ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Στο φουλ οι διεργασίες σε κοινό αντιλαϊκό γήπεδο

Για «συνέδριο στρατηγικής επανατοποθέτησης» μιλά ο Τ. Κορωνάκης - «Δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση» λέει ο Γ. Μηλιός

Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την ψήφιση στη Βουλή των δύο πακέτων με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους «εταίρους» και με δεδομένο ότι τώρα μπροστά βρίσκεται η έναρξη των αντιλαϊκών παζαριών για την τελική διαμόρφωση του μνημονίου Τσίπρα.

Ενώ εξελίσσεται η «μάχη» στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το στίγμα των όσων θα ακολουθήσουν σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες - κι ενώ «συμφωνούντες» και «διαφωνούντες» φαίνεται να επιλέγουν για την ώρα ένα σχετικό χαμήλωμα των τόνων - αναμένεται να δώσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μεθαύριο Δευτέρα. Την ίδια μέρα, η «Αριστερή Πλατφόρμα» θα επιχειρήσει μια πιο ανοιχτή παρέμβαση στις διεργασίες, με την εκδήλωση που διοργανώνει σε κλειστό γήπεδο της Αθήνας η ιστοσελίδα της, «iskra.gr», με ομιλητή τον Π. Λαφαζάνη. Ο τίτλος μάλιστα της εκδήλωσης («Το "όχι" δεν ηττήθηκε, συνεχίζουμε») είναι χαρακτηριστικός για την προσπάθεια της «Αριστερής Πλατφόρμας» να διατηρήσει ζωντανές τις αυταπάτες για τις δυνατότητες μιας «εναλλακτικής διαχείρισης» εντός των τειχών, καθώς και τον εγκλωβισμό λαϊκών στρωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε χτεσινή της συνέντευξη (ρ/σ ΣΚΑΪ), καλούμενη να απαντήσει αν η εκδήλωση της «Αριστερής Πλατφόρμας» επισπεύδει «τη σύγκρουση», είπε: «Πολιτικό ζήτημα υπάρχει. Είναι δύο διαφορετικά σχέδια, με δύο διαφορετικές στρατηγικές που συγκατοικούν στον ίδιο φορέα». Σημείωσε, ακόμη, ότι στην επόμενη ψηφοφορία στη Βουλή, που αυτή τη φορά θα αφορά το ίδιο το μνημόνιο 3, «πραγματικά ο καθένας θα πάρει τη δική του ευθύνη. (...) Επομένως, θα έχει μια σημασία τι θα συμβεί μέχρι τότε. Δε μεταφέρονται όλα για μετά».

Ο δε γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική τη συνεδρίαση της ΠΓ, «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, για να αποφασίσει ποιες θα είναι αυτές οι συντεταγμένες διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν για να συζητήσουμε το υπαρκτό τραύμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ». Ζήτησε προς όλες τις πλευρές «να χαμηλώσουν οι τόνοι», σημειώνοντας πως «χρειαζόμαστε ένα συνέδριο στρατηγικής επανατοποθέτησης. Χρειαζόμαστε ένα σοβαρό σχέδιο και για την Ελλάδα, αλλά και μια σοβαρή συζήτηση στην Ευρώπη».

Για «τρικομματική κυβέρνηση» έκανε λόγο χτες, με δηλώσεις του στο MEGA, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης.«Οταν ψηφίζουν οι ίδιοι διαφορετικά στα νομοσχέδια, πάει να πει πως έχεις ένα συγκροτημένο πυρήνα» ανέφερε, κάνοντας μάλιστα λόγο για «πολιτική γάγγραινα».

Από την άλλη, ο Γ. Μηλιός, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χτες στο MEGA, ενώ ανέφερε ότι η συμφωνία της κυβέρνησης «είναι καλή για το μεγάλο κεφάλαιο και την ολιγαρχία», φρόντισε και αυτός να ξεκαθαρίσει ότι «δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και από αυτούς που διαφωνούν» (!), για να προσθέσει στη συνέχεια: «Από τον κόσμο κινδυνεύει, γιατί μια μερίδα του θα πεινάσει και άλλη μια θα συνεχίσει να τα βρίσκει πολύ δύσκολα».

Μνημόνιο ή τανκς;

Οσο πάει και απογειώνουν τους εκβιασμούς σε βάρος του λαού τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού πρώτα έκαναν ψωμοτύρι τον... «πολυφορεμένο» εκβιασμό που χρησιμοποιούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν υπέγραφαν και υλοποιούσαν τα προηγούμενα μνημόνια, δηλαδή το γνωστό κάλπικο για το λαό δίλημμα «νέο μνημόνιο ή έξοδος από την Ευρωζώνη και κρατική χρεοκοπία», τώρα πέρασαν σε... άλλα επίπεδα.

«Τι θα σήμαινε για το πολίτευμα» μια κρατική χρεοκοπία εκτός ευρώ, «αναρωτήθηκε» τις προάλλες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονος, σε τηλεοπτική παρέμβασή του, αφήνοντας υπονοούμενα για ενδεχόμενο «εκτροπής»...

Δηλαδή; Από το γνωστό «Καραμανλής ή τανκς» του 1974, περνάμε τώρα στη σύγχρονη... «αριστερή» εκδοχή του, δηλαδή στο δίλημμα «Μνημόνιο Τσίπρα ή τανκς»;

Οσο εκβιαστικό είναι όμως το πρώτο δίλημμα που βάζουν στο λαό, το να διαλέξει δηλαδή με ποιον τρόπο θα βαθύνει η χρεοκοπία του για λογαριασμό του κεφαλαίου, με νέο μνημόνιο ή με κρατική χρεοκοπία, άλλο τόσο εκβιαστικό και προκλητικό είναι και το να λένε στο λαό ότι πρέπει να λέει και «ευχαριστώ» για το νέο μνημόνιο, προκειμένου να μην υπάρξουν εκτροπές στο πολίτευμα!

Πόσο μάλλον όταν η ίδια η πείρα του λαού, ήδη από τους πρώτους 6 μήνες της «πρώτης φορά αριστερής» κυβέρνησης, επιβεβαιώνει ότι η ολοένα και μεγαλύτερη αντιδραστικοποίηση της αστικής διακυβέρνησης δεν εξαρτάται από το ποιος βρίσκεται στο τιμόνι της, αλλά από το γεγονός ότι αυτό επιβάλλουν τα ίδια τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης και μεγάλης έντασης των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε κάνει «σημαία» τις διαμαρτυρίες για τα «κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα» των προκατόχων του, τώρα που έχει το τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλίσει τα επείγοντα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, έχει... κάνει «κουρέλια» ακόμα και τις διαδικασίες του αστικού κοινοβουλίου, που είχαν ήδη «ξεχειλώσει» οι προηγούμενοι.

Ψωμοτύρι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (το γνωστό πρώτα νομοθετώ και μετά... συζητάω για το νόμο που είναι ήδη σε ισχύ), ψωμοτύρι και η έγκριση μνημονιακών νομοσχεδίων με διαδικασίες «fast track» μέσα σε μια μέρα και ψηφοφορίες τα χαράματα, με διαδικασίες δηλαδή που ξεπερνούν σε ταχύτητα ακόμα και την απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος»! Και πού 'σαι ακόμα...

Και αλήθεια, ακόμα δε μας έχουν διευκρινίσει... Τι ακριβώς εννοούσε ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν δήλωνε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό»;

Και να μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι όπως αποδείχθηκε περίτρανα το τελευταίο διάστημα, πολύ γρήγορα αφέθηκαν στην άκρη και τα περιβόητα «νέα δόγματα» των δυνάμεων καταστολής, με αποτέλεσμα στην πρώτη διαδήλωση ενάντια στο νέο μνημόνιο να ριχτούν τόνοι χημικών, ενώ ξετυλίχθηκε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με τη συμμετοχή και προβοκατόρικων ομάδων με στόχο το χτύπημα της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ...

Αυτό που επιβεβαιώνεται, δηλαδή, είναι ότι η ενίσχυση της αντιδραστικοποίησης είναι δεδομένη, όποιος και αν είναι στο τιμόνι της αστικής κυβέρνησης, όπως αυτή και αν ονομάζεται. Εμπόδιο σε αυτήν τη διαδικασία μπορεί να μπει μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα και όχι βεβαίως μια κυβέρνηση όργανο της εξουσίας του κεφαλαίου, όπως είναι και αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Γ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Γεύμα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα 41 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας

Γεύμα στους πολιτικούς αρχηγούς παρέθεσε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, στο προεδρικό μέγαρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 41 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απρίλη και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, Θανάσης Παφίλης, καθώς ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, βρισκόταν στην προγραμματισμένη διήμερη περιοδεία του στη Σύρο. Σε δήλωση του προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο, ο Θ. Παφίλης δήλωσε πως «εκπροσωπεί το ΚΚΕ στη συμβολική εκδήλωση που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκλειστικά για την 41η επέτειο αποκατάστασης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Το πρωί εξάλλου, ο Πρ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο χώρο του πρώην στρατοπέδου της ΕΑΤ - ΕΣΑ στο πάρκο Ελευθερίας.

Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, αποχώρησαν χωρίς να προχωρήσουν σε κάποια δήλωση.

Αντίθετα, σε δηλώσεις προχώρησαν οι επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, και του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας τα περί «συνεννόησης» ανάμεσα στα αστικά κόμματα πάνω στα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «κομβική στιγμή» για τη χώρα και ανέφερε: «Είναι πρωτοφανές να συμφωνούν τόσοι πολλοί βουλευτές στις κυρίαρχες επιλογές της χώρας. Αυτό είναι καλό και πάνω εκεί πρέπει να χτίσουμε (...) Είμαστε όλοι ακόμη δεσμευμένοι από την πρώτη μας απόφαση (σ.σ. την απόφαση που συνυπέγραψαν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ) ότι η χώρα για να πορευτεί πρέπει να έχει έναν κοινό βηματισμό μέχρι να σταθεροποιήσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή ζώνη και το ευρώ». Ανέφερε, επίσης, ότι «πήραμε απαντήσεις, κυρίως, από τον πρωθυπουργό ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν το επόμενο διάστημα να λύσει όλες αυτές τις εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί όλους αυτούς τους μήνες». Χαρακτήρισε απόλυτα εφικτή «τη συμφωνία στις 18 ή στις 19 του μήνα», ενώ συμπλήρωσε ότι «δε νομίζω ότι θέλει κάποιος έναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Ούτε κατάλαβα ότι ο πρωθυπουργός έχει τέτοια πρόθεση». Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν η προτροπή του στο λαό... να μείνει ήσυχος ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη και «να πάει διακοπές»...

Αντίστοιχα, η Φ. Γεννηματά, δήλωσε ότι: «Σήμερα που καταρρέει ο διαχωρισμός "μνημόνιο - αντιμνημόνιο", ο δρόμος είναι ένας, αυτός της συνεννόησης. Μόνο μέσα από συνεργασία μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, που δίνει ασφάλεια για το αύριο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ