ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2015
Σελ. /20
Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται

Οι δυνάμεις καταστολής της «κυβέρνησης της Αριστεράς» επί τω έργω
Οι δυνάμεις καταστολής της «κυβέρνησης της Αριστεράς» επί τω έργω
Σε συνέντευξή του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, κλήθηκε να σχολιάσει το ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτησή του, μετά τα επεισόδια έξω από τη Βουλή την πρώτη μέρα της ψήφισης των προαπαιτούμενων του νέου μνημονίου. Μεταξύ άλλων, είπε και το εξής: «Το Ποτάμι, το ΚΚΕ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον τρόπο που λειτουργώ...».

Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά νομίζουμε μια φράση αρκεί: «Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται». Ας ξαναδιαβάσει το δημοσίευμα του «Ρ», γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι αγνοεί ότι το ΚΚΕ και μέσα από την εφημερίδα του έχει καταγγείλει την προσχεδιασμένη επίθεση της Αστυνομίας στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ, τη μέρα συζήτησης στη Βουλή του τρίτου μνημονίου. Τότε που η Αστυνομία έδρασε με επιτελικό σχέδιο και ξεκάθαρο στόχο όχι μόνο να αδειάσει την περιοχή έξω από τη Βουλή, αλλά και να χτυπήσει διαδηλωτές σε μεγάλη απόσταση από τη Βουλή, με χαρακτηριστική την επίθεση της ομάδας «Δέλτα» στο ύψος του «Φιξ», δηλαδή χιλιόμετρα μακριά, την ώρα μάλιστα που οι διαδηλωτές μάζευαν τα πανό τους.

Ανησυχούν για τις «εναλλακτικές» τους

«Επειδή όλοι καταλαβαίνουμε πως από το Σεπτέμβρη θα γίνει "του Κουτρούλη ο γάμος", χρήσιμο θα ήταν ένα μεγάλο κόμμα να έχει τις εσωτερικές διαδικασίες πίσω του και όχι μπροστά του», σημείωνε ο Γ. Πρετεντέρης, χαρακτηρίζοντας «ακατανόητους» τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού στη ΝΔ.

«Η ΝΔ δεν ψάχνει μόνο για αρχηγό. Ψάχνει να αποδείξει στον κόσμο ότι καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω της. Ψάχνει να ξαναμπεί επειγόντως στο παιχνίδι. Ψάχνει να υπάρξει ξανά ως συντεταγμένη εναλλακτική δύναμη» συμπλήρωσε ο ίδιος και κατέληξε: «Και σε αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα δε χωρούν ούτε αναβολές, ούτε παρατάσεις, ούτε προφάσεις, ούτε νταραβέρια, ούτε μωροφιλοδοξίες. Διότι (όπως απεδείχθη προσφάτως και με την κυβέρνηση) η πραγματικότητα τελικά εκδικείται. Σκληρά».

Είναι φανερό πως η αστική τάξη προβληματίζεται για τις «εναλλακτικές» που μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει στη διάθεσή της, όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό που χρειάζεται για να υπηρετεί τις εκάστοτε ανάγκες της. Οι ανακατατάξεις που τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν στο αστικό πολιτικό σκηνικό της χώρας («κόμματα εξουσίας» βρέθηκαν με ποσοστό κάτω από 5%), ανέδειξαν ότι ο πολιτικός χάρτης μπορεί ν' αλλάζει πολύ εύκολα, αρκεί να υπάρχουν πάντα σχήματα ικανά να εκτονώνουν τη λαϊκή οργή και να μπορούν να δουλέψουν ικανοποιητικά για την ενσωμάτωση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Τα σημειώνουμε αυτά γιατί τόσο η εσωκυβερνητική «κόντρα» όσο και εξελίξεις στα άλλα αστικά κόμματα είναι ένα μόνο μέρος των διεργασιών του αστικού πολιτικού συστήματος, με στόχο τη διαμόρφωση καινούργιων και κατάλληλων εφεδρειών...

Αδίστακτοι

Θυμόμαστε ότι η σημερινή κυβέρνηση άρχισε τη θητεία της με επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Καισαριανή και την κατάθεση λουλουδιών στο Σκοπευτήριο. Οι εξελίξεις και ειδικά η ψήφιση των δύο νόμων με τα προαπαιτούμενα για το 3ο μνημόνιο αποδεικνύουν ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση είναι αδίστακτη στον τρόπο που προσπαθεί να χειραγωγήσει συνειδήσεις αγνών αγωνιστών και να τους μετατρέψει σε πανηγυρτζήδες της αντιλαϊκής πολιτικής, που συνεχίζει με συνέπεια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενους.

Υπό κατασκευή «εθνάρχης»

Διαβάζουμε: «Η μεγαλύτερη πρόκληση στη νέα διάσωση θα μπορούσε να είναι η ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να καταρρεύσει η υποστήριξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξελέγη με μια αντιμνημονιακή ατζέντα», τονίζει ο Martion Edwards, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο «Seton Hall». «Ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει κάτι για να τονώσει τη στήριξή του», τόνισε ο ίδιος.

Αν σωστά μεταφράζουμε και με δεδομένο ότι ο Τσίπρας έχει ήδη τη στήριξη των ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού, το επόμενο που πρέπει να γίνει για «να τονώσει τη στήριξή του», είναι να μετατρέψει σε «γενίτσαρους» και το σύνολο των ψηφοφόρων του. Κάτι που για τους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επικοινωνιακού επιτελείου φαίνεται να είναι στόχος, αν κρίνουμε από την πυκνότητα των μηνυμάτων που διακινούνται στα λεγόμενα σόσιαλ μίντια περί του «νέου εθνάρχη», ο οποίος μάλιστα ήδη έχει αφήσει μακράν πίσω του τον Ελ. Βενιζέλο και τον Κ. Καραμανλή. Τόσο «πρώτη φορά Αριστερά», λοιπόν!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1814 Ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στέφενσον πατεντάρει την ατμομηχανή.

1822 Τα ξημερώματα της 25ης Ιούλη, η πρώτη τουρκική φάλαγγα, καθώς έφτανε στα Δερβενάκια, αιφνιδιάζεται και διαλύεται από τους Ελληνες επαναστάτες. Ο Δράμαλης με τον υπόλοιπο στρατό του αποφασίζει να φύγει από τον Αγιο Σώστη. Εκεί τους περίμενε το δεύτερο χτύπημα του Κολοκοτρώνη. Η φοβερή στρατιά του Δράμαλη αποδεκατίστηκε, χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν. Η καταστροφή του Δράμαλη ήταν ολοκληρωτική.

1893 Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου.

1929 Με τη θετική ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών και των δύο αστικών κομμάτων, του Λαϊκού και του Κόμματος των Φιλελευθέρων, το βενιζελικό «Ιδιώνυμο» γίνεται νόμος του κράτους (Ν. 4229/1929).

1934 Ναζιστικό πραξικόπημα υποκινούμενο από τη Γερμανία εκδηλώνεται στην Αυστρία. Δολοφονείται ο «αυστρο-φασίστας» δικτάτορας καγκελάριος Ντόλφους, που εναντιωνόταν στην ένωση της χώρας με τη Γερμανία.

1935 Στη Μόσχα συνέρχεται το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από Κομμουνιστικά Κόμματα 65 χωρών. Το 7ο Συνέδριο έθεσε ως κεντρικό καθήκον όλων των ΚΚ την πάλη ενάντια στην απειλή του φασισμού και του πολέμου και την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ. Στο επίπεδο της στρατηγικής, το Συνέδριο επανέφερε τη λογική των σταδίων, προσαρμόζοντας ανάλογα και την πολιτική των συμμαχιών των ΚΚ (με την πρόταξη των Λαϊκών Μετώπων και τη συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες). Η ιστορική πείρα έδειξε ότι η προβολή ενδιάμεσων σταδίων (μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού) ήταν καταστροφική για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και η πάλη κατά του φασισμού που ακολούθησε στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, δεν οδήγησαν (με εξαίρεση τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου βάρυνε η παρουσία του Κόκκινου Στρατού) στην κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, παρά το τεράστιο κύρος και τη δύναμη που απέκτησαν τα ΚΚ την εν λόγω περίοδο.

1943 Ολοκαύτωμα στη Μουσιωτίτσα της Ηπείρου. Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής δολοφονούν και τους 154 κατοίκους του.

1943 Στις Σέρρες, στο βουλγαρικό στρατοδικείο δικάζεται ομάδα κομμουνιστών, από τους οποίους οι Κ. Πορτάλης, Σ. Ζαργάλης, Γ. Παύλος, Σ. Ροδόπουλος, Ι. Κωνσταντινίδης, Ν. Βοζακίδης καταδικάζονται σε θάνατο.

1947 Αγρια σφαγή από χωροφύλακες 30 γυναικών στη Νιγρίτα. Σφάζουν ακόμη και βρέφη 6 μηνών.

1947 Δύο τάγματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στα Γρεβενά.

1952 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στηριζόμενο - σε μεγάλο βαθμό - σε πληροφορίες στελεχών από την Ελλάδα, καθώς και στην πρωτοβουλία του Πλουμπίδη να δημοσιοποιήσει επιστολή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, ενώ υπεύθυνος ήταν ο Μπελογιάννης, βγάζει απόφαση «για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)», με την οποία τον διαγράφει, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς, άδικους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (του προδότη, του χαφιέ κ.λπ.).

Ο Πλουμπίδης, απομονωμένος και χαρακτηρισμένος από την ηγεσία του Κόμματος ως πράκτορας, όχι μόνο δεν το αποκήρυξε, αλλά και το υπεράσπισε μέχρι την τελευταία του πνοή. 4 χρόνια μετά, από την 9η Ολομέλεια του Κόμματος το 1958, ο Πλουμπίδης αποκαταστάθηκε.

1967 Πεθαίνει ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.

1974 Επιστρέφουν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τη Γυάρο. Στο Πόρτο Ράφτη όπου αποβιβάζονται, γίνονται δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από χιλιάδες συγκεντρωμένου λαού.

1984 Ενα εκατομμύριο Γάλλοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Μορουά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ