ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Φτάνει πια με την αντιλαϊκή επίθεση και τα ψέματα - Ολοι στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ!

Μαζική εργατική - λαϊκή απάντηση με το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους

Στη μάχη μπαίνουν με αποφασιστικότητα συνδικάτα και μαζικοί φορείς για να δοθεί μαζική εργατική - λαϊκή απάντηση στην αντιλαϊκή κλιμάκωση και τα ψέματα που τη συνοδεύουν, στις κάλπικες προσδοκίες για τη «δίκαιη ανάπτυξη», η οποία φέρνει στο λαό ένταση της εκμετάλλευσης, φτώχεια και πολέμους.

Στόχος είναι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, που θα γίνει το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπως και το αντίστοιχο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 13 Σεπτέμβρη, να αποτελέσουν σταθμό για την ενίσχυση της πάλης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών, νεολαίας και γυναικών, για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών, κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να βγουν στο προσκήνιο οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Με σχέδιο δράσης παντού

Μέσα από την πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, αναδείχθηκε ότι ήδη μια σειρά εργατικά σωματεία και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και αγροτών προχωρούν σε σχεδιασμό της δουλειάς. Καθορίζουν διευρυμένες συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, ενώ προετοιμάζουν ειδικά υλικά για να ξεκινήσουν πανεξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, χωριά και γειτονιές, για να ανοίξει ουσιαστικά η συζήτηση για την απάντηση που πρέπει να δώσει ο εργαζόμενος λαός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, από Λαϊκές Επιτροπές, από τους αυτοαπασχολούμενους, την ΟΓΕ κ.λπ. Αναδείχθηκε ότι η «μεταμνημονιακή περίοδος» φέρνει νέες θυσίες για τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι στους κλάδους που ήδη έχουν μπει σε φάση ανάπτυξης (Τουρισμός, Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Μεταφορές κ.ά.), η μερική απασχόληση και η απληρωσιά σπάνε κόκαλα.

Ανακοινώθηκαν επίσης μια σειρά από κεντρικές δράσεις για το οξυμένο πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών.

Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και την εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

Μιλώντας εισηγητικά στη σύσκεψη, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στο εμπόριο ελπίδας και τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης, που θα κορυφωθούν στην πορεία προς τη ΔΕΘ, αλλά και στα πανηγύρια για το ρόλο που παίζει η κυβέρνηση στην προώθηση των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, με τις ΗΠΑ μάλιστα να είναι «τιμώμενη χώρα» στην 83η ΔΕΘ και τα αμερικανικά μονοπώλια να έχουν την τιμητική τους.

Οπως τόνισε, «το ελληνικό κεφάλαιο βλέπει ευκαιρίες στη μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό, εμπορικό και επικοινωνιακό κόμβο στην περιοχή. Οι ελληνικοί όμιλοι θέλουν να πάρουν μέρος σε μεγάλες δουλειές και επενδυτικά σχέδια, να ανοιχτούν σε νέες αγορές (δρόμοι, λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια, κ.λπ.). Για λογαριασμό αυτών των επενδύσεων τσακίζονται εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σπρώχνεται ο λαός μας σε επικίνδυνους δρόμους, σε δρόμους αποσταθεροποίησης, με ανυπολόγιστους κινδύνους για την ασφάλεια, την ελευθερία και την κυριαρχία του».

Επισημαίνοντας το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον των αμερικανικών μονοπωλίων, που θα εκφραστεί και με την παρουσία τους στη ΔΕΘ, ανέφερε ότι επιδιώκουν η Ελλάδα να αποτελέσει το έδαφος για τη διείσδυσή τους στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στην εντεινόμενη κυβερνητική προπαγάνδα για τα Εργασιακά, ο Λ. Στολτίδης σημείωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε κανένας εργαζόμενος να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, που τάζει λαγούς με πετραχήλια όσον αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό. Η "μεταμνημονιακή Ελλάδα" όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση, με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ».

«Λύση για μας», υπογράμμισε, «είναι ο ανυποχώρητος ταξικός, μαχητικός, μαζικός αγώνας. Μέσα από τα σωματεία, με οργανωμένη πάλη στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους. Κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Με αποδυνάμωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπηρετεί τα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και τις απάτες, αλλά και απέναντι στην τρομοκρατία και την καταστολή που συνοδεύει την πολιτική τους και αναπόφευκτα και την παρουσία τους στη ΔΕΘ, κάλεσε να μην χαθεί ούτε λεπτό μέχρι το συλλαλητήριο, «να σημάνει συναγερμός στα σωματεία, η δράση τους να πάρει χαρακτηριστικά μαζικά, με τρόπο που να καταφέρει να βάλει σε κίνηση κόσμο».

Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη

Στη σύσκεψη μίλησε επίσης ο Γιώργος Πέρρος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Οπως είπε, «το συλλαλητήριο στις 8 Σεπτέμβρη είναι η δική μας απάντηση, δεν είναι μια οποιαδήποτε διαδήλωση, και αυτό θα κριθεί από τη δράση των συνδικάτων. Θα πρέπει να συγκρουστούμε με δυσκολίες και αδυναμίες. Και θα κριθούμε όλοι μας από το πόσες δυνάμεις θα βάλουμε στη μάχη».

Το μεγάλο κεφάλαιο, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του δεν είναι εύκολος αντίπαλος, τόνισε, γι' αυτό χρειάζεται να μπουν στη μάχη όλες οι δυνάμεις, καλά εξοπλισμένες με επιχειρήματα που θα βοηθούν τον κόσμο να ξεπερνά τη σύγχυση, τις αυταπάτες:

«Να βοηθήσουμε μέσα από αυτήν τη δουλειά να μην χάνει η τάξη μας το ταξικό της κριτήριο. Δηλαδή το πώς κρίνει την κυβέρνηση, την εργοδοσία, τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις. Κυβέρνηση και ΝΔ συναγωνίζονται στο πώς καλύτερα θα υπηρετήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να τους ακολουθήσουν. Καμία εναλλαγή της κυβέρνησης δεν πρόκειται να τους δώσει διέξοδο. Να δημιουργήσουμε κλίμα ανάτασης της τάξης μας, κλίμα διεκδικητικό. Να απαιτήσουμε όλα μας τα δικαιώματα, τον πλούτο που παράγουμε, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Τέλος, αναφέρθηκε στον προδοτικό ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και την προσπάθειά του να χτυπήσει το ταξικό εργατικό κίνημα. Η απάντηση, τόνισε, πρέπει να είναι το δυνάμωμα των σωματείων, η μαζικοποίησή τους, η δημιουργία νέων σωματείων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, η είσοδος νέων δυνάμεων στην πάλη, που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ενάντια στον κοινό αντίπαλο

Τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ δίνουν επίσης σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και γυναικών.

Παίρνοντας το λόγο στη σύσκεψη προετοιμασίας, ο Δημήτρης Τομουσίδης από τον Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης τόνισε ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» δεν αφορά τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Οπως είπε, η «έξοδος από τα μνημόνια» δεν συνοδεύεται από κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, της φορολόγησης βάσει τεκμηρίων, ούτε του τέλους επιτηδεύματος, δεν αναιρεί το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας. Αντίθετα, η πολιτική και τα προγράμματα της κυβέρνησης και της ΕΕ υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων οδηγεί ακόμα πιο γρήγορα στο λουκέτο τους μικρούς και τους αυτοαπασχολούμενους.

Εκ μέρους της ΟΓΕ μίλησε η Σοφία Χατζηαστερίου, τονίζοντας ότι οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για ζωή με δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεδιπλώσουν πρόγραμμα δράσης με εξορμήσεις και παρεμβάσεις στις συνοικίες.

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο ετοιμάζουν παράλληλα μια σειρά αγροτικοί σύλλογοι. Ηδη σχετικά καλέσματα απευθύνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Λαγκαδά, Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Αλμυρού και Σούρπης.

Σύσκεψη σωματείων και φορέων στην Αττική

Συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 13/9

Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί τα εργατικά συνδικάτα και συνδικαλιστές της Αττικής καθώς και μαζικούς φορείς αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, συνταξιούχων, φοιτητών - σπουδαστών, σε πλατιά σύσκεψη, τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138 και Επαύλεως).

Η σύσκεψη έχει θέμα την οργάνωση της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 13 Σεπτέμβρη.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Προετοιμάζουν την απεργία στις 3 Σεπτέμβρη

Σε συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική ναυτεργατική απεργία τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη καλούν τους εργαζόμενους σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης, προχωρούν σε οργανωτική σύσκεψη την Τρίτη 28/8 στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Επίσης, τη μέρα της απεργίας έχουν ορίσει προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

«Ολοι στην οργάνωση και περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα, καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, στην υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Απαιτούμε και δυναμώνουμε τον διεκδικητικό αγώνα για:

-- Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

-- Κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.

-- Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.

-- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

-- Κανένα πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.

-- Κάτω οι φόροι - να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

-- Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

-- Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.

-- Απαιτούμε υποδομές εδώ και τώρα, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι. Απαιτούμε συνθήκες ζωής και δουλειάς με βάση την εποχή μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Εχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org