ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση εργαζομένων και ανέργων

Κατατέθηκε χτες και απευθύνεται στον πρωθυπουργό

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό την ακόλουθη Επίκαιρη Ερώτηση:

«

Το ΚΚΕ υποστηρίζει σταθερά πως η εργατική τάξη, η αγροτιά, οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι δεν ευθύνονται για την καπιταλιστική κρίση και το χρέος. Συνεπώς, συνιστά πρόκληση κατά του λαού η επιβολή της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζει και κλιμακώνει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διαχείριση της κρίσης και του χρέους υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Το KKE έχει ήδη καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων και θα επιμείνει στην έγκαιρη συζήτησή της στη Βουλή ώστε ολοκληρωμένα να θέσουμε τις θέσεις του Κόμματός μας.

Σήμερα με την Ερώτηση στον κ. Πρωθυπουργό θέτουμε ορισμένα άκρως επείγοντα ζητήματα για την αντιμετώπιση της βαθιάς φτώχειας, της εξαθλίωσης μεγάλου αριθμού λαϊκών οικογενειών, για την ανακούφιση εργαζομένων και ανέργων.

Πρώτο, ζητάμε την άμεση κατάργηση του αντιλαϊκού μέτρου της μείωσης του επιδόματος ανεργίας που είναι στο εξευτελιστικό ποσό των 360 ευρώ και τη λήψη άμεσων μέτρων για την πραγματική προστασία όλων των ανέργων συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής αύξησης του επιδόματος ανεργίας για να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς όλοι οι άνεργοι.

Δεύτερο, ζητάμε να καταργηθεί άμεσα η μείωση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να πραγματοποιηθούν σε νέα βάση οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης. Να καταργηθούν τα μέτρα υπονόμευσης των κλαδικών συμβάσεων και μείωσης του χρόνου της μετενέργειας που επιβάλλεται να ισχύει χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Να αποκατασταθούν οι απώλειες των μισθών.

Τρίτο, ζητάμε την άμεση κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών νόμων που επέβαλλαν το απαράδεκτο αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ και φόρτωσαν τις λαϊκές οικογένειες με ένα σωρό φορομπηχτικά μέτρα, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η αύξηση του ΦΠΑ, η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και άλλα, διαμορφώνοντας οδυνηρή κατάσταση για εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες. Επαναφέρουμε την πρόταση του ΚΚΕ για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Τέταρτο, ζητάμε την άμεση κατάργηση των προκλητικών μειώσεων των συντάξεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,5 χρόνων και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης που έδιναν μια ανάσα στους απόμαχους της δουλειάς.

Πέμπτο, ζητάμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από τα χρέη στις τράπεζες. Σχετικά με το πρόβλημα αυτό, το ΚΚΕ θα επαναφέρει σύντομα την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει στην προηγούμενη Βουλή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τα παραπάνω ζητήματα».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να στελεχωθεί η ΕΑΒ με το αναγκαίο προσωπικό

Συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Βασικό θέμα της συνάντησης από την πλευρά των εργαζομένων, ήταν η κλιμακούμενη συρρίκνωση του προσωπικού στην ΕΑΒ, γεγονός που αντανακλάται αρνητικά στο έργο της και στην αμυντική ικανότητα της χώρας, ενώ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος σε ντόπια και ξένα μονοπώλια να πατήσουν πιο γερά το πόδι στην αμυντική βιομηχανία. Σ' αυτό συμβάλλουν, όπως κατήγγειλαν, οι διαρκείς μειώσεις σε προσωπικό και η μαζική εισροή εργολάβων, οι οποίοι δουλεύουν με ανειδίκευτο προσωπικό σε σειρά εξειδικευμένες εργασίες

Ηδη το προσωπικό έχει συρρικνωθεί στους 1.500 εργαζόμενους, ενώ οι ανάγκες για τη διεκπεραίωση των εργασιών θα έπρεπε να καλύπτονται από τουλάχιστον 2.200 εργαζόμενους. Γι' αυτό, όπως είπαν, χρειάζεται άμεση πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού. Κοντά σε αυτά, συμπλήρωσαν ότι μεγάλο αγκάθι για τους εργαζόμενους αποτελούν επίσης οι μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές, οι οποίες, όπως είπαν, αγγίζουν το 35% - 37%, χωρίς ακόμα οι εργαζόμενοι να έχουν συμπεριληφθεί στο ενιαίο μισθολόγιο, που θα σημάνει νέες μειώσεις.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Αναμφισβήτητα συμμεριζόμαστε τα αιτήματα που έχει το σωματείο των εργαζομένων στην ΕΑΒ, είναι και δικά μας αιτήματα, για προσλήψεις στην επιχείρηση τουλάχιστον 700 ατόμων, από τη στιγμή που έχει διευρυνθεί ο τζίρος της επιχείρησης. Είμαστε ριζικά αντίθετοι - όπως και γενικά και εδώ - στην εφαρμογή των γνωστών εργασιακών σχέσεων με τους υπεργολάβους, που εκμεταλλεύονται φθηνό εργατικό δυναμικό και ταυτόχρονα επιβαρύνουν με πρόσθετη ζημιά την επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, είμαστε αντίθετοι, όπως και γενικά, με τον κίνδυνο να μειωθούν παραπέρα οι μισθοί των εργαζομένων στην ΕΑΒ, ήδη έχουν απώλειες 35%, στο πλαίσιο ενδεχομένως ενός ενιαίου μισθολογίου που αναφέρεται στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ κ.λπ. Πρόκειται για μια πολιτική, η οποία έχει στόχο να ισοπεδώσει προς τα κάτω μισθούς, συντάξεις, παροχές προς τους εργαζόμενους και από αυτήν την άποψη δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να παγιδευτούν στη λογική "χαμηλά - μικρά - μεγάλα εισοδήματα", γιατί όλοι θα πάμε φούντο προς τα κάτω».

Από τη πλευρά του Σωματείου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Γιάννης Γριζόπουλος, σημείωσε ανάμεσα στα άλλα ότι «ζητάμε εδώ και τώρα προσλήψεις, είμαστε αντίθετοι σε κάθε σχεδιαζόμενη περαιτέρω μείωση των μισθών μας».

Τιμούν τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού
  • Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου Βαγγέλη Καρωμένου και Μανώλη Τσόνγκα, διοργανώνει η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, την Κυριακή 29 Ιούλη, στις 11 π.μ. στην αγροτική περιοχή «Πετρένιος Στύλος», όπου σκοτώθηκαν οι δύο μαχητές, στις 21 Νοέμβρη 1946.
  • Η ΝΕ Σάμου και η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου του ΚΚΕ, τιμώντας τα 65 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, διοργανώνουν εκδήλωση - μνημόσυνο στο μνημείο του Δημοκρατικού Στρατού, στη θέση «Ξυνιάς» του Κέρκη, την Κυριακή 29 Ιούλη, στις 11 π.μ.

Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Με το προεδρείο της ΠΟΒΕΣΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ), αύριο Πέμπτη 26 Ιούλη στις 4 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Κλειστό από 30/7 έως 17/8

Το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» θα κλείσει από τις 30 Ιούλη έως τις 17 Αυγούστου, για τις καλοκαιρινές διακοπές. Περιμένουμε όλους τους επισκέπτες μας από τις 20 Αυγούστου, καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. με 5 μ.μ.

Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου σήμερα Τετάρτη 25 Ιούλη, στις 12.30 μ.μ. στην Αρτα, σε αίθουσα του ξενοδοχείο «ΚΡΟΝΟΣ» (πλατεία Κιλκίς), με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία, τον επικείμενο πόλεμο, το ρόλο που θα παίξει η ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου και τα καθήκοντα του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος.
  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο - Ο κίνδυνος σύρραξης και πολέμου» διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, αύριο Πέμπτη 26 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (2ας Μαΐου 8, 3ος όροφος).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ