ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
Σελ. /28
Ενα παράξενο καλοκαίρι

Διακοπές; ποιες διακοπές;

οι πλέον τυχεροί είναι οι 81.000 που τελικά θα μπορέσουν να πάνε 7 μέρες με ένα πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας, την οποία, όμως, στο μεταξύ η κυβέρνηση την έχει καταργήσει!

Επιπλέον, 1,5 εκατομμύριο περισσότεροι απ' όσους δεν έκαναν και πέρσι διακοπές, θα δουν τη θάλασσα με... τα κιάλια.

Ομορφος κόσμος, για λίγους κι εκλεκτούς.

Ευτυχώς, όμως, έχουμε κυβέρνηση που νοιάζεται για τα μπάνια του λαού. Ολόκληρη πισίνα κατασκευάστηκε ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου - ο νόμος λέει - θα καταλήξουν όσοι δεν έχουν να πληρώσουν την Εφορία.

***

«Με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα βάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοψάνε;»...

Ερχεται και ξανάρχεται το ερώτημα, καθώς μέτρα και ξανά μέτρα παίρνονται σ' όλες, μία προς μία, τις καπιταλιστικές χώρες, αλλά η καπιταλιστική κρίση παραμένει κρίση, γεγονός που προκαλεί μια σύγχυση σ' όσους διατείνονται ότι άλλο είναι το πρόβλημα της Ισπανίας κι άλλο της Ελλάδας.

«Φλέγεται η Ευρωζώνη»", λένε οι τίτλοι και ήδη οι αναλύσεις για την ανάγκη να πέσει η ισοτιμία δολαρίου - ευρώ στο "ένα προς ένα" έχουν αρχίσει να τυπώνονται. Το παιχνίδι παίζεται αλλού. Στη μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα, όπου οι ιμπεριαλιστές παίρνουν θέση μάχης πια και με στρατιωτικές κινήσεις.

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι με μια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το ελληνικό πρόβλημα θα έχουμε λύση...

Μάλλον, όμως, άλλο είναι το πρόβλημα της ΕΕ αυτήν την περίοδο, αν σωστά περιγράφουν την κατάσταση οι σχετικές αναλύσεις. Και έχουν τεράστιες ευθύνες όλες εκείνες οι δυνάμεις που αντί να προετοιμάζουν το λαό να σταθεί στα πόδια του μπροστά σε όσα έρχονται, τον καλούν να διαλέξει ιμπεριαλιστή.

Πάντως, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνεται. Ερχεται ο Μπαρόζο να μιλήσει κατευθείαν με τον Σαμαρά. Για να του πει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, παρά να συμφωνήσει η Ελλάδα απόλυτα με τα μέτρα που ζητά η τρόικα. Ετσι μπράβο, πρέπει να υπάρχει καθαρή ευρωενωσιακή έγκριση στην πολιτική που εφαρμόζεται για να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις επ' αυτής.

***

Την ίδια ώρα, βέβαια, δημοσιοποιήθηκε και η εκτίμηση ότι έρχεται και νέο «κούρεμα». Δηλαδή, δεν φτάνουν όσα έχασαν τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία από το πρώτο «κούρεμα» θα χάσουν τώρα και τα υπόλοιπα;

***

Το καλύτερο όμως έπεται: Με δεδομένο ότι δεν κυκλοφορεί χρήμα στις τράπεζες, οι ληστές - λένε οι πληροφορίες της Ασφάλειας - προσανατολίζονται στα ταμεία των Εφοριών όπου μαζεύεται όλο το χρήμα. Για να αντιμετωπίσει την απειλή η κυβέρνηση ζητά από τους εφοριακούς να κάνουν και χρέη «σεκιούριτι». Ομως το σχέδιο σκοντάφτει στο γεγονός ότι ήδη ο αριθμός των εφοριακών έχει μειωθεί τόσο που να μην μπορούν ούτε χρέη ταμία να εκτελέσουν.

Δεν είναι ανέκδοτο, είναι ένα από τα πραγματικά βάσανα που έχει η διαχείριση.

***

Κατά τ' άλλα, στα πεζά καθημερινά, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προσπάθησε χτες να πείσει το πανελλήνιο ότι «μια ομάδα συνδικαλιστών είχε αποκλείσει ένα εργοστάσιο» και εμπόδιζε τους εργάτες να δουλέψουν και γι' αυτό έστειλε τα ΜΑΤ να καταλάβουν το εργοστάσιο. Δεν θα σταθούμε στο mega ψέμα που χρησιμοποίησε χαρακτηρίζοντας «ομάδα συνδικαλιστών» τους απεργούς χαλυβουργούς. Η απάντηση ήδη δίνεται με την απεργία που συνεχίζεται έτσι και όπως ακριβώς πονάει τον κάθε Μάνεση: Με την απόλυτη νέκρα στην καρδιά της παραγωγής, γεγονός που δεν μπορεί να διασκεδαστεί με στημένα τηλεοπτικά πλάνα όπου διευθυντικά στελέχη του Μάνεση ποζάρουν δίπλα σε προϊόν που είχε παραχθεί πολύ πριν αρχίσει η απεργία...

Μένουμε στον χαρακτηρισμό «εχθροί» που χρησιμοποίησε για τους απεργούς. Και στη δήλωση ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να νικήσει «μέσα στην Ελλάδα το παλιό που πεθαίνει».

Ε, πάει πολύ ο εκπρόσωπος ενός σάπιου συστήματος να μιλά για το παλιό. Αναγνωρίζουμε, όμως, στην τάξη του ότι πράγματι ξέρει τι λέει όταν χαρακτηρίζει τους εργάτες «εχθρούς». Γιατί αυτό που ουσιαστικά κρίνεται μέσα στους χώρους δουλειάς είναι η συνείδηση του εργάτη που αργά - βασανιστικά κατανοεί αυτό ακριβώς που γνωρίζει ήδη ο καπιταλιστής. Οτι είναι εχθροί με ασυμβίβαστα συμφέροντα. Κι ότι αυτή η αντίθεση δεν μπορεί παρά να λυθεί με νίκη του ενός από τους δυο.

Το γεγονός ότι ο Σαμαράς σπεύδει να διακηρύξει τη νίκη της αστικής τάξης, ας το εκλάβουμε ως αναγκαστική προπαγανδιστική «παρόλα» ενός συστήματος που έχει ήδη δει μπροστά του το νεκροθάφτη του.

***

Ασχετο: Στα ψιλά στις οικονομικές εφημερίδες πέρασε μια είδηση για ένα σούπερ φάρμακο, αντί να προβληθεί σαν επιστημονικό επίτευγμα. Δημοσιεύτηκε εκεί γιατί αντιμετωπίζεται σαν στοιχείο - κάλεσμα για κερδοφόρο τζογάρισμα στις μετοχές της συγκεκριμένης εταιρείας. Μαρτυρά όμως τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, αλλά και τις τερατώδεις ανισότητες μέχρι θανάτου κυριολεκτικά που γεννά ένα σύστημα όπου η Υγεία είναι πια και χρηματιστηριακό προϊόν. Να ένας ακόμα λόγος για την ανατροπή!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ... Η ΚΡΙΣΗ

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΠΡΩΤΑ: «Χάθηκαν 1,6 δισ. ευρώ από το κραχ στο χρηματιστήριο. Σκηνικό τρόμου διαμορφώθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα και όλοι έτρεχαν να σωθούν (...) το κακό ξεκίνησε από τα δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας (...) η κατρακύλα των τιμών των ομολόγων προκάλεσε ντόμινο πιέσεων (...) οι ιταλικές τράπεζες υπέστησαν καθίζηση (...) στα απότομα καθοδικά ρεύματα δεν ήταν δυνατόν να αντισταθεί το ελληνικό χρηματιστήριο» (στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΟΝΤΑΙ: «Ευρωδιάλυση (...) η Ισπανία βρίσκεται σε παραπλήσια θέση με τη δική μας (...) οι αγορές δεν τιθασεύονται με διακηρύξεις για μεταρρυθμίσεις που άλλωστε απαιτούν χρόνο, ούτε με λιτότητα(...) το ευρώ πλέον κινδυνεύει με διάλυση» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΜΑΛΛΙΑ - ΚΟΥΒΑΡΙΑ: «Η κατάσταση είναι πιο σύνθετη και πιο επικίνδυνη (...) Δίπλα στο σκληρό τερματισμό της αμερικανικής παρεμβατικής δυνατότητας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης ανάφλεξης στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία (...) καθεστώτα, σύνορα και περιφερειακές ισορροπίες θα καταρρεύσουν σαν τραπουλόχαρτα (...) Μια κλυδωνιζόμενη Ευρωζώνη και μια Μέση Ανατολή στις φλόγες είναι κοινή απειλή για τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ρωσίας και είναι το λιγότερο παράδοξο να ζητά η Ουάσιγκτον από τη Μόσχα να χάσει την τελευταία ναυτική της βάση στη Συρία και αντιστρόφως ανεύθυνο να υιοθετεί ο Πούτιν την πιο σκληρή γερμανική άποψη εναντίον της έκδοσης ευρω-ομολόγου» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ: «Θεραπεία από το μέλλον για λίγους. Το πράσινο φως έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για την πρώτη γονιδιακή θεραπεία. Με κόστος πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ανά ασθενή που έχει έλλειψη μιας λιποπρωτεΐνης θα πρόκειται για την πιο ακριβή αγωγή στον πλανήτη» (στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΑ ΑΥΤΑ: «Στα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς του εσωτερικού τουρισμού φέτος είναι η μείωση του αριθμού των ελλήνων τουριστών (...) τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δείχνουν ότι ο αριθμός των ελλήνων επιβατών στις πτήσεις εσωτερικού θα μειωθεί φέτος κατά 1.285.000 σε σχέση με το 2011 (...) φέτος σημαντικό βάρος στην απόφαση μιας οικογένειας να κάνει διακοπές σε κάποιο νησί έχει και το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (...) ανάσα για ορισμένες κατηγορίες καταλυμάτων αλλά και για περίπου 81.200 δικαιούχους αναμένεται να αποτελέσουν οι διακοπές χαμηλού κόστους που περιλαμβάνει το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ το οποίο ενεργοποιείται εκ νέου από την 1η Αυγούστου» (στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ με ενότητα και ταξική αλληλεγγύη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φλέγεται η Ευρωζώνη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πανικός στην Ευρωζώνη λόγω Ισπανίας

Ο ΛΟΓΟΣ: Ποιοι κατασκευάζουν σενάρια τρόμου για χρεωκοπία

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ολοταχώς για στάση πληρωμών

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στα πρόθυρα του κραχ

Η ΑΥΓΗ: Σε κοινωνικό κραχ οδηγούν τη χώρα

ΕΘΝΟΣ: Τελεσίγραφο τρόικας για μέτρα - εξπρές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πώς θα αντιμετωπίσουν την Τρόικα

ΤΑ ΝΕΑ: Περαίωση εξπρές για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τεκμήρια, πρόταση για κατάργηση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα φράγκα

«Ποσά συνολικού ύψους 13 τρισ. στερλινών (21 τρισ. δολάρια), όσο δηλαδή το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μαζί, έχουν καταφέρει να κρύψουν σε "μυστικούς" φορολογικούς παραδείσους, όπως η Ελβετία και τα νησιά Καϊμάν, οι μεγιστάνες του πλανήτη. Αυτό αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα "Ομπζέρβερ", επικαλούμενη μελέτη του οργανισμού Tax Justice Network, που χρησιμοποίησε στοιχεία από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) - αποκαλούμενη και "διεθνής των τραπεζών" - και τις εθνικές κυβερνήσεις.

Ολα νόμιμα

Αν κάτι καταδεικνύει η έρευνα, είναι πως αυτά τα 13 τρισ. στερλίνες - που μπορεί να είναι και 20 τρισ. στερλίνες ή 32 τρισ. δολάρια - δεν τοποθετήθηκαν στους λεγόμενους "φορολογικούς παραδείσους" ούτε μυστικά ούτε παράνομα. Αντίθετα όλα έχουν γίνει καθόλα νόμιμα και μάλιστα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αποκαλύπτοντας την υποκρισία του πολιτικού προσωπικού και των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας που εμφανίζονται την ίδια στιγμή υπέρμαχοι της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 2010, οι 50 μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες του κόσμου διαχειρίζονταν για λογαριασμό ιδιωτών πελατών τουλάχιστον 12,1 τρισ. δολάρια σε "φορολογικούς παραδείσους", έναντι ...μόλις 5,4 τρισ. δολαρίων το 2005. Οι τρεις τράπεζες που διαχειρίζονταν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των "εξωχώριων" περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό των κροίσων του πλανήτη είναι η Credit Suisse,η UBS και η Goldman Sachs.

Πιο σάπιο δε γίνεται

Περιττό να σημειώσουμε ότι αυτά τα αμύθητα ποσά προέρχονται από την άγρια ληστεία που γίνεται σε βάρος των λαών από τα μονοπώλια. Τέτοια είναι και τα 600 δισ. ευρώ που έχουν βγάλει από τη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρηματικοί όμιλοι και έχουν σε τράπεζες της Ελβετίας και σε άλλους "παραδείσους". Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται τέτοια στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν μάλλον λειψά την πραγματικότητα. Το συμπέρασμα όμως είναι το ίδιο. Το κεφάλαιο δεν ελέγχεται και δεν χαλιναγωγείται, ο σάπιος και παρασιτικός καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, αλλά ανατρέπεται» (στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ