ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Σύσκεψη ενημέρωσης και αγωνιστικού συντονισμού

Σήμερα στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο στην Καρδίτσα

Η καταστροφική αναθεώρηση του κοινοτικού καθεστώτος στο βαμβάκι και πορεία που θα ακολουθήσουν οι βαμβακοπαραγωγοί μπρος σε αυτή τη νέα αρνητική εξέλιξη, είναι το θέμα αιχμής της πανελλαδικής σύσκεψη που γίνεται σήμερα στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, με πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης. Η σύσκεψη αυτή, που πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο, αφού σε ένα μήνα περίπου ξεκινά η νέα εκκοκκιστική περίοδος, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν βαμβακοπαραγωγοί και εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων από όλες τις βαμβακοπαραγωγές περιοχές της χώρας.

Η φετινή χρόνια δείχνει ότι οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί θα βρεθούν μπρος σε νέα οδυνηρά τετελεσμένα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου κανονισμού που ψήφισε ο υπουργός Γεωργίας στο Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, τον Απρίλη που πέρασε. Από την πλευρά τους η κυβέρνηση και ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να υποβαθμίσουν και να αποκρύψουν τις επερχόμενες αρνητικές συνέπειες για τους βαμβακοπαραγωγούς και το γεγονός ότι ψηφίστηκε ένας κανονισμός πολύ χειρότερος από τον προηγούμενο. Παράλληλα, επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα αποδοχής για το δραστικό περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας, χωρίς να ενδιαφέρονται για τα αδιέξοδα που δημιουργούνται και χωρίς να λένε με τι άλλο θα σπαρθούν τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που θα μείνουν εκτός, αφού οι ποσοστώσεις και οι περιορισμοί της ΕΕ απαγορεύουν τη στροφή σε άλλες καλλιέργειες.

Τα νέα ολέθρια μέτρα για το βαμβάκι, που προβλέπουν το ίδιο «πενιχρό» πλαφόν των 782.000 τόνων και απεριόριστη αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας μετά τους 1.137.000 τόνους, θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση της τιμής που θα εισπράξουν οι βαμβακοπαραγωγοί. Αν γίνει μια σύγκριση του παλιού και του νέου κανονισμού με βάση την παραγωγή του 2000 (1.272.873 τόνοι), τότε φαίνεται η διαφορά. Το πρόστιμο συνυπευθυνότητας θα ανέβαινε από τις 90,2 δραχμές το κιλό στις 122 δραχμές και η ελάχιστη τιμή θα μειωνόταν από τις 253,6 δραχμές το κιλό στις 222 δραχμές. Κι η εξόφληση δε θα ήταν 42,7 δραχμές το κιλό, αλλά 11 δραχμές το κιλό. Πάντως, για τη φετινή παραγωγή την πρώτη ψυχρολουσία οι βαμβακοπαραγωγοί θα την πάρουν σε λίγες βδομάδες με την ανακοίνωση της προσωρινής συνυπευθυνότητας και της προσωρινής ελάχιστης τιμής, που θα καθορίσουν και την προκαταβολή που θα πάρουν. Ολα δείχνουν ότι η προκαταβολή θα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Γίνεται, λοιπόν, ολοφάνερο ότι το μόνο που μένει για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι να βγουν μαζικά στους δρόμους του αγώνα και να ανατρέψουν στην πράξη τα ολέθρια μέτρα που εισηγήθηκε και ψήφισε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ο Γ. Ανωμερίτης. Και ο αγώνας αυτός πρέπει να γίνει σε συντονισμό με τους υπόλοιπους αγρότες, γιατί η αντιαγροτική πολιτική και τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης πλήττουν συνολικά την αγροτιά και την οδηγούν στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι καπνοπαραγωγοί. Γίνεται, επίσης, φανερό πως, για να ανατραπεί αυτή η αντιαγροτική πολιτική και να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών τίθεται επιτακτικά η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και ο προγραμματισμός του αγώνα, γιατί αυτά που έρχονται είναι πολύ χειρότερα από όλα όσα έγιναν μέχρι τώρα.


ΛΗΜΝΟΣ
Ετοιμοι για κινητοποιήσεις οι ψαράδες

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις συνθήκες που επικρατούν στο παραμεθόριο νησί της Λήμνου, σχετικά με την κατάσταση που έχει φτάσει η παραδοσιακή παράκτια αλιεία, κατέθεσαν χτες στον υπουργό Γεωργίας οι ψαράδες του νησιού. Παράλληλα, καλούν όλο το λημνιακό λαό να παλέψει ενωμένος με τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες αλιείς για να εξασφαλιστεί φτηνό και καλό και όχι εισαγόμενο ψάρι στους κατοίκους της Λήμνου, στους τουρίστες του νησιού και κατ' επέκταση σε όλη την Ελλάδα. Οπως προειδοποιεί, μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα των ψαράδων, αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την επιβίωση τη δική τους και του νησιού.

Τα αιτήματα των ψαράδων είναι:

  • Χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου και στους αλιείς της Λήμνου, ένα αίτημα χρόνιο που παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Παπαδέλλη, του κ. Σηφουνάκη και τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμα.
  • Αποζημίωση των αλιέων, όταν τα δίχτυα τους καταστρέφονται από τα δελφίνια.
  • Χορήγηση χαμηλότοκων αλιευτικών δανείων από την ΑΤΕ.
  • Δημιουργία ιχθυόσκαλας στα λιμάνια Μύρινας και Μούδρου.
  • Επέκταση του λιμανιού της Μύρινας, όπως και των αλιευτικών καταφυγίων του νησιού για τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών.
  • Εφαρμογή της νομοθεσίας για τους συνταξιούχους αλιείς. Να τηρούνται τα δώδεκα μεροκάματα στο μήνα και να μπει περιορισμός στον αριθμό των σκαφών και των εργαλείων, που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνει τα σκάφη και τα εργαλεία των πραγματικών επαγγελματιών.
  • Να επιτραπεί το ζαργανόδιχτο -η στίγκα- για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε φτηνό ψάρι στους κατοίκους του νησιού και δόλωμα για τη δουλιά μας.
  • Να επιτραπεί το ψαροντούφεκο στους επαγγελματίες και να ληφτούν συγκεκριμένα μέτρα για τους ερασιτέχνες, αλλιώς να απαγορευτεί για όλους.
  • Δημιουργία μαρίνας στο λιμάνι της Μύρινας.
  • Καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα για τη γρήγορη διακίνηση των ευπαθών προϊόντων.
  • Προστασία της παραδοσιακής παράκτιας αλιείας από τα μεγάλα αλιευτικά συμφέροντα που καταστρέφουν τις θάλασσες και τις ακτές.
  • Λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των ελληνικών θαλασσών από τη μόλυνση.
  • Δημιουργία ειδικών ιχθυολογικών εκκολαπτηρίων στην Ελλάδα και στις παράκτιες ευρωπαϊκές χώρες για τον εμπλουτισμό του Αιγαίου και της Μεσογείου. Για την προστασία της αλιείας, για το μήνα Μάη, να απαγορευτεί η αλιεία για όλα τα αλιευτικά σκάφη.

Τέλος, μέσα από το ψήφισμα, οι ψαράδες καταγγέλλουν τις απαράδεκτες, όπως χαρακτηρίζουν ενέργειες του λιμεναρχείου Μύρινας που φέρεται στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς της Λήμνου ως στρατός κατοχής, επιβάλλοντας υπέρογκα πρόστιμα και καλώντας σε απολογία μεροκαματιάρηδες ανθρώπους χωρίς να τους γίνεται ούτε καν σύσταση. «Επειδή θεωρούμε, αναφέρεται στο ψήφισμα, ότι η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν τις αντιλαϊκές επιλογές των προηγούμενων, καθώς και η τρομοκρατία που εξασκεί το λιμεναρχείο Μύρινας, έχουν σκοπό να οδηγήσουν τους αλιείς του νησιού και της χώρας εκτός επαγγέλματος, σας καθιστούμε υπεύθυνους για τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν για την οικονομία του νησιού και της χώρας. Θεωρούμε ότι το λιμεναρχείο πρέπει να προστατεύει την παραδοσιακή παράκτια αλιεία, τις θάλασσες και τις ακτές μας και όχι να παίζει το χωροφύλακα στη θάλασσα. Ετσι θα μπορέσουμε κι εμείς να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ