ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Κίνδυνοι για την περιοχή...

Ενας κουρνιαχτός απλώνεται στον ευρύτερο ορίζοντα της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Μοιάζει με σύννεφο που συσσωρεύει δύναμη πριν ξεσπάσει σε μπόρα. Στη Σερβία, οι προεδρικές εκλογές στο τέλος του Σεπτέμβρη μοιάζουν με ελεγχόμενο τυχερό παιχνίδι με παίκτες που γνωρίζουν το αποτέλεσμα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχει δικαίωμα να υποστηρίξει ως υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου της χώρας, τον πρόεδρό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι Αμερικανοί απαιτούν από την ξενόδουλη σερβική κυβέρνηση την παράδοση Σέρβων στρατιωτικών και πολιτικών στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, να δικαστούν γιατί στην ουσία αντιστάθηκαν στην πολεμική έλευση του ΝΑΤΟ και της βορειο-ατλαντικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή απαιτούν να μην οδηγούνται στο ίδιο δικαστήριο Αμερικανοί στρατιώτες που διαπράττουν εγκλήματα στη Σερβία.

Στη γειτονική FYROM, οι Αλβανοί ληστοσυμμορίτες, οργανωμένοι σε παραστρατιωτικές οργανώσεις και με την υποστήριξη δυτικών δυνάμεων εξακολουθούν να επιτίθενται σε αστυνομικές δυνάμεις του κράτους, σε ένα σύμπλεγμα εθνικισμού και κοινών ποινικών εγκλημάτων, λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, πορνεία, όπλα κλπ. στο όνομα, πάντα, της υποτιθέμενης μεγάλης Αλβανίας.

Η Τουρκία βυθισμένη σε μια πολιτική κρίση εξακολουθεί να τρώει τα σωθικά της με ένα λαό καταδικασμένο στην ανέχεια. Παγιδευμένη στις τεράστιες πολεμικές δαπάνες που την υποχρεώνει η κατοχή της Κύπρου και η διατήρηση του ανελεύθερου καθεστώτος, παραμένει παγιδευμένη στην αυταπάτη μιας κατά φαντασία σουλτανικής δύναμης στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων του αμερικανικού, κυρίως, καπιταλισμού.

Στην Παλαιστίνη ο ισραηλίτικος μιλιταρισμός εξακολουθεί να αρνείται το δικαίωμα της πατρίδας στους Παλαιστίνιους προκαλώντας έναν αιματηρό ανορθόδοξο πόλεμο μεταξύ ενός Γολιάθ κι ενός Δαυίδ. Το χαρακτηριστικό είναι ότι αυτοπαγιδεύεται μακροπρόθεσμα σε ένα πολιτικό αδιέξοδο χωρίς επιστροφή. Το μόνο που εξυπηρετείται είναι τα τωρινά και μελλούμενα αγγλο-αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή (πετρέλαιο, γεωστρατηγικός χώρος κλπ.). Στην πραγματικότητα Τουρκία και Ισραήλ μοιάζουν με πιστές θεραπαινίδες των ΗΠΑ θυσιάζοντας το μέλλον τους. Τέλος, ο πλέον επίκαιρος στόχος πολεμικής επέμβασης και κρίσης, είναι το Ιράκ.

Η μιλιταριστική μηχανή του αμερικανικού ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού συσσωρεύει δυνάμεις για πολεμική επέμβαση στον Κόλπο, αφού προηγουμένως μάζεψε στην Ουάσιγκτον τη λεγόμενη Ιρακινή Αντιπολίτευση, δηλαδή όλα τα ιρακινά κουφάρια στην υπηρεσία των ξένων.

Ωστόσο, τα πολύπλοκα συμφέροντα που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή, μαζί με τις δυσκολίες που υπονοούν πλευρές του επίσημου αραβικού κόσμου κι ο έκδηλος αντιαμερικανισμός έως αντιδυτισμός που διακατέχει τις αραβικές μάζες, υποχρεώνουν σε έντονο σκεπτικισμό τους ευρω-ατλαντιστές που δείχνουν να κρατούν αποστάσεις από τις ΗΠΑ. Είναι γενικά αποδεκτό ότι μια πολεμική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ θα στοιχίσει πανάκριβα κι η πιθανή νίκη τους θα επιφέρει ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή με άδηλο φινάλε. Σε όλη αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα ο επίσημος ελληνικός πολιτικός κόσμος τηρεί άκρα του... τρόμου σιωπή. Με χωριάτικη πονηριά χώνεται αθόρυβα στα διεθνή ισχυρά σαλόνια προσφέροντας θεραπεία έστω και στους... κάλους του ιμπεριαλιστικού τζετ-σετ.

Από κοντά και το κυπραίικο κουβέρνο, πιασμένοι χέρι - χέρι, επιζητούν την προστασία του ΝΑΤΟ και της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης αντί πάσης εξυπηρέτησης που θα βαφτιστεί ως εθνικό συμφέρον.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ