ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Σχέδια συμμετοχής σε στρατιωτικές ασκήσεις στον Ινδικό

Μαζί με ΗΠΑ και Ινδία

Από παλιότερες κοινές ασκήσεις Ιαπωνιας - ΗΠΑ. Η συμμετοχή του Τόκιο σε γυμνάσια όλο και πιο μακριά από τις ακτές του δεν είναι καθόλου τυχαία
Από παλιότερες κοινές ασκήσεις Ιαπωνιας - ΗΠΑ. Η συμμετοχή του Τόκιο σε γυμνάσια όλο και πιο μακριά από τις ακτές του δεν είναι καθόλου τυχαία
ΤΟΚΙΟ.--

Τη ραγδαία όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και την αποφασιστικότητα της ιαπωνικής αστικής τάξης να διασφαλίσει παρουσία σε όλο και περισσότερες από τις εστίες «αντιπαράθεσης» του πλανήτη επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας σε στρατιωτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό.

Το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε την Τετάρτη, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από την Ινδία, ότι η Ιαπωνία θα πάρει μέρος στις ναυτικές ασκήσεις «Μάλαμπαρ» που διεξάγουν κάθε χρόνο στον Ινδικό ωκεανό ΗΠΑ και Ινδία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την περασμένη βδομάδα είχε προγραμματιστεί συνάντηση στη ναυτική βάση Γιοκοσούκα (Ιαπωνία) ανάμεσα σε αξιωματούχους των τριών χωρών, για να αποφασιστεί ο τύπος των πλοίων και αεροπλάνων των Πολεμικών Ναυτικών που θα συμμετάσχουν στην άσκηση, που πρόκειται να γίνει στον Κόλπο της Βεγγάλης. Η συγκεκριμένη ζώνη αποτελεί το βορειοανατολικό τμήμα του Ινδικού και βρίσκεται ανάμεσα στην ινδική χερσόνησο και τη νοτιοανατολική Ασία. Τη συνάντηση επιβεβαίωσε και αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης, που δε θέλησε να κατονομαστεί, σύμφωνα με το «Ρόιτερς».

Η «εμφάνιση» του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας στον Ινδικό, όπως και η «συνάντηση» των τριών αυτών χωρών σε κοινή άσκηση αναδεικνύει τις εστίες αντιπαράθεσης που δημιουργούνται σε ανταγωνισμό και με την Κίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες συνεργασίες διαμορφώνονται, ενώ τον τελευταίο χρόνο η Ιαπωνία επισπεύδει τη συνταγματική αναθεώρηση (η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο) που θα επιτρέψει στις Ενοπλες Δυνάμεις να «αναλαμβάνουν δράση» και εκτός συνόρων, όταν «απειλούνται τα συμφέροντα της χώρας», αλλά και «εταίρων» της.

Στο πλαίσιο της επέκτασης της στρατιωτικής «παρουσίας» της Ιαπωνίας εντάσσεται και η συμμετοχή της σε κοινές ασκήσεις με τις Φιλιππίνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μια περιοχή πλούσια σε ενεργειακούς και άλλους φυσικούς πόρους, που αποτελεί πεδίο εδαφικών διαφορών ανάμεσα σε διάφορες χώρες της περιοχής και της Κίνας.

Οσον αφορά τον Ινδικό, το «Ρόιτερς» αναφέρει ότι έχει γίνει ένα νέο παγκόσμιο κέντρο εμπορικών και ενεργειακών ροών, μέσα από το οποίο διακινείται το 50% των εμπορευματοκιβωτίων διεθνώς και το 70% των μεταφορών πετρελαίου. Ακόμα, σημειώνει ότι από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή περνούν τα 3/4 των διελεύσεων πετρελαίου της Κίνας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ευχολόγια ηγετών και σφοδρός ανταγωνισμός

ΠΑΡΙΣΙ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Στο γενικά αναμενόμενο αποτέλεσμα του γνωστού ...ευχολογίου οδήγησε η τηλεδιάσκεψη του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» την Πέμπτη το βράδυ, δηλαδή η κοινή τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στο Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Σκοπός της συζήτησης ήταν η εξέλιξη της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη φέτος, που καθημερινά παραβιάζεται και υποτίθεται η κοινή θέληση για ειρήνευση.

Την πιο αναλυτική ενημέρωση για το τι διαμείφθηκε, έδωσε η γαλλική προεδρία, που όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας, σημειώνεται στο ανακοινωθέν: «Οι τέσσερις ηγέτες έλαβαν γνώση των συμφωνιών σχετικά με την απόσυρση όπλων διαμετρήματος άνω των 100 mm, 15 χλμ από τη γραμμή αντιπαράθεσης (πρόκειται για εξαγγελία του Ουκρανού Προέδρου) και επιθυμούν οι συμφωνίες αυτές να υπογραφούν το συντομότερο δυνατό και να υπάρξει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επιτήρησης της συμφωνίας με την ευθύνη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη».

Επίσης χαιρέτισαν τη μονομερή αποχώρηση των δυνάμεων των πολιτοφυλάκων και του εξοπλισμού τους από το Σιροκίνο κοντά στη Μαριούπολη, κίνηση που επιβεβαιώνει και ο ΟΑΣΕ και θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 3 Αυγούστου.

Ακόμα σημειώνεται ότι οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανακαίνιση του δικτύου ύδρευσης και υποδομής και την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής για τη μεταφορά του άνθρακα, ζήτημα βέβαια που ελάχιστη σημασία έχει, αφού ο ουκρανικός στρατός και τα τάγματα των λεγόμενων εθελοντών (συγκροτημένα στην πλειοψηφία τους από φασίστες του Δεξιού Τομέα), συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ καθημερινά, παρά τις μεγαλοστομίες περί ειρήνης. Χθες συγκεκριμένα ανακοινώθηκε από τους πολιτοφύλακες στο Ντονέτσκ ότι οι σιδηροδρομικές υποδομές στην περιοχή τους έχουν χτυπηθεί 39 φορές από τον Φλεβάρη, ενώ αντίστοιχη είναι η καταστροφή άλλων υποδομών.

Κατά τα άλλα οι τέσσερις ηγέτες χαιρέτισαν τη δημιουργία κέντρων ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ απαίτησαν προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων και τον εντοπισμό των αγνοουμένων, να εξασφαλισθεί ελεύθερη πρόσβαση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Σε ό,τι αφορά το «αγκάθι» της πολιτικής διευθέτησης, υπήρξαν διαφωνίες, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να απειλεί ότι εκλογές που έχουν ορίσει οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ για τον Οκτώβρη, θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Ο Ρώσος Πρόεδρος στάθηκε στην ανάγκη του άμεσου διαλόγου και της συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και των πολιτοφυλάκων.

Η ενέργεια ενώνει και ...χωρίζει

Επίσης στο «ψητό» του ενεργειακού ζητήματος εμφανίζεται να υπήρξε κοινή εκτίμηση για την ανάγκη να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία σχετικά με το επόμενο πακέτο αερίου και την τροφοδοσία της Ουκρανίας και κατ' επέκταση της ΕΕ. Φυσικά την ίδια ώρα τα ενεργειακά μονοπώλια σχεδιάζουν και άλλες εναλλακτικές για να μη θιγούν περαιτέρω οι μπίζνες, όπως η συμφωνία για την επέκταση του λεγόμενου Βόρειου Ρεύματος (Nord Stream), που υπογράφηκε από το ρώσικο κολοσσό Γκαζπρόμ και γερμανικά και αυστριακά μονοπώλια, που προχωράει γοργά.

Χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημείωσε με έμφαση ότι η ΕΕ έχει ανάγκη τη Ρωσία και η Ρωσία την ΕΕ, ενώ το Βόρειο Ρεύμα είναι ο «εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης». Αναφέρθηκε επίσης και στην ελπίδα να προχωρήσει και ο Τουρκικός Αγωγός (Turkish Stream), που είναι ουσιαστικά το εναλλακτικό σχέδιο για το Νότιο Ρεύμα, που ακυρώθηκε από την ΕΕ και με νόημα συμπλήρωσε ότι το «αμερικανικό αέριο θα στοιχίσει χρυσάφι» και αυτό είναι «θέμα χρήματος και απλού εμπορικού υπολογισμού». Δηλαδή επιβεβαίωσε το σφοδρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που είναι η αιτία και για την ουκρανική τραγωδία.

ΚΕΝΥΑ
Επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Στην Κένυα θα βρίσκεται από σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Στη χώρα από όπου καταγόταν ο πατέρας του και είναι το πρώτο ταξίδι που κάνει ως Αμερικανός ηγέτης. Παρόλο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, τις προετοιμασίες, τις προσδοκίες των ντόπιων εμπόρων με την «Ομπαμάνια» και την πιθανή επίσκεψή του στη γιαγιά του, στο χωριό Κογκέλο, το σίγουρο είναι ότι ο κύριος λόγος του ταξιδιού και της περιοδείας στην Αφρική - θα ακολουθήσει η Αιθιοπία - είναι η προώθηση της δράσης των αμερικανικών μονοπωλίων στην ανατολική Αφρική.

Ο Ομπάμα, που συνοδεύεται από γερουσιαστές και επιχειρηματίες, αναμένεται να πάρει μέρος στη Διεθνή Επιχειρηματική Διάσκεψη Κορυφής στο Ναϊρόμπι (που θα πραγματοποιηθεί 25 - 26 Ιούλη), και αφορά τις εμπορικές και άλλες συναλλαγές ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη λεγόμενη «Κοινότητα Ανατολικής Αφρικής» (EAC), αλλά και συνολικά τις μπίζνες στην υποσαχάρια Αφρική μέσω της λεγόμενης συμφωνίας «African Growth and Opportunity Act» - AGOA - το λεγόμενο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Ευκαιριών, δηλαδή πώς ντόπιοι και ξένοι καπιταλιστές θα συνεχίζουν την εκμετάλλευση των λαϊκών μαζών και του φυσικού πλούτου των χωρών της μαύρης ηπείρου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Απολύουν για να στηρίξουν τη θέση τους

ΡΩΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η εμπειρία (και) των Ευρωπαίων εργαζομένων επιβεβαιώνει καθημερινά πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης περνά μέσα από το ανελέητο χτύπημα των δικαιωμάτων τους.

Μια απόδειξη γι' αυτό έρχεται από τη γειτονική μας Ιταλία, όπου η τηλεπικοινωνιακή «Τέλεκομ» (θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη χώρα) ετοιμάζεται να καταργήσει 1.700 θέσεις εργασίας, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της συνολικά στην αγορά. Στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία έκανε λόγο για «ζητήματα κόστους εργασίας». Η «Τέλεκομ» υπολογίζεται ότι απασχολεί σήμερα συνολικά 66.000 εργαζομένους, από τους οποίους οι 53.000 στην Ιταλία.

Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου βρίσκεται η έδρα του πολυεθνικού μεταλλευτικού κολοσσού «Anglo American», η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου 6.000 εργαζόμενους μέσα στην επόμενη διετία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πτώση των τιμών των μετάλλων. Η συγκεκριμένη εταιρεία απασχολεί παγκοσμίως πάνω από 150.000 εργαζομένους.

Μέσα σε συνθήκες κρίσης, τα μονοπώλια απαντούν στην όξυνση του ανταγωνισμού κλιμακώνοντας την αντεργατική επίθεση, επιδιώκοντας να διασφαλίσουν τη θέση τους στην περιφερειακή και διεθνή αγορά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ