ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Ικανοποιημένοι κυβέρνηση, ΔΟΕ και πολυεθνικές

Μπορεί πολύ λίγα πράγματα να έγιναν από όσα, επισήμως, είχαν ζητήσει τα στελέχη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τον περασμένο Μάη, στην τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα, ωστόσο, δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι με την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004! Και πώς να μη δηλώνουν ευχαριστημένοι, αφού όσα είχαν ζητήσει ανεπισήμως βρίσκουν το δρόμο τους...

Χτες, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ζ. Ρογκ είχε σειρά συναντήσεων με στελέχη της «Αθήνα 2004», τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ Θ. Πάγκαλο και Κ. Λαλιώτη, αλλά και το δήμαρχο της Αθήνας και δήλωσε «απόλυτα ευχαριστημένος» από όσα είδε και άκουσε. Και γιατί να μην είναι;

Οταν είναι πλέον δεδομένο ότι τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση των Αγώνων θα αναλάβει ο εκλεκτός της ΔΟΕ και των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, Μ. Ρομέρο, οι «Αθάνατοι», δεν ενοχλούνται από το γεγονός ότι η επιλογή της αναδόχου κοινοπραξίας θα γίνει μετά τους αγώνες του Σίδνεϊ και όχι πριν από αυτούς, όπως δηλαδή είχαν ζητήσει το Μάη.

Οταν τα πρόσωπα που ήθελαν να αναλάβουν στρατηγικό ρόλο (γνωστά άλλωστε από την εποχή της διεκδίκησης των Αγώνων) στην υπόθεση «Ολυμπιάδα» έχουν αναλάβει, δεν υπάρχει λόγος να «μεμψιμοιρούν» για την έλλειψη οριστικής χωροθέτησης μερικών αθλημάτων ή την λήψη απόφασης για το Χωριό Τύπου. Οταν τα συμφέροντα των πολυεθνικών - χορηγών της ΔΟΕ ικανοποιούνται, ικανοποιείται και η ίδια.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΔΟΕ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των πέντε Ολυμπιακών έργων, αλλά και των έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Τα αποτελέσματα που καταγράψαμε είναι άκρως ενθαρρυντικά. Η μεγαλύτερη ωστόσο ικανοποίησή μας είναι ότι θα αφήσουμε στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες μια πολύ σημαντική κληρονομιά στον τομέα των υποδομών και των συγκοινωνιών», δήλωσε περιχαρής ο Ζ. Ρογκ.

Και η δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, αμέσως μετά: «Αποδείξαμε έτσι στην πράξη ότι όλες οι δράσεις και τα έργα τα οποία προαναγγείλαμε έχουν αντίκρισμα στην αλήθεια», «συμπλήρωσε» τη «χαρούμενη» ατμόσφαιρα.

Οσον αφορά το Δ. Αβραμόπουλο, μίλησε για «συμβολικές στιγμές», «δυναμικές προοπτικές» και άλλα παρόμοια και ο Ζ. Ρογκ του... απέδωσε ηγετικό ρόλο στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Χτες, τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής παρουσίασαν στη Συντονιστική τις εξελίξεις στους τομείς των Μεταφορών (υπήρξε συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό να δοθούν έγκαιρα τα έργα), της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, της Τεχνολογίας, του Ολυμπιακού Χωριού και του Χωριού Τύπου.

Πυρκαγιά - φονιάς
  • Δύο νεκροί και οχτώ αγνοούμενοι στη Χαραυγή Πωγωνίου Ιωαννίνων
  • Αναμμένο καμίνι η Γορτυνία

Φονική αποδεικνύεται η πυρκαγιά που «εισήχθη» στη χώρα μας από την Αλβανία. Χθες το βράδυ, περίπου στις 9.00, βρέθηκαν στην περιοχή Χαραυγής Πωγωνίου Ιωαννίνων δύο νεκροί, καμένοι, ενώ αγνοούνταν άλλοι 8 κάτοικοι της περιοχής. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν αποδοθεί σε εκτεταμένη επιχείρηση ανεύρεσης των αγνοουμένων, ωστόσο η φωτιά εξακολουθούσε να είναι εκτός ελέγχου. Το γεγονός προκάλεσε χτες το βράδυ κινητοποίηση και στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο νεκροί ήταν ζευγάρι που είχε αγνοήσει τις εκκλήσεις για εκκένωση της περιοχής.

Στην Αρκαδία

Για άλλη μια φορά, «η αύξηση της θερμοκρασίας, οι δυνατοί άνεμοι και οι δύσβατες περιοχές» εμφανίστηκαν ικανές να μετατρέψουν τον κρατικό μηχανισμό σε απλό παρατηρητή της πυρκαγιάς, η οποία καταστρέφει εδώ και 5 μέρες την ορεινή Αρκαδία, και συγκεκριμένα την επαρχία Γορτυνίας, την περιοχή που όλοι όσοι τη γνωρίζουν, αποκαλούν «στολίδι της Πελοποννήσου». Μέχρι αργά χτες το βράδυ η κατάσταση στην περιοχή ήταν «εντελώς ανεξέλεγκτη», σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγαλόπολης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον «Ρ» και το μόνο που πλέον μπορούσαν να κάνουν οι αρμόδιοι φορείς ήταν να εκκενώσουν την περιοχή από τους κατοίκους. Την ίδια στιγμή, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος υποστήριζε ότι οι φωτιές είχαν τεθεί υπό μερικό έλεγχο...

Η πρώτη φωτιά ξεκίνησε τη Δευτέρα το μεσημέρι από το όρος Μαίναλο με κατεύθυνση προς το χωριό Στεμνίτσα, 400 συνολικά πυροσβέστες και 50 οχήματα προσπαθούν από τότε να τη θέσουν υπό έλεγχο, την επόμενη μέρα ξέσπασε νέα πυρκαγιά στα σύνορα Ηλείας - Αρκαδίας στο χωριό Ανδρίτσαινα, ενώ την ίδια μέρα σε κοντινή δασική περιοχή και συγκεκριμένα στη Σαρακίνη Μεγαλόπολης ξεσπάει νέο μέτωπο, όπου στέλνονται 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα. Φαίνεται όμως ότι δεν έφταναν μόνο αυτά, αφού χτες στη 1 το μεσημέρι ξεσπάει και νέα πυρκαγιά στα Λυκόχια Αρκαδίας και η Πυροσβεστική επενέβη με 32 οχήματα και 100 άνδρες. Ενα ακόμη μέτωπο ήρθε να ολοκληρώσει την καταστροφή και να μετατρέψει μέχρι στιγμής 10.000 στρέμματα δάσους από έλατα και πεύκα σε κρανίου τόπο, στην κορυφή του Πάρνωνα. Η φωτιά ξέσπασε στη 1 το μεσημέρι, ενώ στάλθηκαν για την κατάσβεσή της 4 οχήματα με 65 άνδρες και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Χτες το μεσημέρι και ενώ τα μέτωπα της φωτιάς κινούνταν απειλητικά προς κατοικημένες περιοχές, εκκενώθηκαν από τους κατοίκους τα χωριά Ισωμα, Σαρακίνη, Κυπαρίσσια και Καστανοχώρι, ενώ καταστράφηκαν σπίτια στο Κοτύλιο, στην Παλάτου και στην Κορονιού.

Τη μη έγκαιρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού κατήγγειλε με δήλωσή του στο «Ρ» ο νομάρχης Αρκαδίας Π. Γιαννόπουλος, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι ακόμη και όταν κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δε στάλθηκε ο απαιτούμενος αριθμός οχημάτων και αεροσκαφών. Οπως είπε, οι πυροσβέστες όλες αυτές τις μέρες έχουν υποφέρει, ενώ ακόμα και το φαγητό τους το φροντίζει η Νομαρχία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι πυρκαγιές δεν έπληξαν μόνο την Αρκαδία, αφού και χτες συνεχίστηκε η καταστροφή στα Ανω Πεδινά Ζαγορίου και στην Καστανή Ιωαννίνων, οι οποίες ξεκίνησαν από την Τρίτη το απόγευμα και καταπολεμούν εκεί 160 πυροσβέστες, 20 στρατιώτες, 20 οχήματα και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Κατά την προσπάθεια κατάσβεσης στα Ανω Πεδινά τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, ο εποχικός πυροσβέστης Γ. Θάνος, ο αρχιπυροσβέστης Αν. Ιωάννου και ο πυροσβέστης Β. Παπιγγιώτης.

Επίσης η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται στο Δίλοφο Σπερχειάδας από την Τρίτη το βράδυ, 11 οχήματα 40 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη επεμβαίνουν για την κατάσβεσή της. Στη Νάξο ξέσπασε φωτιά χτες στη 1 το μεσημέρι, στο Βόλυσο Χίου στις 3 το μεσημέρι, στα Νέα Στυρά Ευβοίας συνεχίστηκε για τρίτη μέρα, στη Χρυσούπολη Καβάλας η φωτιά καίει από την Τρίτη το πρωί, για δεύτερη μέρα συνεχίζεται και η φωτιά στον Αγ. Νικόλαο Ζακύνθου και τέλος στη Σκιάθο, στην περιοχή Καριοφύλλι, η φωτιά που ξεκίνησε από την Τρίτη συνεχίστηκε και χτες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι παραπάνω πυρκαγιές είχαν τεθεί μέχρι χτες το βράδυ υπό έλεγχο.

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Η κυβέρνηση συντηρεί την παρανομία

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις κεραίες και τις συχνότητες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων. Κάτι που παραδέχονται - έμμεσα - ακόμα και κυβερνητικά στελέχη. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί συνεχίζουν να λειτουργούν ουσιαστικά δίχως άδεια, με αποτέλεσμα ούτε οι κεραίες αναμετάδοσης που έχουν στήσει να είναι νόμιμες.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό του προς τα τμήματα Μεταφορών και Επικοινωνιών των νομαρχιών και το υπουργείο Τύπου, ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αλ. Βούλγαρης, σημειώνει ότι για την έκδοση άδειας κατασκευής κεραιοσυστημάτων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών απαιτούνται, μεταξύ άλλων, η εκχώρηση και έγκριση ραδιοσυχνοτήτων εκπομπής και λήψης.

Προσθέτει ότι καθώς για τους σταθμούς αυτούς δεν έχουν ολοκληρωθεί από το υπουργείο Τύπου οι αναγκαίες πράξεις χορήγησης οριστικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και εκχώρησης ραδιοσυχνοτήτων, δεν είναι δυνατή βάσει του σχετικού νόμου, η αδειοδότηση της κατασκευής των κεραιών τους.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη του 1999 ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, δεν υιοθέτησε γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Λεκανοπεδίου, που πληρούν τις προϋποθέσεις για να αδειοδοτηθούν. Ο υπουργός - προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση το εκλογικό κόστος - αποφάσισε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους όλοι οι ραδιοσταθμοί που λειτουργούσαν πέρσι το Νοέμβρη, μέχρι νεωτέρας.

Τώρα, ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών αναφέρει σχετικά με τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ότι καθίσταται επί του παρόντος ανέφικτη η αδειοδότηση της κατασκευής των κεραιοσυστημάτων τους και πως οι υφιστάμενες κεραίες των σταθμών αυτών δε νομιμοποιούνται λόγω της έλλειψης νόμιμης και οριστικής εκχώρησης και έγκρισης ραδιοσυχνοτήτων.

Ετσι, εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών σταθμοί λειτουργούν παράνομα και «παράνομα». Παράνομα επειδή δεν πληρούν προϋποθέσεις που έθεσε το ΕΣΡ, όμως λειτουργούν με βάση την κυβερνητική ανοχή και το φόβο της για αντιπολιτευτικά σχόλια. «Παράνομα» γιατί πληρούν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν, όμως λόγω του νομικού κενού που η κυβέρνηση επίτηδες αφήνει για να καλύψει τους παρανόμους, δεν έχουν λάβει ακόμα την αναγκαία οριστική άδεια.

ΔΡΑΜΑ
Τεράστιες ζημιές στο βαμβάκι

Τεράστιες ζημιές στο βαμβάκι προκαλεί η εμφάνιση, σε μορφή επιδημίας, του πράσινου σκουληκιού σε περιοχές του νομού Δράμας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σιταγρών και κυρίως στο Μεγαλόκαμπο, στην Αργυρούπολη, στο Μικρόκαμπο και το Φωτολίβος, η ζημιά στα 40.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας έχει αγγίξει το 50% της παραγωγής. Οπως τονίζουν οι γεωπόνοι, το πράσινο σκουλήκι καταστρέφει τον καρπό του βαμβακιού και η εξάπλωσή του είναι ταχύτατη τις μέρες που επικρατούν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δεν αποζημιώνονται για τη ζημιά που υφίσταται η σοδειά τους, καθώς οι αρμόδιοι τούς λένε ότι ο νόμος προβλέπει αποζημιώσεις μόνο σε περίπτωση καταστροφής από θεομηνία. Επίσης, διαμαρτύρονται γιατί οι γεωπόνοι της Ενωσης αντί να τους προτρέπουν από την αρχή της εμφάνισης τής επιδημίας να ψεκάζουν τα χωράφια τους, τους απέτρεπαν. Η μόνη λύση, όπως αναφέρουν, είναι η αποζημίωσή τους, αλλά αυτό για να γίνει, τονίζουν, χρειάζεται να υπάρξει ενδιαφέρον και από τις τοπικές αρχές.

Οπως τονίζεται σε υπόμνημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας, η ζημία αυτή προξενεί σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης των βαμβακοκαλλιεργητών που επλήγησαν, διότι δεν μπορεί να αναπληρωθεί από το εισόδημα οποιασδήποτε άλλης καλλιέργειας, καθότι αυτή είναι η κύρια καλλιέργεια και προσπορίζει το μεγαλύτερο γεωργικό εισόδημα στους γεωργούς του νομού.

Δύο προσγειώσεις «ανάγκης»

Με ασφάλεια προσγειώθηκαν χτες δύο αεροσκάφη ξένων αεροπορικών εταιριών. Το πρώτο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και το δεύτερο στο αεροδρόμιο του Πρίντεζι.

Στην πρώτη περίπτωση, αεροσκάφος («Μπόινγκ 737 - 400») ιταλικής εταιρίας «τσάρτερ», που απογειώθηκε από τη Ρόδο με 167 επιβάτες και προορισμό τη Ρώμη, λόγω αναθυμιάσεων βενζίνης στο θάλαμο επιβατών και στο πιλοτήριο, προσγειώθηκε στις 4 μ.μ. χτες στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στη δεύτερη περίπτωση, αεροπλάνο της «Αλιτάλια», που απογειώθηκε χτες το πρωί από την Αθήνα με προορισμό τη Ρώμη, λόγω τεχνικής βλάβης, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Πρίντεζι. Οι επιβάτες, μεταξύ των οποίων ήταν και εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ, συνέχισαν την πτήση τους με άλλο αεροσκάφος της ιταλικής εταιρίας.

Εξαρθρώθηκε σπείρα αρχαιοκαπήλων

Τριμελής σπείρα αρχαιοκαπήλων, με διεθνείς προεκτάσεις, που είχε επίκεντρο δράσης την Αθήνα, εξάρθρωσε προχτές η αστυνομία. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν οι Ευστ. Φερέτος, Ανδρ. Στασινόπουλος και ο Αιγύπτιος Ρόμπερ Σίσλαν, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14 πήλινοι λύχνοι, ένα πήλινο αγγείο μελαμβαφές με παραστάσεις, πλήθος πήλινων σφραγίδων ζωόμορφων και διαφόρων ειδωλίων και 49 αντικείμενα (ειδώλια, σφραγιδόλιθοι κλπ.).

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδια αρχαιολόγο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, η οποία αποφάνθηκε ότι όλα είναι αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής, ιστορικής και εμπορικής αξίας, ενώ πολλά απ' αυτά είναι σπάνια και μοναδικά. Τα αντικείμενα βρίσκονται στο 2ο τμήμα Αρχαιοκαπηλίας, ενώ οι συλληφθέντες μετά τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους θα αποσταλούν συνοδεία στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ