ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρχισε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία
  • Τουρκικά F-16 έπληξαν θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Η Αγκυρα παραχώρησε τη βάση Ιντσιρλίκ στο «διεθνή αντιτρομοκρατικό συνασπισμό»
  • Καταστολή και διεργασίες στο εσωτερικό της χώρας

Δυνάμεις του τουρκικού στρατού στο Κίλις, όπου προχτές τζιχαντιστές σκότωσαν έναν Τούρκο υπαξιωματικό, δίνοντας αφορμή για τη χτεσινή έναρξη βομβαρδισμών
Δυνάμεις του τουρκικού στρατού στο Κίλις, όπου προχτές τζιχαντιστές σκότωσαν έναν Τούρκο υπαξιωματικό, δίνοντας αφορμή για τη χτεσινή έναρξη βομβαρδισμών
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Χτες, πριν ακόμα ξημερώσει, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε επιθέσεις στη βόρεια Συρία, μετά από την ειδική Σύσκεψη για την Ασφάλεια που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης και του στρατού. «Η Τουρκική Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να πάρει κάθε μέτρο για να διαφυλάξει την εθνική της ασφάλεια» σημείωνε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ η επιχείρηση ονομάστηκε «Γιαλτσίν Νανέ», όπως ο Τούρκος υπαξιωματικός που λίγες ώρες πριν απογειωθούν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, είχε σκοτωθεί στη μεθόριο από (σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές) πυρά του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ).

Αυτή η ανταλλαγή πυροβολισμών στην τουρκο-συριακή μεθόριο (η πρώτη μεταξύ του τουρκικού στρατού και του «Ισλαμικού Κράτους»), όπως και το μακελειό που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα στην πόλη Σουρούτς με 32 νεκρούς, αποτέλεσαν τις αφορμές για να ενισχύσει η τουρκική πλευρά τη στρατιωτική της δράση σε εδάφη της Συρίας, με το επιχείρημα ότι θέλει να «αντιμετωπίσει» τους τρομοκράτες του ΙΚ.

Πάντως, τουρκικά στρατεύματα και οχήματα συγκεντρώνονταν στη μεθόριο των δύο χωρών εδώ και μερικές βδομάδες, με την κυβέρνηση να δηλώνει «ετοιμότητα» για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ροές μεταναστών, μέσα στις οποίες συχνά «διακινούνται» και τζιχαντιστές, όπως σημείωνε η ίδια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το μεσημέρι, ο Α. Νταβούτογλου δήλωσε ότι «οι (αεροπορικές) επιχειρήσεις που ξεκίνησαν σήμερα δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αλλά μια διαδικασία», προδιαγράφοντας ουσιαστικά συνέχιση και ένταση της δράσης του τουρκικού στρατού στη Συρία.

«Διαθέσιμη» η βάση στο Ιντσιρλίκ

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε χτες ότι η Αγκυρα συμφώνησε τελικά να χρησιμοποιηθεί η αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, στα νότια της χώρας, από τον «αντιτρομοκρατικό συνασπισμό», που εδώ και μήνες βομβαρδίζει Ιράκ και Συρία. Ο Ερντογάν τόνισε ότι η χρήση της βάσης θα γίνεται «μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο», χωρίς όμως να διευκρινιστεί τι σημαίνει αυτό.

Πάντως, η συμφωνία φαίνεται ότι επισφραγίστηκε στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας των δύο χωρών.

Η συμφωνία φαίνεται να περιλαμβάνει ως όρο τη δημιουργία «μερικής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την τουρκο-συριακή μεθόριο», για την οποία πηγές της «Χουριέτ» υποστήριζαν ότι «αεροσκάφη του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ θα παρέχουν ασφάλεια πάνω από το έδαφος όταν χρειάζεται», διεξάγοντας πτήσεις «επιθετικές ή διερευνητικές».

Με λίγα λόγια, η τουρκική κυβέρνηση εκδηλώνει όλη την «απλόχερη» διάθεσή της να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά και άμεσα στον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή, για τον οποίο πρόσχημα μόνο είναι η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, τους οποίους άλλωστε και η Αγκυρα ενίσχυσε πολύμορφα και σχεδιασμένα. Οι εξελίξεις θα περιπλέξουν κι άλλο τους αντιλαϊκούς ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, με δεδομένο ότι οι «ισορροπίες» έχουν αλλάξει αρκετά, π.χ. η επιμονή του Ερντογάν ενάντια στο καθεστώς Ασαντ ίσως δε βρει την ίδια «ανταπόκριση», άλλο βάρος αποκτά πλέον ο «λόγος» του Ιράν κ.τ.λ.

CHP - HDP ζητούν συζήτηση για εξωτερική πολιτική

Επιπλέον, οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας θα καθοριστούν και από τις διεργασίες στο εσωτερικό της χώρας, όπου ακόμα δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη. Στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκεται σταθερά το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής (δηλαδή των συμμαχιών του τουρκικού κεφαλαίου στο εξωτερικό), στο φόντο της κριτικής που έχει δεχτεί η κυβέρνηση AKP για «απομόνωση» της χώρας κ.τ.λ.

Το σοσιαλδημοκρατικό CHP ζήτησε προχτές να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για να διερευνήσει τις «τρομοκρατικές δράσεις» και συγκεκριμένα την επίθεση στη Σουρούτς (για την οποία θεωρείται υπεύθυνο το ΙΚ), ώστε τις επόμενες μέρες να συνεδριάσει εκτάκτως η ολομέλεια και να συζητήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας.

«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές πράξεις στη χώρα μας έχουν διαμορφώσει μια δημόσια γνώμη ότι αποτελούν συνέπεια των επιλογών στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια, κύρια απέναντι στη Συρία» δήλωσε ο βουλευτής του CHP, Ουζγκιούρ Ουζέλ.

Την πρόταση καλοδέχτηκε άμεσα η πρόεδρος του HDP, Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ (που άλλωστε το κόμμα της είχε καταθέσει παρόμοιο αίτημα), δηλώνοντας ότι «το κοινοβούλιο δεν πρέπει να μείνει αμέτοχο». Αλλωστε, μετά τα γεγονότα της Σουρούτς, το HDP κατέθεσε αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας, ώστε να συζητηθεί όχι μόνο η εξωτερική πολιτική, αλλά και οι διαπραγματεύσεις με την κουρδική κοινότητα, η πολιτική της Αγκυρας στη Ροτζάβα (περιοχή με πολλούς Κούρδους στα νότια σύνορα της Συρίας).

Ενταση της καταστολής

Στο εσωτερικό της χώρας, πραγματοποιήθηκαν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε πολλές πόλεις. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη, 5.000 αστυνομικοί εισέβαλαν σε 140 σημεία, για να εντοπίσουν «τρομοκράτες» που έχουν σχέση με το ΙΚ, το PKK ή την οργάνωση DHKP-C. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκε μια γυναίκα που φέρεται ως μέλος της DHKP-C.

Σε όλη τη χώρα έγιναν σχεδόν 300 συλλήψεις.

Η καταστολή σε βάρος των διαδηλώσεων οργής ενάντια στο μακελειό της Σουρούτς και τις ευθύνες της κυβέρνησης συνεχίζεται, με θύματα ακόμα και μικρά παιδιά. Χτες, η «Χουριέτ» μετέδωσε στη διαδικτυακή της έκδοση πως ένας 7χρονος που γυρνούσε από επίσκεψη σε συγγενείς του, τραυματίστηκε σε κεφάλι και πόδια από δακρυγόνο, σε περιοχή όπου οι αστυνομικές δυνάμεις κατέστειλαν κινητοποίηση.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της μητέρας του αγοριού, οι δυο τους βρίσκονταν ελάχιστα μέτρα από την πόρτα του σπιτιού τους όταν δέχτηκαν επίθεση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπνεύσουν και κάνιστρα δακρυγόνου να σφηνωθούν σε σημεία του παιδικού σώματος. Ο πατέρας του υποστήριξε, μάλιστα, ότι όταν ζήτησε βοήθεια από τους αστυνομικούς για να μεταφερθεί το παιδί γρήγορα σε νοσοκομείο, εκείνοι δεν του απάντησαν καν.

Ευτυχώς, ο μικρός νοσηλευόταν μέχρι χτες έχοντας ξεφύγει τον κίνδυνο.


ΙΡΑΝ
Αναζητά συνεργασία ενάντια στους «τρομοκράτες»

Ροχανί και Ολάντ συζήτησαν για σύσφιξη διμερών σχέσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στις «αναρίθμητες ευκαιρίες για την εμβάθυνση και ανάπτυξη» των διμερών σχέσεων που χάθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Πέμπτης.

Η επικοινωνία έγινε στον απόηχο της υπογραφής της πολύκροτης συμφωνίας της Βιέννης και ενόψει της επίσκεψης που θα κάνει στην Τεχεράνη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, σηματοδοτώντας και το αυξημένο ενδιαφέρον μιας σειράς γαλλικών μονοπωλίων να εδραιώσουν την παρουσία τους στην τεράστια ιρανική αγορά, αλλά και να εξασφαλίσουν μια καλή βάση (όπως είναι μια χώρα με πολλές πρώτες ύλες και ειδικευμένο, μορφωμένο εργατικό δυναμικό) για γενικότερο άνοιγμα στην περιοχή.

Ο Ροχανί επισήμανε από τη μεριά του - σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA - ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και ο ρόλος των «τρομοκρατικών ομάδων» «καταστροφικός» υπογραμμίζοντας: «Το Ιράν αναζητά συνεργασία και δράση από τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές ομάδες σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη».

Ο Φρ. Ολάντ ευχαρίστησε τον ομόλογό του για το ρόλο που έπαιξε στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων, ενώ υπογράμμισε ότι με τον ερχομό του Γάλλου ΥΠΕΞ στην ιρανική πρωτεύουσα θα διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για την περαιτέρω εμβάθυνση των γαλλο-ιρανικών σχέσεων. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ιράν ενάντια στην τρομοκρατία εξηγώντας: «Σε Συρία και Υεμένη έχουμε ψάξει για διπλωματικές λύσεις. Στο Ιράκ, επίσης, χρειάζεται να πολεμήσουμε ενάντια στους τρομοκράτες και το Ισλαμικό Κράτος».

Ευρωπαϊκά σχέδια για μπίζνες

Στο μεταξύ, χτες, αναμενόταν να ολοκληρωθεί η «Συνδιάσκεψη Ιράν - ΕΕ για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις», η πρώτη επενδυτική συνδιάσκεψη που γίνεται για μπίζνες στο Ιράν μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι θεματικές ενότητες αφορούσαν «την ιρανική οικονομία, το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον», «Τα ορυχεία και την εξορυκτική βιομηχανία», «Την Τεχνική και βιομηχανική συνεργασία στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία βαρέων οχημάτων».

Ανάμεσα στις επενδύσεις που φαίνεται ότι θα ξεχωρίσουν το επόμενο διάστημα είναι και η ανάπτυξη του πιο σύγχρονου από τα διεθνή αεροδρόμια της Τεχεράνης, του «Ιμάμ Χομεϊνί».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ