ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Αν και άφραγκο σιγοντάρει ... τα «θα»

Χτεσινά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τον κίνδυνο να μπει «λουκέτο» στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, καθώς το Διοικητικό του Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του (23/7) αποφάσισε: Να ανασταλεί η κατάθεση προτάσεων σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα («Ορίζοντες», «Κίνητρο», «Τεκμήριο», «Νέο Βλέμμα»). Να μην υπάρξουν δύο περίοδοι (Ιούνης, Οκτώβρης) κρίσεως για χρηματοδότηση ταινιών στο πρόγραμμα «Ορίζοντες», αλλά μόνο μία τον Οκτώβρη. Αιτία αυτής της απόφασης ήταν και παραμένει η μη καταβολή των κονδυλίων από το ΥΠΠΟ. Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα το 2006 το ΥΠΠΟ «θα» έδινε στο ΕΚΚ 6 εκ. ευρώ για την περίοδο 2005 - 2006 και δεν έδωσε τίποτα. Για το 2006 - 2007 «θα» έδινε 4 εκ. και έδωσε μόνο 2 εκ. Οταν ανέλαβε το ΥΠΠΟ ο Μ. Λιάπης «θα» έδινε τα υπόλοιπα 2 εκ. για την περίοδο 2006 - 2007 και έμεινε το «θα».

Λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα, το ΔΣ του ΕΚΚ, σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι εγκεκριμένες «μέχρι σήμερα» προτάσεις «δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα χρηματοδότησης». Διευκρινίζει ότι «έχει ήδη εισπράξει 2.850.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ και ότι υπάρχει, υπογραμμένη από τον Μ. Λιάπη, απόφαση για επιχορήγηση του ΕΚΚ με 500.000 ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό του ΥΠΠΟ». Ποσό που θα εκταμιευτεί «άμεσα», αλλά «μετά την επίλυση ορισμένων διαδικαστικών προβλημάτων μεταξύ των αρμοδίων οικονομικών υπηρεσιών».

Καθώς, προχτές οι υπουργοί Πολιτισμού και Οικονομίας είπαν νέα αόριστα «θα» περί κονδυλίων στον Πολιτισμό, το (διορισμένο από το ΥΠΠΟ) ΔΣ του ΕΕΚ, τους σιγοντάρει... αναφέροντας ότι «επίκειται η επόμενη δόση από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ», που ανέρχεται σε 700.000 ευρώ. (σ.σ.: Πότε «επίκειται» και ποιας χρονικής περιόδου, όταν λίγοι μήνες απομένουν από το 2008 και «επίκειται» το 2009;). Το ΕΚΚ εμφανίζει ως «δεδομένη» τη «στήριξη» και «πολιτική βούληση» του υπουργού Πολιτισμού για «την ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου και νέο θεσμικό πλαίσιο», με το υπό σύνταξη νομοσχέδιο και δηλώνει «βέβαιο» ότι «θα επιτελέσει με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το έργο του»!!!

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Απειλείται με έξωση

Στο ΚΘΒΕ φορτώνει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης την ακύρωση του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, επικαλούμενος «το χρέος του ΚΘΒΕ προς τη Μονή Λαζαριστών». Ο νομάρχης, με επιστολή του στον υπουργό Πολιτισμού, αναφέρει ότι τα χρέη του ΚΘΒΕ αγγίζουν τα 409.000 ευρώ.

Πρώτη φορά, λέει ο νομάρχης ότι λόγω του χρέος του ΚΘΒΕ, αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το Φεστιβάλ. Κάτι δε λέει σωστά ο νομάρχης. Ο Οργανισμός «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα» είχε ορίσει σαν συνδιαχειριστές της Μονής Λαζαριστών τη Νομαρχία (ως προϊστάμενη αρχή), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το ΚΘΒΕ και το Δήμο Σταυρούπολης. Το εταιρικό μερίδιο του ΚΘΒΕ (80%) μεταφράζεται σε 275.000 ευρώ περίπου, ως ενοίκιο, αλλά και για τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του χώρου, ποσό που όντως χρωστά το ΚΘΒΕ, προσαυξημένο αρκετά. Συντήρηση και λειτουργία όμως δε σημαίνει και «ταμείο» του φεστιβάλ! Πώς, λοιπόν, ο νομάρχης απειλεί ότι αν δεν εξοφληθεί το χρέος θα «πετάξει» το ΚΘΒΕ από τις δύο αίθουσες στη Μονή Λαζαριστών;

Η σημασία του ΚΘΒΕ είναι αυτονόητη, αλλά αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες κάθε χρόνο. Εχοντας ως δική του στέγη μόνο το «Βασιλικό θέατρο», αναγκάζεται να πληρώνει 600.000 ευρώ ετησίως, νοικιάζοντας τις σκηνές στη Μονή Λαζαριστών και στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Πώς να αρκέσει η ετήσια τακτική επιχορήγησή του (7.500.000 ευρώ) για τον παραστασιακό προγραμματισμό, άλλες δραστηριότητες (Φεστιβάλ Νοτιανατολικής Ευρώπης, κ.ά.), και τα λειτουργικά έξοδα αυτού του πολυπρόσωπου οργανισμού;

Λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νικήτας Τσακίρογλου, ζήτησε έκτακτη επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ, για να αντεπεξέλθει στα νέα οικονομικά δεδομένα, που ως «δαμόκλειος σπάθη» απειλούν το προσεχές πρόγραμμά του. Θα δοθεί, άραγε και πότε;

Διαμαρτυρία στο Νέο Φρούριο Κέρκυρας

Οργανωτές της η ΑΔΗΚ και η ΝΑΣΥ

Αποψη της εκδήλωσης - διαμαρτυρίας στο Νέο Φρούριο Κέρκυρας
Αποψη της εκδήλωσης - διαμαρτυρίας στο Νέο Φρούριο Κέρκυρας
Αγωνιστικό μήνυμα προάσπισης της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας από την πολιτική που παραδίδει στο κεφάλαιο μνημεία και ιστορικούς χώρους του νησιού έδωσε η προχτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν η Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση (ΑΔΗΚ) και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συμπαράταξη (ΝΑΣΥ) στην είσοδο του Νέου Φρουρίου.

Η διαμαρτυρία αφορά στην απόφαση της «γαλαζοπράσινης» πλειοψηφίας του Δήμου Κερκυραίων να παραχωρήσει στον Ομιλο Τραπέζης Πειραιώς για 50 χρόνια το Νέο Φρούριο, με πρόσχημα την κατασκευή Μουσείου Τυπογραφίας, παραχωρώντας και τη χρήση και εκμετάλλευση του ευρύτερου χώρου της Ακρόπολης Κέρκυρας. Σε αυτό το χώρο, σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού - από όπου αποκρούστηκε η επίθεση των Τούρκων το 1716, ενώ ο Ουέλικγτον (1769-1852) για να φανεί η αξία του φρουρίου έλεγε πως είναι χτισμένο με τάλιρα - που παραδίνεται στο τραπεζικό κεφάλαιο, αναρτήθηκαν πανό ενάντια στο ξεπούλημα, με σύνθημα «Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα».

Διαμαρτυρόμενοι για την εμπορευματοποίηση και παράδοση στο κεφάλαιο του Νέου Φρουρίου, όπως και άλλων ιστορικών (π.χ. το εργοστάσιο Δεσύλλα) και περιβαλλοντικών χώρων (λίμνη Αντινιώτη, Κορυσσίων), οι εκπρόσωποι της ΑΔΗΚ και της ΝΑΣΥ, Χάρης Μάστορας και Σταμάτης Πελλάης, αντίστοιχα, επισήμαναν στις ομιλίες τους την ανάγκη σύγκρουσης και ρήξης. Την ανάγκη ο λαός της Κέρκυρας να πάρει στα χέρια του την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, να εμποδίσει την παράδοσή της σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Την ανάγκη για διεκδίκηση κονδυλίων ώστε να αναδιοργανωθούν, να επισκευαστούν, να εκσυγχρονιστούν, να μη χάσουν το κοινωνικό - ιστορικό τους περιεχόμενο τα μνημεία του νησιού.

Η συγκέντρωση, στην οποία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Επιστημονικού Συλλόγου Κέρκυρας, ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα.

Πολυφωνικό καραβάνι

Από τη Φιλιππούπολη Βουλγαρίας ξεκινά σήμερα η 10η Διεθνής Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού. Για δύο εβδομάδες (μέχρι 9/8) το πολυφωνικό καραβάνι θα διατρέξει την παραμεθόριο Μακεδονία, Ηπειρο, Ν. Αλβανία και Σικελία. Στο πέρασμά του, θα γίνονται συναυλίες, σεμινάρια, καταγραφές τραγουδιών, προβολές, παρουσιάσεις και άλλα δρώμενα. Κάθε βράδυ οι συμμετέχοντες θα στήνουν την κατασκήνωσή τους σε άλλο τόπο. Η συνάντηση αποτελεί πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Απειρος», με συνδιοργανωτές φορείς της ΤΑ (το ΥΠΠΟ απουσιάζει), που βαθαίνει στον πλούτο της πολυφωνικής κληρονομιάς των Βαλκανίων και της Μεσογείου και συμβάλλει στη διάδοσή της. Σημειώνουμε ότι στα σεμινάρια (ελεύθερη συμμετοχή) διδάσκουν κάτοικοι κάθε τόπου, ενώ γίνονται συλλογικά επιτόπιες καταγραφές που εμπλουτίζουν το Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Αλλαγή χώρου

Εντονη διαμαρτυρία για την απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης να «αναβάλει» τις προγραμματισμένες συναυλίες της μικρής σκηνής και των κινηματογραφικών προβολών του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών χωρίς καμία συνεννόηση, εκφράζουν με επιστολή τους οι δημιουργοί Γιώργος Καζαντζής, Θωμάς Κοροβίνης και Πάρις Παρασχόπουλος. Αναφέρουν ότι η απόφαση τους απαξιώνει σαν δημιουργούς και τους εκθέτει καλλιτεχνικά και οικονομικά και καλούν το νομάρχη ν' αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους δημιουργούς της πόλης και στο έργο τους.

Μετά τη ματαίωση των εκδηλώσεων στη Μονή Λαζαριστών, ο Γιώργος Καζαντζής δίνει συναυλία σήμερα (9μμ) στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Ερμηνεύουν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιώργος Μπαγιώκης, Νατάσσα Χρηστίδου. Συμμετέχει η αλγερινής καταγωγής ερμηνεύτρια Khalida Azzouza.

«Λοΐζεια» στη Σκόπελο

Με συναυλία του Μιχάλη Τζουγανάκη (27/7) ξεκινούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Λοΐζεια 2008», του Πολιτιστικού - Εξωραϊστικού Συλλόγου Γλώσσας Σκοπέλου. Ακολουθεί: 28/7: Βραδιά αφήγησης λαϊκών ιστοριών. Αφήγηση: Στέλιος Πελασγός, κανονάκι: Δομηνίκη Μαυρίδου. 29/7: Ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας με τους Γιώργο Φουντούλη, Franciszek και Katarina Wieczorke (Πολωνία). 30/7: Μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, από φοιτητές και μαθητές του 1ου και 3ου Λυκείου Αμαρουσίου Αττικής. 31/7: «Οδυσσεβάχ» από το θεατρικό εργαστήρι των Πάνω Πολεμιδίων Κύπρου. 1/8: Χορευτική ομάδα πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας - αφιέρωμα στους ψαράδες. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου, αγιογραφίας κλπ.

«ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ», τιτλοφορείται η συναυλία του Ηλία Ανδριόπουλου, σήμερα στο θέατρο «Ολύμπια» (Φλόκα). Θα παρουσιαστούν έργα από όλη τη δημιουργία του, από τα «Λαϊκά προάστια» μέχρι τις «Ωδές» του Ανδρέα Κάλβου. Ερμηνεύουν: Μανώλης Μητσιάς, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα. Συμμετέχουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Είσοδος ελεύθερη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org