριξη του λαού στις επόμενες εκλογές για να παζαρέψει από καλύτερη θέση έναν αναβαθμισμένο ρόλο στα σχήματα διαχείρισης της επόμενης μέρας.

Τα «αντί-» μέτωπα, τα ψευτοδιλήμματα και των δύο πλευρών, είναι κούφια: Κανείς τους δεν αμφισβητεί το μνημονιακό πλαίσιο, που από κοινού διαμόρφωσαν τα προηγούμενα χρόνια με διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα. Κάθε άλλο, τσακώνονται για το ποιος μπορεί να το πάει ένα βήμα παραπέρα, να το εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά. Μαζί κρατάνε τη σημαία της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Μαζί στηρίζουν τα «ιερά και όσια» της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας, τα οποία τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Να ποια είναι η στρατηγική σύμπλευσή τους στα «μεγάλα» και «κρίσιμα» του κεφαλαίου. Και όσο η σύμπλευση αυτή στενεύει τα περιθώρια της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, τόσο αναζητούνται επιμέρους διαφορές ή σηκώνεται κουρνιαχτός για ζητήματα όπως η διαφθορά, προκειμένου να στήνεται το παιχνίδι εγκλωβισμού του λαού στην επιλογή που φαντάζει ως το μικρότερο κακό και να «βγαίνει λάδι» το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, η στρατηγική του κεφαλαίου, που από κοινού υπηρετούν οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα.

...και «διλήμματα» εχθρικά στο λαό

Την ίδια ώρα φουντώνει και ο προβληματισμός στα αστικά επιτελεία για το αν οι «υψηλοί τόνοι» που αξιοποιούνται για τον εγκλωβισμό του λαού συμβάλλουν ή τελικά υπονομεύουν την «πολιτική συναίνεση», που θεωρείται «όρος» για να προχωρήσει η στρατηγική του κεφαλαίου και να στρατευτεί ο λαός σε αυτή.

Χαρακτηριστική η συζήτηση που άνοιξε μέσα στην εβδομάδα από αστικά επιτελεία και ΜΜΕ που κάνοντας την τρίχα τριχιά, μίλησαν για «σκηνικό ακραίας πόλωσης» και «κηρύγματα μίσους», εστιάζοντας στο ότι η τακτική ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «δυναμιτίζει» τη «μεταμνημονιακή συναίνεση», δίνοντας έδαφος στο «λαϊκισμό». Το «φούσκωμα» αυτό - πέρα απ' το προφανές, να «τονώσει» δηλαδή τα ψόφια διλήμματα - απηχεί σίγουρα και βαθύτερους προβληματισμούς και ζητούμενα για την αστική τάξη.

Τους προβληματισμούς αυτούς αποτύπωσε μέσα στην εβδομάδα και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φ. Κουτεντάκης που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η πολιτική αντιπαράθεση «πέρα από τις εντυπώσεις» πρέπει να γίνεται «με γόνιμο τρόπο», προκειμένου τα κόμματα να έχουν «σκοπό να συνθέσουν κάτι», πως χρειάζεται «κάποια μίνιμουμ στοιχεία να είναι λίγο - πολύ συμφωνημένα μεταξύ των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων», και παρουσιάζοντας ως τέτοιο στοιχείο την «υπευθυνότητα στην οικονομική πολιτική».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και με δεδομένη τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων, κάθε άλλο παρά μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας όσα σημείωσε πριν μια εβδομάδα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Κύρτσος ότι επιτελεία στις Βρυξέλλες «διερευνούν το σενάριο» μετεκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Το έργο άλλωστε έχει παιχτεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, από τότε που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διαδέχονταν ως «το φως και το σκοτάδι» ο ένας τον άλλο, προτού συγκυβερνήσουν, ενώ μια εκδοχή του βλέπουμε και σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνά με ένα κομμάτι της «παλιάς» και «φθαρμένης» ΝΔ.

Οπως και να 'χει σε κάθε τους εκδοχή τα διλήμματα του αστικού πολιτικού συστήματος είναι διλήμματα εχθρικά προς το λαό. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, έχουν πείρα που μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν. Με τον αγώνα και τη δική τους συμμαχία, με συστράτευση με το ΚΚΕ, μπορούν να αχρηστεύσουν τις παγίδες που στήνονται και πάλι με σκοπό τον εγκλωβισμό τους, και να βάλουν τις βάσεις μιας πραγματικά νέας εποχής, όπου ο πλούτος που παράγουν θα κατευθύνεται για την ικανοποίηση των δικών τους και μόνο αναγκών.

ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ Ι ΚΑΙ ΙΙ ΤΗΣ «COSCO» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τα τσιράκια της εργοδοσίας μίλησαν «αντ' αυτής»...

Από ενημερωτική συγκέντρωση του σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ
Από ενημερωτική συγκέντρωση του σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ
Φαρδιά πλατιά την υπογραφή της εργοδοσίας έχει η ανακοίνωση με την οποία το «σωματείο» που έστησαν τα τσιράκια της εμφανίστηκε στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «Cosco» στον Πειραιά, την Παρασκευή 24/8, μέρα κατά την οποία προγραμματιζόταν η συνάντηση της εταιρείας με το σωματείο της ΕΝΕΔΕΠ, τους πραγματικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, για τη ΣΣΕ.

Θυμίζουμε ότι «Cosco» και εργολάβοι έκατσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή Σύμβασης μόνο μετά τον μαχητικό απεργιακό αγώνα των εργαζομένων τον περασμένο Μάη. Θυμίζουμε επίσης ότι την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις από τη Σύρο, υποκρινόμενος τον προστάτη των εργατικών δικαιωμάτων, απέναντι στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

Σε ανακοίνωσή του το εργοδοτικό μόρφωμα, που φτιάχτηκε μόλις πριν από λίγες μέρες, ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την πλειοψηφία των εργαζομένων και με επιστολή του στην εργοδοσία ζητάει να σταματήσει τη διαπραγμάτευση με την ΕΝΕΔΕΠ.

Επιβεβαιώνει και μ' αυτόν τον τρόπο ότι καθοδηγείται απευθείας από τα γραφεία των προϊσταμένων της πολυεθνικής και των εργολάβων, που κάνοντας χρήση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν απογειώσει την εκμετάλλευση στο λιμάνι, σαρώνοντας τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

Κι επειδή απέναντί τους βρήκαν την ΕΝΕΔΕΠ και τους εργαζόμενους μια γροθιά, τώρα ενεργοποιούν ό,τι πιο σάπιο έχουν στη δούλεψή τους, για να κάμψουν αγωνιστικές διαθέσεις και διεκδικήσεις, με απειλές και εκβιασμούς στους εργαζόμενους να εγγραφούν στο εργοδοτικό σωματείο.

Είναι μάλιστα τέτοιο το μίσος της εργοδοσίας για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, που επιτίθεται μέσω του εργοδοτικού σωματείου με ψέματα και συκοφαντίες τόσο στην ΕΝΕΔΕΠ, όσο και στα σωματεία του Πειραιά και ευρύτερα της Αττικής που στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα τους, δηλώνοντας καθαρά ότι «είμαστε απέναντι σε απεργιακές κινητοποιήσεις»!

Το ίδιο διατυμπανίζουν άλλωστε και στο καταστατικό τους, όπου το χέρι της εργοδοσίας έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του, γράφοντας στο άρθρο 17: «Προτού όμως κηρυχθεί η απεργία ή οποιαδήποτε μορφή αυτής, θα πρέπει να εξαντληθούν οι διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών»...

Κατά τ' άλλα, η ανακοίνωση βρίθει από διαπιστευτήρια στην πολυεθνική και τους εργολάβους, με χυδαία φρασεολογία που χρησιμοποιούσαν και οι χρυσαυγίτες στη Ζώνη, όπως «δεν θα επιτρέψουμε να βάλουμε σε ρίσκο τις δουλειές μας για να κάνουν κάποιοι κύριοι πολιτική καριέρα», «είμαστε αντίθετοι σε απεργιακές κινητοποιήσεις που καθοδηγούνται από κάποιους σωτήρες που έχουν διαλύσει τη χώρα και πολλές επιχειρήσεις» κ.ά.

Πατριδογνωμόνιο
Το δόγμα της φιέστας

Βγήκαμε λέει απ' τα μνημόνια και είμαστε κυριολεκτικά για τα πανηγύρια σε πολιτικό επίπεδο. Γιατί στο επικοινωνιακό κυριαρχούν εδώ και καιρό τερτίπια που θα μπορούσαν να βαφτιστούν «το δόγμα της φιέστας». Κοντολογίς, βγήκαμε - ακριβώς όμως - όπως οι εγκλωβισμένοι στο Μετρό κατά τη διάρκεια μιας τρίωρης διακοπής ρεύματος, που καμιά ΕΔΕ και καμιά έρευνα δεν πρόκειται να αποκαλύψουν την αιτία της. Στο μαύρο σκοτάδι, πατείς με πατώ σε, χωρίς μισό άνθρωπο να δείχνει έξοδο κινδύνου, χωρίς σχέδιο εκκένωσης, με κίνδυνο τραυματισμών τουλάχιστον και καπάκι μια συγγνώμη στη δυτική φόρμα του δελτίου Τύπου. Βγήκαμε απ' τα μνημόνια ακριβώς όπως οι εγκλωβισμένοι στο Μάτι, με μια αυθαίρετη γιγάντια απόσταση από τις ευθύνες, με ενοχές που μετατρέπονται σε ευκαιρίες και απανθρακωμένες ζωές, περιουσίες και πολυλογία για τη δηλητηριώδη φύση του καπιταλιστικού σκορπιού.

Η ΣΥΡΙΖΑίικη «έξοδος από τα μνημόνια» είναι μια εκφυλισμένη επιθεώρηση, γεμάτη οικονομικές βωμολοχίες και φτηνές μπαλαφάρες, την οποία δεν θα καταδέχονταν να ανεβάσουν ούτε τα χειρότερα ιδεολογικά μπουλούκια.

Το δόγμα της φιέστας, που εσχάτως αρχαιοπρεπίζει, μοιάζει με ξεθωριασμένη φωτοτυπία των δεξιών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, που από τη μεταπολίτευση έως τα σήμερα κινήθηκαν στην πιο απολίτιστη διαστροφή των λέξεων. Από το «δε δικαιούσθε δια να ομιλείτε» και το «μη πόλεμος» έως τις ΝΑΤΟικές «παράπλευρες απώλειες» και τον «διαβολικά καλό Τραμπ».

Το μυστικό του δόγματος κρύβεται στο κλισέ της λέξης «έξοδος», που δεν παραπέμπει ούτε στο Μεσολόγγι και τους ελεύθερους πολιορκημένους, που για την ώρα έχουν γλιτώσει από τον λογογραφικό οίστρο των πρωθυπουργικών εγκάτων, ούτε καν στο Πάσχα, που κρύβει την εβραϊκή έξοδο σε αναζήτηση της γης της επαγγελίας. Είναι ό,τι πιο κοντινό στην αλήθεια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛίτες, για να περιγράψουν την εξόδιο ακολουθία με την οποία ενταφιάζεται η ελληνική κοινωνία και πρωτίστως η εργατική τάξη για τα επόμενα ενενήντα εννιά χρόνια. Ο λαός λέει «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα». Τέτοια ήταν και για τον πρωθυπουργό, ντυμένο Οδυσσέα, όπως τα αγαλματάκια που πωλούνται στο Μοναστηράκι, made in China ή Korea, που πήρε αλά μπρατσέτα την καλή του, με στεγνωμένα τα δάκρυα από τη βραδιά του μεγάλου «οχιναι», όταν ο Αλέξης προβάριζε σ' ένα μαραθώνιο δεκαέξι ωρών την Οδύσσεια - μπρελόκ στο οποίο πέρασε τα κλειδιά της εξουσίας, και έγινε ο θυρωρός που τον έμαθαν όλοι. Αυτός που θέλησε να φωτίσει το μαύρο της ΕΡΤ, έστησε ένα ιδιωτικό στουντιάκι στην Ιθάκη, γύρισε το βιντεάκι του και μας το πέταξε με την ελπίδα να γίνει viral στο εγκεφαλικό YouTube των ψηφοφόρων.

Πάω στοίχημα πως αυτοί που τον επέλεξαν, για να τον χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη για το κυρίαρχο σύστημα στιγμή, τον έπεισαν ότι θα παίξει στην ελληνική τραγωδία το ρόλο «του από μηχανής αριστερού θεού». Και τους πίστεψε, και το πίστεψε κι έγινε ίδιος με την άβυσσο που έλεγε πως κοίταζε επίμονα, για να την φτύνει και να την ξορκίζει.

Το δόγμα της φιέστας είναι μια αξιοθρήνητη παράσταση που κρύβει την παγίδα, τη φάκα από την οποία τα ποντίκια βγαίνουν μόνο πεθαμένα. Δίνεται δήθεν δωρεάν. Ενίοτε σου δίνουν και επίδομα να την παρακολουθήσεις. Οταν πέσει η αυλαία και έρθει ο λογαριασμός, που σου πονάει τα χέρια περισσότερο κι απ' το χειροκρότημα, τότε το κόστος καταβάλλεται μόνο από όσους επιμένουν να το παίζουν θεατές.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ