ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ
Μέτωπο αντίστασης στην πώληση της ΑΤΕ

Ανακοίνωση - κάλεσμα για κίνημα αντίστασης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και την πώληση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων

Σε οργανωμένο αγώνα καλούν από κοινού η Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Συστήματος του ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΠΑΣΕΒΕ τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τους αγρότες και όλο το λαό, για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και η πώληση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» - ΣΕΚΑΠ - ΔΩΔΩΝΗ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Τώρα είναι ανάγκη να ξεσηκωθεί ένα κίνημα αντίστασης και οργανωμένου αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Να μη χαθεί καθόλου χρόνος. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά. Η δική μας συμμαχία, η αποφασιστικότητά μας, η συμμετοχή μας στον αγώνα μπορούν να αποτελέσουν το μόνο ισχυρό εμπόδιο που θα καθυστερήσει και θα ανατρέψει την πολιτική που χειροτερεύει τη ζωή μας ακόμα περισσότερο.

Η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της πώλησης των συνεταιριστικών επιχειρήσεων της ΕΒΖ (Ελληνική βιομηχανία Ζάχαρης), της ΣΕΚΑΠ (Ελληνική καπνοβιομηχανία), της ΔΩΔΩΝΗΣ (Ελληνική γαλακτοβιομηχανία) προωθεί και την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει:

  • Απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στην τράπεζα και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου ο ιδιώτης να έχει κέρδος και να είναι ανταγωνιστικός.
  • Ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των δεδομένων για τη φτωχομεσαία αγροτιά. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και συνεταιρισμοί κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους στην ΑΤΕ. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα πάρουν τη μορφή καταιγίδας.
  • Χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου του λαού αφού οι τιμές των προϊόντων, η ποιότητα και η ποσότητα των ειδών διατροφής του λαού θα εξαρτώνται από την αγορά και τους όρους κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Ακόμα, στην ΑΤΕ είναι μεγάλο μέρος υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν πια να πληρώσουν τα δάνειά τους.
Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει

Η κυβέρνηση προχωράει με αποφασιστικότητα και ταχύτητα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δίνοντας εξετάσεις στην ΕΕ και υπηρετώντας τις ανάγκες του κεφαλαίου για νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης. Παραδίνει στους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, στους μεγαλέμπορους και τους εφοπλιστές ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα των εργαζομένων που είναι συγκεντρωμένο στις τράπεζες εκτός από το ζεστό χρήμα που έχουν πάρει μέχρι τώρα.

Παραδίδει τομείς στρατηγικής σημασίας για τη διατροφική ανάπτυξη του λαού, αλλά και τη δυνατότητα της χώρας να έχει αυτάρκεια. Οχι μόνο να μην κάνει εισαγωγές αλλά να εξάγει κιόλας.

Να μη χαθεί χρόνος

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και της τρόικας για να περιμένουμε. Είναι μέτρα που εντάσσονται στην πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες.

Αυτό που τους απασχολεί είναι η έξοδος από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου και των επιχειρηματιών γι' αυτό τα μέτρα που παίρνουν κυβέρνηση - ΔΝΤ - ΕΕ θα συνεχίσουν με θύματα τους εργαζόμενους, την αγροτιά, τη νεολαία, το λαό γενικότερα.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων και στους αγρότες είναι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορεί να περιμένεις τίποτα από αυτούς. Με τη στάση τους έβαλαν πλάτη μέχρι σήμερα να περνάνε αυτές οι εξελίξεις και σήμερα δίνουν χρόνο, σπέρνουν αυταπάτες για τον «ανθρώπινο - κοινωνικό», χαρακτήρα των τραπεζών, για τη μετατροπή των συνεταιρισμών σε επιχειρήσεις.

ΤΟ ΠΑΜΕ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΠΑΣΥ αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να οργανωθεί ένα μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης, αξιοποιώντας όλες τις μορφές δράσεις.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων
  • Συνέχιση της λειτουργίας των Αγροτικών Μεταποιητικών Μονάδων
  • Καμιά απόλυση, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους
  • Πάγωμα κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης, επαρκή χαμηλότοκη χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους αγρότες».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ

Τη διοργανώνουν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ αύριο Πέμπτη 26 Ιούλη στις 7.30 μ.μ

Συγκέντρωση αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης διοργανώνουν οι Γραμματείες ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ και ΠΑΣΕΒΕ της Κεντρικής Μακεδονίας, αύριο Πέμπτη 26 Ιούλη στις 7.30 το απόγευμα, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Πρόκειται για δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, «ΔΩΔΩΝΗ») που παίρνουν κεντρικά το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΠΑΣΕΒΕ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μεγάλης συγκέντρωσης στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, συνδικαλιστές πραγματοποιούν καθημερινά περιοδείες στα χωριά, στις γειτονιές πόλεων των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα), στα καταστήματα της ΑΤΕ, ενημερώνουν εργαζόμενους και αγρότες, γενικότερα το λαό και τον καλούν να αντιδράσει αγωνιστικά στον ξεριζωμό, με ανυπακοή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα μονοπώλια, στα κόμματά τους. Σήμερα στελέχη του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες.

Χτες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ περιόδευσαν στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, όπου σήμερα απασχολούνται 90 μόνιμοι εργαζόμενοι και 180 εποχιακοί. Συναντήθηκαν με το ΔΣ του Σωματείου, τους ενημέρωσαν για την κινητοποίηση και τους κάλεσαν να παραβρεθούν μαζικά. Στη συνέχεια οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στους εργαζόμενους, μίλησαν μαζί τους για την πολιτική που οδήγησε στις σημερινές εξελίξεις και τους κάλεσαν σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στα άλλα εργοστάσια της Αγροτικής Τράπεζας και τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ, με τους τευτλοκαλλιεργητές και τους μικρούς αγρότες, τους επαγγελματίες να αποκρούσουν την ιδιωτικοποίηση, να ανοίξουν το δρόμο για ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των μεγάλων συμφερόντων.

Αμεσα να κλιμακώσουν τον αγώνα για να μην ιδιωτικοποιηθεί και να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, για στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα των μεταποιητικών μονάδων όπως η Βιομηχανία Ζάχαρης, αλλά και η «ΔΩΔΩΝΗ», η ΕΛΒΙΖ κ.ά., για μείωση κόστους παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέλος, για ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές και επιδοτήσεις για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.

Μετακίνηση με λεωφορεία

Για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και των αγροτών στη συγκέντρωση της Πέμπτης, προγραμματίζεται μετακίνηση με λεωφορεία. Θα αναχωρήσουν από:

  • Θεσσαλονίκη, Αγαλμα Βενιζέλου, στις 6.30 μ.μ.
  • Κατερίνη, πλατεία (Θεία Ανάληψη) στις 6.30 μ.μ.
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΜΗΛΩΝ
Μία απαγόρευση κατέστρεψε τη σοδειά τους...

Τραγικές συνέπειες στο εισόδημα των παραγωγών πράσινων μήλων προκάλεσε η περσινή απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαγορεύσει τη χρήση του παρασκευάσματος «no scald» για τη συντήρηση της σοδειάς τους και η προώθηση αντ' αυτού δύο άλλων παρασκευασμάτων. Τα προϊόντα αυτά αποδείχτηκαν ακατάλληλα καθώς η χρήση τους είχε ως συνέπεια την καταστροφή τεράστιων ποσοτήτων από την παραγωγή, με αποτέλεσμα να χαθεί και η αγορά της Ρωσίας όπου εξαγόταν το προϊόν, αλλά και να εισάγονται πράσινα μήλα στη χώρα μας από την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες φυσικά προώθησαν τις δικές τους σοδειές και στη Ρωσία. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ιταλία χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των πράσινων μήλων ακριβώς αυτό το παρασκεύασμα που στην Ελλάδα απαγορεύτηκε...

Για το παραπάνω ζήτημα είχε παρέμβει επανειλημμένα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΛΝ) - στην επαρχία Αγιάς παράγεται το 40% του συγκεκριμένου προϊόντος πανελλαδικά - ζητώντας να επιτραπεί η χρήση του συνηθισμένου παρασκευάσματος συντήρησης της σοδειάς, δίχως όμως να υπάρξει ανταπόκριση. Η απάντηση που δόθηκε αρχικά στην ΕΟΑΣΛΝ ανέφερε ότι «δεν είχε συσταθεί η αρμόδια επιτροπή» στο υπουργείο, αλλά όταν... συστάθηκε είχαν προκηρυχθεί εκλογές και την απόφαση δεν μπορούσε να την πάρει ο υπηρεσιακός υπουργός.

Ενόψει της νέας σοδειάς, η ΕΟΑΣΛΝ επανέρχεται για το ίδιο ζήτημα με ανακοίνωσή της, απαιτώντας την έγκριση χρήσης του συνήθους παρασκευάσματος για τη συντήρηση του προϊόντος και δηλώνει ότι οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα να διεκδικήσουν αποζημίωση για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν με υπαιτιότητα της κυβέρνησης.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Προθεσμία μέχρι 31 Ιούλη

Την «τελευταία παράταση», μέχρι και τις 31 Ιούλη, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες υποβάλλονται μόνο μέσω διαδικτύου.

Επίσης, μέχρι 31 Ιούλη παρατείνεται η προθεσμία για την ένταξη στην ισχύουσα ρύθμιση για τα «ληξιπρόθεσμα χρέη» προς την Εφορία.

Τετράμηνη παράταση μέχρι τις 30 Νοέμβρη δόθηκε και για την υποβολή του εντύπου Ε9, που αφορά τους φορολογούμενους που την περασμένη χρονιά είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους.

ΕΦΕΤ
Απόσυρση παρτίδων εμφιαλωμένου νερού

Παρτίδες εμφιαλωμένου νερού με βακτήριο που καθιστά επιβλαβή την κατανάλωσή του, εντόπισε ο ΕΦΕΤ που συνιστά σε όσους το έχουν προμηθευτεί να μη το καταναλώσουν.

Πρόκειται για προϊόν με την εμπορική επωνυμία LIVAS» που διατίθεται διανέμεται από την εταιρία ΑΦΟΙ ΓΙΑΝΝΟΥΔΗ ΟΕ (Ωραιόκαστρο) και στη συσκευασία αναγράφει: «Επιτραπέζιο νερό, πηγής Κεφαλαρίου - Δράμας παρασκευάζεται & εμφιαλώνεται από την Μαμμής Ι & ΣΙΑ Ε.Ε 14 χιλ. Δράμας - Καβάλας Αγ. Αθανάσιος Δήμος Δοξάτου Τ.Κ. 66300 Δράμας».

Το βακτήριο εντοπίστηκε σε ελέγχους σε προϊόντα με τους εξής αριθμούς παρτίδας και ημερομηνίες λήξης: αριθμός παρτίδας LOT 191/10 με ημερομηνία λήξης 09-07-2013. Αριθμός παρτίδας LOT 197/10 με λήξη 15-07-2013. Αριθμό παρτίδας LOT 198/10 με λήξη 16-07-2013.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ