ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εκβιάζουν τους ΕΒΕ με νέα «περαίωση»

Στα σκαριά νέα προκλητική ρύθμιση για τη φοροασυλία αδήλωτης μεγάλης περιουσίας και εισοδημάτων

Με εκβιασμούς και απειλές απέναντι σε αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να συγκεντρώσει τα κάθε είδους χαράτσια, με στόχο να μπαλώσουν τα νέα εμφανιζόμενα ελλείμματα και «αποκλίσεις» του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, ενόψει και της εφαρμογής του λεγόμενου περιουσιολογίου «μαγειρεύουν» νέα προκλητική φοροαμνήστευση στις μερίδες της πλουτοκρατίας, για τα τρωκτικά που έχουν βγάλει κεφάλαια στους διάφορους φορολογικούς παραδείσους.

Στους σχεδιασμούς τους, σύμφωνα με διοχετευόμενες πληροφορίες, είναι η αναβίωση του μέτρου της «περαίωσης» για το αναδρομικό χαράτσωμα από το 2000 μέχρι και το 2009, μέτρο που αφορά σε περίπου 200.000 μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι, όπως είχαν δικαίωμα, αρνήθηκαν να ενταχτούν σε αντίστοιχη προηγούμενη ρύθμιση. Οι επαγγελματίες αυτοί θα βρεθούν μπροστά στο γνωστό και από το παρελθόν εκβιαστικό δίλημμα «περαίωση ή έλεγχος», οπότε μέσα σε προθεσμία 5 ημερών θα κληθούν να αποδεχτούν τα αναδρομικά χαράτσια που με το έτσι θέλω προσδιορίζει το υπουργείο Οικονομικών, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους «τακτικούς φορολογικούς ελέγχους». Για το χαράτσωμα, με βάση τις ρυθμίσεις που ίσχυσαν κατά το παρελθόν, υπολογίζονται πρόσθετα εισοδήματα για κάθε χρήση, στη συνέχεια πρόσθετοι φόροι τόσο για το εισόδημα κάθε χρονιάς όσο και για τον ΦΠΑ επίσης για κάθε χρονιά που «περαιώνεται».

Το μέτρο της «περαίωσης» είναι κομμένο και ραμμένο πάνω στις αξιώσεις ισχυρών επιχειρήσεων, που έχουν φεσώσει την Εφορία με δεκάδες δισ. ευρώ, οι οποίοι και επιβραβεύονται. Για τους μικρούς ΕΒΕ, τα αναδρομικά χαράτσια, έρχονται να επιδεινώσουν τις συνθήκες απόγνωσης και ασφυξίας, να στηρίξουν την πολιτική που δείχνει μαζικά λουκέτα και την οριστική έξοδό τους από την «αγορά».

Φορο-αμνηστία στα αρπακτικά

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η συγκυβέρνηση βάζει στα σκαριά νέα προκλητική ρύθμιση - «πλυντήριο» για μερίδες της πλουτοκρατίας και άλλους επιτήδειους που έβγαλαν κεφάλαια στις τράπεζες της Ελβετίας και άλλους φορολογικούς παραδείσους. Για το σκοπό αυτό επικαλούνται το υπό διαμόρφωση «περιουσιολόγιο» που προγραμματίζουν να βάλουν σε εφαρμογή από την επόμενη χρονιά. Τα διάφορα τρωκτικά, στην κυριολεξία αντί πινακίου φακής, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν, αδήλωτα μέχρι τώρα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, όπως καταθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετοχές, ομόλογα, χρυσό, άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας...

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περαιτέρω απαξίωση της ελαιοκαλλιέργειας

Ανακοίνωση για την καθυστέρηση έναρξης της δακοκτονίας

Ως «έγκλημα εκ προμελέτης» σε βάρος της ελαιοπαραγωγής, χαρακτηρίζει την καθυστέρηση έναρξης της δακοκτονίας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, στην οποία επίσης υπογραμμίζει:

«Σε λίγες μέρες θα μπει ο Αύγουστος και η δακοκτονία δεν έχει αρχίσει ακόμα.

Πρόκειται για ένα έγκλημα και μάλιστα εκ προμελέτης σε βάρος της ελαιοπαραγωγής που υπηρετεί το στόχο της παραπέρα απαξίωσης αυτής της άλλοτε δυναμικής καλλιέργειας για το νησί μας.

Είναι γνωστό ότι η έγκαιρη και σωστή διεξαγωγή αυτής της εργασίας έχει άμεση αναφορά στην ποσότητα της παραγωγής και κυρίως στην ποιότητα του λαδιού που θα παραχθεί και αυτό με τη σειρά του στο εισόδημα του παραγωγού, που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά εξαιτίας της πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΚΕ εκφράζοντας και την οργή και την αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών έφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του το θέμα στη Βουλή. Με την Επίκαιρη αυτή Ερώτησή του, αφού καταγγέλλει την κυβέρνηση σαν κύρια υπεύθυνη - ευθύνη έχουν και οι τοπικοί φορείς - για την καθυστέρηση καθώς και τη μείωση του προσωπικού που θα ασχοληθεί με αυτήν, απαιτεί την άμεση έναρξή της και την κάλυψη των επιπτώσεων που αυτή θα έχει στο εισόδημα του παραγωγού.

Κλείνοντας, θα θέλαμε σαν ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ να δηλώσουμε, για άλλη μια φορά, την κάθετη αντίθεσή μας με την ανάθεση αυτής της σοβαρής δουλειάς στους ιδιώτες».

ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΕΤΟΙΜΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
Συνεχίζεται η πτώση των πωλήσεων

«Τριγμοί» στην αγορά των αλυσίδων πώλησης έτοιμων ενδυμάτων προκαλούνται από την παρατεταμένη ύφεση και τις πολιτικές που χτυπούν ανελέητα την αγοραστική δυνατότητα των λαϊκών νοικοκυριών. Σύμφωνα με μελέτη της ICAP, το 2012 θα συνεχιστεί η μείωση που εμφανίστηκε από το 2009 και μετά. Οι πωλήσεις του κλάδου, με βάση αλυσίδες που έχουν τουλάχιστον 3 καταστήματα κάτω από το ίδιο εμπορικό σήμα, ακολούθησαν ανοδική πορεία την περίοδο 1996-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 12,6%. Από το 2009 η αγορά καταγράφει μείωση 12,2% την περίοδο 2009/08 και 18,1% την περίοδο 2010/09.

Ακόμη μεγαλύτερη εκτιμάται η μείωση την περίοδο 2011/10. Οι πωλήσεις ενδυμάτων συνέβαλαν στα έσοδα των αλυσίδων κατά 85%. Το υπόλοιπο καλύφθηκε από συμπληρωματικά είδη, (αξεσουάρ, εσώρουχα, υποδήματα κ.λπ). Το μεγαλύτερο ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων ενδυμάτων το 2010, αφορά τα γυναικεία ενδύματα (54%). Ακολουθούν τα αντρικά με ποσοστό 27,5% και τα παιδικά με 18,5%.

Η ICAP επισημαίνει ότι οι αλυσίδες καταστημάτων ετοίμων ενδυμάτων ξεκίνησαν ουσιαστικά την ανάπτυξή τους στην εγχώρια αγορά στις αρχές της δεκαετίας του '90, εκτοπίζοντας τα μεμονωμένα σημεία πώλησης. Βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου κλάδου «είναι ο μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, οι οποίες διαφοροποιούνται μεταξύ τους όχι μόνο ως προς την έκταση του δικτύου πωλήσεων, αλλά και ως προς τον τρόπο διάθεσης των προϊόντων τους».

ΕΣΕΕ
Προτάσεις για... «δίκαιο» φορολογικό σύστημα

Με την επισήμανση του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη - χτες μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, όπου η ΕΣΕΕ κατέθεσε 10 προτάσεις για το Φορολογικό - ότι «το νέο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένες αρχές, ώστε να ανταποκρίνεται στο αίτημα επιχειρήσεων και φορολογουμένων για ένα δίκαιο, απλό, κατανοητό, έντιμο και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά σύστημα φορολόγησης», η Συνομοσπονδία επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι σκοπός της είναι η απόσπαση σημαντικών αλλά επιμέρους διευκολύνσεων για εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να ελπίζουν σε μέλλον, λόγω οικονομικού μεγέθους και αντικειμένου.

Τα περί «δίκαιου» και «αναπτυξιακού» φορολογικού συστήματος είναι καλά μόνο όταν ο τζίρος και τα κέρδη είναι ήδη αρκετά για να σε πάνε στον επόμενο μήνα με αξιώσεις. Οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές τους και δεν ξέρουν αν θα «υπάρχουν» σε ένα μήνα, βιώνουν σε όλο της το μεγαλείο τις αναπόφευκτες συνέπειες από την υλοποίηση μιας πολύ συγκεκριμένης φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Αυτή την πολιτική την αποδέχεται και την επικροτεί η ΕΣΕΕ, θεωρώντας ότι παίρνει και μικρές... διορθώσεις με τις προτάσεις που κάνει.

Ανάμεσα σε αυτές, βρίσκεται η νομοθέτηση του ορισμού της υπερχρεωμένης επιχείρησης, ώστε να τυγχάνει κάποιων διακανονισμών για τις υποχρεώσεις της, οι πολλές δόσεις για την αποπληρωμή χρεών προς την Εφορία, ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, φορολόγηση των επιχειρήσεων με 15%, ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.

ΛΑΡΙΣΑ
Για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για τη διαχείριση των πολύτιμων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, σήμερα στις 9 το βράδυ στο «Φρούριο» στη Λάρισα. Στην εκδήλωση καλούνται να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τις απόψεις του οι επιστημονικοί φορείς της περιοχής, όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στο θέμα διαχείρισης των υδάτων άρδευσης και ύδρευσης, αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί, εργατικά σωματεία, σύλλογοι επαγγελματιών και εμπόρων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας του Κόμματος και ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ