ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στον Μάνο Ελευθερίου

Eurokinissi

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης έγινε χτες το μεσημέρι η πολιτική κηδεία του πολυγραφότατου ποιητή, στιχουργού και πεζογράφου Μάνου Ελευθερίου, ο οποίος «έφυγε» τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ηλικία 80 ετών. Στο Α' Νεκροταφείο βρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, άνθρωποι απ' όλο το φάσμα των τεχνών και της διανόησης, άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκε, μουσικοσυνθέτες που μελοποίησαν στίχους του, ερμηνευτές που τους τραγούδησαν, συγγενείς του, πολλοί φίλοι που αντάλλασσαν αναμνήσεις από τη σχέση τους με τον Μάνο.

Το «παρών» έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που δήλωσε προσερχόμενος: «Βέβαια σήμερα (σ.σ. χτες) είναι και δύσκολη η μέρα. Ο Μάνος Ελευθερίου όμως ζει και θα ζει στις καρδιές, θα ζει στις ζωές μας, μέσα από τους στίχους του, μέσα από την ποίησή του και όχι για τις σημερινές μόνο γενιές που γνωρίσαμε και τον τραγουδήσαμε, αλλά και για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας».

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και εκπρόσωποι κομμάτων.

Στην πολιτική κηδεία του, τον πρώτο λόγο είχαν οι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου, ακούστηκε ο ίδιος να μιλά για το ξεκίνημά του, ενώ όσοι μίλησαν γι' αυτόν αναφέρθηκαν στο έργο του και σε πλευρές της προσωπικότητάς του, στη σχέση του με την αγαπημένη του Σύρο.


Eurokinissi

Γεννημένος στην Ερμούπολη της Σύρου στις 12 Μάρτη 1938, ο Μάνος Ελευθερίου άρχισε να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα το 1960, όταν βρέθηκε στα Ιωάννινα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Το 1962 δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνοικισμός». Την ίδια εποχή έγραψε τους πρώτους στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8», που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Το 1964 κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική δισκογραφία. Κατά καιρούς είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Ελληνες συνθέτες. Μεταξύ των δισκογραφικών επιτυχιών του, που περιλαμβάνουν τραγούδια που μιλούν για την αγωνία του απλού ανθρώπου, για την ιστορία του τόπου, περιλαμβάνονται: «Το παλικάρι έχει καημό» (Μ. Θεοδωράκης), «Ο Αγιος Φεβρουάριος» (Δ. Μούτσης), «Θητεία» (Γ. Μαρκόπουλος), «Μαλαματένια λόγια» (Γ. Μαρκόπουλος), «Κάτω απ' τη μαρκίζα» (Γ. Σπανός), «Οι ελεύθεροι και ωραίοι» (Στ. Κουγιουμτζής), «Αμλετ της Σελήνης» (Θ. Μικρούτσικος), «Είναι αρρώστια τα τραγούδια» (Στ. Ξαρχάκος), «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» (Ηλ. Ανδριόπουλος), «Η διαθήκη» (Χρ. Νικολόπουλος), «Το σπίτι γέμισε με λύπη» (Χρ. Λεοντής), «Μη χτυπάς σ' ένα σπίτι κλειστό» (Λ. Κηλαηδόνης), «Ατέλειωτη εκδρομή» (Θ. Γκαϊφύλλιας) κ.ά.

Τα «Μαλαματένια λόγια», μία από τις πολλές αγαπημένες δημιουργίες του, και ένα ζεστό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενος συνόδεψαν τον Μάνο Ελευθερίου στην τελευταία διαδρομή, ανάμεσα σε εκείνους που χτες βρέθηκαν στο Α' Νεκροταφείο για να τον αποχαιρετήσουν. Η επιθυμία του ήταν η σορός του να μεταφερθεί στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί.


Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρευρέθηκε στην πολιτική κηδεία του Μάνου Ελευθερίου
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρευρέθηκε στην πολιτική κηδεία του Μάνου Ελευθερίου

ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Εκθεση με τα «Πορτραίτα Εξορίας» προς τιμήν του Β. Βλασίδη

Η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τιμούν τον Βασίλη Βλασίδη και παρουσιάζουν τα «Πορτραίτα Εξορίας», που δημιουργήθηκαν στα κολαστήρια της Μακρονήσου, της Ικαρίας και του Αη Στράτη, σε μία έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, από τις 3 έως τις 20 Αυγούστου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, θα γίνουν στις 3 Αυγούστου 2018, στις 19.00, με παρουσίαση του λευκώματος «Βασίλης Βλασίδης, "Ο ανυπότακτος του ονείρου"» του Κ. Λυγιαζή, από την Εύα Μελά, ζωγράφο - χαράκτρια, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).

Ο Βασίλης Βλασίδης ανήκει σε αυτήν τη γενιά των εικαστικών, που με την τέχνη τους αποτύπωσαν τις πιο μεγάλες στιγμές του λαού μας και στρατεύτηκαν με το δίκιο της εργατικής τάξης. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Γενάρη του 1907. Σε ηλικία 17 χρόνων έρχεται μόνος του στην Αθήνα. Κάνει διάφορες δουλειές, ενώ παράλληλα ως αυτοδίδακτος ζωγράφος στο διάστημα μέχρι και την Κατοχή ζωγραφίζει κυρίως σκίτσα και γελοιογραφίες.

Την περίοδο της Κατοχής οργανώνεται στο ΚΚΕ, ενώ πρωτοστατεί στην οργάνωση του σωματείου εργαζομένων, του οποίου γίνεται πρόεδρος. Σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής παλεύει μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ στον τομέα Διαφώτισης της περιοχής της πρωτεύουσας.

Μετά την Απελευθέρωση γνωρίζει κι αυτός τις διώξεις του αστικού κράτους. Συλλαμβάνεται παραμονή Χριστουγέννων του 1946 και αφού κρατείται για μερικούς μήνες στις Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών, το 1947 εκτοπίζεται στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας. Το 1948 τον στέλνουν στη Μακρόνησο και το καλοκαίρι του 1950 στον Αη Στράτη, όπου έμεινε μέχρι το 1956.

Σε αυτά τα 10 χρόνια εξορίας δημιουργεί το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι του έργου του, εκεί αναδύεται το μεγάλο του ταλέντο στη ζωγραφική. Εκεί γνωρίζεται και με μεγάλους καλλιτέχνες όπως τους Γιάννη Ρίτσο, Μάνο Κατράκη και Μενέλαο Λουντέμη.

Οταν αποφυλακίζεται, αναγκάζεται να μπει στο χώρο της διαφήμισης φιλοτεχνώντας έντυπα, φυλλάδια, αλλά και εξώφυλλα βιβλίων, αφού η ζωγραφική δεν μπορεί να του εξασφαλίσει τα προς το ζην. Παράλληλα, όμως, ζωγραφίζει πολλά πορτρέτα και άλλα έργα.

Το 1958 συμμετέχει στην πρώτη του και τελευταία ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον πόλεμο, που διοργάνωσε ο Λεωνίδας Χρηστάκης στην αίθουσα εκθέσεων «Κούρος». Μεταξύ των 48 ζωγράφων που συμμετείχαν ήταν και οι: Μίνως Αργυράκης, Νίκος Εγγονόπουλος, Δημήτρης Μυταράς, Γιάννης Τσαρούχης, Αλέκος Φασιανός κ.ά. Το 1982 στο Τορόντο του Καναδά παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση με έργα που ζωγραφίζει εκεί.

Ο Βασίλης Βλασίδης «έφυγε» στις 15 Φλεβάρη 1997 σε ηλικία 90 χρόνων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ