ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ»
Κι άλλα «θα» για την καταπολέμησή της!

Ο υπουργός Οικονομίας παραδέχτηκε χτες πως το φορολογικό σύστημα παραμένει άδικο για τους οικονομικά ασθενέστερους. Στη συνέχεια, όμως, προανήγγειλε νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που - όπως είπε - γίνεται και ...από μισθωτούς

Φορολογικά και άλλα μέτρα, με στόχο το μηδενισμό των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, από το βήμα του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής. Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων, ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη έκταση φοροδιαφυγής από τα ελεύθερα επαγγέλματα (δηλαδή τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους) και τα εισοδήματα από κεφάλαιο (δηλαδή τα ενοίκια)! Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά και στα περί φοροδιαφυγής που γίνεται από... μισθωτούς, ενώ απέφυγε να κάνει λόγο για τους κατεξοχήν φοροφυγάδες, που είναι τα μονοπώλια και εν γένει το μεγάλο κεφάλαιο!

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό των φορολογικών εσόδων ως προς το ΑΕΠ», σημείωσε ο υπουργός για να προσθέσει ότι «παράλληλα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών», έτσι ώστε να «πάμε σε μηδενικά ελλείμματα». Πρόκειται για την εφαρμογή των κατευθύνσεων που υπαγορεύουν η ΕΕ και Οργανισμοί του μεγάλου κεφαλαίου, οι οποίες επιχειρείται να συγκαλυφθούν με πρόσχημα τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Στην ουσία, ο Γ. Αλογοσκούφης δεν έκρυψε την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, να επιδιώξει - όπως όλες οι μέχρι σήμερα γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις - την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα (πρόσθετα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους, κατάργηση φοροαπαλλαγών στους οικονομικά ασθενέστερους κλπ.). Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχουν ψηφιστεί και από την 1η Γενάρη του 2009 θα μπουν σε εφαρμογή οι νέες ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων. Σε φάση επεξεργασίας βρίσκονται και αντίστοιχα συμπληρωματικά μέτρα (φόροι καπνού, τέλη αυτοκινήτων κ.ά.).

Στην εισήγησή του, ο Γ. Αλογοσκούφης έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2006:

  • Τα έσοδα από την άμεση φορολογία ήταν στο 4,6% του ΑΕΠ έναντι 9,2% στην ΕΕ των 27. Στην ίδια περίοδο, τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους μαζί με τις εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν στο 31,4% του ΑΕΠ έναντι 39,9% στην ΕΕ. Η αναντιστοιχία, σύμφωνα με τον υπουργό «σημαίνει μεγάλη έκταση της φοροδιαφυγής, κυρίως στα εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα, από προσωπικές επιχειρήσεις και από κεφάλαιο».
  • Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι εξακολουθούσαν να «φέρουν μεγαλύτερο βάρος στη φορολογία των φυσικών προσώπων». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (εισοδήματα 2006) τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις αντιστοιχούσαν στο 79% της φορολογίας των φυσικών προσώπων και στο 50% της συνολικής άμεσης φορολογίας (φυσικά πρόσωπα και εταιρείες).

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα, ο υπουργός είπε ότι θα κινηθούν στην κατεύθυνση «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας σε ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων, την φορολόγηση μετοχών και ομολόγων και την πάταξη της φοροδιαφυγής στο ναυτιλιακό πετρέλαιο. Επιχειρώντας, να θολώσει τα νερά, ο υπουργός επανέλαβε το γνωστό πως «πρέπει να φορολογηθούν καλύτερα και περισσότερο τα εισοδήματα από κεφάλαιο, τα οποία, όπως παραδέχτηκε, «σε μεγάλο βαθμό δε φορολογούνται καθόλου». Στη συνέχεια, πρόσθεσε με νόημα πως «πρέπει να επανεξετάσουμε και κάποιους ειδικούς τρόπους φορολόγησης, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα δε δικαιολογούνται», φωτογραφίζοντας την αυτοτελή φορολογία που ισχύει σε ορισμένες κατηγορίες. Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του στη φοροδιαφυγή που γίνεται από μισθωτούς, οι οποίοι - όπως είπε - δε δηλώνουν τα εισοδήματά τους από δεύτερη εργασία!

Αυξημένοι φόροι για αγρότες - μικροϊδιοκτήτες

Αυξημένους φόρους πληρώνουν από φέτος τα λαϊκά στρώματα, στα οποία η κυβέρνηση φορτώνει όλα τα σπασμένα της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Οι αγρότες - μικροκαλλιεργητές θα έχουν πολύ μικρότερη επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο που κατανάλωσαν. Μετά την ενιαιοποίηση των φόρων πετρελαίου, η κατανάλωση των αγροτών προσδιορίζεται στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, με τα οποία σαφώς υποεκτιμάται. Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η κουτσουρεμένη επιστροφή για την προηγούμενη κατανάλωση μαζί με το ποσό για την κατανάλωση που θα γίνει μέχρι το τέλος του 2008 θα πιστωθεί σήμερα στους λογαριασμούς των αγροτών.

Από τον Αύγουστο θα ταχυδρομούνται και τα σημειώματα της Εφορίας για την πληρωμή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων. Ο συγκεριμένος φόρος - που αντικατέστησε το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) - έρχεται να επιβαρύνει τη μικρή ακίνητη περιουσία. Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις μη υποβολής δηλώσεων από «πάρα πολλά νομικά πρόσωπα», σημειώνοντας ότι «θα βρούμε τα αδήλωτα ακίνητα μέσω διασταυρώσεων και θα υπάρχουν σαφώς πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις για αυτούς που δεν έκαναν δηλώσεις».

Καταγγελία στην ΕΕ για τη μονάδα του Μυτιληναίου

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε χτες η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ «για αθέμιτη κρατική βοήθεια στην εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος μέσα από τον αποχαρακτηρισμό της άδειας παραγωγής της από τον Υπουργό Ανάπτυξης». Πρόκειται για το «δώρο» που έκανε στον όμιλο Μυτιληναίου η κυβέρνηση, όταν ο τελευταίος έκρινε ότι θα κέρδιζε περισσότερα εάν η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα που κατασκεύαζε για τις ανάγκες του εργοστασίου, πουλούσε το ηλεκτρικό ρεύμα ακριβά στο σύστημα και αγόραζε όσο χρειαζόταν φτηνά από τη ΔΕΗ.

Ο όμιλος Μυτιληναίου παραχώρησε τη μονάδα στην κοινή εταιρεία του με την ισπανική Endesa. Αυτή... νοίκιασε τον χώρο της μονάδας, ο οποίος όμως αποτελεί τμήμα της αναγκαστικά απαλλοτριωμένης γης (το '60) αποκλειστικά για τις ανάγκες λειτουργίας της ΠΕΣΙΝΕ.

Η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει ότι «όποιος θέλει να χαρίσει λεφτά στους νταβατζήδες της ενέργειας να το κάνει από την τσέπη του και όχι του ελληνικού λαού αυξάνοντάς του τα τιμολόγια». Την καταγγελία συνυπογράφουν καταναλωτικές οργανώσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αύξηση του τζίρου και μείωση παραγγελιών

Ανοδικά κινήθηκε ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του τζίρου στη βιομηχανία στο διάστημα Ιούνης 2007 - Μάης 2008, συγκριτικά με το προηγούμενο δωδεκάμηνο, σε αντίθεση με το μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία. Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, στην εξεταζόμενη περίοδο (Ιούνης 2007 - Μάης 2008 συγκριτικά με το προηγούμενο δωδεκάμηνο) ο γενικός δείκτης του κύκλου εργασιών (τζίρου) στη βιομηχανία για το σύνολο της εγχώριας και εξωτερικής αγοράς αυξήθηκε 8,7%, έναντι αυξήσεως 5,9% κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Το Μάη του 2008, συγκριτικά με το Μάη του 2007, η αύξηση του τζίρου στη βιομηχανία ανήλθε σε 13,4%, έναντι μειώσεως 3,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 προς το 2006.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι η αύξηση κατά 13,4% του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το μήνα Μάη 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μάη 2007, οφείλεται στην αύξηση κατά 10,0% του δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς και κατά 24,2% του δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.

Οσον αφορά το γενικό δείκτη νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), τα στοιχεία της ΕΣΥΕ μας πληροφορούν πως εμφάνισε αύξηση 8% στο δωδεκάμηνο Μάης 2008 - Μάης του 2007. Ομως σε μέσα επίπεδα (σύγκριση περιόδου Ιούνης 2007 - Μάης 2008 με το προηγούμενο δωδεκάμηνο), ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία παρουσίασε μείωση 0,4%.

Ακριβότερα δάνεια και από το ΤΤ

Ακριβότερο γίνεται και το χρήμα που δανείζει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μετά τη χτεσινή απόφαση της διοίκησής του να προχωρήσει από την 1η Αυγούστου σε αυξήσεις μερικών από τα επιτόκια των δανείων (δανειακών προϊόντων). Ακολουθώντας το δρόμο των άλλων τραπεζών (έσπευσαν να αυξήσουν τα επιτόκιά τους αμέσως μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25%), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι από την 1-8-2008:

  • Αυξάνει, «μόνο στο απόλυτα αναγκαίο ύψος» - δηλαδή τουλάχιστον 0,25% - τα σταθερά επιτόκια 3, 5, 10 και 15 ετών.
  • Αυξάνει κατά 0,25% το διοικητικά καθοριζόμενο Βασικό Επιτόκιο Στεγαστικής και Καταναλωτικής Πίστης (ΒΕΣΠ και ΒΕΚΠ).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ