ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τεταμένο ξανά το κλίμα στο Στρατώνι Χαλκιδικής

Σε αποκλεισμό του κόμβου Στρατωνίου και του κόμβου των Πλανών προχώρησαν χτες οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, που βρίσκονται σε τρίμηνη διαθεσιμότητα με την απειλή της απόλυσης. Αίτημά τους είναι να συνεχιστούν οι εργασίες σε Σκουριές και Ολυμπιάδα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Πατώντας πάνω στην αγωνία τους για το μεροκάματο, η εργοδοσία προσπαθεί να πετύχει ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για αναστολή των εργασιών, λόγω παραβίασης περιβαλλοντικών όρων.

Από κοντά και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης στέλνει «αρνητικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές», την ώρα που η χώρα «χρειάζεται τέτοιας κλίμακας ξένες άμεσες επενδύσεις».

Ωστόσο, η ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων είναι στόχος και της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί πεδίο ισχυρών αντιθέσεων ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους, στις οποίες κυβέρνηση και εργοδοσία εμπλέκουν και τους εργαζόμενους.

Από αυτή τη σκοπιά, καθόλου τυχαία, οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδας κάνουν λόγο για απόφαση της κυβέρνησης που «μόνο πολιτικά μπορεί να ερμηνευτεί, αφού δε διαθέτει ουσιαστική τεκμηρίωση».

Στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης των εργαζομένων, η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγή των δύο προέδρων των Σωματείων Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων των Μεταλλείων Κασσάνδρας και Επιστημονικού Προσωπικού της «Ελληνικός Χρυσός».

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παρακώλυση συγκοινωνιών και αφέθηκαν ελεύθεροι. Το απόγευμα, ομάδα μεταλλωρύχων κλείστηκε στις στοές της Ολυμπιάδας.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε νέα μεγάλη κινητοποίηση στις Σκουριές, ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού. Επεισόδια σημειώθηκαν όταν μια ομάδα διαδηλωτών συνεπλάκη με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι δυνάμεις της ακινητοποίησαν ένα λεωφορείο, λίγο πριν την αποχώρησή του, στο οποίο επέβαιναν εβδομήντα οκτώ (78) άτομα (69 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων και 9 ημεδαποί) που συμμετείχαν στα επεισόδια και τους προσήγαγαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής.

Θυμίζουμε ότι παρέμβαση στις εξελίξεις αναφορικά με την «Ελληνικός Χρυσός» είχε κάνει η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της, σημείωνε ανάμεσα σε άλλα: «Για τους εργάτες των μεταλλείων δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που προτείνει το ΚΚΕ, δηλαδή ο ορυκτός πλούτος αποτελεί λαϊκή περιουσία και μόνο έτσι μπορεί να αξιοποιείται.

Η μεταλλευτική και εξορυκτική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται προς όφελος της ικανοποίησης των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού για την παραγωγή και τη μεταλλευτική βιομηχανία.

Μόνο τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να προστατευτούν ο τόπος και το περιβάλλον, η υγεία των κατοίκων της περιοχής, τα δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων».

Καραβάνια προσφύγων και μεταναστών φτάνουν στην Κεντρική Ευρώπη

Η ΠΓΔΜ αναγκάστηκε να ανοίξει τα σύνορα. Δηλώσεις από ιθύνοντες της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ

Αν και εξομαλύνθηκε σχετικά χτες η κατάσταση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με τους γύρω στους 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν που είχαν συρρεύσει στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ταυτόχρονα συνεχίζεται η ροή των κατατρεγμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, που «βγαίνουν» στα ελληνικά νησιά και συνεχίζουν το ταξίδι τους, με την ελπίδα να ξεκινήσουν μια καλύτερη ζωή σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Φυσικά, ο λόγος του ξεριζωμού τους είναι ότι οι ιμπεριαλιστές και η ΕΕ διαλύουν τις χώρες τους και τους καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανέχεια.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες (νέοι κυρίως και οικογένειες με παιδιά) που αντιμετώπισαν τις προηγούμενες μέρες την καταστολή με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ των αρχών της ΠΓΔΜ, που κατέβασε από την περασμένη Πέμπτη στρατό και αστυνομία, περνάνε μαζικά πλέον μετά το άνοιγμα των συνόρων, προς τη Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία. Το τρένο από τη Γευγελή μέχρι το Ταμπάνοβτσε στα σύνορα με τη Σερβία κοστίζει 10 ευρώ, τα λεωφορεία κυμαίνονται στα 12 ευρώ, ενώ για όσους διαθέτουν κάποια χρήματα, με ταξί χρεώνεται 120 ευρώ το δρομολόγιο.

Από τους πρόσφυγες αυτούς, αρκετές εκατοντάδες έχουν καταφέρει να φτάσουν στον κεντρικό σταθμό της ουγγρικής πρωτεύουσας, Βουδαπέστη, όπου έχουν κατασκηνώσει περιμένοντας νέα χαρτιά για να περάσουν στην Αυστρία. Πάντως, χτες, είχε προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς με τον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Μίτκο Τσάβκοφ, για να εξεταστεί το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τη Γενεύη όπου εδρεύει, περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες έφτασαν στη Σερβία τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, αφού διέσχισαν την ΠΓΔΜ. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημειώνει ότι οι μετανάστες αυτοί έφτασαν στη Σερβία αφού κατάφεραν να περάσουν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ και να πάρουν το τρένο στη Γευγελή. Αναφέρει, ακόμη, ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Αρχές της ΠΓΔΜ πως θα αφήσουν ανοιχτά τα σύνορά της για τους πρόσφυγες.

Η ΕΕ αντιμέτωπη με τις ευθύνες της

Τα καραβάνια των προσφύγων και μεταναστών έχουν θορυβήσει τις ηγεσίες των χωρών της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», σημειώνει ότι «δε χρειαζόμαστε μια νέα Σύνοδο Κορυφής. Τα κράτη - μέλη πρέπει να υιοθετήσουν τα ευρωπαϊκά μέτρα και να τα εφαρμόσουν στην επικράτειά τους». Επίσης, προσθέτει ότι η ΕΕ πρέπει να καταρτίσει ενιαίο κατάλογο «ασφαλών χωρών» προς τις οποίες θα μπορούν να επιστρέφονται οι μετανάστες, σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσουν οι πρόσφυγες που μπορούν να αιτηθούν ασύλου. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ και Φρ. Β. Σταϊνμάγιερ, με κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα «Allgemeine Zeitung». Μιλώντας για αξίες «αλληλεγγύης και ανθρωπισμού», ουσιαστικά ζητούν «δίκαιη κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη», «κοινή διαχείριση συνόρων». Σημειώνεται, επίσης, ότι «μακροπρόθεσμα μπορούμε να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας, μόνο όταν όσοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Πρέπει η επιστροφή να γίνει κεντρικό σημείο των σχέσεών μας με τις χώρες προέλευσης και να τους παρέχουμε τεχνική και οικονομική βοήθεια». Επίσης, ρίχνεται η ιδέα «χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ να θεωρούνται ασφαλείς και να τους παρέχεται κάποια βοήθεια». Ενώ για την ίδια τη Γερμανία, υπογραμμίζεται ότι «χρειάζεται μεταναστευτική νομοθεσία, που θα επιτρέπει νόμιμη άδεια εργασίας», προφανώς για να χρησιμοποιηθούν ως φτηνή εργατική δύναμη.

Στη Γερμανία και την πόλη Χαϊντενάου, το Σαββατοκύριακο έγιναν ρατσιστικές επιθέσεις σε κέντρο ασύλου προσφύγων, όπου ομάδες νεοναζί αντιδρούν για την εγκατάσταση του κέντρου. Εγιναν συγκρούσεις και με αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη και αντιρατσιστική αντιφασιστική συγκέντρωση.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ και η κυβέρνησή της τάχθηκαν κατά των βίαιων διαδηλώσεων. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ: «Η καγκελάριος και ολόκληρη η κυβέρνηση καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τη βία και την επιθετική ατμόσφαιρα απέναντι στους ξένους εκεί. Είναι αηδιαστικό το πώς ακροδεξιοί εξτρεμιστές και νεοναζί προσπαθούν να διαδώσουν το ηλίθιο μήνυμά τους για μίσος γύρω από ένα κέντρο ασύλου».

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο για το ζήτημα της μετανάστευσης, για να - υποτίθεται - «επιταχύνουν την παροχή βοήθειας για χιλιάδες πρόσφυγες με ενιαία απάντηση της Ευρώπης». Στην πραγματικότητα, αυτό που και οι δύο χώρες επιδιώκουν, είναι να μοιραστούν οι ξεριζωμένοι σε περισσότερες χώρες.

Η Μερκελ μίλησε για ανάγκη «να ιδρυθούν από φέτος κέντρα καταγραφής των μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία» και πρόσθεσε «κανένα από αυτά τα κέντρα, όπου θα διαχωρίζονταν οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα στο άσυλο από τους υπόλοιπους δεν έχει συγκροτηθεί μέχρι σήμερα μολονότι η ίδρυσή τους αποφασίστηκε στα τέλη Ιουνίου. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια καθυστέρηση». Ο Ολάντ, ζήτησε «μια ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες και τον αξιοπρεπή επαναπατρισμό εκείνων που περνούν παράνομα».

Επίσης, χαρακτηριστική της ανησυχίας των αστικών κυβερνήσεων της ΕΕ είναι η συνέντευξη του Ιταλού ΥΠΕΞ, Πάολο Τζεντιλόνι, στην εφημερίδα «Il messaggero», που ζητάει «κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος» και «ακύρωση των Συνθηκών του Δουβλίνου». Φυσικά, οι δηλώσεις αυτές δεν εκφράζουν κάποια ανθρωπιστική ευαισθησία, αλλά τη διάθεση της Ιταλίας (της ιταλικής αστικής τάξης), που είναι πύλη εισόδου των ξεριζωμένων ειδικά της Αφρικής, να μοιραστεί το κόστος της διαχείρισης του προβλήματος.

Στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα κλιμάκιο του ΚΚΕ

Τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών που λειτουργεί στην περιοχή του Ελαιώνα, επισκέφτηκε το απόγευμα της Δευτέρας κλιμάκιο της ΚΟ Αττικής, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας. Στο κλιμάκιο συμμετείχε η Λίνα Κροκίδη, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τη Δικαιοσύνη. Για τη λειτουργία του χώρου τούς ενημέρωσαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Β. Παπαδόπουλος και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, Αν. Βαρελάς.

Οι φιλοξενούμενοι στο κέντρο μετανάστες αγγίζουν πλέον τους 500, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το Αφγανιστάν, ενώ υπάρχουν και οικογένειες από τη Συρία. Μεγάλος είναι ο αριθμός των παιδιών όλων των ηλικιών, με τα πιο μικρά βρέφη να μετρούν λίγες μόλις μέρες ζωής, έχοντας γεννηθεί στη διάρκεια του ταξιδιού της προσφυγιάς των γονιών τους. Η ροή είναι συνεχής, ενώ, όπως υπολογίζουν οι αρμόδιοι, η χωρητικότητα του κέντρου, προκειμένου να τηρούνται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 άτομα.

Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ που βρίσκεται εγκατεστημένο στο χώρο, δέχεται καθημερινά περίπου 60 περιστατικά, με πιο συχνά τα κρούσματα ασθενειών όπως αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα και γαστρεντερίτιδα. Οσον αφορά τη σίτιση, τα υλικά προμηθεύει το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ τα γεύματα προετοιμάζει και διανέμει στο χώρο ο Ερυθρός Σταυρός.

Από τους αρμόδιους τονίστηκε ο προσωρινός χαρακτήρας της φιλοξενίας στο συγκεκριμένο κέντρο. Υπογραμμίστηκαν ακόμα τα προβλήματα που θα προκύψουν με τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών και την αύξηση των βροχοπτώσεων, λόγω της έλλειψης αποχετευτικού δικτύου και αγωγών ομβρίων στην περιοχή.

Μετά το τέλος της επίσκεψης, ο Νίκος Σοφιανός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία ενός κεντρικού σχεδιασμού ανθρώπινης υποδοχής των χιλιάδων προσφύγων στα νησιά μας και γρήγορης, άμεσης μετακίνησής τους προς την έξοδο από τη χώρα, την οποία επιθυμεί το σύνολό τους, δεν μπορεί να κρυφτεί, να καλυφτεί από την προσπάθεια που γίνεται εδώ, σε αυτό το ανοιχτό κέντρο προσωρινής φιλοξενίας. Ξεναγηθήκαμε, μας ενημέρωσε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος του Δήμου Αθήνας για τις λειτουργίες και για τη σοβαρή, φιλότιμη προσπάθεια που γίνεται. Ομως, αυτή δεν αποτελεί λύση. Θα στηρίξουμε τη λειτουργία αυτού του κέντρου στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον προσωρινό χαρακτήρα που έχει φυσικά, γιατί δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος. Η κυβέρνηση, και η σημερινή όπως και οι προηγούμενες, έχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτό που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών μας, αλλά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έρχονται στην πατρίδα μας σαν ένα μέρος για να περάσουν, στο ταξίδι τους για την Ευρώπη. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να διαμορφωθούν άμεσα προσωρινοί ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας σε παροπλισμένα στρατόπεδα, σε κατασκηνώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ώστε να αντιμετωπιστούν με ανθρώπινους όρους οι άμεσες ανάγκες αυτών των ανθρώπων καθ' οδόν στο ταξίδι τους για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Κατά χιλιάδες στον Πειραιά, συνεχίζουν το επικίνδυνο ταξίδι τους, με αβέβαιο τον προορισμό...

Αλλοι δύο νεκροί μετανάστες ανασύρθηκαν από τη θάλασσα στα ανατολικά της Σκάλας Μυστεγνών Μυτιλήνης χτες, μετά τον εντοπισμό τους από ελικόπτερο super puma και πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού. Αλλοι πέντε αγνοούνται. Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέπλευσε στον Πειραιά, φέρνοντας από τη Μυτιλήνη 2.500 μετανάστες κυρίως συριακής καταγωγής. Την Κυριακή, το ίδιο πλοίο μετέφερε στο λιμάνι άλλους 2.466 πρόσφυγες από Κω, Μυτιλήνη, Κάλυμνο και Σάμο. Επίσης, άλλοι 300 περίπου Σύροι αποβιβάστηκαν και στο λιμάνι της Καβάλας με πλοίο της γραμμής, προερχόμενοι κυρίως από Μυτιλήνη και Λήμνο.

Οι πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες, έγκυες, μωρά μερικών ημερών, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, όπως είναι πλέον γνωστό, συνεχίζουν το επικίνδυνο ταξίδι τους με αβέβαιο τον προορισμό τους, με λεωφορεία, τρένα, με τα πόδια, για Θεσσαλονίκη, Ειδομένη, ώστε μέσω Σκοπίων να φύγουν για κάποια χώρα της ΕΕ...

Παρά το «πήγαινε-έλα» του πλοίου στον Πειραιά που μεταφέρει μετανάστες και πρόσφυγες, η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου παραμένει δύσκολη, καθώς καθημερινά έρχονται εκατοντάδες που επιχειρούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, την πείνα και το θάνατο στις χώρες τους, που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ. Η ανυπαρξία υποδομών, οι άθλιες συνθήκες με την έλλειψη χώρων υγιεινής επιτείνουν το πρόβλημα. Στην Κω, μεγάλος αριθμός προσφύγων συνεχίζει να διεκδικεί την ταχύτερη χορήγηση των εγγράφων του, ενώ παραμένει σε ανοιχτούς χώρους με τα γνωστά επακόλουθα. Στη Μυτιλήνη, η κατάσταση είναι ασφυκτική, όχι μόνο στο λιμάνι αλλά και στους δύο χώρους παραμονής στο Καρά Τεπέ και το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια, ενώ πρόχειροι καταυλισμοί, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν στηθεί στην Καλλονή, το Μόλυβο, τη Συκαμιά και στην Κλειώ. Και στο λιμάνι, πολλοί μετανάστες αναμένουν την αναχώρησή τους.

Να σημειωθεί ότι προβλήματα υπάρχουν και στη σίτιση των ανθρώπων που ψάχνουν για ένα πιάτο φαΐ. Συγκινητική, όπως πάντα, η στάση των νησιωτών απέναντι στην ανάγκη των προσφύγων και μεταναστών.

Επιπρόσθετα, τουλάχιστον 877 μετανάστες διεσώθησαν το τελευταίο τριήμερο από το Λιμενικό Σώμα, σε 30 περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, από τις 7.30 το πρωί της Παρασκευής 21/08 έως τη Δευτέρα στις 7.30 το πρωί 24/08, οι διασώσεις έγιναν στα νησιά Λέσβου, Χίου Σάμου και Κω.

Ουσιαστικά μέτρα φιλοξενίας για τους πρόσφυγες

Ουσιαστικά μέτρα φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, απαιτεί η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της και καλεί το λαό να κλείσει τα αυτιά στις Σειρήνες της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Η ανακοίνωση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Τις τελευταίες βδομάδες οξύνεται το συνεχιζόμενο δράμα των προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στο νησί μας. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Σύρων προσφύγων καταγράφεται και φεύγει με το πρώτο πλοίο, λόγω του αυξημένου αριθμού τους, αναγκάζονται να παραμένουν για μια - δυο μέρες στα λιμάνια του νησιού. Είναι φυσικό, αφού δεν υπάρχουν υποδομές για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, να δημιουργείται μια δύσκολη κατάσταση σε ό,τι αφορά τις συνθήκες παραμονής τους. Τα μέτρα που παίρνει ήδη ο δήμος δεν επαρκούν. Επείγει ο δήμος και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την ανθρώπινη διαβίωσή τους κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής τους στο νησί: Διαμόρφωση κατάλληλων και ασφαλών χώρων διαμονής, κυρίως των παιδιών και των γυναικών, εγκαταστάσεις παροχής νερού, ρεύματος, τουαλέτες, εξασφάλιση διατροφής για όσους έχουν ανάγκη. Να διεκδικηθούν έκτακτα δρομολόγια των πλοίων. Σε αυτήν την κατεύθυνση έγινε και παρέμβαση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στον δήμαρχο Σάμου».

Το ΚΚΕ καλεί «το λαό και τη νεολαία του νησιού να κλείσουν τα αυτιά στις Σειρήνες της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που βλέπουν ως εχθρό τον κυνηγημένο πρόσφυγα και το μετανάστη για να αποπροσανατολίσουν από την πραγματική αιτία που τους σπρώχνει μακριά από την πατρίδα τους: Τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ για το ξαναμοίρασμα των αγορών. Να απομονώσουν τις ρατσιστικές εκδηλώσεις και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αναγκών των προσφύγων. Να σταθούν αλληλέγγυοι και να βοηθήσουν και έμπρακτα τους ανθρώπους αυτούς για όσο διάστημα παραμένουν στο νησί μας».

Στην Κω

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καταγγέλλει τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Κω για τη συνειδητή παράλειψή τους να στείλουν πρόσκληση στο ΕΚ, για τη σύσκεψη που είχε οριστεί για την Παρασκευή 21/8 το μεσημέρι με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο. «Προφανώς η απόφασή του αυτή εξυπηρετεί τη φίμωση της αντίθετης άποψης που εκφράζουν οι ταξικές δυνάμεις για το θέμα του μεταναστευτικού και των τοπικών προβλημάτων. Αντιθέτως, δεν παραλείπει να προσκαλέσει εργοδοτικούς φορείς και οργανώσεις για να παρουσιάσει ως ομόφωνη την αντιδραστική και επικίνδυνη στάση, τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τους κατοίκους του νησιού, που έχει κρατήσει όλο αυτό το διάστημα», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

Στο Κιλκίς

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανθρώπινης φιλοξενίας όλων των προσφύγων και μεταναστών, να τους εφοδιάσει με ταξιδιωτικά έγγραφα για τη μετακίνησή τους στις χώρες της επιλογής τους, να χορηγήσει πολιτικό ή ανθρωπιστικό άσυλο σε όσους το ζητήσουν.

Καλεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα να μπει μπροστά, να εντείνει την αλληλεγγύη του, να απομονώσει τις ρατσιστικές εκδηλώσεις και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αναγκών των προσφύγων.

  • Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς (μέλος ΟΓΕ) εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους χιλιάδες μετανάστες - πρόσφυγες, ζητά άμεσα να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Καλεί κάθε γυναίκα που ανησυχεί για το μέλλον των παιδιών της να εκφράσει με πολύμορφο τρόπο την αλληλεγγύη της, απομονώνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο που καλλιεργείται καθώς και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης εις βάρος των ξεριζωμένων.
Νεκρός οικοδόμος στα Χανιά

Νεκρός στο μεροκάματο έπεσε ένας ακόμα οικοδόμος, 47 χρονών και πατέρας τριών παιδιών, πέφτοντας από τη στέγη καταστήματος όπου εκτελούσε εργασίες, στα Χανιά. Το νέο εργατικό «ατύχημα» έγινε μέρα Κυριακή, επιβεβαιώνοντας ότι στον αγώνα για την επιβίωση, δεν υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός σε ώρες και μέρες εργασίας. Ο 47χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε τελικά στα τραύματά του.

Νοσηλεύεται με πολυανθεκτική φυματίωση

Σε συνθήκες απομόνωσης νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» ο αλλοδαπός κρατούμενος που πάσχει από ενεργό πολυανθεκτική φυματίωση. Το κρούσμα εντοπίστηκε όταν ο κρατούμενος, που είχε αποδράσει, επανασυνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές. Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και το ιατρικό προσωπικό του «Σωτηρία» ξεκίνησε την απαραίτητη διαδικασία ιχνηλάτησης και τον έλεγχο των επαφών του κρατουμένου.

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση του ΕΚ Λάρισας

Αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση οργανώνει το ΕΚ Λάρισας, την Τρίτη 1 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ, στο Β' Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα αντιπολεμικής δράσης των ταξικών συνδικάτων. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία του προέδρου του ΕΚ Λάρισας, θεατρικό - μουσικό δρώμενο από τη θεατρική ομάδα του ΕΚΛ και έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ